اختراع؛ مهمترین تفاوت انسان و حیوان
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از وایرد، در یکی از داستانهای اسوپ (نویسنده یونانی) روایت کلاغ و کوزه بیان میشود. پرنده تشنهای که یک کوزه با کمی آب پیدا میکند. باوجود تلاشهای بسیار، کلاغ (به دلیل اندازه منقار و دهانه کوزه) قادر به نوشیدن آبی که در ته کوزه قرار دارد، نیست. تا این که ایدهای به ذهن پرنده تشنه میرسد و شروع به ریختن سنگریزه به درون کوزه میکند تا سطح آب بالا بیاید و آن را بنوشد.
اسوپ با بیان این حکایت ارزش استفامت را بیان میکند با این حال نتایج مطالعات آزمایشگاهی روی زاغهای اوراسیایی و کلاغهای کالدونیایی نشان میدهد که این پرندگان توانایی درک برخی مسائل (مانند این امر که انداختن سنگریزه در کوزه باعث بالا آمدن سطح آب میشود) را دارند. حکایت اسوپ و مطالعه الهامگرفته شده از آن شواهد مهمی به شمار میروند و نشان میدهند که کلاغان توانایی درک علت و معلول یا استدلال معمولی را دارند.
با این حال سایمون بارن کوهن استاد روانشناسی و روانپزشکی و مدیر مرکز تحقیقات اوتیسم دانشگاه کمریج نظریه نوینی درباره تفاوت انسان و حیوانات مطرح کرده است. وی بر این باور است که بیان این امر که کلاغان توانایی درک رابطه علت و معلولی را دارند، کاملاً اشتباه است. درواقع پرندگان تنها میتوانند یک رفتار را با یک نتیجه خاص مرتبط بدانند. پرنده کاری را انجام میدهد و پاداش میگیرد اما قادر به درک ارتباط میان این دو اتفاق نیست. پرندگان موجودات باهوشی هستند اما شواهی مبنی بر این که توانایی اختراع ابزاری را داشته باشند، وجود ندارد.
به گفته بارن کوهن، تنها انسان قادر به ابتکار و اختراع است. توانایی اختراع ابزارهای جدید تنها یک ویژگی انسانی نیست بلکه خصوصیتی است که انسان را از حیوانات متمایز میکند. این ویژگی باعث شده که انسان تبدیل به گونه «استادان فنی و علمی سیاره» شود. در. اقع اختراع خصیصهای است که انسان را انسان کرده است.
نزدیک به ۷۰ هزار تا ۱۰۰ هزار سال قبل تغییرات ژنتیکی در مغز انسان شروع شد. این تغییرات باعث ایجاد و تکامل توانایی مکانیسم سیستمسازی در انسان شد. مکانیسم سیستمسازی در مدار جدیدی در مغز انسان شکل گرفت و باعث شد که به دنبال اختراع و ساخت سیستمهای جدید باشد.
انتهای پیام/۴۰۲۱/
انتهای پیام/