دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 ارديبهشت 1400 - 00:07
آنا گزارش می‌دهد؛

بومی‌سازی گرانول نانوجاذب نیترات/ خداحافظی با آلاینده‌های خطرناک آب

یک استارت‌آپ ایرانی با استفاده از فناوری نانو موفق به توسعه و تولید گرانول‌های نانوجاذب نیترات شده است.
کد خبر : 577079
اب

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا،  هانیه حیدری- یکی از آلاینده‌های خطرناک در پساب‌های صنعتی نیترات است. وجود این ماده سمی در آب آشامیدنی می‌تواند منجر به بیماری‌های خطرناک شود. روش‌های مختلفی برای حذف آلاینده‌ها از آب و پساب وجود دارد که یکی از ساده‌ترین، موثرترین و اقتصادی‌ترین آنها جذب سطحی با استفاده از گرانول‌های جاذب است. این جاذب‌ها در کشور تولید نمی‌شوند و نیاز بازار از طریق واردات تأمین می‌شود.


حال یک استارت‌آپ ایرانی نوعی نانوجاذب هیبریدی بر پایه اکسیدهای معدنی با قابلیت جذب نیترات از آب تولید کرده که خواص شیمیایی فیزیکی ویژه‌ای دارد. اکسیدهای معدنی این نانوجاذب از پسماندهای صنعتی و نمک‌های صنعتی تولید می‌شود.


حذف نیترات از آب با کمک فناوری نانو


به گفته مصطفی مهین روستا، یکی از اعضای استارت‌آپ سازنده نانوجاذب نیترات؛ جاذب‌های نیترات موجود در بازار وارداتی بوده و اکثر آنها از جنس رزین پلیمری هستند. دسترسی به محصولات خارجی به دلیل تحریم‌ها و نوسانات ارزی کار دشواری است. نانوجاذب حذف نیترات از آب آشامیدنی با هدف رفع نیاز داخلی و با استفاده از روشی جدید برای نخستین بار در کشور توسعه داده شد. محصول داخلی برخلاف نمونه‌های خارجی معدنی است، راندمان بسیار بالایی دارد و درصد بالاتری از نیترات موجود در آب و پساب را حذف می‌کند.


مزایای محصول داخلی چیست؟


نانوجاذب ایرانی نه‌تنها به نوسانات ارزی وابسته نیست بلکه قیمت آن برای صنایع مقرون‌به‌صرفه‌تر است. این محصول قابلیت شخصی‌سازی و سفارشی‌سازی بر اساس نیازهای مشتری را دارد و  ظرفیت جذب آن در شرایط pH خنثی ۷۰ میلی‌گرم است. سطح ویژه گرانول ۷۱ متر مربع بر گرم و محدوده pH پایداری گرانول نانوجاذب نیترات سه تا ۱۱ است. سطح ویژه جاذب پودری حدود ۱۷۷.۴ متر مربع بر گرم و قطر حفره‌های آن ۱۱.۹ نانومتر ذکر شده است.


ساخت سامانه‌ای برای بازیافت پسماند صنعتی


این استارت‌آپ محصول دیگری به نام سامانه پایلوت بازیافت پسماند صنعتی توسعه داده است. پسماندهای صنعتی حاوی مواد ارزشمندی هستند که بازیابی آنها از نیازهای فناورانه دنیای امروزی به شمار می‌رود. این دستگاه نمونه داخلی ندارد و این استارت‌آپ برای نخستین بار در کشور آن را طراحی کرده و موفق به تولید نمونه اولیه آن شده است. نمونه اولیه این دستگاه می‌تواند ۲۰ تا ۳۰ کیلوگرم پسماند صنعتی را بازیافت کرده و ترکیبات ارزشمند موجود در آن را بازیابی کند. درصورت جذب سرمایه‌گذار و تولید نمونه نیمه‌صنعتی ظرفیت بازیافت این دستگاه نیز افزایش می‌یابد.


رفع نیازهای صنعت سیمان و تایرسازی


تولید دو گرید نانوسیلیس یکی دیگر از دستاوردهای محققان این استارت‌آپ است. یکی از این محصولات در گرید تایرسازی و دیگری در گرید سیمان و بتن تولید شده است. باتوجه به فقدان نمونه داخلی این دو محصول، نیاز بازار از طریق واردات تأمین می‌شود. سالانه ۴ تا ۵ هزار تن نانوسیلیس وارد کشور می‌شود که منجر به خروج مقدار زیادی ارز می‌شود. قیمت مناسب، کیفیت بالاتر و قابلیت سفارشی‌سازی از جمله مزایای محصول ایرانی در برابر رقبای هندی و چینی است.


اندازه ذرات این نانوسیلیس‌ها بین ۳۰ تا ۵۰ میکرون بوده و خلوص ذرات آن نیز ۹۹.۸ درصد است. نانوسیلیس یا نانوسیلیکا موادی با ذرات زیر ۳۰۰ نانومتر هستند که باعث افزایش استحکام مکانیکی رزین‌های کامپوزیتی و صافی سطح می‌شوند. نانوسیلیس از تخلخل و سطح بالایی برخوردار است و در صنایع مختلفی از جمله صنعت تایرسازی و سیمان و بتن کاربرد دارند.


انتهای پیام/۴۰۲۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب