وزرای پیشنهادی رئیسی چگونه از مجلس رأی اعتماد میگیرند؟ /فردا؛ احتمال معرفی وزرای پیشنهادی
گروه سیاست خبرگزاری آنا- امید فعال- مراسم تنفیذ و تحلیف حجتالاسلام رئیسی برگزار شد و دولت سیزدهم بهطور رسمی کار خود را آغاز کرد.
بر اساس گمانهزنیها، قرار بود در روز پنجشنبه ۱۴ مرداد ۱۴۰۰، حجتالاسلام رئیسی لیست وزرای پیشنهادی خود را به مجلس بدهد؛ فریدون حسنوند، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی دراینباره میگوید: «در ابتدا قرار بود پنجشنبه، همزمان با مراسم تحلیف اعضای کابینه معرفی شوند، اما ظاهراً به علت اینکه هنوز در مورد برخی از آنها توافق نشده است، به نظر میرسد یکشنبه این کار انجام شود».
حجتالاسلام رئیسی پس از انجام مراسم تحلیف در صحن مجلس گفت که لیست کابینه سیزدهم اوایل هفته آینده به مجلس معرفی میشود.
براساس ماده ۲۰۲ قانون آییننامه داخلی مجلس، رئیسجمهور از روز تحلیف، ۱۴ روز فرصت دارد کابینه خود را به مجلس شورای اسلامی معرفی و مجلس نیز باید بررسی صلاحیت وزرا را در بازهای یک هفتهای اعلام کند، با این حساب، رئیسی تا ۲۸ مردادماه برای معرفی کابینه به مجلس فرصت خواهد داشت، رئیس مجلس نیز مکلف است در اولین فرصت و در یک جلسه علنی، نامه معرفی وزرای پیشنهادی کابینه دولت را به مجلس ارائه دهد، هیئترئیسه مجلس نیز میبایست پس از دریافت نامه وزرای پیشنهادی، در اولین جلسه علنی، آن را اعلام وصول کند.
در همین راستا، محمدباقر قالیباف در پایان مراسم تحلیف سیزدهمین دوره ریاستجمهوری، درباره معرفی اسامی کابینه دولت سیزدهم میگوید: «با توجه به تأکیدات رهبر معظم انقلاب در جلو انداختن معرفی کابینه، قرار است در ابتدای هفته آینده، لیست اعضای کابینه معرفی شود، ما هم در مجلس مصمم هستیم بررسیها را در کمیسیونهای تخصصی بهصورت منسجم و پیوسته در صحن علنی مجلس بهصورت دو یا سه نوبت انجام دهیم».
با توجه به مطالبه رهبر انقلاب به احتمال زیاد، رئیسی در جلسه علنی این هفته کابینه خود را به مجلس تقدیم خواهد کرد؛ سید محسن دهنوی، در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشته است: «لیست پیشنهادی کابینه دولت سیزدهم در آغاز جلسه صحن علنی مجلس مورخ ۱۷ مرداد، اعلام وصول خواهد شد.»
بیشتر بخوانید:
دیدارهای رئیسی با مقامات خارجی تبلیغات دشمنان را بی اثر کرد
مردم چه مطالباتی از دولت سیزدهم دارند؟
طبق برنامه و برای تسریع در تشکیل دولت تا پایان هفته جاری، کمیسیونها در جلساتِ روزانه صبح و عصر، میزبان وزرای پیشنهادی خواهند بود، رأی اعتماد به وزرا نیز تا پایان مرداد به سرانجام میرسد.
همچنین حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو هیئترئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه پس از اعلام وصول، کمیسیونهای تخصصی مجلس به بررسی سوابق و برنامههای وزرای پیشنهادی خواهند پرداخت، اظهار کرد: «تا آخر هفته جاری کمیسیونها گزارش خود درباره وزرای پیشنهادی را به هیئترئیسه مجلس ارائه میکنند».
وی ادامه داد: «پیشبینی میشود اگر فردا، لیست وزرا به مجلس ارائه شود تا سهشنبه هفته آینده، رأیگیری به وزرای پیشنهادی در دستورکار نمایندگان مجلس قرار خواهد گرفت.
مصطفی طاهری در گفتوگو با خبرنگار مجلس گروه سیاسی خبرگزاری آنا، پیرامون بررسی کابینه دولت سیزدهم در کمیسیونهای مجلس گفت: «گزینههای پیشنهادی هر وزارتخانه در کمیسیونهای تخصصی حضور پیدا میکنند و نمایندگان نیز سؤالات خود را مطرح خواهند کرد؛ نظر کمیسیونها به صورت مکتوب به صحن مجلس ارسال میشود».
وی ادامه داد: « نظرات کارشناسی نمایندگان مجلس، میتواند در انتخاب افراد شایسته کمک مؤثری داشته و توانایی و در این راستا، برنامههای افراد برای تصدی وزارتخانهها بررسی شود».
جزئیات رأی اعتماد مجلس به کابینه رئیسی
در جلسه رأی اعتماد به اعضای کابینه در صحن مجلس نیز، براساس ماده ۱۹۰ قانون آییننامه داخلی مجلس، قبل از تشکیل اولین جلسه بررسی برنامههای دولت و اخذ رأی اعتماد هیئتوزیران، نمایندگان مخالف و موافق برنامه، خطمشی و اصول کلی و ترکیب هیئتوزیران و نیز نمایندگان مخالف و موافق هر یک از وزیران، به تفکیک برنامه و هر وزیر در برگههای جداگانه ثبتنام مینمایند، هریک از نمایندگان حق دارد تمام یا قسمتی از وقت خود را در اختیار نماینده دیگر قرار دهد، در شروع بحث نیز درباره ترکیب هیئتوزیران، رئیسجمهور برنامه دولت را تشریح و ضمن معرفی وزرای پیشنهادی، از ترکیب هیئتوزیران دفاع خواهد کرد، پس از آن مجلس، بررسی برنامه دولت و ترکیب هیئتوزیران را با اظهارات ۱۰ تن از نمایندگان موافق و مخالف، با حفظ ترتیب یک مخالف و یک موافق و هر کدام برای مدت پانزده دقیقه آغاز خواهد کرد.
رئیسجمهور یا کسانی که او تعیین خواهد کرد به سؤالات و اظهارات مخالفان پاسخ میدهند، مجموع مدت نطق اولیه رئیسجمهور و دفاعیات اخیر دو و نیم ساعت خواهد بود.
در پی اظهارات و دفاعیات رئیسجمهور، مجلس برای بررسی برنامهها و صلاحیت هر یک از وزیران پیشنهادی، بهصورت جداگانه، وارد شور خواهد شد. در مورد هر وزیر نیز دو تن از نمایندگان مخالف و دو نماینده موافق، با حفظ ترتیب یک مخالف و یک موافق، هر کدام برای مدت ۱۵ دقیقه فرصت خواهند داشت، پس از توضیحات وزیر پیشنهادی و با تشخیص رئیسجمهور، وی میتواند به مدت سی دقیقه برای دفاع از برنامه و صلاحیت وزرای پیشنهادی، در جایگاه ناطقان حضور یابد.
بحث و بررسی برای تک تک وزرای پیشنهادی به ترتیب حروف الفبای وزارتخانه به همین شیوه انجام میگیرد، رئیسجمهور میتواند با استفاده از وقت هر کدام از وزرای پیشنهادی، در پایان و به طور یکجا از ترکیب کابینه پیشنهادی، دفاع کند؛ پس از آن برای هر یک از وزرای پیشنهادی، به طور جداگانه رأیگیری به عمل میآید که شمارش و اعلام نتیجه آرا، پس از رأیگیری برای همه وزراء صورت خواهد گرفت.
سؤالات کتبی نمایندگان در جلسه علنی مجلس، تا زمان بررسی کابینه پیشنهادی، مطرح نشده و مجلس هیچ دستورکار دیگری نخواهد داشت و سوالات کتبی نمایندگان از طریق رئیس مجلس و یا وزرای مربوطه به آنها اعلام خواهد شد.
طبق آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، در موارد معرفی یک یا چند وزیر (کمتر از نصف مجموع وزراء)، پس از نطق اولیه رئیسجمهور به مدت یک ساعت بدون بحث در کلیات برنامهها و ترکیب هیئتوزیران، تنها در مورد برنامهها و صلاحیت وزرای پیشنهادی، بهترتیب فوقالذکر، اقدام خواهد شد؛ چنانچه مجلس به یک یا چند وزیر رأی اعتماد ندهد، رئیسجمهور موظف است با رعایت اصل(۱۳۵) قانون اساسی، حداکثر قبل از سه ماه فرد یا افراد دیگری را برای اخذ رأی به مجلس معرفی نماید، رئیسجمهور میتواند تا زمان معرفی مجدد وزیر پیشنهادی به مجلس، برای اداره وزارتخانه، سرپرست تعیین کند، که مدت این سرپرستی نیز، طبق قانون، ۳ ماه تعیین شده است.
انتهای پیام/۴۱۶۳/پ
انتهای پیام/