نابودی زنبورها؛ نابودی بشر/ قحطی در انتظار زمین بدون حشرات
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، زنبورها یکی از موجودات مفید در طبیعت هستند که برای بقایای حیات انسان نقشی اساسی بازی میکنند. متاسفانه تعداد زنبورها بسیار کاهش پیدا کرده است و این موضوع یک تهدید برای حیات و انسان به شمار میرود. اگر زنبورها بمیرند، زندگی روی زمین بیش از ۴ سال طول نخواهد کشید.
تقریبا ۲۰ هزار گونه زنبور در جهان وجود دارد و احتمالا از مهمترین حشرات گردهافشان محسوب میشوند. هزاران نوع زنبور عسل در جهان وجود داشته که هر کدام از آنها ویژگیهای منحصر بهفرد خود را نیز دارد. زنبورها در سراسر جهان مانند حشرات دیگر رو به زوال هستند. زنبور عسل بهشدت از اختلال فروپاشی کلونی رنج میبرد که در آن کندوها بهطور ناگهانی اعضای بالغ خود را نیز از دست میدهند. جمعیت زنبورهای بامبل و سایر زنبورهای منفرد در بسیاری از نقاط جهان بهشدت کم شده است و دلیل آن مبنیبر استفاده از حشرهکشها و علفکشها است که این امر منجر به نابودی زیستگاه زنبورها و گرم شدن زمین میشود. این موجودات اگر نباشند زندگی انسان در معرض خطر بزرگی قرار میگیرد. در این خصوص گزارشی تهیه نمودیم تا درباره اهمیت این موجودات برای بقای حیات انسان آگاه شویم.
نابودی اکوسیستم با نابودی حشرات
بعضی از گونههای زنبور عسل مانند زنبور عسل زنگزده بیشتر در معرض خطر انقراض هستند. اگر زنبورها بمیرند، اثراتی مخرب در سراسر اکوسیستمها ایجاد میشود. بسیاری از گیاهان مانند ارکیدههای زنبورعسل تنها توسط زنبورهای خاص گردهافشانی میشوند و در نبود زنبورعسلها بدون دخالت انسان میمیرند. این اتفاق ترکیب زیستگاه موجودات را نیز تغییر میدهد. همچنین بر شبکههای غذایی نیز تأثیر میگذارد. انقراض این موجودات نیز احتمالا موجب انقراض یا کاهش موجودات وابسته به آن نیز میشود.
گیاهان بسیاری علاوهبر گیاهان ارکیده توسط زنبورها گردهافشانی میکنند. بدون وجود زنبورها، گیاهان دانههای کمتری ایجاد کرده و میزان باروری آنها کمتر خواهد شد. همین امر موجب تغییرات گسترده در اکوسیستم میشود. فراتر از گیاهان بسیاری از حیوانات مانند پرندگان زنبورخوار طعمه خود را در صورت نبود زنبورها از دست میدهند و این اتفاق بر سیستمهای طبیعی و شبکههای غذایی تأثیر میگذارد.
بیشتر بخوانید:
حقایقی درباره موجودات زنده/ کوچکترین قلب برای کدام حیوان است؟
چگونه گیاهان از حشرات تقلید میکنند؟
پهپادهای روباتیک؛ جایگزینی گران برای زنبورها
نابودی حشرات در کشاورزی نیز بسیار تأثیرگذار است و از بین رفتن آنها سیستم غذایی انسان را بهطور چشمگیری تغییر میدهد. این رویداد ممکن است موجب کاهش محصولات شود، اما به احتمال زیاد منجر به قحطی نمیشود. اکثر مواد غذایی انسان از غلات تشکیل شده و غلات نیز توسط گردهافشانی زنبورها تولید میشوند؛ بنابراین سیستم مواد غذایی انسان تحتتأثیر جمعیت زنبورها قرار دارد.
بسیاری از میوهها و سبزیجات توسط گردهافشانی تولید میشود و بدون زنبورها نمیتوان آنها را در مقیاس بزرگ یا بسیار ارزان کشت و بهرهبرداری کرد. انجام گردهافشانی دستی نیز برای میوهها و سبزیجات امکانپذیر است، اما این کار بهطور باورنکردنی کاری فشرده و گران است. پهپادهای روباتیک گردهافشان کوچک در ژاپن ساخته شده است، اما استفاده از این پهپادها برای تمامی باغها و مزارع گل بسیار گران هستند. بدون زنبورها در دسترس بودن و تنوع محصولات به میزان قابلتوجهی کاهش پیدا میکند و تغذیه انسان آسیب جدی میبیند. گردهافشانی دستی یا روباتیک مقرون بهصرفه نیست و محصولات با فداکاری انسانها نابود میشود.
زنبورها و بقای نژاد بشر
زنبورهای عسل در طبیعت از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. اهمیت این زنبورها به تولید عسل بستگی ندارد، بلکه گردهافشانی آنها نیز بسیار مهم است، زیرا اهمیت گردهافشانی زنبورها کمتر از عرضه مواد غذایی برای انسان نیست؛ بنابراین زنبورداران از شغل ارزشمند خود احساس غرور میکنند. جمله آلبرت انیشتین درباره زنبورها بسیار معروف است و میگوید؛ اگر زنبور از سطح زمین ناپدید شود، انسان بیش از ۴ سال از عمرش باقی نمیماند.
بیشتر بخوانید:
شکارچیان حریص به کلونی زنبورها حمله میکنند/ جیغهای دلخراش زنبورها
باکتری روده حافظه زنبورها را تقویت میکند
انسانها باید قدر این نعمت الهی را بسیار زیاد بدانند، زیرا زندگی انسانها به این موجودات ارزشمند بستگی زیادی دارد. زنبورها از جهت گردهافشانی اهمیت خیلی خاصی دارند، زیرا گردهافشانی برای بارور کردن میوهها، سبزیجات، دانهها و سایر محصولات غذایی بسیار مهم است. اگر تمامی زنبورها روی زمین منقرض شوند، تعادل اکوسیستم بهطور کامل از بین خواهد رفت و مشخص نیست که زندگی انسان چقدر زمان ببرد.
دانشمندان بر این باورند که گرم شدن کره زمین یکی از عوامل اصلی کاهشهای زنبورهای وحشی است. بعضی از زنبورهای وحشی تنها در محدوده دمایی خاصی زندگی میکنند. کاهش فضای زیستگاه این موجودات با گرم شدن هوا رابطه مستقیم دارد. نحوه کشت زمین با کاهش تنوع زیستی و گردهافشانی نیز همراه است. کشاورزی انواع فضاهایی را که زنبورها برای لانهسازی استفاده میکنند بهطور کامل نابود میکنند. همچنین تنوع غذایی را که زنبورها برای علوفه استفاده میکنند، از بین میبرد و حتی تأثیرات بسیار گستردهای بر حیوانات مانند پرندگان وحشی، پستانداران و دوزیستان میگذارد. این موجودات برای انسانها و حیات بسیار مهم تلقی میشوند و حفاظت از جان آنها ضروری است.
انتهای پیام/۳۰۰۴/
انتهای پیام/