دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 مهر 1400 - 09:39

آینده روابط ایران و عربستان با نگاهی به سخنرانی ملک سلمان

در اینکه سخنرانی امسال پادشاه عربستان با سخنرانی سال گذشته‌اش در سازمان ملل تفاوت داشت شکی نیست، اما تکرار ادعاهای هسته‌ای و اتهامات تروریستی از سوی وی، نشان از دشواری مسیر مذاکرات دارد.
کد خبر : 610055
ملک سلمان

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا از کانال مطالعات خلیج‌فارس، ملک سلمان، پادشاه سعودی شامگاه چهارشنبه سخنان خود را در نشست عمومی سازمان ملل به‌صورت مجازی ایراد کرد. دو بخش از این سخنرانی قابل‌تأمل بود و تحلیلگران معتقدند سخنان وی درباره یمن و ایران تفاوت محسوسی نسبت به گذشته داشته است.


سلمان بن عبدالعزیز در مورد یمن گفت، پادشاهی بر این باور است که صلح گزینه راهبردی برای حل بحران خاورمیانه است و ابتکار صلح که سال گذشته توسط پادشاهی ارائه شد برای دستیابی به صلح در یمن کافی است، درحالی‌که حوثی‌ها راه‌حل مسالمت‌آمیز را رد کرده و کشتیرانی بین‌المللی را تهدید می‌کنند و به حملات به غیرنظامیان عربستان به‌صورت روزانه ادامه می‌دهند! وی افزود، پادشاهی همیشه به اصول و قطعنامه‌های بین‌المللی پایبند است و به حاکمیت ملی همه کشورها احترام می‌گذارد و بر عدم دخالت در امور داخلی کشورها تأکید می‌کند. همچنان که حق مشروع خود را برای دفاع از خود در برابر حملات موشک‌های بالستیک، هواپیماهای بدون سرنشین و قایق‌های بمب‌گذاری‌شده محفوظ می‌دارد و هرگونه تلاش برای دخالت در امور داخلی خود را قاطعانه رد می‌کند.


اما در مورد ایران پادشاه سعودی گفت ایران یک کشور همسایه است و ما امیدواریم که مذاکرات اولیه ما با آنان به نتایج ملموسی برای ایجاد اعتماد منجر شود و زمینه‌ساز دستیابی به خواسته‌های دو ملت در ایجاد همکاری مبتنی بر پایبندی به اصول و قطعنامه‌های بین‌المللی، احترام به‌حق حاکمیت، عدم دخالت در امور داخلی باشد و توقف همه انواع حمایت از گروه‌های تروریستی و شبه‌نظامیان مذهبی که جز جنگ، ویرانی و رنج برای همه مردم منطقه به ارمغان نیاورده‌اند، را به دنبال داشته باشد.


پادشاهی بر اهمیت عاری‌سازی منطقه خاورمیانه از سلاح‌های کشتارجمعی تأکید می‌کند و از این منظر از تلاش‌های بین‌المللی با هدف جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای حمایت می‌کند و نگرانی عمیق خود را نسبت به اقدامات ایران که با تعهدات بین‌المللی این کشور و با آنچه ایران همیشه صلح‌آمیز اعلام کرده است، در تضاد است، اعلام می‌کند.


در اینکه سخنرانی امسال ملک سلمان با سخنرانی سال گذشته‌اش که به‌شدت ایران را موردحمله قرار داده بود، تفاوت داشت شکی نیست، اما تکرار ادعاهای حمایت از گروه‌های تروریستی و افراطی و ضرورت ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای دو موضوع مهمی است که به نظر می‌رسد مطرح‌شدن آن‌ها از سوی بالاترین مقام سعودی نشان از دشواری مسیر مذاکرات دارد. اما حمایت رسمی وی از مذاکرات حمایت خود را از مذاکرات میان دو کشور نشان‌دهنده اختلاف رویکرد سعودی نسبت به گذشته است که امیدها نسبت به مثمر بودن مذاکرات را در پی داشته است.


اما موضوع تغییر لحن ملک سلمان که برخی مسئولان و کارشناسان ایرانی بر آن تأکید کرده و آن را مثبت تلقی کرده‌اند نیز قابل‌تأمل است. سلمان سال گذشته در سخنان خود در مجمع عمومی گفته بود پادشاهی دست خود را برای صلح با ایران دراز کرده و طی دهه‌های گذشته با این کشور برخورد مثبتی داشته و چندین بار از رهبران آن برای بحث در مورد راه‌های ایجاد روابط همسایگی خوب و بر پایه احترام متقابل، استقبال کرده، اما بارها و بارها همه جهان شاهد سوءاستفاده رژیم ایران از این تلاش‌ها درجهت افزایش فعالیت توسعه‌طلبانه و ایجاد شبکه‌های تروریستی و استفاده از تروریسم و هدر دادن دارایی و ثروت مردم ایران برای دستیابی به پروژه‌های توسعه‌طلبانه بودند که تنها نتیجه این فعالیت‌های گسترش هرج‌ومرج، افراطی‌گری و فرقه‌گرایی بوده است. تجربیات رژیم ایران به ما آموخت که راه‌حل‌های جزئی و تلاش برای مماشات، تهدیدهای آن‌ها علیه صلح و امنیت بین‌المللی را متوقف نکرده است!


با مقایسه این دو سخنرانی و همچنین چرخش آشکار ولیعهد سعودی از موضع جنگ را به داخل ایران می‌کشانیم به موضع دنبال روابط خوب و متمایز با ایران هستیم به‌خوبی می‌توان به خوش‌بینی اخیر مقامات ایرانی در اظهارنظرهای خود پیرامون رابطه با عربستان پی برد.


واکنش مقامات ایرانی نیز در قبال این تغییر لحن پادشاه سعودی قابل‌توجه است. خطیب‌زاده سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به سخنان سال گذشته ملک سلمان وی را به هذیان‌گویی متهم کرده و وی را موجود حقیری خوانده بود که از جیب مردم کشورش به دیگران باج‌های میلیاردی می‌دهد. اما پس از سخنان امسال ملک سلمان در پاسخ به خبرنگاری که از وی پرسید آیا نشانه‌هایی از آب شدن یخ روابط دیده می‌شود؟ پاسخ داد: نشانه‌های جدی!


مسجدی، سفیر ایران در بغداد؛ پایتخت عراق و محل مذاکرات دو کشور خبر از برگزاری دور چهارم مذاکرات در کشور محل مأموریتش داد و از تمایل طرفین برای رسیدن به نتیجه گفت و این مذاکرات را روبه‌جلو خواند و ابراز امیدواری کرد که به نتایج قطعی برسد.


انتهای پیام/۴۱۰۶/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب