سناریوهای احتمالی در پی مخالفت اسرائیل با تحقیقات دیوان لاهه/ احتمال بازداشت مرتکبان جنایات جنگی علیه فلسطینیها
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل بالاخره در هشتم آوریل موضع رژیم صهیونیستی در قبال تحقیقات قریبالوقوع دیوان کیفری بینالمللی در خصوص اتهامات جنایات جنگی در سرزمینهای اشغالی اعلام کرد. وی گفت که اسرائیل بر اساس حکومت قانون اداره میشود و خودش میداند که چگونه تحقیق کند و اسرائیل را از اتهام جنایت جنگی مبری دانست.
رویکرد جدید دیوان کیفری بینالمللی به جنایات جنگی رژیم صهیونیستی
اگرچه اسرائیل عضوی از اساسنامه رم که بر اساس آن دیوان کیفری بینالمللی تأسیس شد نیست اما بازهم میتوان این رژیم را پاسخگو کرد زیرا کشور فلسطین یکی از اعضای دیوان است و از سال ۲۰۱۵ به حال عضویتش در این دیوان پذیرفته شده است. علاوه بر این جنایات جنگی که قرار است در خصوص آنها تحقیق شود در سرزمینهای اشغالی رخدادهاند. همین دو موضوع به دیوان این توان را میدهد که مستقیماً وارد عمل شود حتی اگر این جرائم توسط هویتی غیر عضو صورت گرفته باشد.
برای اینکه بدانیم که در قدم بعدی چه اتفاقی ممکن است بیفتد مهم است که تحقیقات در مسیر انجام قرار گیرد. در ۲۲ مارس ریاض منصور سفیر تشکیلات خودگردان فلسطین در سازمان ملل متحد اظهار کرد: زمان آن رسیده است که مصونیت رسوای اسرائیل متوقف شود. درخواست وی در قالب یک نامه رسمی به آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل و همچنین دیگر سازمانهای بینالمللی ارسال شد.
فلسطینیها تا حدی به پاسخگو کردن اسرائیل به خاطر جنایات جنگی و نقض حقوق بشر خوشبین شدهاند زیرا دیوان کیفری تصمیم گرفته است که تحقیقات در این زمینه را عملی کند. بهجز منصور دیگر مقامات فلسطینی ازجمله ریاض المالکی وزیر امور خارجه تشکیلات خودگردان پیگیر مسئله هستند و خواستار پایان مصونیت اسرائیل هستند. به همین دلیل مقامات اسرائیل اجازه ویژه سفر المالکی را لغو کردهاند تا نتواند پیگیری دیپلماتیک تحقیقات دیوان را انجام دهد.
بیشتر بخوانید:
اذعان رئیس حزب صهیونیستی به مشروعیت تحقیقات لاهه
اسرائیل همچنین بهصورت آشکار در تلاش برای ترساندن مقامات فلسطینی در رام الله است تا به همکاری با دیوان ادامه ندهند. در ۲۱ مارس یک مقام اسرائیل به رهبران فلسطینی نسبت به عواقب سنگین ادامه همکاری با دیوان هشدار داد.
اگرچه اسرائیل بر سر موضع خود که دیوان وجاهت قانونی برای تحقیق در خصوص اسرائیل و فلسطین اشغالی را ندارد پافشاری میکند اما مقامات ارشد این رژیم سخت در تلاش هستند تا راه را بر این تحقیقات سد کنند. بهعنوانمثال رووین ریولین رئیس رژیم صهیونیستی ماه گذشته به آلمان سفر کرد تا مخالفتش با تحقیق دیوان در خصوص مقامات اسرائیلی را بیان کند.
جنایات جنگی اسرائیل که در سالهای قبل باعث شد ک تحقیقاتی درخصوص آنها صورت بگیرد چند مورد هستند ازجمله کشتار جنین در سال ۲۰۰۲ در کرانه باختری و جرائم بیشمار اسرائیلیها علیه مردم غزه در سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۰۹. البته این بار تحقیقات متفاوت است زیرا افراد خاطی را هدف قرار میدهد نه رژیم حاکم را. دیوان میتواند حکم بازداشت صادر کند و از همه اعضای دیوان بخواهد که به آن عمل کنند.
حال اگر تحقیقات به صورتی که برنامه ریزی شده انجام شود گام بعدی ماجرا شناسایی افراد مظنون و مرتکبین جنایات جنگی خواهد بود.
حامیان حقوق بشر خواستار گسترش دامنه تحقیقات علیه اسرائیل هستند
دکتر تریستینو مارینیئلو عضو تیم قضایی قربانیان جنایات جنگی در غزه میگوید وقتیکه این افراد مظنون به ارتکاب جنایات جنگ شناسایی بشوند دادستان از مجمع قبل از دادگاه خواهد خواست که قرار بازداشت یا برگه احضاریه صادر کند. قرار بازداشت یا احضاریه میتواند دستکم در رابطه با جرائم ذکرشده در تحقیقات باشد ازجمله اسکان غیرقانونی شهرکنشینان صهیونیست در سرزمینهای اشغالی، جنگ اسرائیل علیه غزه در سال ۲۰۱۴ و هدف قرار دادن شهروندان غیرمسلح غزه در جریان راهپیماییهای بازگشت از مارس ۲۰۱۸ به اینطرف.
اسرائیل بهصورت آشکار در تلاش برای ترساندن مقامات فلسطینی در رام الله است تا به همکاری با دیوان کیفری بینالمللی ادامه ندهند
این بار دیوان میتواند عملاً حیطه تحقیقات را گستردهتر کند که تقاضای نمایندگان قربانیان فلسطینی هم هست. مارینیئلو در این خصوص می گوید ما انتظار داریم که جرائم بیشتری در این تحقیقات منظور شوند مخصوصاً تبعیض سازمانیافته که جرم علیه بشریت است و نیز جرائمی که علیه اسرای فلسطین به دست مأموران اسرائیل در حال جریان است ازجمله شکنجه.
ریچارد فالک گزارشگر ویژه سازمان ملل در خصوص وضعیت حقوق بشر در سرزمینهای اشغالی در این زمینه میگوید که حتی اگر طیف اندکی از تحقیقات به نتیجه برسد بازهم میتوان به تحقیقات امیدوار بود. دامنه تحقیقات امری است که بهخوبی تشریح نشده است و نیاز به بصیرت سیاسی دارد. به دلیل ملاحظات سیاسی شاید دیوان موضعی را دنبال کند که نیاز به محتاط بودن داشته باشد و ممکن است که دامنه بررسی قضایی را محدود کند و به محدود شدن دامنه تحقیقات بیانجامد.
البته سناریوهای دیگری هم وجود دارد. ممکن است که فشارها بر دیوان تشدید شوند تا توافقی بین اسرائیل و دیوان یا بین دیوان و واشنگتن یا حتی بین خود اعضای دیوان محقق شود.
بههرحال فلسطینیها باید مراقب و هوشیار باشند تا تحقیقات دیوان انجام شود زیرا ممکن است این بار جنایتکاران جنگی اسرائیلی به سزای اعمال خود برسند. بدون شک همه این گمانهزنیها را گذشت زمان مشخص خواهد کرد.
انتهای پیام/۴۱۵۵/
انتهای پیام/