قیام ۱۹ بهمن ۱۳۳۰ نقطه عطف تاریخ ظلمستیزی و عدالتخواهی مردم سیستان
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا از زابل، مراسم گرامیداشت قیام ۱۹ بهمن ۱۳۳۰ مردم سیستان علیه رژیم پهلوی امروز در مصلای المهدی(عج) شهرستان زابل با حضور آحاد مردم منطقه سیستان برگزار شد.(بیشتر بخوانید)
رئیس دانشگاه آزاد زابل در این مراسم بهعنوان سخنران اصلی ابعاد مختلف این قیام تاریخی را با نگاه علمی و آکادمیک مورد بررسی قرار داد و اهداف و دستاوردهای این قیام را تبیین کرد.
حبیبالله جوان قیام ۱۹ بهمن ۱۳۳۰ مردم سیستان را نقطه عطف تاریخ ظلمستیزی و عدالتخواهی مردم سیستان دانست و بیان کرد: این قیام به پشتوانه مردمی و رهبری روحانیت علیه نظام پهلوی و اعتراض به فرمایشیبودن انتخابات مجلس شورای ملی در سطح کشور صورت گرفت.
وی عنوان کرد: تا آن زمان نمایندگان مجلس شورای ملی از تهران و بهصورت فرمایشی انتخاب میشدند بهگونهای که بعضی از این نمایندگان در طول عمر خود حتی یکبار هم حوزه انتخابی خود را ندیده بودند و منطقه سیستان نیز از این قاعده مستثنی نبود.
رئیس دانشگاه آزاد زابل که در جمع مردم سیستان سخن میگفت، انتخاب وکلای فرمایشی مجلس شورای ملی در دوران پهلوی را یک رویه معمول دانست و تأکید کرد: ۱۹ بهمن ماه ۱۳۳۰ مردم سیستان برای مقابله با این رویه باطل دست به قیام زدند و شهدای فراوانی را در این راه تقدیم کردند.
جوان اظهار کرد: امیرحسین خزیمه علم از طرف شخص دوم مملکت یعنی اسدالله خزیمه علم بهعنوان نماینده مردم سیستان به فرماندار این منطقه اعلام شده بود تا پس از برگزاری انتخابات فرمایشی وکالت مردم سیستان را در مجلس شورای ملی برعهده بگیرد؛ ولی مردم به رهبری آیتالله میرزا ابراهیم شریفی علیه این اقدام دست به قیام زدند.
وی توضیح داد: فرماندار سیستان، رئیس انجمن شهر زابل و نماینده دولت در انتخابات سیستان به دست مردم قیامکننده کشته شدند و صندوقهای رأی نیز شکسته و آرای تقلبی که قبلاً در این صندوقها انداخته شده بود، دور ریخته شد و امیرحسین خزیمه که چند دوره نماینده فرمایشی مردم بود، دیگر بهعنوان نماینده مردم سیستان به مجلس شورای ملی راه نیافت.
انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/
انتهای پیام/