لزوم رفع ابهامات کنکور ۱۴۰۲/ آیا آییننامهها و شیوهنامهها تدوین میشوند؟
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ با اینکه قرار است مدل کنکور از سال ۱۴۰۲ به طور کلی تغییر کند اما همچنان ابهاماتی درباره نحوه برگزاری کنکور وجود دارد. شاید برای درک بهتر موضوع لازم باشد که نحوه برگزاری کنکور ۱۴۰۲ تشریح شود. یکی از تغییرات مهم مربوط به میزان تأثیر سوابق تحصیلی در کنکور است. تاکنون میزان تأثیر سوابق تحصیلی داوطلبان ۳۰ درصد مثبت بوده و این تأثیر در کنکور ۱۴۰۱ به ۴۰ درصد مثبت و در کنکور ۱۴۰۲ به ۶۰ درصد قطعی میرسد. در تأثیر مثبت معدل دوران تحصیل داوطلبان در مدارس بهصورت مثبت لحاظ میشود یعنی کسانی که معدل خوبی ندارند نگران تأثیر منفی آن بر روی نتیجه کنکور نیستند اما در تأثیر قطعی داوطلبانی که سوابق تحصیلی بهتری دارند از داوطلبانی که سوابق تحصیلی خوبی ندارند پیشی میگیرند.
البته برای اینکه تأثیر قطعی سوابق در کنکور ۱۴۰۲ عملیاتی شود باید دانشآموزان در شرایطی برابر به رقابت بپردازند به همین دلیل قرار است که امتحانات دانش آموزان سال آخر دوره متوسطه بهصورت نهایی برگزار شود. به گفته سعید رضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ «مرکز سنجش آموزش و پرورش این امکان را فراهم کرده که سؤالات استاندارد شده در سراسر کشور مورد آزمون قرار بگیرد و امیدواریم که این روش شرایطی را فراهم کند که داوطلبان بهصورت عادلانهتر به دانشگاه وارد شوند.»
البته هنوز بررسیها در این زمینه ادامه دارد و منصور کبگانیان، رئیس ستاد نقشه جامع علمی کشور درباره دشواریهای سنجش سوابق تحصیلی در کنکور ۱۴۰۲ به خبرنگار آنا میگوید: «اتفاقاً در جلسه اخیر ستاد نقشه جامع علمی کشور درباره مکانیسمهای اجرایی این موضوع بحث و راهکارهایی پیشنهاد شد، مطمئنم که وزارتخانهها بهموقع نتایج بررسیهای خود را در این زمینه ارائه خواهند داد و میتوانیم به جمعبندی نهایی در این زمینه دست یابیم.»
در این میان دانشگاههای کشور میتوانند برای معدل حدنصاب بگذارند و بر اساس آن مشخص کنند که تا چه معدلی را پذیرش میکنند و اگر معدل داوطلب از میزان مشخص پایینتر باشد این اختیار به دانشگاهها داده میشود که داوطلب را پذیرش نکنند.
بیشتر بخوانید:
پایان ماراتن نفسگیر کنکور ۱۴۰۰/ آیا کنکور ۱۴۰۱ تغییر میکند؟
ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور درباره حواشی کنکور ۱۴۰۲ بیانیه داد
تحول اساسی در نحوه طراحی سؤالات کنکور
از بحث تأثیر سوابق تحصیلی در کنکور ۱۴۰۲ بگذریم، نحوه برگزاری آزمون نیز متحول شده است. از این سال به بعد نحوه برگزاری کنکور مانند نوبتهای قبلی آن نخواهد بود و طراحی سؤالات بهصورت کلی متحول خواهد شد. تاکنون سؤالات کنکور به دو بخش عمومی و تخصصی میشد و داوطلبان ۵ گروه آزمایشی علوم ریاضی، علوم تجربی، علوم انسانی، زبانهای خارجی و هنر باید به این دو دسته سؤال پاسخ میدادند اما از سال ۱۴۰۲ سؤالات دروس عمومی از آزمون حذف میشود و فقط برای دروس تخصصی سؤال طرح میشود. دروس عمومی نیز به بخش سوابق تحصیلی منتقل میشود و سوابق تحصیلی مبنای ارزیابی نهایی خواهد بود.
برگزاری کنکور در دو نوبت
در این میان قرار است تعدد در برگزاری آزمون نیز در دستور کار باشد. تا سال ۱۴۰۱ کنکور در یک نوبت برگزار میشود اما از سال ۱۴۰۲ کنکور دو بار برپا خواهد شد. نتایج کنکور داوطلبان تا دو سال اعتبار دارد و داوطلبان میتوانند از این نتایج برای پذیرفته شدن در دانشگاهها تا دو سال بعد استفاده کنند. به گفته سعید رضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این باره؛ «این مدل برگزاری باعث میشود که فشار و اضطراب از روی دانشآموزان برداشته شود و دانشآموزان وقتی در این آزمون شرکت میکنند دیگر نگران از دست رفتن فرصت آزمون نخواهند بود.»
ادامه پذیرش بدون کنکور
هدف مهم تغییر در کنکور حذف این آزمون است، بنابراین پذیرش بدونآزمون در رشتههای غیررقابتی در سال ۱۴۰۲ و پس از آن نیز ادامه خواهد داشت. البته آمارها از پذیرش بدونآزمون دانشگاهها نشان میدهد که داوطلبان اقبال چندانی به این رشتهها نشان نمیدهند. به گفته عاملی در این زمینه؛ «تنها ۱۷ درصد صندلی دانشگاهها از طریق بدونآزمون پر میشود.» بنابراین به نظر میرسد که مسئولان باید راه چارهای برای این مشکل بیابند چراکه پذیرش بدونآزمون مزایای زیادی دارد و نباید نسبت به آن بیتوجه بود. بر اساس اعلام دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ «با این رویکرد که اضطرابزدایی از جامعه داوطلبان کنکور مخصوصاً در رشتههای پر متقاضی انجام شود و هم اینکه سنجش با عمق بیشتری صورت بگیرد و فرد با سؤالات کیفی که در طی دوره تحصیل در آموزش و پرورش با آنها روبهرو میشود، موردسنجش قرار میگیرد.»
با این حال مسئولان همچنان میگویند که بررسیها ادامه دارد، کبگانیان، رئیس ستاد نقشه جامع علمی کشور در پاسخ به اینکه هنوز ابهامات زیادی درباره کنکور ۱۴۰۲ وجود دارد، میگوید: قبول دارم که مصوبه تغییرات کنکور مصوبه کلانی است و باید فرآیندها زودتر مشخص شود. وی از تشکیل جلسهای در این باره خبر میدهد و به خبرنگار آنا میگوید: «ما مطمئن هستیم که برای این تغییر بزرگ باید تعداد زیادی آییننامه و شیوهنامه از سوی شورای سنجش و پذیرش کشور تنظیم شود در این مسیر در هفته گذشته اولین جلسه اجرایی سازی کنکور ۱۴۰۲ در ستاد نقشه جامع علمی کشور برگزار شد و خوشبختانه هر سه وزیر آموزش و پرورش، علوم و بهداشت کارگروههایی را تشکل و گزارشهایی ارائه دادند.»
به گفته کبگانیان؛ «گزارش وزرا باعث شد که از نگرانیهای ما کاسته شود چراکه داوطلبان آینده باید با خیالی آسوده و بدون نگرانی در کنکور ۱۴۰۲ حضور یابند.»
اصلاح سهمیههای کنکور کمی بعدتر
در مسیر تغییر کنکور، اصلاح سهمیهها نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این باره میگوید: «مصوبات متنوعی درباره سهمیهها طی ۳۷ سال گذشته در شورای عالی انقلاب فرهنگی وجود دارد و در مجلس شورای اسلامی نیز مصوباتی داشتهایم که نیازمند یک نظام یکپارچه برای سهمیهها هستیم.»
با این حال مقرر شده که ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور ظرف ۶ ماه سیاستهای مربوط به سهمیهها را جمعبندی و نهاییسازی کند و برای تصویب به شورای عالی انقلاب فرهنگی تقدیم کنند، اگر اینگونه شود پذیرش از طریق کنکور در دانشگاهها در سال ۱۴۰۲ بر مبنای این مصوبه درباره سهمیهها اجرا میشود.
انتهای پیام/۴۰۴۰/پ
انتهای پیام/