چسب جدید قابلیت حرکت در سطوح عمودی را ممکن میسازد
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، برای اینکه یک روبات از دیوار بالا برود، باید به آن محکم چفت شود و به طور قابل کنترلی بچسبد. چسبیدن سخت نیست بسیاری از چسبها میتوانند جسمی را در یک سطح نگه دارند. با این حال، کاری که با چسبهای معمول نمیتوان انجام داد این است که بتوان هر وقت که خواستیم روبات را از سطح مزبور جدا کنیم و به سطحی دیگر بچسبانیم. به عبارت دیگر، فرایند چسبیدن و جدا شدن بارها و بارها طی مراحل صعود از یک سطح عمودی رخ خواهد داد(با فرض اینکه روبات بخواهد از دیواری بالا برود).
محققان در چین اکنون این مشکل را حل کردهاند و تقریباً هر روبات کوچک متحرکی میتواند با استفاده از چسب تولیدشده توسط آنها مانند مرد عنکبوتی از قانون جاذبه سرپیچی کند.
بیشتر بخوانید:
روبات ضدعفونی کنندهای که در جیب جا میشود! +فیلم
بلندکردن اجسام سنگین با روبات پوشیدنی آسان میشود+ فیلم
این کار از طریق علم شیمی و یک تکان دورهای صورت میگیرد تا چسبندگی روبات قابل کنترل باشد. محققان بهتازگی جزئیات نحوه عملکرد این وسیله را در «ساینس روبوتیکز» (Science Robotics) به اشتراک گذاشتند. لیزونگ دای(Lizong Dai) و کانگوی یوان(Conghui Yuan) دانشمندان پلیمر هستند. آنها روبات کوهنورد جدید خود را در دانشگاه شیامن در سواحل جنوب شرقی چین توسعه دادند. پلیمرها مولکولهای زنجیرهای بلندی هستند که از پیوندهای تکراری کوچکتر تشکیل شدهاند.
دای و یوان کفِ روباتهای خود را با هیدروژل یا آبژل پر کردند. این پلیمر میتواند به روباتهای خود قدرت صعود از هر دیواری را بدهد. صدفهای بالغ تمام زندگی خود را در یک نقطه ساکن هستند. اگرچه امواج یا جریانات شدید آب با آنها برخورد میکند اما آنها به طور محکم روی سنگهای رودخانهها و اقیانوسها باقی میمانند. آنها برای انجام این کار پروتئین چسبندهای ترشح میکنند. این ماده چسبنده شامل یک پلیمر طبیعی است که دارای کاتکول (catechol) است. پلیمر مورد اشاره میتواند محکم به انواع سطوح متصل شود.
حال محققان چینی یک ماده مبتنی بر کاتکول را به هیدروژل خود اضافه کردند تا بتواند مانند صدف روی سطوح بماند. محققان برای فرایند جدا کردن و از بین بردن چسبندگی کاتکول، این ماده شیمیایی را با یک محفظه مولکول نچسب همراه کردند که در شرایط اسیدی، سرپوش محفظه میافتد و محتوای آن در معرض ماده چسبناک و بر پایه کاتکول قرار میگیرد.
سرپوش مزبور در یک محیط معمولی و قلیایی دوباره سر جای خود برمیگردد. بنابراین هیدروژل در شرایط اسیدی چسبنده میشود و در شرایط عادی به حالت معمول برمیگردد. دانشمندان انتظار دارند از این فناوری در زمینههای گوناگونی، خصوصاً در حوزه روباتیک بتوان بهره برد.
انتهای پیام/۴۱۶۰/پ
انتهای پیام/