دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 مهر 1400 - 00:03
درباره یک سفر استراتژیک؛

دستیابی به پنل راهبردی با روسیه مانع شیطنت صهیونیست‌ها در قفقاز می‌شود/ عصبانیت غرب از دیپلماسی نظامی سرلشکر باقری

هم‌زمان با بالا گرفتن تنش‌ها در منطقه قفقاز جنوبی به علت شیطنت‌های صهیونیست‌ها، افزایش هم‌افزایی ایران برای رسیدن به یک پنل راهبردی عملیاتی در حوزه نظامی با روسیه می‌تواند جلوی هر نوع تنش و بی‌ثباتی را در منطقه بگیرد.
کد خبر : 615571
سردار باقری

گروه جهان خبرگزاری آنا- محمد جعفری؛ اگرچه سفر مقامات نظامی، سیاسی، اقتصادی به کشورهای دوست برای گسترش روابط، حل‌وفصل اختلافات احتمالی و حتی زمینه‌سازی برای ایجاد یک ائتلاف این روزها به امری بسیار عادی بدل شده است اما وقتی یک‌طرف این‌گونه سفرهای مهم، ایران باشد اوضاع شکل جدیدی به خود می‌گیرد تا در ابتدا رسانه‌ها و سپس تحلیلگران پا به میدان بگذارند و با نقل‌قول مقامات رسمی یا حتی منابع غیر رسمی، تحلیل‌هایی از یک رویداد احتمالی مهم را پیش از وقوع در اختیار مخاطبین خود قرار دهند.


این بار هم ‌سفر سرلشکر سرلشکر پاسدار محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به مسکو به‌منظور انعقاد قراردادهای خرید هواپیماهای جنگنده و آموزشی و بالگردهای تهاجمی از ابرقدرت نظامی روسیه آنقدر ارزنده بود که توجه کامل بسیاری از رسانه‌های معتبر جهان را به خود جلب کرد. تجزیه‌وتحلیل خبر سفر این فرمانده ارشد ایرانی وقتی اهمیت ویژه‌ای یافت که وی به سند جامع همکاری ۲۵ ساله با چین اشاره و تأکید کرد «شاید لازم باشد با استفاده از تجربه سند همکاری‌ ۲۵ ساله با چین، در روابط با روسیه نیز چنین اتفاق مهمی بیفتد.»


نیروهای مسلح ایران به کم کردن فاصله با ابرقدرت‌های نظامی ادامه می‌دهند


بلومبرگ یکی از بنگاه‌های خبری تحلیلی برتر ایالات‌متحده آمریکا که به داشتن نگاه اقتصادی آینده‌نگرانه معروف است، در نقل‌قولی از سرلشکر باقری نوشت قراردادهایی که بین ایران و روسیه برای خرید جت جنگنده، بالگرد نظامی و دیگر تسلیحات متعارف منعقد شدند پس از لغو تحریم تسلیحاتی علیه تهران صورت گرفته‌اند. نکته دیگری که بلومبرگ آن را از قلم نینداخت، اظهارات سرلشکر باقری مبنی بر ضرورت منعقد کردن توافقنامه‌ای درازمدت بین تهران و مسکو بود؛ مشابه قراردادی که سال گذشته با پکن به امضاء رسید و چین را به یک شریک راهبردی مهم برای ایران بدل کرد.


دستیابی به پنل راهبردی با روسیه مانع شیطنت صهیونیست‌ها در قفقاز می‌شود/ عصبانیت غرب از دیپلماسی نظامی سرلشکر باقری
روح ‌الله مدبر، کارشناس ارشد مسائل روسیه


از آنجائی که هر اقدام تهران برای گسترش روابط با کشوهای شرقی ازجمله فدراسیون روسیه می‌تواند به‌راحتی توازن قوا در منطقه و حتی در جهان را با تغییری محسوس مواجهه کند لازم شد که نظر کارشناسی یکی از برجسته‌ترین تحلیلگران مسائل روسیه را در خصوص سفر اخیر سرلشکر باقری به مسکو و زوایای پیدا و پنهان آن را جویا شویم.



مقامات مسکو معتقدند هیچ طرحی در منطقه و فرا منطقه بدون حضور جمهوری اسلامی ایران و نقش‌آفرینی تهران به سرانجام نخواهد رسید



روح‌الله مدبر کارشناس و تحلیلگر مسائل فدراسیون روسیه در این خصوص تأکید دارد که سفر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به فدراسیون روسیه از چند بُعد حائز اهمیت است. وی بُعد نخست را سفر عزتمندانه و استقبال ویژه یگان تشریفات وزارت دفاع فدراسیون روسیه از ایشان در فرودگاه ونوکوا با حضور ژنرال سرگئی ایستراکوف جانشین وزیر دفاع و ژنرال سرژینف نماینده ویژه ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه در حوزه نظامی و فرمانده ارشد استان مسکو می‌داند که نشان از جایگاه مهم نیروهای مسلح ایران در دکترین نظامی روسیه و پیام صریح و سطح بالای این همکاری‌ها برای طرف‌های خارجی خصوصاً آمریکاست که از کانال‌های مختلفی تلاش کردند به طرف روسی برای مختل کردن توافقات مهم نظامی و تسلیحاتی بین ایران و روسیه، فشار بیاورند.


مدبر معتقد است روس‌ها کمتر این مدل استقبال را از مقامات نظامی کشورهای دیگر ارائه می‌دهند مگر استثنائاً کشورهایی که در حوزه مناسبات راهبردی با آنها قرار گرفته باشند. استقبال از سرلشکر باقری فوق‌العاده‌ بود، خصوصاً جلسات ویژه‌ای که بین او و ارتشبد والری گراسیموف رئیس ستاد کل نیروهای مسلح روسیه و معاونان ایشان، فرماندهان نیروهای هوایی، دریایی و زمینی روسیه با حضور معاون پشتیبانی و لجستیکی ستاد کل نیروهای مسلح روسیه برگزار شد.


در راستای همان پوشش رسانه‌ای، خبرگزاری شینهوای چین با بیش از یک میلیارد مخاطب داخلی و خارجی هم به پوشش خبر سفر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران به چین پرداخت و نوشت مقامات ارشد ایران اهمیت ویژه‌ای برای گسترش روابط با شرق قائل هستند.




بیشتر بخوانید:


سرلشکر باقری: مناسبات ایران و روسیه در حوزه نظامی - دفاعی گسترش می‌یابد


رزمایش مشترک ایران و روسیه در دریای کاسپین


پرونده آسیب‌شناسی روابط ایران و روسیه-3/مدبر: ارتقای مناسبات با روسیه رو به پیشرفت، یک انتخاب نیست بلکه راهبردی ضروری است/ کشور کماکان معطل برجام مانده




به عقیده مدبر، دیدار سرلشکر باقری با ارتشبد سرگئی شویگو وزیر دفاع فدراسیون روسیه که یکی از چهره‌های مهم و تأثیرگذار این کشور است و اخیراً هم به عضویت مجلس دوما درآمده، نشان از جلسات بسیار مهم، تخصصی و ویژه‌ای بود که در مسیر عملیاتی شدن کامل قرار گرفته است.


به گفته این کارشناس مسائل روسیه، ابتکار عمل سرلشکر باقری در عملیاتی کردن دیپلماسی هوشمند، پیام‌آور همگرایی جدید ایران با همسایگانش، خصوصاً همسایه راهبردی شمالی‌اش جهت تحقق ثبات و امنیت پایدار در منطقه و فرامنطقه و هشدار به برهم زنندگان ثبات در منطقه راهبردی غرب آسیاست.



تجربه بسیار خوب همکاری بین ایران و روسیه در سوریه می‌تواند در بخش‌های دیگر نظام بین‌الملل خصوصاً در افغانستان، منطقه قفقاز جنوبی و مناطق دوردست بسیار مؤثر باشد



در تایید اهمیت سفر سرلشکر باقری که مدبر مطرح کرده است، خبرگزاری روسی اسپوتنیک هم به‌صورت ویژه به پوشش خبر سفر این مقام نظامی ارشد ایرانی و دیدارهایش با مقامات ارشد نظامی روسیه پرداخت و از قول سرلشکر باقری نوشت که اوضاع اقتصادی فعلی روسیه ازجمله تحریم‌های ظالمانه اروپا و آمریکا علیه مسکو، زمینه را برای گسترش روابطی با ایران فراهم کرده است که دو طرف از آن سود خواهند برد.


از نگاه این کارشناس مطرح مسائل روسیه، هم‌زمان با افزایش تنش‌ها در شمال غرب ایران خصوصاً در منطقه قفقاز جنوبی به علت شیطنت‌های طرف صهیونیستی و ترکیه‌ای، افزایش سطح تماس‌های ایران و گفت‌وگو و هم‌افزایی برای رسیدن به یک پنل راهبردی عملیاتی در حوزه نظامی در منطقه می‌تواند جلوی هر نوع تنش و بی‌ثباتی در منطقه را بگیرد.


مدبر همچنین به تجربه بسیار خوب همکاری بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در سوریه اشاره و تأکید کرد این تجربه همکاری مشترک می‌تواند در بخش‌های دیگر نظام بین‌الملل خصوصاً در افغانستان، منطقه قفقاز جنوبی و فرا منطقه بسیار مؤثر باشد.


در این میان خبرگزاری‌ ای.ان.آ که در جنوب آسیا فعال است نیز همه گفته‌های مقام ارشد ایرانی و آینده همکاری نظامی دفاعی با روسیه را پوشش داد تا بخشی از یک جریان رسانه‌ای بیدار آینده‌نگر باشد که روزگاری خبر تبدیل یک قدرت منطقه‌ای به قدرتی جهانی را نشر داده است.


