دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 ارديبهشت 1400 - 11:18
دانستنی‌های علمی/ ۱۷۶؛

چرا سم مار باعث مرگ سریع می‌شود؟

سم نیش برخی مارها کشنده و کارامد است چراکه این جانور سلاح دیگری برای به دام انداختن طعمه ندارد.
کد خبر : 579096
image.png

به گزارش خبرنگار گروه علم و  فناوری خبرگزاری آنا، مارها چنگال یا آرواره‌های قدرتمندی برای به دام انداختن طعمه‌های خود ندارند. بنابراین اگر سم مارها باعث مرگ سریع نشود، امکان فرار کردن یا دور شدن طعمه وجود دارد. برخی متخصصان بر این باورند که مارها و طعمه‌هایشان در یک مسابقه تکاملی بی‌پایان با یکدیگر رقابت می‌کنند؛ مقاومت طعمه‌ها در برابر سم مارها بالاتر می‌رود و از سوی دیگر سم مارها قدرتمندتر می‌شود.


مارها قادر به تولید سم‌هایی حاوی چند صد آنزیم و پروتئین مختلف هستند. برخی سم‌ها انتقال پیام‌های عصبی را مسدود می‌کنند، برخی دیگر ریتم ضربان قلب را محتل می‌کنند، بعضی سم‌ها بافت عضلانی را از بین می‌برند و بعضی دیگر باعث نشت ناگهانی رگ‌های خونی می‌شوند. مارها می‌توانند میزان سم وارده در هر گزش را کنترل کنند و معمولاً مقدار سمی که در یک گزش به  بدن طعمه وارد می‌کنند بیش از دوز کشنده است.


برای مثال مقدار سمی که مار مامبای سیاه در هر گزش وارد بدن طعمه می‌کند ۱۲ برابر دوز کشنده (برای یک انسان) است. این جانور می‌تواند در یک حمله تا ۱۲ بار طعمه را بگزد. سم مامبای سیاه در میان تمامی گونه‌های مار سریع‌ترین اثرگذاری را دارد.


انتهای پیام/۴۰۲۱/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب