سیارک قاتل دایناسورها در بهار به زمین برخورد کرد
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از تک اکسپلوریست، انقراض دستهجمعی کرتاسه-پالئوژن با برخورد سیارک «چیکشلوب» به زمین حدود ۶۶ میلیون سال پیش اتفاق افتاد. این رویداد منجر به انقراض انتخابی شد و تقریبا ۷۶ درصد از گونهها از جمله دایناسورها، پتروسورها یا خزندگان بالدار، آمونیتها، رودیستها یا صدفهای حلقهای و اکثر خزندگان دریایی را از بین برد. آمونیتها یا شاخ قوچیها گروهی منقرض شده از جانوران دریایی از شاخه نرمتنان و رده سرپایان است.
مطالعات پیشین زمان وقوع این رویداد و عواقب ناشی از آن را گزارش کردهاند با این حال تاکنون مشخص نبود که این فاجعه در چه فصلی رخ داده است. حال نتایج یک پژوهش جدید نشان میدهد که سیارکی که باعث انقراض دایناسورها شد در فصل بهار به زمین برخورد کرده است. محققان با بررسی بخشهای نازک، اسکنها پرتوی ایکس سنکترون با وضوح بالا و سوابق ایزوتوپ کربن از استخوان ماهیهایی که ۶۰ دقیقه بعد از برخورد سیارک از بین رفته بودند، به این نتیجه مذکور رسیدهاند.
گروه تحقیقاتی برای پیدا کردن فسیل ماهی پوزه پارویی و ماهیان خاویاری فسیلشده به داکوتای شمالی در آمریکا رفتند. این فسیلها قربانیان اولیه برخورد سیارک با زمین به شمار میروند. برخود چیکوشلوب با زمین یک انفجار ۱۰۰ میلیون مگاتنی ایجاد کرد که باعث تکان خوردن صفحه قارهای و ایجاد امواج ایستاده و عظیم در دریاها شد. این رویداد حجم عظیمی از رسوبات را برانگیخت، این رسوبات ماهیهای بسیاری را در خود فرو برد و زنده به گور کرد. کمتر از یک ساعت پس از برخورد گویچههایی از آسمان شروع به باریدن کردند.
فسیلهای موجود در داکوتای شمالی به طور کامل حفظ شده و استخوانهای آنها هیچ نشانهای از تغییرات ژئوشیمیایی نشان نمیدهد. حتی بافت نرم این موجودات نیز باقی مانده است. بررسی دادههای اشعه ایکس سنکترون نیز تایید میکند که گویچهها هنوز در آبششهای این ماهیها باقی مانده است. دانشمندان با استفاده از استخوان این ماهیها آخرین فصل کرتاسه را بررسی کردند چراکه استخوانها نیز مانند درختان رشد فصلی را ثبت میکنند.
انتهای پیام/۴۰۲۱/پ
انتهای پیام/