اینترنت ویژه کودکان و نوجوانان یک دغدغه جهانی
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، موضوع اینترنت و استفاده کودکان و نوجوانان از فضای مجازی با شیوع کرونا و تبدیل نظام آموزش حضوری به آموزش مجازی، به یکی از دغدغههای مهم اقشار مختلف جامعه تبدیل شده است. در جهان نیز کشورهای مختلف، محدودیتهایی را برای سیمکارتهای کودکان و نوجوانان اعمال میکنند که دسترسی به سایتهای نامناسب و مستهجن، امکانپذیر نباشد. وزیر ارتباطات اخیرا از راهاندازی اینترنت کودک و نوجوان تا پایان سال خبر داده و تاکید کرده که در اینترنت کودک و نوجوان آسیبهای موجود در فضای مجازی وجود نخواهد داشت و زیرساخت لازم برای استفاده پاک از اینترنت ایجاد میشود. برای روشن شدن ابعاد و ماهیت اینترنت کودک و نوجوان با محمد آزمون، مدیر عامل یک شرکت دانشبنیان که در حوزه فضای مجازی کودک فعالیت میکند و تولید کننده تبلت کودک و نوجوان است، گفتگو کردهایم.
محمد آزمون، درباره ماهیت و لزوم اینترنت ویژه کودک و نوجوان ابراز کرد: فضای مجازی هم مانند فضای واقعی نیازمند محیط اختصاصی برای کودکان و نوجوانان است، در فضای واقعی محیط بازی کودکان، استخر کودکان، محیط آموزشی، بیمارستان و پزشک کودکان داریم. برای پدران و مادران مهم است که فرزندان با افراد موجه از گروه همسالان ارتباط دوستانه برقرار کنند، به هر محیطی وارد نشوند و با هر پدیدهای مواجه نشوند و حتی زودتر از موعد و از کانال نامناسب اطلاعات دریافت نکنند. اینترنت کودکان و نوجوانان با هدف پیادهسازی همین سیاست تربیتی، سازوکارها و ابزارهایی را بهکار میگیرد که فضای اختصاصی برای کودکان و نوجوانان تدارک ببیند و سطح دسترسی و زمان دسترسی تعریف کند و محتوای مناسب برای آنها تامین کنند.
آزمون با بیان اینکه موضوع اینترنت پاک برای کودک و نوجوان یک دغدغه جهانی است، ادامه داد: از سال ۲۰۰۴ کمیسیون اروپا به عنوان نخستین گام از پروژه «حاشیههای امن» اتحادیه اروپا با هدف بالابردن آگاهی عمومی در زمینه چالشهای اینترنت و نگرانیهای خانوادهها درباره آسیبهای ناشی از حضور فرزندان در فضای مجازی، یک روز در سال را با نام روز جهانی اینترنت امنتر نامگذاری کرده است. روز اینترنت امنتر که در ایران با نام روز اینترنت پاک شناخته میشود، اکنون تقریباً در ۱۷۰ کشور جهان جشن گرفته میشود.
این کارشناس فضای مجازی کودک تصریح کرد: آگاهی شرط اول امنیت است، از همین رو تمام این سازوکارها زمانی به کار میآید که پدران و مادران دانش خود را از فناوریهای ارتباطی، قابلیتهای فضای مجازی و آسیبهای آن افزایش بدهند و تلاش کنند کودک را در مسیری هدایت کنند که با اراده و شناخت خودش از آسیبها فاصله بگیرد. یکی از اهداف مهم روز اینترنت پاک همین است.
وی با بیان اینکه زیرساخت اینترنت ویژه کودکان از مدیریت درگاههای ورود کودکان به اینترنت آغاز میشود، خاطرنشان کرد: نخستین درگاه دستگاه هوشمند ارتباطی مانند تبلت و گوشی هوشمند است. در این زمینه تبلت ویژه کودک و نوجوان و نرمافزارهای کنترل تبلت توسط والدین (پرنتال کنترل) مدیریت تمام امکانات تبلت و گوشی هوشمند را در اختیار پدر و مادر قرار میدهند. والدین میتوانند با آنها استفاده از دستگاه هوشمند، اینترنت، برنامکها و حتی درگاههای ورودی و خروجی را مدیریت کنند و سطح دسترسی و زمان استفاده از تبلت را هم برنامهریزی و کنترل کنند.
آزمون ادامه داد: در لایه سیستم ارتباطی، سیم کارت عنصر شاخص است، این سرویس را اپراتورهای مخابراتی بزرگ دنیا ارائه میدهند و در ایران هم چند سالی است که سیمکارت کودک و نوجوان طراحی و پیادهسازی شده است که اینترنت آن برپایه فهرست سپید است یعنی کودک و نوجوان از طریق اینترنت این سیم کارت تنها امکان دسترسی به سایتهای مناسب کودکان و نوجوانان را دارند.
در تامین محتوای ویژه کودک و نوجوان جا کار زیاد است. در کنار محدود کردن سطح دسترسی لازم است محتوای مناسب ویژه کودکان و نوجوانان مطابق الگوهای تربیتی و فرهنگی هر کشوری هم تولید و تامین بشود. در این زمینه جا برای کار زیاد است.
بیشتر بخوانید:
علت کندی اینترنت ثابت، عدم توسعه زیرساختهاست/ پیگیری ویژه اینترنت پرسرعت توسط دولت سیزدهم
وی گفت: در بیشتر کشورهای دنیا محتوای کودک و نوجوان از بازی، کارتون تا کتاب و اسباببازی و برنامکها برپایه نظامنامههای مشخص دستهبندی سنی میشوند. در این سالها در ایران هم تدارک دیده شده است. کافی است در این حوزه اطلاعرسانی و آگاهیبخشی بشود، بنابراین اینترنت کودک و نوجوان موضوع تازهای نیست، در سالهای اخیر هم درباره آن صحبت شده و هم کارهایی انجام شده است.
این کنشگر فضای مجازی کودک در پاسخ به این پرسش که دولت باید متولی اینترنت کودک و نوجوان باشد یا بخش خصوصی، ابراز کرد: معتقدم دولت نه میتواند و نه لازم است که وارد کار اجرایی در این حوزه بشود، دولت کار تنظیم مقررات، نظارت و تسهیلگری را انجام بدهد. باید سیاستگذاری، بسترسازی و پشتیبانی کند و در حوزه آگاهیبخشی از ظرفیتهای دولتی بهره بگیرد و اجازه بدهد بخش خصوصی کار اجرا را انجام بدهد.
انتهای پیام/
انتهای پیام/