به عصر روباتهای قاتل خوش آمدید!/ هوشمندسازی به قیمت جان بشر
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، حسین بخشی- یکی از فناوریهای نوینی که بهمرور جای خود را در زندگی افراد باز کرده، هوش مصنوعی است. هوش مصنوعی از هر نظر زندگی ما را دگرگون میکند و در حال تبدیل شدن به بخشی جداییناپذیر از بخشهای صنعتی مانند بهداشت و درمان، ساختوتولید، آموزش، سیاست، روباتیک و سایر موارد است. اما یکی از حوزههایی که در سالهای اخیر موردتوجه بسیاری از کشورهای جهان قرار گرفته، بخش نظامی و دفاعی است. این فناوری در بخش دفاعی برای تقویت امنیت یک کشور به کار میرود، اما پیامدهای استقرار «روباتهای قاتل خودکار» در ارتش هنوز پیشبینی نشده است.
«روباتهای قاتل» سیستمهای سلاح خودکار هستند که میتوانند اهداف خود را بدون هیچگونه کنترل انسانی انتخاب کرده و اقدام به شلیک کنند. این نوع سیستمهای تسلیحاتی بدون هیچگونه دستور مستقیم از طریق اپراتور انسانی، از نیروی کشنده استفاده میکنند. این فناوری هوش مصنوعی در سیستمهای مختلف سلاح مانند کشتیهای جنگی، جنگندهها، تانکها و پهپادها اجرا میشود.
فناوریهای تسلیحاتی هوش مصنوعی بخش عمدهای از استراتژیهای دفاعی چین، روسیه، ایالاتمتحده و رژیم صهیونیستی را تشکیل میدهند. استراتژیهای امنیتی استفادهشده توسط این کشورها در حال حاضر شامل هوش مصنوعی مسلح و توسعه بیشتر روباتهای خودکار است؛ روباتهایی که بدون هیچگونه مداخله انسانی قادر به تصمیمگیری بالقوه در مورد مرگ و زندگی هدف خود هستند.
بیشتر بخوانید:
آنروی سکه پیشرفت فناوری/ روباتها آلت قتاله میشوند
چه تهدیدهایی توسط روباتهای قاتل مطرح است؟
طی چند سال گذشته، هیئتهای مختلف سازمان ملل متحد در مورد ممنوعیت روباتهای قاتل، که بهطور رسمی بهعنوان «سیستم سلاحهای کشنده خودمختار» (LAWS) شناخته میشود، بحث کردهاند. این سیستمهای تسلیحاتی تهدید قابلتوجهی برای امنیت و آسایش غیرنظامیان محسوب میشوند. آنطور که شواهد و گزارشها نشان میدهند سیستمهای تسلیحاتی کاملاً خودمختار قادر به مطابقت با قوانین و استانداردهای بینالمللی بشردوستانه، ازجمله قوانین تمایز بین نظامیان و غیرنظامیان و انجام نیازهای نظامی نیستند. در حال حاضر این سیستمها توسط برخی کشورها برای از بین بردن اهداف دشمن بهطور کارآمد و صرفهجویی در تعداد سربازان به کار گرفته شدهاند. اما هیچ راهنمای مشخصی در مورد اینکه کدامیک از این سیستمهای هوش مصنوعی میتواند در عمل استفاده شود و کدامیک نمیتواند ذکر نشده است. بنابراین همچنان تهدیدی اساسی برای حق حیات و شأن انسانی خواهند بود.
بهعنوانمثال در ماه مارس ۲۰۲۰، یک پهپاد کوادکوپتر «کارگو-۲» ( Kargu-۲) سربازان و کاروانهای ارتش ملی لیبی به رهبری خلیفه حفتر را که طی یک اختلاف داخلی با نیروهای دولتی لیبی در حال عقبنشینی بودند، هدف قرار داد. طبق گزارشها این سیستم تسلیحاتی در گروه «سیستم سلاحهای کشنده خودمختار» (LAWS) قرار گرفت. کوادکوپتر «کارگو-۲» توسط شرکت «اس.تی.ام» (STM)، یک شرکت فناوری نظامی ترکیه تولید شده است. این پهپاد برای جنگ نامتقارن (یا نبردهای پارتیزانی اصطلاحاً به نبردهایی گفته میشود که طرفهای درگیر در آن از توانایی نظامی یکسانی برخوردار نیستند) ساخته شده و تحت دو حالت دستی و خودمختار اجرا میشود. همچنین میتوان آن را به کوادکوپترهای دیگر متصل کرد تا حملات گروهی کامیکازه به دشمنان صورت گیرد.
این روباتهای هوشمصنوعی-محور سلاحهای کشتارجمعی و رعب و وحشت هستند. اگر بهطور تصادفی، این سیستمها توسط مجرمان سایبری، تروریستها یا سایر کشورهای سرکش هک شوند، استفاده از این فناوریها برای سرکوب غیرنظامیان و حمله به آنها، حتی منجر به جنگ متعارف و نسلکشی میشود.
مرگ و زندگی با هوش مصنوعی
قوانین بینالمللی بشردوستانه، برخلاف ماشینهای از پیش برنامهریزیشده، برای استراتژیها و تصمیمات واقعی میدان نبرد اعمال میشود. با پیشرفت فناوریها و اجرای هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی در پروتکلهای دفاعی، قوانین بینالمللی بشردوستانه نیز تغییر مییابد تا با قوانین و مقررات جنگ همگام شود. هیچ دستگاهی توانایی تصمیمگیری مستقل در مورد مرگ و زندگی انسانها را ندارد. درواقع ماشینآلاتی که قادر به تصمیمگیری در مورد پایان دادن به زندگی یک فرد هستند، با کاهش جایگاه انسان بهعنوان یک شیء، کرامت انسانی را نقض میکنند.
چندین سازمان حقوق بشری و شرکتهای غیردولتی خواستار ممنوعیت جهانی این روباتهای قاتل خودمختار شدهاند. بدون رهنمودها و قوانین دقیق، نوآوریهای نظامی فعلی منجر به تحول ناخواستهای در فناوریهای دفاعی و نظامی شده و درنتیجه باعث مسابقه تسلیحاتی، جنگ روباتها و به خطر افتادن جان میلیونها نفر میشوند.
اگرچه هوش مصنوعی توانسته بسیاری از صنایع را تحت تاثیر قرار دهد و زندگی را برای مردم راحتتر کند، اما از طرفی با مخالفان زیادی نیز روبرو بوده است. بسیاری از مردم و کارشناسان معتقدند افزایش بهکارگیری هوش مصنوعی میتواند اثرات مخربی بر زندگی انسانها بر جای بگذارد. بنابراین از دستاندرکاران این حوزه انتظار میرود در استفاده از این فناوری و سایر فناوریهای نوین ملاحظات لازم را درنظر بگیرند.
انتهای پیام/۴۱۱۲/
انتهای پیام/