اندیشکده «گیت استون»: میخواهیم به یک ایران هستهای مشروعیت بدهیم؟
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری آنا و به نقل از اندیشکده «گیت استون»، «یاکوف لاپین» در آخرین مقاله خود در خصوص برنامه هستهای ایران و موقعیت اسرائیل در خاورمیانه مینویسد مشکل اصلی در توافق احتمالی با ایران این است که این توافق در نهایت به ایران اجازه غنی سازی اورانیوم را میدهد.
در حالی که هدف این توافق، دور کردن ایران از توانایی دستیابی به سلاحهای هستهای عنوان شده است، گزارشهای منتشرشده از مذاکرات صورتگرفته تا به حال اما خبر از باقی ماندن تعداد قابل ملاحظهای سانتریفیوژ در ایران میدهد.
اسرائیل نیز تنها توافقی را قبول دارد که در آن زمان کافی برای مقابله با ایران در صورت حمله احتمالی از سوی آن را داشته باشد. تحت شرایطی که به نظر میرسد در توافق فعلی حاصل شود اسرائیل زمان کافی برای آمادگی برای مقابله با ایران را نخواهد داشت. اسرائیل مخالف توافق نیست اما به نظر میرسد مخالف توافقی است که از مجرای گفتوگوهای دیپلماتیک حاصل میشود.
در این میان، ایران نیز به توسعه زرادخانه موشکهای بالستیک خود کادامه میدهد و مقامات ایرانی نیز توانایی خود در کنترل چهار کشور عربی را به رخ میکشند.
در این راستا، رسیدن به توافق هستهای با ایران آغاز گر دردسرها خواد بود. در طول چند ماه گذشته، مقامات اسرائیل در محافل خصوصی نگرانی خود از حصول توافقی بین کاخ سفید و مقامات دولت ایران درباره برنامه هستهای تهران را به دفعات ابراز کردهاند.
مقامات دفاعی اسرائیل بارها هشدار دادهاند هستهای شدن ایران تهدیدی بزرگ برای اسرائیل و کشورهای خاورمیانه به شمار میرود.
بزرگترین مشکل توافق در حال ظهور فعلی علاوه بر جزئیات مبهم فنی بسیاری که آن را در بر گرفته، این است که به ایران توان غنیسازی اورانیوم میدهد.
برای اسرائیل، چنین پیشرفتی تنها به تهدیدی استراتژیک برای موجودیت آن ختم خواهد شد. اما پر واضح است تهران و واشنگتن خواهان رسیدن به توافق هستند. ایران میخواهد تحریمهای اقتصادی اعمال شده بر کشور خود را حذف کند و به نظر میرسد رئیسجمهوری باراک اوباما نیز قصد دارد فراتر از دیپلماسی جهانی پیش رود و با ایران توافق کند.
«یاکف لاپین» در ادامه میگوید در حال حاضر ایران باید تصمیم بگیرد روند برنامه هستهای خود را در مقابل لغو تحریمها کندتر کند که این امر موجب میشود ایران نتواند در کوتاهمدت به سلاح هستهای دست یابد. اما این در حالی است که ایران به توسعه ساخت موشکهای بالستیک خود ادامه میدهد.
علاوه بر این، ایران در حال توسعه محورهای ارتباطی خود با کشورهای منطقه است: حزب الله در جنوب لبنان از متحدان ایران به شمار میرود که بیش از ۱۰۰ هزار موشک و راکت به سوی اسرائیل شلیک کرد که توسط ایران فراهم شده بود.
ایران بر دولت بشار اسد در سوریه نیز نفوذ دارد و قصد دارد دومین پایگاه خود علیه اسرائیل را در آنجا مستقر کند! همچنین روابط ایران و عراق طی ماههای گذشته و به منظور سرکوب گروههای تروریستی از جمله داعش، افزایش یافته است. در دیگر سو، ایران به تازگی روابط خود را با صنعا نیز افزایش داده است.
«لاپین» در آخر میگوید ایران قصد دارد چهار پایتخت عربی را کنترل کند: بیروت، دمشق، بغداد و صنعا. این پیشرفتها نه تنها تهدیدی برای اسرائیل بلکه تهدیدی بزرگ برای کشورهای عربی مانند عربستان سعودی، مصر و برخی دیگر از کشورهای حوزه خلیج فارس خواهد بود.
انتهای پیام/