ضابطین قضائی باید از سوی قضات آموزش ببینند/ مأموران در برخورد با متهمان حقوق شهروندی را رعایت کنند
احسان جلیلی در گفتوگو با خبرنگار حوزه قضائی گروه جامعه خبرگزاری آنا، درخصوص ضرورت ساماندهی نحوه ارتباط ضابطین قضائی با قضات اظهار کرد: مأمورانی که در قالب ضابط قضائی فعالیت میکنند از آنجا که نقش بهسزایی در تشکیل پرونده، تحقیقات اولیه و پیگیری موضوع را دارند، لذا باید آموزشهای لازم در حوزه آیین دادرسی کیفری، دانش حقوقی و حقوق شهروندی ببینند. ضابطین اگر به بهترین نحو ممکن آموزش دیده شوند، قطعاً در تحقق عدالت کیفری و دادرسی عادلانه قدم موثری برمیدارند.
وی با بیان اینکه ضابطین باید تحت امر قضات عمل کنند، افزود: کشف جرم، تحقیقات اولیه، کشف واقعیات و تلاش برای دستگیری متهمان و پیگیری موضوع برعهده ضابطین است. ضابطین در برخی از پروندهها بهدلیل اینکه خود را صاحب قدرت میدانند، فراتر از وظایفشان عمل میکنند و همین امر نه تنها کمکی به قضات در بررسی پرونده و در نهایت صدور رأی عادلانه نمیکند، بلکه در برخی مواقع منجر به طولانی شدن رسیدگی قضائی میشود.
بیشتر بخوانید:
دستورات مهم رئیس قوه قضاییه به دادستانهای سراسر کشور
لزوم همراهی رسانه ملی با دستگاه قضا در مبارزه با فساد و پیشگیری از جرم
رئیس قوه قضائیه وارد قزوین شد/ تأکید قاضیالقضات بر حل مشکلات اراضی وقفی استان
این کارشناس حقوقی تصریح کرد: ضابطین باید دقیقاً همان کاری که قضات از آنها میخواهند، انجام دهند، به همین جهت است که آموزش دادن به ضابطین امری ضروری است که از سوی قوه قضائیه باید صورت گیرد. اگر قضات در چارچوب قانون به وظایف خود عمل کنند، شاهد اعتراض مردم نیز نخواهیم بود. برای مثال بیشترین اعتراض از سوی مردم درخصوص نوع برخورد ضابطین با آنهاست. این درحالی است که دستگاه قضائی بارها بر حفظ رعایت حقوق شهروندی تأکید داشته است.
جلیلی اظهار کرد: برخی از ضابطین سوالاتی را از متهمان میپرسند که خارج از وظایف آنهاست. بنابراین تهیه دستورالعمل نحوه ارتباط قضات با ضابطین که اخیراً مورد تأکید رئیس دستگاه قضا قرار گرفته است، تأثیر بسیاری در رسیدگی عادلانه به پروندهها در عین رعایت حقوق متهمان خواهد بود.
پلیس قضائی میتواند کمک شایانی به تسریع رسیدگی به پروندهها کند
وی با اشاره به ضرورت فعالیت پلیس قضائی در کشور خاطرنشان کرد: پلیس قضائی میتواند اقدامات موثری در زمینه پیشبرد پروندهها انجام دهد. پلیس قضائی به ابتکار شهید بهشتی فعالیت خود را آغاز کرد اما در سال ۱۳۶۹ در ادغام با نیروی انتظامی جمع شد. این درحالی است که در بیشتر کشورها در پروندههای مهم و برای پیگیری تخصصیتر پروندهها از پلیس قضائی استفاده میشود.
این کارشناس حقوقی گفت: مأموران پلیس قضائی میتوانند کمک شایانی به دادگاهها در اجرای احکام و اجرای دستورات قضائی پیش از صدور حکم انجام دهند. پلیس فعلی که در کشور فعال است اقدامات خدماتی نیز انجام میدهد و ما معتقدیم پلیس قضائی میتواند قوه قضائیه را در رسیدگی سریع به پروندهها کمک کند.
انتهای پیام/۴۱۷۴
انتهای پیام/