یک نشتی، پروژه مریخ ناسا را معلق کرد
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از وبسایت ناسا، جان گرانسفلد، رئیس بخش علوم ناسا، در گفتوگویی که از طریق ویدئوکنفرانس با خبرنگاران داشت گفت: «در حال تصمیمگیری درباره ادامه یا توقف پروژه هستیم». این جملهای تلخ بود درباره جدیدترین مریخنورد سازمان فضایی آمریکا که یک پروژه 420 میلیون دلاری است و قرار بود در ماه مارس 2016 (اسفند 1394) به سوی مریخ پرواز کند.
مریخنورد تازه که «بصیرت» یا «Insight» نام دارد، خود را برای یک پرتاب بسیار مهم قبل از به نتیجه رسیدن پروژه فرود انسان روی مریخ، آماده میکرد که یک نقص فنی در دستگاه لرزهنگاری آن مشخص شد.
ناسا ساخت این دستگاه را به سازمان فضایی فرانسه واگذار کرده بود اما متخصصان فرانسوی اکنون قادر به رفع نشتی آن نیستند. بر اساس اطلاعات موجود، مشکل از جایی آغاز شد که آزمایشگاه پیشرانه جت ناسا (JPL) متوجه نشتی خلاء در بدنه کروی تجهیزاتی شد که «لرزهنگاری ساختارهای داخلی» (SEIS) نام دارد و توسط متخصصان فرانسوی ساخته شده است.
این نشتی موجب تماس محیط داخلی دستگاه با فضای خلاء شده و یک مکش بسیار قدرتمند ایجاد میکند که میتواند موجب فروپاشی کل دستگاه و حتی موشک حامل آن شود.
خبر بدتر این بود که حتی سازندگان فرانسوی دستگاه نیز پس از تلاشهای زیاد موفق به عایقبندی مناسب و قابل قبول آن نشدند و ناسا تصمیم گرفت که تعلیق موقت پروژه را اعلام کند.
در صورتی که فضاپیما در تاریخ مقرر در ماه مارس اعزام نشود، این مأموریت حداقل برای 26 ماه (بیش از دو سال) به تعویق خواهد افتاد. علت این تعویق، تغییر موقعیت مدارهای زمین و مریخ نسبت به یکدیگر است که زمان سفر را چند برابر افزایش میدهد.
زمین و مریخ در مدارهای بیضی به دور خورشید میگردند که تنها در بازه اندکی از این مسیر، در حداقل فاصله نسبت به یکدیگر قرار میگیرند و امکان سفر در خط مستقیم بین این دو برقرار میشود.
اکنون ناسا با چالشهای مادی و معنوی زیادی روبهرو شده است چرا که از یک سو تعویق پروژه برای بیش از دو سال، این سازمان را به شدت از برنامهریزیهای آینده خود عقب خواهند انداخت و هزینههای گزافی روی دست سازمان میگذارد و از سوی دیگر پذیرش ریسک ارسال مریخنورد نیز ممکن است کل هزینه چند صد میلیون دلاری صرف شده برای آن را نابود کند.
مترجم: محمدرضا احمدینیا
انتهای پیام/