دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

بی‌برنامگی دولت برای ارائه خدمات آموزش آنلاین به دانش‌آموزان/ شاد رایگان می‌ماند؟

مسئولان سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی بر غیررایگان بودن خدمات شبکه شاد اصرار دارند ولی وزارت آموزش‌وپروش دریافت هرگونه هزینه بابت این شبکه را منوط به نظر هیئت دولت می‌دانند.
کد خبر : 587096
شاد

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، علیرضا باجلان-  اگرچه در طول سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ دانش‌آموزان به دلیل شیوع گسترده بیماری کرونا مجبور به استفاده از ابزارهای فناوری و شبکه‌های مجازی به جای حضور فیزیکی در مدرسه شدند و این روزها با توجه به شروع واکسیناسیون گروه‌های مختلفی از مردم جمعیت زیادی از دانش‌آموزان و اولیای آن‌ها امیدوارند سال تحصیلی آینده به‌صورت حضوری برگزار شود و دیگر نگرانی از بابت ابتلای دانش‌آموزان به ویروس منحوس کرونا وجود نداشته باشد.




بیشتر بخوانید:


مشکلات تمام‌نشدنی کاربران با نرم‌افزار شاد/ وقتی پیام‌رسان خارجی جایگزین می‌شود




سال تحصیلی جاری در حالی رو به پایان است که تقریباً هیچ گروهی از دانش‌آموزان در برابر ویروس کرونا واکسینه نشده و برنامه مشخصی نیز برای ایمن‌سازی آینده‌سازان کشور وجود ندارد. طبق وعده مسئولان احتمالاً تعدادی از دانشجویان و معلمان از شهریور ماه واکسن کرونا را دریافت می‌کنند تا شرایط لازم برای حضور در مدرسه و دانشگاه را داشته باشند. باتوجه به روند کنونی واکسیناسیون در کشور کارشناسان معتقدند سال تحصیلی آینده نیز همچنان در شرایط کرونایی برگزار خواهد شد و دانش‌آموزان مجبور هستند از اپلیکیشن‌های تلفن همراه و سامانه‌های آنلاین برای ادامه فرآیند آموزشی خود استفاده کنند. از همین رو انتظار می‌رود دولت در فاصله زمانی کوتاه برنامه‌ای جامع را برای شروع سال تحصیلی جدید ارائه دهد و زیرساخت‌های آموزشی لازم را برای بیش از ۱۴ میلیون دانش‌آموز در سراسر کشور فراهم کند.


بی‌برنامگی دولت برای ارائه خدمات آموزش آنلاین به دانش‌آموزان/ شاد رایگان می‌ماند؟


عدم توجه دولت به زیرساخت‌های آموزش مجازی


پس از انتشار صحبت‌های رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی کشور مبنی بر اتمام خدمات رایگان شبکه شاد به نظر می‌رسد دولت دوازدهم در واپسین روزهای فعالیت قانونی خود برنامه‌ای برای حمایت از دانش‌آموزان ندارد و مشخص نیست میلیون‌ها دختر و پسر دانش‌آموز در سال تحصیلی آینده چگونه می‌توانند از سامانه‌هایی نظیر «شبکه شاد» استفاده کنند! گفتنی است تمامی سرویس‌های این سامانه طبق نظر رئیس جمهور از سال گذشته تاکنون برای مشترکان همه اپراتورهای کشور رایگان است. در پیگیری انجام شده از سوی خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا مسئولان سازمان تنظیم مقررات غیررایگان شدن خدمات شبکه شاد را از تیرماه تأیید کردند و اعلام کردند قرار است سیم‌کارت‌های دانش‌آموزی جایگزین این شبکه شده و بسته‌ها و قابلیت‌های مختلفی برای این سیم‌کارت‌ها در نظر گرفته شود. البته هنوز جزئیات این طرح به طور دقیق اعلام نشده است.


سیم‌کارت دانش‌آموزی برنامه‌ای جدید یا طرحی کهنه؟!


سال‌هاست کشورهای مختلف دنیا برای محافظت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی سیم‌کارت‌های مخصوصی را طراحی و به آن‌ها عرضه می‌کنند. این طرح در کشورهای مختلف اروپایی و قاره آمریکا اجرا شده و بسیاری از مشترکان تلفن همراه از آن استقبال کرده‌اند. باتوجه به تنوع قوانین رگولاتوری در هر کشور جزئیات اجرایی این طرح تفاوت دارد ولی به طور کلی دانش‌آموزان و دانشجویانی که از سیم‌کارت دانش‌آموزی(Student SIM card) استفاده می‌کنند تنها قادر به برقراری تماس با شماره‌های مجاز و جستجو در فضای وب تحت نظارت والدین یا معلمان خود هستند. معمولاً دولت‌ها برای تسهیل فرایندهای آموزشی صاحبان این سیم‌کارت ماهانه بسته ترافیکی معینی را به آن‌ها اختصاص داده و در صورت نیاز تنظیمات لازم برای ارتباط صوتی و تصویری و همچنین حضور در فضای اینترنت را با اجازه والدین تغییر می‌دهند.


عرضه این نوع سیم‌کارت‌ها در ایران نیز موضوعی جدید نیست و حتی پیش از شیوع بیماری کرونا یکی از اپراتورهای تلفن همراه در کشور فروش سیم‌کارت‌های دانش‌آموزی را آغاز کرده بود. در آغاز همه‌گیری کرونا نیز وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از اجرای چنین طرحی خبر داده بود ولی به دلایل نامشخص پروژه سیم‌کارت دانش‌آموزی مورد حمایت قرار نگرفت و وزیر ارتباطات به‌جای ارائه راه‌حل‌های زیرساختی، نحوه مدیریت حساب کاربری دانش‌آموزان در شبکه‌های اجتماعی و وب‌سایت‌های غیر ایرانی را آموزش داد. رهبر معظم انقلاب بارها به موضوع رهاشدگی در فضای مجازی اشاره کرده‌اند و به عقیده کارشناسان این حوزه یکی از بارزترین نمونه‌های این رهاشدگی عدم امکان نظارت والدین بر فعالیت‌های دانش‌آموزان در اینترنت است. لذا انتظار می‌رود مسئولان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات چه در دولت کنونی و چه در دولت آینده به موضوع ایجاد زیرساخت‌هایی نظیر سیم‌کارت دانش‌آموزی اهمیت داده تا کودکان و نوجوان از آسیب‌های موجود در فضای مجازی مصون باشند.


کارشناسان و متخصصان حوزه آموزش معتقدند طولانی شدن دوری فیزیکی از مدرسه و محیط تحصیل جمعی صدمه‌های جبران ناپذیری را به دانش‌آموزان وارد کرده و از لحاظ روحی و تحصیلی مشکلات عدیده‌ای را برای آن‌ها فراهم می‌سازد. حسین فلاح جوشقانی قطع تمامی خدمات رایگان سامانه شاد را عدم توزیع عادلانه اینترنت بین دانش‌آموزان دانست و گفت: «بر اساس آماری که وجود داشت، به دلایل مختلف مدارس و دانش‌آموزان برای آموزش از پلتفرم‌های دیگری به‌جز شاد نیز استفاده می‌کردند و همین مسئله در عمل رایگان بودن تحصیل در فضای مجازی را تحت‌الشعاع خود قرار می‌داد و انتقاداتی را به آن وارد می‌کرد. سازمان تنظیم مقررات به همه اپراتورها اعلام کرده است که از اول تیرماه استفاده از پلتفرم شاد دیگر رایگان نیست و هزینه آن مانند دیگر پیام‌رسان‌های داخلی مطابق یک‌سوم قیمت اینترنت بین‌الملل محاسبه می‌شود.»


بی‌برنامگی دولت برای ارائه خدمات آموزش آنلاین به دانش‌آموزان/ شاد رایگان می‌ماند؟


تشدید فشارهای اقتصادی وارد بر خانواده‌های دانش‌آموزان


در آستانه سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های مردم ارائه برنامه جامع اقتصادی از سوی نامزدها است و همانطور که تاکنون مشاهده شده این افراد برای جلب نظر اقشار مختلف جامعه رفع مشکلات اقتصادی را اولویت دولت‌های خود اعلام کردند. با این وجود دولت دوازدهم قصد دارد با قطع خدمات رایگان سامانه شاد بار مضاعفی را بر دوش خانواده‌های میلیون‌ها دانش‌آموز در کشور قرار دهد و به نوعی امکان تحصیل برای افرادی را که توان پرداخت هزینه سرویس‌های اینترنتی را ندارند از بین ببرد.


اپراتورها چه برنامه‌ای برای حمایت از دانش‌آموزان دارند؟


در پیگیری‌های انجام شده توسط خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا مسئولان شرکت همراه اول اظهار کردند: پیش‌تر این اپراتور پیشنهاد ارائه سیم‌کارت دانش‌‍‌آموزی تحت عنوان سیم‌کارت شاد را به وزارت ارتباطات داده بود ولی این وزارتخانه چنین طرحی را رد کرد و سامانه شاد به‌جای آن معرفی شد که امکان اتصال به این سامانه با هر سیم‌کارتی فراهم است. شرکت همراه اول در آینده تخفیف که به صورت کنونی روی سامانه شاد اعمال می‌شود را برای سیم‌کارت‌های دانش‌آموزی درنظر می‌گیرد و در چنین شرایطی استفاده از پلتفرم‌های آموزشی دیگر هم فراهم می‌شود. همراه اولی برای حمایت و ارائه سرویس به مشترکان شبکه آموزشی شاد قراردادی ۱۵ ساله دارد و موضوعات مطرح شده صرفاً اختلافی بین نهادهای مختلف دولتی است. اگر قرار باشد سیم‌کارت دانش‌آموزی عرضه گردد شرکت همراه اول همانند سایر اپراتورها خدمات متنوعی را به دانش‌آموزان ارائه می‌دهد و هزینه چنین سرویس‌هایی نیز از سوی دولت پرداخت می‌شود. هنوز هیچ برنامه‌ای مبنی بر اتمام خدمات رایگان سامانه شاد به این شرکت ابلاغ نشده است.


مسئولان شرکت ایرانسل نیز در پاسخ به خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از ابلاغ هرگونه دستور یا برنامه‌ای در خصوص پایان دادن به خدمات رایگان سامانه شاد برای مشترکان خود ابراز بی‌اطلاعی کردند. به نظر می‌رسد دانش‌آموزان و دانشجویان کشور در شرایط کنونی تنها باید در انتظار تصمیمات مسئولان متولی امر آموزش و شبکه‌های ارتباطی در دولت آینده باشند و در حال حاضر نمی‌توان آینده دقیقی را برای نحوه فعالیت شبکه آموزشی شاد در کشور پیش‌بینی کرد.


انتهای پیام/۴۱۴۴/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب