مساجد سرآمد نهادهای به کارگیرنده انرژی تجدیدپذیر/ آرامش و امنیت مسلمانان در مسجد
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، به طور سنتی، از دیدگاه عموم دین و مسائل مرتبط با آن در خط مقدم فناوری و نوآوری قرار نمیگیرند؛ اما این دیدگاه در حال تغییر است و خدمات اسلامی دیجیتالی بهسرعت دارد رشد میکند. این امر از نمایشگاههایی که سالهای اخیر در کشور خودمان، چین و کشورهای عربی برگزار شده است پیداست.
پروژه هوشمندسازی مساجد در کشورهای مختلف در حال پیادهسازی است. برای مثال اداره امور اسلامی و فعالیتهای خیریه(IACAD) مرحله اول پروژه مساجد هوشمند را راهاندازی کرده است. تخمین زده میشود که تقریباً ۳.۸۵ میلیون مسجد در سراسر جهان وجود دارد که با رشد ۱.۳ درصدی سالانه، تعداد آنها در سراسر جهان افزایش پیدا میکند.
بیشتر بخوانید:
سهم مسلمانان در اختراعات جهان/ از مسواک تا ماشین پرواز
ساخت نانوکامپوزیت جدید با الهام از مسجد ایرانی
چشمانداز خدمات اسلامی دیجیتال نشان میدهد که جمعیت رو به رشد مسلمانان جهان با ترکیب غالب جوانان به الگوهای مصرف مبتنی بر فناوری گرایش دارند اما افزایش سطح آمادگی فناوری در آنها همگام با میزان خروجی مبتنی بر راهکارهای دیجیتال برای آنها نیست.
چالشهای مشترک در مساجد سراسر جهان
مساجد مانند بسیاری از ساختمانهای عمومی، با چالشهای متعددی در زمینه مدیریت مواجه هستند از جمله نحوه مدیریت ایمنی، نحوه انتشار اطلاعیهها، خطبهها، تجربه بازدیدکنندگان و حتی دفع مسائل امنیتی مانند حملات تروریستی اموری است که به لطف فناوری تسهیل خواهد شد و نیازی مشترک در مساجد سراسر جهان به شمار میآید.
البته از دیدگاههای گوناگونی میتوان فناوری را در مساجد تعبیه کرد. یکی از مسائل مهم، بحث مرتبط با انرژی است(مانند انرژی برق). تعداد مساجد سراسر جهان آنقدر زیاد است که با شیفت به انرژیهای تجدیدپذیر، به کاهش مصرف انرژی در سطح بینالمللی کمک عمدهای میشود. از دیگر مسائل مساجد میتوان به هدر دادن آب، مکانیابی مساجد، ترجمه به زبانهای مختلف و موارد دیگر اشاره کرد.
بیشتر بخوانید:
«پردیس کارآفرینی» مقصد جدید استارتآپیها/ توسعه فناوران فعال در حوزه هایتک
فناوریهای دیجیتال و هوشمند میتواند به مقابله با بسیاری از این چالشها کمک کند. به عنوان مثال، راه حل ابری(روشهای مبتنی برفناوری رایانش ابری) شامل این حوزهها است:
۱.دسترسی مورد سنجش قرار گرفته
۲.آموزش مبتنی بر فضای مجازی
۳.نظارت تصویری هوشمند
۴.انجام امور احیاناً اداری به صورت آنلاین
۵.مراقبتهای بهداشتی
۶.ایمنی
در مساجد نوین از روشنایی LED، آبگرمکنهای خورشیدی و سیستمهای قدرت فتوولتائیک استفاده شده است.
امنیت عمومی مساجد
امنیت عمومی در مساجد مسئلهای است کلیدی. هر فرد در هر نقطهای از جهان هنگامی که قدم به مسجد میگذارد باید احساس امنیت کامل داشته باشد. استفاده از فناوری RFID به مدیران مساجد این امکان را میدهد تا ببینند چه تعداد از مردم وارد مسجد میشوند، زمان اوج حضور افراد دقیقاً کِی است، مسائل مربوط به ازدحام را چگونه میتوان رفع کرد و... و.
پیادهسازی این روشها ۱۰۰ درصد آسان نیست اما در عوض این امکان را برای نمازگزاران فراهم میکند تا به خدمات هوشمند مانند پرداخت بدون تماس، فایل شخصی، پارکینگ هوشمند و موقعیت GPS و... فرضاً تنها از طریق «کارت هوشمند» دسترسی داشته باشند. به لطف هوش مصنوعی میتوان از نظارت تصویری فوری با قابلیت تشخیص و تجزیهوتحلیل پیچیده استفاده کرد.
یکی دیگر از زمینههای رو به رشد در مساجد که جای کار زیادی دارد ارائه خدمات درمانی به بازدیدکنندگان از طریق ایستگاههای بهداشتی و مراکز سلامت دیجیتال در محل، ارائه خدماتی مانند مشاوره آنلاین، نظارت بر سلامت به طور فوری و... است.
مسجد هر چند یک مکان فیزیکی است اما فضای ابری این مفهوم را میتواند بسط دهد. برای تعلیم قران تنها نباید در مساجد و یا مراکز دینی حاضر شد. قرآن با صوتهای مختلف و ترجمههای گوناگون به لطف فناوری همیشه در دسترس است و ارائه تمرینات گفتاری و نوشتاری به زبانآموزان کمک میکند تا آموزههای اسلام را راحتتر درک کنند.
مسجد هوشمند؛ حوزهای رو به رشد
مفهوم مساجد هوشمند هنوز کاملاً جا نیفتاده و در مراحل ابتدایی است اما ازقضا با وجود گسترش همهگیری کووید-۱۹ در حال رشد است.
برای مثال میتوان مسجد جامع ابوظبی را مثال زد که هم به دلیل زیبایی مسحورکنندهاش و هم به دلیل جنبههای تکنولوژیکی آن در جهان شهره خاص و عام است. در این مسجد از فناوریهای هوشمند برای نظارت و کنترل محیط استفاده میشود تا اتفاق پیشبینینشدهای در آن رخ ندهد. صرف نظر از مسائل امنیتی، از ابزارهای فناوری برای تنظیم دما و کیفیت هوا استفاده میشود.
هنگامی که درجه حرارت از یک میزان مشخص بالاتر رفت، سنسورهای دما تشخیص میدهند که باید درجه هوای داخل مسجد کاهش پیدا کند و سیستم مدیریت ساختمان به طور خودکار هوای تازه و خنک را برای حفظ کیفیت مطلوب جو داخل مسجد وارد میکند.
به عنوان مثالی دیگر، دولت مراکش برای تقابل با تغییرات آبوهوایی بیش از بقیه کشورها از استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در مساجد پشتیبانی میکند و ۶۰۰ مسجد خود را سازگار با محیط زیست کرده است.
بیشتر بخوانید:
سیصدویکمین نشست تخصصی جبهه انقلاب اسلامی در فضای مجازی
یکی از ابتکار عملهای این کشور تبدیل صدها مرکز مذهبی به مراکز سبز است(سبز به معنی استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر است). در این مساجد از روشنایی LED، آبگرمکنهای خورشیدی و سیستمهای قدرت فتوولتائیک استفاده شده است.
پنجمین مسجد بزرگ جهان در مراکش قرار دارد(مناره آن در ارتفاع ۲۱۰ متری قرار دارد و بلندترین مسجد-آسمانخراش جهان محسوب میشود). در این مسجد میتوان ۲۵۰۰۰ نمازگزار را اسکان داد و از آن به عنوان یکی از شگفتیهای معماری و در واقع یکی از پیشرفتهترین مساجد جهان یاد میکنند که دارای ساختمان ضدزلزله، کف گرم، درهای برقی و سقف کشویی الکترونیکی است. محل این مسجد تقریباً از نیمه مشرف بر اقیانوس اطلس است و از آیه قرآنی «عرش خدا بر آب است» الهام گرفته شده است.
انتهای پیام/۴۱۶۰/پ
انتهای پیام/