دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

دلیل افت شدید فوتبال باشگاهی ایران/ واکاوی عوامل فاصله نجومی با لیگ‌های معتبر اروپایی

لیگ برتر فوتبال ایران دچار سیر نزولی پایان‌ناپذیری شده و عوامل آن تا حدود زیادی مشخص شده‌اند.
کد خبر : 625967
شهرآورد 97

به گزارش گروه ورزش خبرگزاری آنا، با پایان هفته هشتم لیگ برتر فوتبال ایران شاهد هستیم در بیست و یکمین دوره این رقابت‌ها که برچسب حرفه‌ای دارد نمایش تیم‌ها فاقد جذابیت چندانی است. در ۶۴ بازی برگزار شده ۱۰۰ گل از خط دروازه‌ها عبور کرده تا میانگین ۱.۵ گل زده برای هر مسابقه ثبت شود. ۱۵ بازی مسابقات با نتیجه صفر بر صفر به پایان رسیده تا نزدیک به ۲۵ درصد از بازی‌ها بدون رد و بدل شدن گلی به پایان رسیده باشد و بگذریم اگر نتیجه چون برتری ۴ بر ۲ گل‌گهر سیرجان مقابل سپاهان یا برتری ۴ بر یک گل‌گهر مقابل تراکتور را حذف کنیم بیشتر شاهد برتری با اختلاف یک گل یا تساوی یک بر یک بوده‌ایم.


«بحران کیفیت در فوتبال ایران موضوع جدیدی نیست و در یک دهه اخیر بارها درباره سیر نزولی لیگ برتر صحبت کرده‌ایم. افت کیفی تیم‌ها مربوط به امسال نیست و حالا که شرایط حاد شده درمان بیماری ایجاد شده کار بسیار دشواری است.» عباس چمنیان با بیان این توضیح درباره پایین بودن سطح مسابقات لیگ برتر می‌گوید:«دغدغه از دست رفتن کیفیت در فوتبال ایران مکرر مطرح شده اما مقابله مدنظر و اساسی با آن نمی‌شود. کیفیت ارائه شده از سوی تیم‌ها با هزینه‌ها متناسب نیست. حواشی و جار و جنجال خودنمایی می‌کند و مخاطب خود را جذب می‌کند. این موضوع منجر به بحرانی برای تیم ملی شده تا لژیونرها بتوانند این مشکل بزرگ را رفع کنند. قریب به اکثر بازیکنان با سطح اول دنیا فاصله دارند و از نظر میانگین دویدن و مسائلی مانند تکنیک و مهارت و انجام وظایف تاکتیکی در سطح پایینی قرار دارند.»


با توجه به کاهش کیفیت لیگ برتر فوتبال ایران اما مبلغ قراردادهای منعقد شده بین باشگاه‌ها و بازیکنان بی‌کیفیت با افزایش همراه است. سرمربی پیشین تیم ملی نوجوانان با اشاره به بار سنگین مالی قراردادها بر دوش باشگاه‌ها تاکید می‌کند: «افزایش مبالغ قراردادها موضوعی نیست که جلوی آن گرفته شود. هر فصل رقم قراردادها رشد قابل توجهی می‌کند اما مطالبه‌ای در مورد سطح کیفی نیست. قاعده و منطق حاکم بر بالا رفتن این ارقام به خاطر مسائل فنی و توانمندی بازیکنان نیست. مبتنی بر روابط، اسم و رسم، نفوذ مدیر برنامه‌ها و حضور بازیکن در باشگاهی بزرگ است. قواعد نامتعارف در فوتبال ایران با دنیا فاصله نجومی دارد. بازیکنان بر اساس توانایی فنی نمره و امتیاز نمی‌گیرند. با ایجاد حواشی و پیدا کردن مسائلی غیرفوتبالی دیده می‌شوند. در چند بازی یک فصل می‌درخشند و از آن به‌عنوان ملاک پیشرفت یاد می‌کنند.»


«نمایشی که در بازی‌های لیگ برتر مشاهده می‌کنیم آینه تمام نمای فوتبال باشگاهی ایران است. کاملاً قابل تشخیص است کار فنی زیادی در تیم‌ها انجام نمی‌شود و اگر هم وقت زیادی گذاشته می‌شوند با برنامه هدفمند و مطابق استانداردهای روز دنیا نیست که دلایل سخت‌افزاری و نرم‌افزاری دارد.» چمنیان با شرح این واقعیت فوتبال ایران می‌گوید:«آمارهایی که از افت کیفی لیگ برتر فوتبال ایران منتشر می‌شود، ‌به صورت کامل قابل درک است و تماشاگرانی که تبدیل به بینندگان تلویزیونی شده‌اند دیگر رغبتی به تعقیب نتایج داخلی دارند مگر آنکه بازی حساسی چون دربی باشد و تمام حساسیت این مسابقه هم پس از گذشت دقایقی از مسابقه و نهایتاً در پایان دیدار از بین می‌رود تا تأسف از هدر دادن وقت برای تماشای دربی نصیب آنها شود. وقتی سطح بالای کیفی لیگ‌های معتبر اروپایی عیان می‌شود به مرور تماشای بازی‌های داخلی اتلاف وقت خواهد بود مگر آنکه تحولی عظیم رخ دهد.»




بیشتر بخوانید:





چمنیان با تأکید بر این موضوع که عقاید و نظرات شخصی در فوتبال روز دنیا مطرح نیست درباره تصمیم‌هایی که دراگان اسکوچیچ برای چیدن ۱۱ بازیکن اصلی تیمش در مسیر انتخاب جام جهانی ۲۰۲۲ قطر می‌گیرد، عنوان می‌کند: «امکانات و اختیارات مبتنی بر آمار و پارامترهای قابل سنجش بررسی می‌شوند. وقتی صحبت از میزان دوندگی بازیکنان می‌شود مقایسه‌ای صورت می‌گیرد. در ایران متوسط دویدن ۷ کیلومتر است و در سطح بین‌المللی بازیکنان ۱۰ تا ۱۱ کیلومتر می‌دوند. تکنیک، تاکتیک و آمادگی جسمانی در کنار آمادگی روانی سنجیده می‌شود تا انتخاب‌ها صورت گیرد. بازیکنان لژیونر ایران که عمدتاً در باشگاه‌های خوبی بازی می‌کنند برای آنکه از ترکیب اصلی بیرون نمانند موظف به بالا بردن استانداردهای کیفی خود یا حفظ و ارتقای قابلیت‌های خود هستند. سرمربی تیم ملی فوتبال اگر نتیجه نگیرد باید پاسخگو باشد و مسلماً بهترین‌ها را برای هر پست تیمش برمی‌گزیند. قرار نیست احساسی عمل کرد چون رقبا مترصد اشتباه هستند.»


سرمربی پیشین تیم ملی نوجوانان بر این نکته واقف است که برخی موفقیت‌ها در لیگ برتر ایران اتفاقی بوده و یادآور می‌شود:«تک‌صحنه‌های جذاب فوتبال ایران یا بر اساس توانایی فردی آنهاست یا حوادث دست به دست هم می‌دهند تا آنها موفق شوند. بینندگان هم دل به حوادث نمی‌بندند چون ابزار مقایسه در اختیار دارند. با دیدن بازی‌های لیگ‌های معتبر اروپایی کیفیت را به خوبی درک می‌کنند. اگر روند به این شکل باشد دیگر تمایل چندانی به تماشای دربی هم نیست و روز به روز شاهد کاهش تعقیب کنندگان نتایج لیگ برتر خواهیم بود.»


انتهای پیام/۴۰۴۸/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب