نفوذ نانو به تاروپود دستکشهای خانگی/ محصولی که آلوده نمیشود
گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، سینک ظرفشویی یکی از آلودهترین نقاط خانه به شمار میرود چراکه اسکاچ پر از باقیمانده مواد غذایی است و در محیط مرطوبی قرار دارد. بنابراین محل مناسبی است برای رشد و تکثیر باکتریها و عوامل بیماریزا. بنابراین توصیه میشود در زمان شستوشوی ظروف و مواد غذایی از دستکش استفاده شود تا انتقال میکروب و باکتری به محیط خانه به حداقل برسد. دستکش خانگی پیوسته با آب و مواد شوینده در تماس است و به مرور زمان اصطکاک پیدا میکند. حال یک شرکت ایرانی دستکش آنتیباکتریالی ساخته که درصد بالایی از میکروارگانیسمها و عوامل بیماریزا را از بین میبرد. این دستکش از یک کامپاند ویژه متشکل از نانواکسید روی و اکسید گرافن ساخته شده است. این کامپاند با ترکیب لاتکسی که شامل ۳۰ قلم مواد مختلف میشود، در ما و شرایط خاصی مخلوط میشود که درنتیجه ترکیب ویژهای به وجود میآید که خاصیت آنتیباکتریال دارد.
بیشتر بخوانید:
رسوخ نانو در ستونهای خانه/ دیوارپوش ایرانی سدی در برابر اشعه فرابنفش میشود
پیش از این دستکشهایی با خواص آنتیباکتریال در جهان ساخته شده اما نحوه تولید آنها متفاوت است. در این حالت محصول نهایی با یک لایه پوشش نانو پوشانده میشود که خاصیت آنتیباکتریال یا خواص دیگری را به دستکش میدهد. پوشش آنتیباکتریال عمر کوتاهی دارد و پس از مدتی از بین میرود. علاوهبراین احتمال جدا شدن از سطح محصول نیز زیاد است که در خصوص دستکش بسیار حساس است چراکه میتواند روی ظروف و مواد غذایی باقی بماند و از طریق وارد بدن انسان شود. شرکت ایرانی تولیدکننده دستکش آنتیباکتریال از روشی نوین برای اعمال این خاصیت به دستکشها استفاده میکنند. در این حالت مواد آنتیباکتریال بین مولکولها قرار میگیرد و سپس محصول پخته میشود، بنابراین مواد آنتیباکتریال به هیچ عنوان از سطح محصول جدا نمیشود. این نخستین بار در دنیاست که از این تکنیک خاص برای تولید دستکش آنتیباکتریال استفاده میشود که مانع از جدا شدن مواد آنتیباکتریال از فواصل مولکولی میشود.
از مزیت تا قیمت محصول ایرانساخت
به گفته رضا فتحی، مدیر بخش توسعه و تحقیق شرکت تولیدکننده دستکشهای آنتیباکتریال «تست مهاجرت یکی از تستهای مهمی است که از محصولات نانو گرفته میشود چراکه ابعاد نانومتری بسیار ریز هستند و احتمال جدا شدن آنها از سطح بالاست. تستهای انجامشده روی این دستکش نشان میدهد که مواد آنتیباکتریال در فواصل بین مولکولی پلیمرهای تشکیلدهنده این محصول باقی مانده و جدا نمیشوند. مدت زمان مصرف دستکش ۴۵ روز تا دو ماه است و دستکش آنتیباکتریال تا زمانی که استفاده میشود خاصیت آنتیباکتریالی خود را حفظ میکند. این دستکش از سه لایه لاتکس تهیه شده که تمامی لایههای درونی و بیرونی آن خاصیت آنتیباکتریال دارند، بدین ترتیب نهتنها آلودگی از دست به دستکش منتقل نمیشود بلکه مانع از انتقال آلودگی از دستکش به محیط اطراف میشود.»
فناوری به کار رفته در ساخت دستکش آنتیباکتریال پیچیده است و در ساخت آن از مقدار مواد بیشتری استفاده میشود، بنابراین قیمت این محصول از دستکشهای معمولی بیشتر است. این دستکشهای ایرانساخت به صورت انبوه تولید میشوند و در بازار داخلی به فروش میروند. در حال حاضر واردات دستکش در کشور نداریم چراکه چند شرکت داخلی موفق به تامین نیاز بازار کشور شدهاند و حجم تولید آنها به حدی رسیده که باعث توقف واردات در این حوزه شده است. همانطور که گفته شد نمونههای دستکش آنتیباکتریال در جهان وجود دارد اما برخلاف محصول ایرانی که خاصیت آنتیباکتریال در تاروپود آن نفوذ کرده، محصولات خارجی تنها پوششی از آنتیباکتریال روی سطحشان قرار گرفته است.
از چالشهای صادرات تا بروکراسی کشنده
به گفته فتحی «دستکش آنتیباکتریال به کشورهای عراق، پاکستان، ارمنستان و افغانستان صادرات میشود با این حال چالشهایی در این میان وجود دارد. مشتریان محصولات ایرانی معمولاً کشورهای منطقه هستند، فرهنگ استفاده از دستکش در میان همسایههای شرقی و غربی ایران بسیار ضعیف است بنابراین صادرات این محصول سود چندانی برای تولیدکننده ندارد. هند بازار بزرگی دارد اما طی صحبتهایی که با تاجران هندی داشتیم متوجه شدیم که هزینه کار کردن یک کارگر کمتر از قیمت یک جفت دستکش است بنابراین بازاری برای محصول ما در این کشور وجود ندارد. از سوی دیگر کشورهای همسایه استاندارد ایران را به رسمیت نمیشناسند که مشکل بزرگی برای تولیدکنندگان داخلی به شمار میرود چراکه نمیتوان برای صادرات هر محصول تاییدیه استاندارد هر کشور را گرفت.»
بیشتر بخوانید:
اصلاح محصولات کشاورزی با فناوری/ حبابساز نانویی چارهساز مشکلات آب میشود
مدیر توسعه و تحقیق شرکت تولیدکننده دستکشهای آنتیباکتریال ایرانی میگوید: «فرایند اخذ استاندارد برای یک محصول داخلی در ایران حدود دو سال طول میکشد، بنابراین این پروسه در کشورهای دیگر زمان بیشتری میبرد. بنابراین اگر دفاتری برای تسهیل روند صادرات در کشورهای همسایه وجود داشته باشد، صادرات محصولات فناورانه ایرانی آسانتر میشود و حضور در بازار کشورهای دیگر برای تولیدکنندگان داخلی راحتتر میشود. برای دانشبنیان شدن این محصول اقدام شده اما این فرایندها در کشور ما بسیار زمانبر است. از سوی دیگر شیوع کرونا باعث شده که دسترسی به مسئولان ذیربط در این خصوص بسیار دشوارتر از گذشته شود. این امر در حوزه فناوری که حوزه به روزی است، مشکل ایجاد میکند، در این حوزه اگر محصولی امروز ثبت نشود، شخص دیگری میتواند فردا آن را ثبت کند. این بروکراسیها کشنده است و مانع از پیشروی کار و تولید میشود. این روند میتواند شرکتهای تازهکار را از بین ببرد.»
دستکش ضد اشعه فرابنفش ساخته میشود
این شرکت ایرانی مجوز تولید دستکشهای آنتیباکتریال معاینه را نیز دارد که در بیمارستانها تولید میشود و در آینده نزدیک به تولید میرسد. دستکشهای ضد اشعه فرابنفش یکی از محصولات دیگر این شرکت است که در مرحله تحقیق و توسعه قرار دارد. تمامی مواد طبیعی به نور حساس هستند و در معرض نور واکنش نشان میدهند. درواقع نور یکی از عواملی است که مواد طبیعی را از بین میبرد. لاتکس به کار رفته در دستکشها نیز از مواد طبیعی ساخته میشود. خاصیت ضد اشعه فرابنفش این شرکت با استفاده از مواد خاصی وی دستکش اعمال میشود که مقاومت محصول و ماندگاری رنگ آن را را افزایش میدهد.
انتهای پیام/۴۰۲۱/پ
انتهای پیام/