دستگاه ایرانی هوا را عاری از آلاینده میکند/ جادوی نانو در تصفیه هوا
گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، فرایند تصفیه هوا در دستگاههای تصفیه موجود در بازار به دو شکل انجام میشود. برخی از آنها با استفاده از سیستم فیلتراسیون کار میکنند که مجهز به فیلترهای غشادار است. این فیلترها در مسیر عبور هوا قرار میگیرد، هوا از این فیلترها عبور میکند و آلایندههای موجود در آن به دام میافتد. این روش که تصفیه منفعل نام دارد، تمام آلایندههای موجود در هوا را به دام نمیاندازد. دستگاههای تصفیه هوای مجهز به سیستم فیلتراسیون بسته به کاربرد و نوع، آلایندههای خاصی را حذف میکنند، برای مثال برخی از آنها آلاینده بو و برخی دیگر ذرات جامد را به دام میاندازند.
بیشتر بخوانید:
گجت اندازهگیری شاخص ویروس هوا ساخته میشود
سامانهای نانویی برای بهبود کیفیت هوای داخلی
دسته دوم دستگاههای تصفیه هوا با مکانیسم یونیزاسیون کار میکنند که تصفیه هوای فعال نیز نام دارد. سیستم فیلتراسیون ذرات و آلاینده را به دام میاندازد اما در یونیزاسیون آلاینده و ذرات به طور کامل از بین میرود. سیستم یونیزاسیون یا پلاسمای سرد در مقایسه با روش فیلتراسیون کیفیت بهتری دارد و به اصطلاح هوا را ضدعفونی میکند. در پلاسمای سرد یونهای فعال تولید میشود که مانند لایه محافظی عمل میکند و آلایندههای موجود در هوا را از بین میبرد.
آلایندههای هوا کدامند؟
گروهی از آلایندههای هوا میکروارگانیسمها نام دارند که شامل ویروسها، باکتریها، قارچها، کپکها و هاگها میشوند. آلایندههای گازی مانند دود سیگار، گازهای سمی و بوهای نامطبوع دسته دوم آلایندهها و ذرات جامد و معلق در هوا یا ریزگردها نیز دسته سوم آلایندهها هستند. سیستم پلاسمای سرد میکروارگانیسمها و آلایندههای گازی را به طور کامل از بین میبرد. یون حالت غیرپایدار ماده است و ایجاد میشود تا از بین برود یا به تعادل برسد. در دستگاههای تصفیه هوا یونهای تولیدی برای رسیدن به حالت تعادل با میکروارگانیسمها و آلایندههای گازی واکنش نشان میدهند و آنها را از بین میبرند. مکانیسم فیلتراسیون نیز ذرات معلق یا ریزگردها را به دام میاندازد.
تولید دستگاه تصفیه هوای همهکاره در کشور
حال یک شرکت ایرانی موفق به طراحی و تولید دستگاه تصفیه هوایی شده که هر دو مکانیسم فیلتراسیون و یونیزاسیون را در کنار هم دارد. در فیلترهای غشایی این محصول ایرانساخت از نانوالیاف استفاده شده، این امر خلل و فرج فیلترها را ریزتر میکند، بدینترتیب وقتی هوای حاوی زیرگردها از فیلترها عبور میکنند، ذرات معلق بیشتری به دام میافتند. تفاوت فیلتر نانو با فیلترهای معمولی در این است که میزان بیشتری از ذرات معلق هوا را به دام میاندازد. این دستگاه علاوهبر فیلترهای غشایی حاوی نانوالیاف، از فناوری پلاسمای سرد یا یونیزاسیون نیز برای از بین بردن میکروارگانیسمها و آلایندههای گازی موجود در هوا استفاده میکند. به عبارت دیگر در این دستگاه مکانیسم فعال و منفعل تصفیه هوا به صورت همزمان کار میکنند.
بیشتر بخوانید:
چرا باید از دستگاه تصفیه هوا استفاده کنیم؟
ساخت دستگاه تصفیه هوا با قابلیت از بین بردن کرونا
به گفته محمدجواد خلج، رئیس هیئت مدیره و مدیر فناوری شرکت سازنده دستگاه تصفیه هوای نانویی «این محصول در چهار مدل مختلف ارائه میشود که هر یک مناسب متراژ خاصی است. سه مدلهای دستگاه برای مصارف صنعتی و خانگی طراحی شده که قادر به تصفیه هوا در متراژهای ۱۰۰ تا ۱۵۰ متر مربع، ۳۰ تا ۸۵ متر مربع و ۲۰ تا ۴۰ متر مربع است. مدل چهارم شارژی و قابلحمل است و تنها سه متر مربع را پوشش میدهد، این دستگاه مناسب برای استفاده داخل ماشین یا روی میز کار است. تفاوت مدلها در نوع فن و قدرت یونیزاسیون آنهاست. هر چهار مدل دستگاه تصفیه هوا تجاریسازی شده و در بازار داخلی در دسترس قرار دارد. این دستگاهها به کشورهایی چون عراق، عمان و هند نیز صادر شده است.»
مزیتهای محصول ایرانی به نمونه خارجی
دستگاههای تصفیه هوا به تعویض فیلتر به صورت مرتب نیاز دارند، بنابراین ارائه خدمات پس از فروش و قطعات یدکی در این حوزه بسیار مهم است. فیلتر این دستگاهها محل تجمع آلایندههای هواست و بعد از مدتی به بمب آلودگی تبدیل میشود. دسترسی به فیلترهای مخصوص هر دستگاه اولین نیاز مشتریان از شرکتهای تولیدکننده دستگاههای تصفیه هواست بدین ترتیب مشتری میتواند در زمان لازم فیلتر دستگاه را تعویض کند. دستگاههای خارجی تصفیه هوا که در بازار موجود است نهتنها خدمات پس از فروش ندارند بلکه دسترسی به قطعات یدکی و حتی فیلترهای آن بسیار دشوار است. از سوی دیگر قیمت محصول ایرانی در مقایسه با نمونههای خارجی اقتصادیتر به شمار میرود. یکی از مزیتهای دستگاههای تصفیه هوای تولید این شرکت، میزان اثرگذاری بالای آن بر ویروس آنفلوانزا، آلایندههای گازی و بیولوژیکی است که مزیت رقابتی بزرگی به شمار میرود. تنها دو یا سه شرکت در جهان اثربخشی دستگاه تصفیه هوای خود را از نظر کمی میسنجند و حال ایران نیز در میان این کشورها قرار دارد.
پلاسمای سرد چیست؟
پلاسمای سرد شاخهای از فناوری نانو و روشی نوین برای ضدعفونی کردن محیط بدون آسیب وارد کردن به بافتهای انسانی است. پلاسما جهان اطراف انسان را احاطه کرده و به شکل شفق قطبی در آسمان وجود دارد. حدود ۹۹ درصد از کل مواد شناختهشده در جهان در حالت پلاسما قرار دارند و تنها یک درصد از مواد به سه حالت معمول ماده یعنی جامد، مایع و گاز هستند. در دستگاه تصفیه هوای مبتنی بر مکانیسم یونیزاسیون، یونهای اکسیژن مثبت و منفی تولید میشود. یونهای منفی یک الکترون اضافی دارند اما یونهای مثبت نیز یک الکترون را از دست دادهاند، بنابراین در حال ناپایدار قرار دارند. این یونها برای پایدار شدن و انتقال الکترون به دنبال اتمها و مولکولهای موجود در هوا میروند. بدین ترتیب آلایندههای موجود در هوا را خنثی میکنند.
انتهای پیام/۴۰۲۱/
انتهای پیام/