دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 بهمن 1400 - 00:02
جشنواره مهدویت (۱۰)؛

شکل‌گیری نهضت علمی و فرهنگی «انتظار» در دانشگاه آزاد اسلامی/ وقتی دانشگاه در مسیر تمدن اسلامی گام برمی‌دارد

قرار است نهضت علمی و فرهنگی انتظار و تمدن نوین اسلامی در دانشگاه آزاد اسلامی پایه‌گذاری شود و برای دستیابی به این هدف، برنامه‌های علمی-پژوهشی متعددی در دانشگاه تدوین شده است.
کد خبر : 640773
نیمه شعبان امام زمان

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا – پروین طالبیان؛ مهدویت یکی از مفاهیم مهمی فرهنگی، دینی و تاریخی است، این تفکر راه رهایی از ظلم و ستم شناخته می‌شود چراکه فرهنگ مهدویت یعنی ایستادگی در برابر ظلم. مهدویت در کشور به‌عنوان یک حقیقت دینی – اسلامی شناخته می‌شود اما این تفکر آنقدر ابعاد مختلف دارد که نیازمند توجه است.


در واقع مهدویت یعنی معتقد بودن به مهدی (عج)، این باور سبب می‌شود که افراد رفتار مهدی پسند داشته باشند و در موارد گوناگون از آن الهام بگیرند. بنابراین فرهنگ مهدوی بیان اندیشه‌ها، باورها، تبیین ارزش‌ها، بایدها و نبایدها و هزاران مؤلفه دیگر است. در این میان برای شناخت درست فرهنگ مهدویت به نظر می‌رسد که نگاه علمی نیاز باشد و به فرموده مقام معظم رهبری، «دانشگاه‌ها باید خواستگاه مهدویت باشند»، خوشبختانه دانشگاه آزاد اسلامی در سال‌های اخیر در این امر پیشقدم بوده و تبیین موضوع مهدویت را به‌عنوان یک رسالت، پیش رو خواهد داشت.


دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در این باره می‌گوید: «مهدویت و تمدن نوین اسلامی، خانواده و جامعه مهدوی و همچنین دانشگاه منتظر ازجمله مباحث مهمی است که در دانشگاه آزاد اسلامی مورد تأکید ویژه است و امیدوارم که بتوانیم در این دانشگاه، نهضت علمی و فرهنگی انتظار و تمدن نوین اسلامی را پایه‌گذاری کنیم.»


دکتر طهرانچی ادامه می‌دهد: «امروزه بحث جهانی‌شدن در عرصه بین‌الملل از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و با غنای فکری و فرهنگی و وجود پشتوانه‌های علمی و فلسفی قدرتمندی که در تاریخ ایرانی اسلامی وجود دارد، احساس می‌کنیم که حق مطلب در این خصوص توسط مراکز علمی و دانشگاه‌های ما ادانشده است.»


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی نگران نحله‌های فکری مختلفی که در مبحث مهدویت بروز کرده است. وی عنوان می‌کند: «ترس از گرفتاری در این نحله‌ها، عاملی بازدارنده برای ورود و پرداختن به این مبحث در دانشگاه‌ها و مراکز علمی ما شده است.»


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به تهدیدات موجود در حوزه مهدویت و مظلوم واقع‌شدن این موضوع در مجامع اسلامی تأکید می‌کند: «برخی از فرق فکری و فرقه‌های عقیدتی، مهدویت را به خودشان منتسب کرده‌اند، درصورتی‌که مهدویت و انقلاب اسلامی دو موضوع در هم تنیده‌اند و اساساً انقلاب اسلامی بدون نگاه به مهدویت قابل تفسیر نیست.»


این رویکرد باعث شده که دبیرخانه علمی مطالعات راهبردی مهدویت در دانشگاه آزاد اسلامی و در ابتدای سال ۱۴۰۰ هم‌زمان با نیمه شعبان راه‌اندازی شود. از آنجایی که در سال ۱۴۰۰ دو نیمه شعبان واقع شده و نیمه شعبان دوم ۲۷ اسفندماه خواهد بود، بر این اساس دانشگاه آزاد اسلامی تصمیم گرفته که چله مهدوی از ابتدای ماه رجب تا نیمه شعبان برگزار کند.




بیشتر بخوانید:


دکتر طهرانچی: دانشگاه آزاد اسلامی تبیین مهدویت را رسالت خود می‌داند


اهتمام ویژه دانشگاه آزاد اسلامی به موضوع مهدویت/ برنامه دانشگاه در چله مهدوی اعلام شد


پایه‌گذاری فرهنگ انتظار و تمدن نوین اسلامی با تحقق دانشگاه منتظر




برنامه دانشگاه در چله مهدوی


در این ایام، برنامه‌های مفصلی همچون سلسله نشست‌های تخصصی مهدوی، کرسی‌های نظریه‌پردازی، کرسی‌های ترویجی، جلسات نقد و نظر و پاسخ به شبهات؛ در غنابخشی معارف مهدوی دانشگاهیان و معرفت‌افزایی و تولید محتوای مهدوی در سراسر استان‌ها و واحدهای دانشگاهی و جلسات و همایش‌های استانی و ملی مهدوی با عناوین کاربردی که از ابتدای سال شروع شده بود، برگزار می‌شود.


مسیب داوری، مشاور مرکز حوزه ریاست و رئیس دفتر هماهنگی دبیرخانه‌های استانی مهدویت دانشگاه آزاد اسلامی در این باره به خبرنگار آنا می‌گوید: «از ابتدای سال با اهتمام و مساعدت همهٔ ارکان دانشگاه اعم از ریاست عالیه دانشگاه، نهاد مقام معظم رهبری، بسیج اساتید، معاونت فرهنگی، معاونت امور بانوان، معاونت سما، کانون‌های مهدویت و به همت دبیرخانه‌های مهدویت در سراسر کشور؛ در سه سطح اساتید دانشجویان و کارکنان در جهت معرفت افزایی و تولید محتوای مهدوی و توسعه فرهنگ انتظار و تربیت مهدوی اقدامات منسجم، گسترده، اثربخش و نهادینه‌ای صورت گرفت.»


داوری با اشاره به برخی از نشست‌ها می‌گوید: «نشست‌هایی با عنوان بررسی ابعاد انتظار و منتظران واقعی بررسی تاریخچهٔ منجی گرایی در ادیان و مذاهب، بازتاب اندیشهٔ مهدویت در ایران، مهدویت از منظر اقوام، مهدویت در مکتب شهید حاج قاسم سلیمانی، تعلیم و تربیت از دیدگاه مهدویت، مهدویت در حوزهٔ زنان و خانواده، مهدویت و آینده‌پژوهی، سبک زندگی مهدوی، انقلاب اسلامی زمینه‌ساز ظهور، کارکردهای انتظار در عصر جهانی‌سازی، زمینه‌های تمدنی ظهور امام عصر (عج) در حال برگزاری است.»


تدوین برنامه ۵ ساله در حوزه مهدویت


البته قرار است این رویکرد دانشگاه ادامه داشته باشد تا در آینده‌ای نزدیک نتایج آن نمایان شود. پیام نجفی، رئیس دبیرخانه مهدویت در دانشگاه آزاد اسلامی با اعلام تدوین برنامه پنج‌ساله در حوزه مهدویت بیان می‌کند که «کار خیلی خوبی که قرار است اتفاق بیفتد برنامه‌ریزی پنج‌ساله در حوزه مهدویت است، یعنی برنامه پنج ساله تدوین خواهیم کرد که تا سال ۱۴۰۵ این برنامه چگونه اجرا شود و به چه نتایجی دست یابد. در این برنامه پنج ساله بیشتر فعالیت‌های علمی-پژوهشی و آموزشی مدنظر است، اجرای این برنامه‌ها در دانشگاه پایه‌گذاری و خیلی از برنامه‌ها به‌صورت مستمر برگزار می‌شود. در مدت ۵ سال تألیف کتاب، چاپ مقاله و مجله، مجله به زبان انگلیسی، برگزاری کرسی آزاداندیشی، نظریه‌پردازی پیگیری خواهد شد و تا پایان سال پنجم یک هزار عنوان پایان‌نامه دفاع‌شده خواهیم داشت.»


به گفته این مقام مسئول، «البته بخش عمده کار مأموریت پژوهشی است. بر این اساس در حوزه مهدویت اقدامات علمی-پژوهشی انجام می‌شود و یکی از کارهای مهمی این است که ما نظام موضوعات مهدویت را استخراج کنیم که ۳ هزار و ۵۰۰ عنوان شناسایی و هم‌اکنون ۲۴۰ عنوان موضوع بارگذاری شده که چند روز پیش آغاز این بارگذاری‌ها با حضور دکتر طهرانچی صورت گرفت. همچنین مجلات علمی-پژوهشی در حوزه مهدویت راه‌اندازی می‌شوند. بعضی استان‌ها مجلات به زبان‌های انگلیسی، عربی و فارسی دارند که نگاهی دوباره به این مجلات خواهند داشت. واحدهای دارای مجله، هیئت تحریریه خود را معرفی کرده‌اند و فرایند تصویبش در حال طی‌شدن است.»


رئیس دبیرخانه برنامه علمی مطالعات راهبردی مهدویت با بیان اینکه در آینده به‌صورت جدی کرسی‌های نظریه‌پردازی ترویجی و پژوهشی شکل می‌گیرد، ادامه می‌دهد: «البته تعدادی برگزار شده و تعداد خوبی بین ۱۳ رجب تا نیمه شعبان برگزار می‌شود، در آینده نیز این رویکرد ادامه خواهد داشت. در ایام ۱۳ رجب تا نیمه شعبان که «چله مهدوی» نام گرفته است، سخنرانی‌های علمی و کارگاه‌های هم‌اندیشی با حضور اساتید و با همکاری نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی برگزار می‌شود.»


تحقق تمدن نوین اسلامی و فرهنگ انتظار به‌عنوان یک حرکت عظیم در مقیاس جهانی، نیازمند تربیت و تأمین نیروی انسانی شایسته است. مقام معظم رهبری قشر جوان و فرهیخته را هسته اصلی در ایجاد این تمدن می‌دانند. دانشگاه‌ها به عنوان یکی از خواستگاه‌های جوانان در این مسیر مسئولیت مهمی را برعهده دارد چراکه دانشجویان با الگوسازی صحیح می‌توانند ادامه دهنده مسیر تمدنی باشند در این مسیر دانشگاه آزاد اسلامی نخستین اقدامات را انجام داده به نظر می‌رسد که سایر دانشگاه‌ها و مراکز علمی کشور باید با این حرکت همراه شوند تا تمدن نوین اسلامی مدنظر مقام معظم رهبری به‌صورت واقعی شکل گیرد.


انتهای پیام/۴۰۴۰/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب