دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
عالیان در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا مطرح کرد؛

تأثیر طرح رجیستری در جلوگیری از قاچاق/ اجرای فاز دوم این طرح همراه با افزایش قیمت تبلت

عضو اتحادیه واردکنندگان تلفن همراه گفت: ممکن است در آغاز اجرای فاز دوم طرح رجیستری برای دستگاه‌های سیم‌کارت‌خور به دلیل شوک روانی شاهد تغییر قیمت‌ها در تبلت باشیم ولی این مشکل به‌تدریج برطرف می‌شود.
کد خبر : 591064
تلفن همراه

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، چند روزی است ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز خبر آغاز فاز جدید طرح رجیستری تبلت‌ها و سایر دستگاه‌های سیم‌کارت‌خور را اعلام کرده و قرار است این طرح از ۱۲ تیر ماه سال جاری با رجیستر کردن گوشی‌های هوشمند آغاز شود. در مرحله دوم طرح رجیستری تمامی دستگاه‌های سیم‌کارت‌خور(به غیر از تلفن همراه) نظیر ساعت‌های هوشمند، مبدل‌های تلفن، تبلت و دستگاه بارکد اسکنر رجیستر می‌شود.




بیشتر بخوانید:


شناسایی تولیدکنندگان توانمند ایرانی، اولین گام برای حمایت از گوشی‌های داخلی




طبق آمار منتشر شده از سوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اجرای مرحله اول طرح رجیستری نقش مؤثری در جلوگیری از ورود تلفن‌های همراه قاچاق به کشور داشته و از زمان آغاز این طرح(سال ۹۶) حجم گوشی‌هایی که به صورت غیرقانونی وارد کشور شده تا حد قابل توجهی کاهش یافته است. هم اکنون بیش از ۸۰ درصد تبلت‌های وارداتی از مسیر قاچاق وارد کشور می‌شود و همین موضوع سبب شده نهادهای نظارتی امکان کنترل بازار این دستگاه‌ها را نداشته باشند. برای اطلاع از جزئیات مرحله دوم طرح رجیستری با رضا عالیان، سخنگوی اتحادیه واردکنندگان تلفن همراه گفت‌وگو کردیم. در ادامه مشروح این گفت‌وگو را مشاهده می‌کنید:


تأثیر طرح رجیستری در جلوگیری از قاچاق/ اجرای فاز دوم این طرح همراه با افزایش قیمت تبلت


آنا: لطفاً در مورد طرح رجیستری که قرار است از ۱۲ تیر ماه اجرا شود کمی توضیح دهید. به نظر شما اجرای این طرح چه تأثیری بر بازار تبلت خواهد گذاشت؟


عالیان: تا پیش از اجرای طرح رجیستری از سال ۹۶ تقریباً ۹۵ درصد تلفن‌های همراه به شکل قاچاق وارد کشور می‌شد اما پس از اجرا و تکمیل این طرح به مرور زمان شرایط به طرز چشمگیری تغییر کرد و امروز می‌توانیم با قاطعیت بگوییم که بیش از ۹۵ درصد از دستگاه‌های تلفن همراه به صورت قانونی وارد می‌شود. یعنی طرح رجیستری توانسته به‌شدت جلوی قاچاق تلفن همراه را بگیرد. علت اینکه گفتم این طرح آرام آرام تکمیل شد این است که برخی خلأهای قانونی مانند واردات تلفن همراه به صورت مسافری که تا سال گذشته همچنان اجرا می‌شد، فرصتی را ایجاد می‌کرد که قاچاق تلفن همراه همچنان ادامه داشته باشد و از رویه مسافری سوءاستفاده شود. خوشبختانه با اصلاحی که در این رویه صورت گرفت واردکنندگان تلفن همراه و مسافرانی که با خود این دستگاه‌ها را وارد می‌کردند تنها با اظهار مشخصات آن در گمرک امکان رجیستر کردن را دارند. در حقیقت دیگر نمی‌شود از رویه مسافری سوءاستفاده کرد. به همین دلیل امروز تمامی تلفن‌های همراه کاملاً به صورت رسمی وارد بازار می‌شود.


آنا: آماری که بیان کردید تنها مربوط به تلفن همراه است یا شامل دستگاه‌های دیگر نیز می‌شود؟


عالیان: طرح رجیستری که از سال ۹۶ آغاز شده در مورد تلفن‌های همراه است و تاکنون برای سایر دستگاه‌های سیم‌کارت‌خور اعمال نشده است. طبق برنامه‌ریزی که صورت گرفته و مصوبه‌ نمایندگان مجلس دولت موظف شده که از امسال بقیه دستگاه‌های سیم‌کارت‌خور را رجیستر کند.



متأسفانه همیشه سوء استفاده‌هایی از طرح رجیستری می‌شود مثل اینکه برخی از فروشندگان می‌گویند باید فلان مبلغ را برای رجیستر کردن گوشی خود پرداخت کنید که این درست نیست و رجیستری کاملاً رایگان و بدون هزینه است. هزینه‌ای که از سوی مشتری پرداخت می‌شود عوارض گمرکی است و هیچ ربطی به رجیستری ندارد.



آنا: سالانه چه تعداد دستگاه سیم‌کارت‌خور به غیر از گوشی‌های هوشمند وارد کشور می‌شود؟ اکنون این دستگاه‌ها از لحاظ واردات قانونی در چه وضعیتی هستند؟


عالیان: میزان مصرف و واردات تلفن همراه نسبت به سایر دستگاه‌های سیم‌کارت‌خور خیلی بیشتر است. سالانه حدود ۱۶ میلیون تلفن همراه و حدود ۲ تا ۲.۵ میلیون دستگاه‌های سیم‌کارت‌خور وارد می‌شود. یعنی واردات تلفن همراه از سایر دستگاه‌ها بسیار بیشتر است. اما در طرحی که قرار است از ۱۲ تیر آغاز شود و از ساعت‌های هوشمند شروع خواهد شد تمامی دستگاه‌های سیم‌کارت‌خور باید رجیستر شوند و به این ترتیب مانعی بزرگ برای قاچاق ایجاد می‌شود. حدود ۷۰۰ میلیون دلار کالایی که تا امروز به صورت قاچاق وارد می‌شد اکنون به صورت قانونی و از کشور سازنده با قیمت مناسبی خریداری می‌شود.


آنا: با توجه به کاهش قیمت گوشی‌های هوشمند در چند ماه اخیر اجرای طرح رجیستری چقدر بر قیمت انواع تبلت و سایر دستگاه‌های سیم‌کارت‌خور تأثیر می‌گذارد؟


عالیان: یکی از ویژگی‌های مهم طرح رجیستری شفاف‌سازی در امر واردات و خریداری است. تلفن همراه به خاطر فرایندهای الکترونیکی که دارد در زمینه رجیستری سهل‌الوصول‌تر بود و از همین رو این طرح در ابتدا روی این دستگاه‌ها اجرا شد. همیشه اجرای طرح رجیستری روی قیمت کالا تأثیر می‌گذارد اما در حقیقت نباید این چنین باشد. تا قبل از اجرای رجیستری اختلاف قیمت زیادی از مبدأ واردات تا فروش به مصرف‌کننده به دلیل سودجویی قاچاقچیان وجود داشت اما پس از آن دست این افراد از بازار تلفن همراه کوتاه شده و دولت سهم خود را به عنوان مالیات و عوارض گمرکی دریافت می‌کند.


متأسفانه همیشه سوءاستفاده‌هایی از طرح رجیستری می‌شود مثل اینکه برخی از فروشندگان می‌گویند باید فلان مبلغ را برای رجیستر کردن گوشی خود پرداخت کنید که این درست نیست و رجیستری کاملاً رایگان و بدون هزینه است. هزینه‌ای که از سوی مشتری پرداخت می‌شود عوارض گمرکی است و هیچ ربطی به رجیستری ندارد. با اجرای این طرح برای دستگاه‌های سیم‌کارت‌خور نباید شاهد تغییر قیمت در سطح بازار باشیم ولی ممکن است در ابتدا به بازار شوک روانی وارد شده و تغییرات کمی رخ دهد.


آنا: به عنوان نماینده بخش خصوصی همکاری دستگاه‌های دولتی مثل ستاد مبارزه با قاچاق کالا یا وزارت ارتباطات را در اجرای طرح رجیستری چگونه ارزیابی می‌کنید؟


عالیان: خوشبختانه از زمانی که این طرح اجرا شد یک همدلی و همکاری جدی بین بخش خصوصی نهادهای دولتی شکل گرفت و همین موضوع اجرای طرح رجیستری را تسهیل کرد. بدون شک اگر همکاری شرکت‌های خصوصی در روند اجرای طرح رجیستری نبود اکنون اصلاً چیزی به نام طرح رجیستری در کشور وجود نداشت. بخش‌ زیادی از فرایندهای طرح رجیستری نظیر اصلاحات و برطرف شدن ایرادها با مشاوره تخصصی بخش خصوصی صورت گرفت و اگر که امروز ادعا می‌کنیم طرح رجیستری ایران یکی از بهترین طرح‌های رجیستری تلفن همراه در کل دنیا است آن را مدیون کمک بخش خصوصی هستیم.


انتهای پیام/۴۱۴۴/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب