دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 فروردين 1400 - 08:00
دانستنی‌های علمی/ ۱۵۹؛

چرا شاپرک‌ها به نور جذب می‌شوند؟

شاپرک‌ها معمولاً به نور جذب می‌شوند. به نظر می‌رسد این حشرات توان مقابله با میل درونی خود برای پرواز به سوی منابع نوری را ندارند.
کد خبر : 574886
شاپرک

به گزارش خبرنگار گروه علم و  فناوری خبرگزاری آنا، حشره‌شناسان و بوم‌شناسان معمولاً با استفاده از تله‌های نوری انواع شاپرک‌ها را جمع‌آوری می‌کنند. حال سوال اینجاست که چرا شاپرک‌ها به نور جذب می‌شوند؟ برای این پرسش یک پاسخ کلی وجود ندارد. صدها هزار گونه شاپرک در دنیا وجود دارد که بسیاری از آنها به دور منبع روشنایی و نور جمع نمی‌شوند.


با این حال تمرکز اصلی محققان به شاپرک‌هایی است که به نور جذب می‌شوند، به خصوص گونه‌هایی که قصد خودزنی (آسیب رساندن به خود) یا خودکشی را دارند. برخی شاپرک‌ها به دور منبع نور می‌چرخند، برخی دیگر مستقیم به سمت منبع نور می‌روند و سپس شروع به چرخیدن به دور آن می‌کنند. درواقع شاپرک‌هایی که جذب نور می‌شوند نیز انواع مختلفی دارند. زمان و جنسیت شاپرک نیز از عوامل اثرگذار به شمار می‌روند.


موقعیت ماه، فاز و میزان پدیداری آن نیز روی این پدیده تأثیر می‌گذارد. برخی متخصصان بر این باورند که شاپرک‌های نر گرما و بوی شمع را با شاپرک ماده اشتباهی می‌گیرند. براساس یک نظریه؛ شاپرک‌ها تکامل یافته‌اند تا از نور طبیعی برای جهت‌یابی در شب استفاده کنند. این حشرات با حفظ زاویه حاد به ماه جهت‌یابی می‌کنند، این بدین معناست که شاپرک‌ها به صورت مارپیچ به سوی یک منبع نور مصنوعی پرواز می‌کنند.


از سوی دیگر ممکن است شاپرک‌ها برای فرار از دست شکارچیان یا مهاجمان به سوی نور حرکت کنند. وقتی این حشرات به منبع نور نزدیک می‌شوند با توهمات نوری کور، گمراه یا گیج می‌شوند. این امر به آنها کمک می‌کند تا به مناطق تاریک‌تر و ایمن در نزدیکی منبع نور بروند.


انتهای پیام/۴۰۲۱/

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب