دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 ارديبهشت 1400 - 00:07
آنا گزارش می‌دهد؛

افزایش سرعت ذوب شدن یخچال‌های زمین/ چه حادثه‌ای در انتظار کره‌خاکی است؟

بر اساس مطالعه جدیدی که تقریباً روی همه یخچال‌های کره زمین انجام شده، یخچال‌های زمین در حال کوچک شدن هستند و در ۲۰ سال گذشته سرعت آب شدن آنها به طور مداوم افزایش یافته است.
کد خبر : 578999
یخچال طبیعی

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، بر اساس مطالعه جدیدی که تقریباً روی همه یخچال‌های کره زمین انجام شده، یخچال‌های زمین در حال کوچک شدن هستند و در ۲۰ سال گذشته سرعت آب شدن آنها به‌طور مداوم افزایش یافته است. به گفته «اداره ملی اقیانوسی و جوی ایالات متحده» (NOAA)، یخچال‌ها جرم خود را بیشتر از طریق ذوب شدن یخ از دست می‌دهند، اما همچنین به دلیل فرآیندهای دیگر مانند تصعید، جایی که آب مستقیماً از یخ تبخیر می‌شود و یخزایی، که تکه‌های بزرگ یخ از لبه یخچال‌های طبیعی جدا می‌شوند، کوچک و آب می‌شوند.


دانشمندان با ردیابی سرعت ذوب شدن یخچال‌های طبیعی می‌توانند سرعت افزایش سطح دریا را بهتر پیش‌بینی کنند، به‌خصوص که تغییرات آب و هوایی باعث افزایش متوسط دمای کره زمین می‌شود.


اما تخمین میزان انقباض یخچال‌های طبیعی سخت و دشوار است. محققان در مطالعه جدید خود، که در مجله «نیچر» (Nature) منتشر شد، عنوان کردند: برآوردهای گذشته تنها به مطالعات میدانی چند صد یخچال از بیش از ۲۰۰ هزار یخچالِ روی زمین و همچنین داده‌های ماهواره‌ای پراکنده با وضوح محدود متکی بود. برخی از این داده‌های ماهواره‌ای تغییرات در ارتفاع آنها را ثبت کردند، اما فقط از چند مکان محدود نمونه‌برداری شده بود. ماهواره‌های دیگر جابجایی‌های جزئی را در میدان گرانشی زمین مشاهده کردند، اما نتوانسته بودند میزان انقباض یخچال را در این جابجایی‌ها متمایز کنند. در فیلم زیر نحوه آب شدن یخچال‌های طبیعی را مشاهده می‌کنید.






برای رسیدن به برآورد دقیق‌تر، گروه محققان با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای و هوایی بی‌شماری، ۲۱۷ هزار و ۱۷۵ یخچال را بررسی کردند که تقریباً تمام یخچال‌های زمین را شامل می‌شد. به‌طور خاص، بایگانی ۲۰ ساله از تصاویر رادیومتر پیشرفته فضابرد بازتابی و گسیل گرمایی ناسا (ASTER) (که یک حس‌گر با وضوح‌بالا در داخل ماهواره Terra است)، اطلاعات زیادی را به گروه ارائه داد و آنها را قادر ساخت ذوب شدن یخچال‌ها را در طول زمان بیشتر و دقیق‌تر ارزیابی کنند.


رومین هوگانت، یکی از نویسندگان این مطالعه و دانشجوی دکترای دانشگاه تولوز فرانسه و آزمایشگاه هیدرولیک، هیدرولوژی و یخبندان شناسی مؤسسه فناوری فدرال زوریخ گفت: ما نه‌تنها پوشش کامل فضایی همه یخچال‌ها را داریم، بلکه نمونه‌گیری زمانی را نیز تکرار می‌کنیم، به این معنی که اندازه‌گیری‌های مختلفی در بازه‌های زمانی مختلف انجام شده است. این گروه دریافت بین سال‌های ۲۰۰۰ و ۲۰۱۹، یخچال‌های طبیعی به‌طور متوسط سالانه ۲۹۳.۷ میلیارد تن جرم از دست داده‌اند و ۱۷.۶ میلیارد تن نیز به دست آورده‌اند. محققان خاطرنشان کردند، این مقادیر افزایش ۲۱درصدی سطح دریا در آن بازه زمانی را تشکیل می‌دهد.


همچنین برای هر دهه از سال ۲۰۰۰، سرعت کلی آب شدن یخچال‌های طبیعی در حال افزایش است (سالانه ۵۲.۸ میلیارد تن افزایش می‌یابد) که این امر می‌تواند دلیلِ شتاب مشاهده‌شده در افزایش سطح دریاها باشد.


هوگانت و گروهش با استفاده از داده‌های رادیومتر پیشرفته فضابرد بازتابی و گسیل گرمایی ناسا (ASTER) توانستند عدم اطمینان از کاهش جرم یخچال‌ها را تا حد زیادی کاهش دهند. ASTER تصاویری از طیف مرئی و نزدیک به مادون قرمز را ثبت می‌کند، تقریباً همان چیزی که با چشم خود می‌بینیم. ازآنجاکه این حس‌گر به دور زمین حدود ۷۵۰ کیلومتر بالاتر از سطح سیاره می‌چرخد​​، می‌تواند از همان زاویه چندین عکس از همان مکان‌ها بگیرد. سپس می‌توان از این عکس‌ها برای بازسازی توپوگرافی سه‌بعدی سطح زمین و در این حالت ساختار سه‌بعدی یخچال‌های طبیعی در کل کره زمین استفاده کرد. هوگانت و گروه او با استفاده از تغییراتی که در این عکس‌ها مشاهده کردند توانستند میزان از دست رفتن جرم یخچال‌های طبیعی را ارزیابی کنند.


افزایش سرعت ذوب شدن یخچال‌های زمین/ چه حادثه‌ای در انتظار کره‌خاکی است؟


این گروه همچنین کار خود را در برابر داده‌های حاصل از «ماهواره یخ، ابر و ارتفاع زمین» ناسا (ICESat) و پروژه عملیات «آیس بریج» IceBridge ناسا بررسی کردند. این داده‌های اضافی تأیید کرد که تصاویر ASTER به‌طورکلی با سایر داده‌های موجود در همان بازه زمانی مطابقت دارند و همچنین به گروه کمک کرد تا اختلال آماری را در داده‌های ASTER اصلاح کند.


پیامدهای آب شدن یخچال‌های طبیعی


مهم‌ترین پیامد آب شدن یخچال‌ها را می‌توان بالا آمدن آب دریاها و اقیانوس‌ها دانست. این امر در طولانی‌مدت می‌تواند منجر به تغییر شکل زمین شود. درواقع به گفته محققان برخی شهرها و جزیره‌ها در ۵۰ سال آینده زیر آب می‌روند. بنابراین این امر موجب می‌شود انسان‌ها بسیاری مجبور به تغییر محل سکونت خود شده و به دیگر مناطق پناهنده شوند. همچنین مواردی ازجمله اسیدی شدن آب اقیانوس‌ها، تشدید امواج طوفانی، تغییرات اقلیمی، افزایش دی‌اکسید کربن، تخریب زیستگاه حیوانات و انقراض آنها از دیگر پیامدهای آب شدن یخچال‌های طبیعی است.


بنابراین رصد و ردیابی این یخچال‌ها برای دانشمندان و محققان بسیار اهمیت دارد. البته در کنار آن، دولت‌ها نیز باید اقدامات اساسی در جهت کاهش دمای هوای جهان (ازجمله استفاده از سوخت‌های پاک) اتخاذ کنند.


انتهای پیام/۴۱۱۲/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب