دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 ارديبهشت 1400 - 12:00
پرونده‌ای برای نجومی‌ها/ ۳؛

نکاتی برای شیفتگان آسمان/ چگونه منجم شویم؟

آیا در طول زندگی خود شیفته سیاره‌ها، سیاهچاله‌ها و شهاب‌ها بوده‌اید؟ در این گزاش بخوانید که چطور منجم شوید.
کد خبر : 580037
نجوم2

 گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا- نوید فرخی: آیا در طول زندگی خود شیفته سیاره‌ها، سیاهچاله‌ها و شهاب‌ها بوده‌اید؟ در این صورت بد نیست امکان تحقیق و مطالعه و حتی کار در زمینه نجوم را بررسی کنید؛ خواه علایق‌تان این باشد که در یک پژوهشگاه و آزمایشگاه محلی و به طور آماتوری فعالیت کنید یا در کنار منجمان برجسته کشور مشغل به کار شوید. در اینجا برخی از گام‌های اساسی که در این زمینه باید برداشته شود را بررسی خواهیم کرد.


منجم کیست؟


منجمان با استفاده از علم فیزیک و ریاضیات و ابزار دقیق مهندسی می‌کوشند آسمان شب و کیهان(از سیاهچاله‌ها گرفته تا کهکشان‌ها و منظومه‌ها) را مورد بررسی قرار دهند و به دانش بشر در این حوزه بیفزایند. منجمان معمولاً در کنار تیم‌های بزرگی از دانشمندان کار می‌کنند و به اقداماتی همچون جمع‌آوری، ثبت و انتشار یافته‌های علمی می‌پردازند. بیشتر منجمان یک حوزه تخصصی را انتخاب می‌کنند(برای مثال روی فیزیک سیاره، مکانیک کوانتوم، اجرام آسمانی، پدیده‌های ستاره‌ای، تاریخ و آینده جهان یا خورشید و... تمرکز می‌کنند).


نکاتی برای شیفتگان آسمان/ چگونه منجم شویم؟


منجمان چه کاری انجام می‌دهند؟


یک منجم ممکن است کارهای متنوعی انجام دهد:


فرضیه‌سازی کند. منجمان به بشر کمک می‌کنند تا دانش بشر را در مورد جهان بیفزاید، این بدان معناست که آنها باید نظریه‌های علمی جدیدی بسازند و آنها را آزمایش و اثبات(یا رد) کنند.


پیشنهاد تحقیق را بنویسد. از آنجایی که بسیاری از رصدخانه‌ها و آزمایشگاه‌های نجوم بودجه خود را از دولت دریافت می‌کنند، اغلب تیم‌های نجومی بودجه کافی را برای تحقیق در مورد حوزه‌های مورد علاقه خود ندارند. در عوض، پس از اینکه فرضیه‌های خود را توسعه دادند، باید پیشنهادهای دقیق را برای اهداف تحقیقاتی خود ارائه دهند تا بودجه برای آن تأمین شود.


جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل داده‌ها. بیشتر منجمان وقت خود را صرف جمع‌آوری داده‌ها می‌کنند. آنها برای جمع‌آوری داده اغلب از تلسکوپ‌های عملیاتی، دوربین‌های قدرتمند و نرم‌افزارهای کامپیوتری(برای توسعه و آزمایش مدل‌های پیچیده  و سپس شناسایی روند این داده‌ها برای نتیجه‌گیری علمی) استفاده می‌کنند.


انتشار مقالات پژوهشی. پس از آنکه منجم دقیقاً یک فرضیه را آزمایش کرد، یک مقاله تحقیقی مفصل تهیه می‌کند که روند و نتیجه‌گیری خود را تشریح کند و بقیه منجمان را نسبت به کشف خود آگاه سازد.


ارائه یافته‌ها. بسیاری از منجمان به کنفرانس‌های مختلف نجوم سفر می‌کنند تا سخنرانی ایراد کنند و جزئیات یافته‌های خود را به سایر دانشمندان و عموم مردم ارائه دهند.  


نکاتی برای شیفتگان آسمان/ چگونه منجم شویم؟


چگونه منجم شویم؟


دوست دارید در آینده منجم شوید؟ گام‌های زیر مفید خواهند بود!


۱. در کلاس‌های مربوط به نجوم شرکت کنید. اگر دبیرستانی هستید و به نجوم علاقه‌مندید، در دوره‌های نجوم شرکت کنید. می‌توانید در چند کلاس حاضر باشید و ببینید خوش‌تان می‌آید یا نه. اغلب این دوره‌های فوق‌برنامه به دلیل تحت فشار قرار ندادن دانش‌آموزان بیش از دوره‌هایی که ماهیت تحصیلی آزمون‌محور دارند مورد توجه قرار می‌گیرند. اگر سن‌تان بالاتر است در دوره‌های آزاد و NGO ها و... شرکت کنید. در همین تهران برخی فرهنگسراها دوره‌های نجوم برای تمام سنین برگزار می‌کنند.  


۲. در آن رشته علمی کارشناس شوید! اگر در دوره‌ها شرکت کردید و دیدید که این حوزه، علاقه اصلی شما است. اولین قدم برای منجم شدن، کسب حداقل مدرک لیسانس در آن رشته است. البته به جز خود نجوم، رشته‌هایی همچون فیزیک، ریاضیات یا حتی علوم کامپیوتر و نرم‌افزار سودمند هستند. علاقه خود به نجوم را می‌توانید تا مقطع دکترا ادامه دهید. سعی کنید مطالعه و تحقیق‌تان  کامل و جامع باشد و طیف گسترده‌ای از دروس، از جمله علوم انسانی، علوم طبیعی و علوم تجربی را پوشش دهد. شرکت در کلاس‌های مختلف به شما کمک می‌کند تا دریابید که می‌خواهید کدام حوزه از نجوم را دنبال کنید (سیاهچاله‌ها، ستاره‌ها، منظومه‌های شمسی یا سیارات و غیره).


۳. با دیگر منجمان دیدار کنید. علم نجوم، رشته برانگیزاننده‌ای است و پیوستن به یک انجمن نجومی محلی یا سازمان‌های بزرگ کشوری به شما کمک می‌کند تا با منجمان دیگر ارتباط برقرار کنید و این شوق و اشتیاق را با دیگران تقسیم کنید. پرورش این روابط همچنین می‌تواند آینده شغلی را نیز تأمین کند.


۴. دنبال فرصت تحقیقاتی، کارورزی یا بورس تحصیلی باشید. اگر فارغ‌التحصیل نجوم شدید، می‌توانید برای شرکت در رویدادها، فرصت‌ها و موقعیت‌های مختلف علمی، درخواست دهید. طبیعتاً رصدخانه‌ها و آزمایشگاه‌ها قبل از هر چیز به تجربه کار مرتبط و رزومه شما نگاه می‌کنند. دوره‌هایی که قبلاً گذرانده‌اید در اینجا مثمر ثمر واقع خواهند شد. اگر می‌خواهید در این رقابت پیشرفت بیشتری داشته باشید، به دنبال موقعیت‌های تحقیقاتی یا بورسیه‌های تحصیلی باشید.


۵. سرانجام در کسوت منجم مشغول به کار شوید. با داشتن مدرک نجوم و تجربه کاری مرتبط، می‌توانید به عنوان یک منجم درخواست کار دهید و در یک دفتر، آزمایشگاه، رصدخانه، آژانس فضایی و...  مشغول به کار شوید.


انتهای پیام/۴۱۶۰/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۱ نظر
محمد
Iran (Islamic Republic of)
پنجشنبه ۲۱ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۳:۵۹
۰
خوب بود
گوشتیران
قالیشویی ادیب