کارشناس مسائل روسیه همچنین از توان راهبردی نیروهای مسلح ایران سخن گفت و تصریح کرد تجربه حضور ناوگان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در مراسم مهم روز دریایی ارتش روسیه که در سن‌پترزبورگ برگزار شد و اثبات سطح توان نیروی دریایی ایران به طرف روسی، گام موثر حضور کشورمان را در معادلات و برنامه‌های بسیار مهم‌تر و سطح بالاتر با فدراسیون روسیه، افزایش داده است.


به عقیده مدبر، تصویب سند و تقویم سالیانه برگزاری مانورهای ثابت با طرف روسی در خلیج‌ فارس، دریای عدن، دریای کاسپین و ... خصوصاً در حوزه زمینی، دریایی و هوایی می‌تواند در حوزه همگرایی بین نیروهای مسلح اسلامی ایران و روسیه، افزایش توان رزمی جمهوری اسلامی ایران و تبادل تجربیات در حوزه‌های مستشاری، آموزشی و فرا راهبردی بسیار مهم باشد.


در تایید اظهارات این تحلیلگر، وب‌سایت خبری و تحلیلی هندی ریپابلیک دات کام هم به اهمیت برگزاری رزمایش بزرگ و مشترک ایران و روسیه تا سه ماه دیگر احتمالاً در اوایل سال ۲۰۲۲ پرداخت.


اهمیت فزاینده نقش مثبت ایران در مناسبات منطقه‌ای و بین‌المللی


مدبر سپس به یک نکته جالب در رویکرد روس‌ها نسبت به ایران اشاره کرد و گفت مقامات مسکو معتقدند هیچ طرحی در منطقه و فرا منطقه بدون حضور جمهوری اسلامی ایران و نقش‌آفرینی تهران به سرانجام نخواهد رسید. این خود نشان از جایگاه ویژه ایران در دکترین نظامی نیروهای مسلح روسیه و برنامه آنها برای ادامه این مسیر راهبردی است؛ خصوصاً در تنش اخیر منطقه قفقاز جنوبی و بی‌ثباتی‌ در افغانستان، لازم است این تعامل به بالاترین سطح خودش برسد تا جلوی حضور هر نوع نیروی بیگانه سومی که قصد بر هم زدن ثبات در منطقه راهبردی قفقاز جنوبی را دارد، گرفته شود.



عصبانیت طرف‌های غربی از سطح بالای تعامل و افزایش مناسبات نظامی ایران و روسیه، خود پیام و گویای موفقیت‌آمیز بودن دیپلماسی هوشمند نظامی سرلشکر باقری به شمار می‌رود



مدبر با ابراز تأسف از اشتباه تیم سابق مذاکرات هسته‌ای و پذیرش پیوست تسلیحاتی قطعنامه ۲۲۳۱ که مدتی ایران را از خرید تسلیحات و تجهیزات نوین و مدرن محروم کرد گفت امروز کشور می‌تواند در این مسیر گام بردارد.


رزمایش شرقی
رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین


لازم به یادآوری است که روس‌ها دقیقاً فردای روز پایان بند تحریم تسلیحاتی ایران اعلام کردند آمادگی کامل برای فروش انواع تسلیحات و تجهیزات نظامی به ایران را دارند زیرا می‌دانند خرید هر نوع تسلیحات مدرن به افزایش توان رزمی ایران، قدرت بازدارندگی، امنیت و منافع ملی جمهوری اسلامی ایران کمک خواهد کرد.




بیشتر بخوانید:


شبکه المیادین گزارش کرد همکاری ایران و روسیه در برابر آمریکا


پرونده آسیب‌شناسی روابط ایران و روسیه-۶/مدبر: روسیه طرحی دقیق برای توسعه اقتصادی هم‌پیمانانش دارد


پرونده آسیب‌شناسی روابط ایران و روسیه-۷/ مدبر: فدراسیون روسیه از هر شریک غربی برای کشورهای منطقه قابل اطمینان‌تر است




به گفته این پژوهشگر، در حال حاضر، بهترین موقع برای ادامه افزایش و ارتقای سطح نظامی جمهوری اسلامی ایران است. در کنار این باید مراودات مستشاری ما هم با طرف روسی در حوزه تجربیات نظامی افزایش پیدا کند. در حوزه جنگ‌های الکترونیک (جنگال) گفت‌وگوهای بسیار خوبی بین طرف ایرانی و روسی صورت گرفته و یکی دیگر از مهم‌ترین دستاوردهای این سفر، تصویب ادامه همکاری‌های کمیسیون مشترک نظامی ایران و روسیه خواهد بود. هم‌زمان با برگزاری قریب‌الوقوع اجلاس کشورهای همسایه افغانستان که در ایران برگزار خواهد شد و طرف روسی هم حضور دارد،‌ این سطح تعاملات بسیار برای ما حائز اهمیت است.


وی تأکید کرد عصبانیت طرف‌های غربی از این نوع سطح تعامل و افزایش مناسبات نظامی ایران و روسیه، خود پیام و گویای موفقیت‌آمیز بودن دیپلماسی هوشمند نظامی سرلشکر باقری است.


انتهای پیام/۴۱۵۵/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب