دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 آذر 1400 - 13:09

توافق در دسترس

وضع تحریم‌های جدید علیه 12فرد و نهاد ایرانی توسط دولت بایدن قبل از شروع هفته دوم گفت‌وگوها آن قدر مخرب بود که در جلسه اخیر کمیسیون مشترک برجام مورد اعتراض برخی از کشورهای 1+4 نیز قرار گرفت.
کد خبر : 627208
علی باقری






به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا، هفتمین دور از مذاکرات هسته‌ای میان هیات ایرانی و نمایندگان کشورهای 1+4 (انگلیس، آلمان، فرانسه، روسیه و چین) در وین بعد از وقفه‌ای کوتاه پنجشنبه هفته گذشته ازسر گرفته شد. در آستانه آغاز مذاکرات، رسانه‌های نزدیک به تیم مذاکره‌کننده ایرانی فضای گفت‌وگوها در وین را امیدوارکننده و روبه‌جلو توصیف کرده‌اند. این فضای منطقی ناشی از نگاه خوشبینانه‌تر کشورهای غربی نسبت به پیشنهادهای مکتوب ارائه‌شده از سوی ایران است. در هفته گذشته هیات ایرانی به سرپرستی باقری‌کنی، با ارائه دو سند راهبردی مربوط به رفع تحریم‌ها و فعالیت‌های هسته‌ای ایران به کشورهای غربی هفتمین دور از مذاکرات وین را آغاز کرد. ارائه این دو سند راهبردی نشان می‌دهد برخلاف فضاسازی‌های رسانه‌ای کشورهای غربی، ایران کاملا با دست پر و هدفمند به میز مذاکرات در وین بازگشته است، اما درسوی دیگر میز شواهد نشان می‌دهد برخلاف ایران، کشورهای تروئیکای اروپایی هیچ ایده جدید و عملیاتی‌ای برای به ثمر رسیدن مذاکرات و دستیابی به یک توافق راهبردی جز زیاده‌خواهی‌های قبلی خود ندارند.




بیشتر بخوانید:


مذاکرات وین به صورت منطقی در حال پیشرفت است




به همین دلیل کشورهای تروئیکای اروپایی از همان آغاز مذاکرات سعی داشتند هرچه سریع‌تر این دور از گفت‌وگوها به پایان رسیده تا برای مشورت بیشتر نسبت به پیشنهادهای چارچوب‌مند و منطقی ایران درمورد برنامه‌ هسته‌ای به پایتخت‌های کشورشان بازگردند. اکنون بعد از وقفه‌ای 6روزه کشورهای غربی با پذیرش اولیه پیشنهادهای مکتوب ایران بار دیگر به میز مذاکرات بازگشته‌اند. در این چند روز که عملا گفت‌وگوها متوقف شده بود رسانه‌های غربی هم‌راستا با سیاست‌های رژیم‌صهیونیستی ضمن تخریب پیشنهادهای مکتوب ایران فضای هفته نخست مذاکرات وین را ناامیدانه توصیف کردند. این فضاسازی درحالی صورت می‌گیرد که برخلاف ادعاهای این رسانه‌ها، پیشنهادهای ارائه‌شده توسط ایران کاملا منطبق بر مفاد برجام بوده است و در این دو سند ارائه‌شده هیچ بندی که خارج از تعهدات برجامی کشورهای غربی باشد، وجود ندارد. علاوه‌بر این مورد، رسانه‌های غربی تلاش دارند با وارونه‌نمایی پیرامون فعالیت‌های هسته‌ای ایران، این فعالیت‌ها را که در چارچوب قوانین بین‌المللی انجام می‌شود، تهدیدآمیز جلوه داده و کشورمان را متهم کنند که با کارشکنی در مسیر مذاکرات هسته‌ای به‌دنبال خریدن زمان برای دستیابی به بمب اتم است.


درحالی‌که برخلاف گزاره مطرح‌شده عملا تداوم اقدامات مخرب آمریکا مانند تحریم‌های جدید این کشور علیه 12فرد و نهاد ایرانی باعث شده است تا اینجا مسیر مذاکرات فرسایشی شود. وضع تحریم‌های جدید علیه 12فرد و نهاد ایرانی توسط دولت بایدن قبل از شروع هفته دوم گفت‌وگوها آن‌قدر مخرب بود که در جلسه اخیر کمیسیون مشترک برجام مورد اعتراض برخی از کشورهای 1+4 نیز قرار گرفت. به‌جز این مورد در جلسه اخیر کمیسیون مشترک برجام همه طرف‌ها درمورد لزوم تلاش همه‌جانبه برای اطمینان از نتیجه‌بخش بودن مذاکرات وین هم‌نظر بودند. این اتفاق‌نظر درحالی به وجود آمده است که پیش از این جمهوری اسلامی برای رسیدن مذاکرات وین به نتیجه مطلوب و رفع همه تحریم‌های آمریکا علیه ایران ضمن عمل به تعهدات قبلی خود با ارائه دو سند راهبردی مطابق مفاد برجام عملا مسیر پیشرفت مذاکرات را نیز هدفمند و هموار کرده است. بر همین مبنا مطابق توافقات صورت‌گرفته میان ایران و نمایندگان کشورهای 1+4 مقرر شده است برای رسیدن به نقاط مشترک، در نخستین زمان ممکن کار روی محتوای متون آغاز شود. با توجه به موارد بیان‌شده، اکنون در آغاز هفته دوم گفت‌وگوها توپ در زمین کشورهای غربی است، آنها اگر همان‌گونه که ادعا می‌کنند به‌دنبال نتیجه‌بخش بودن مذاکرات هستند باید از زیاده‌خواهی‌های پیشین خود دست بکشند و تضمین عملی برای حفظ برجام در آینده بدهند در غیر این صورت باید شاهد فرسایشی‌شدن و زمان‌بر شدن مذاکرات باشیم؛ فرسایشی‌شدنی که به‌نفع هیچ‌کدام از طرف‌های برجامی نیست.





منبع: فرهیختگان


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب