دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آینده فناوری در سیطره شرق/ ۱؛

تلاش چین برای رهبری هوش مصنوعی جهان/ ۲۰۳۰، سال قدرت‌نمایی اژدهای سرخ می‌شود؟

شاخص پیشرفت علم و فناوری در کشور چین پس از دهه نود رشد و پیشرفت چشمگیری داشته است. این کشور از اوایل این دهه، از طریق تخصیص بودجه، احداث زیرساخت‌های فناوری، انجام اصلاحات و رفع موانع تحقیقات علمی، رویکرد خود را در حوزه علم و فناوری متحول کرده است.
کد خبر : 573049
علم چین

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، علم و فناوری در کشور چین پس از دهه نود رشد و پیشرفت چشمگیری داشته است. پژوهشگران علت این امر را اراده راسخ دولت چین در پیگیری جدی این حوزه می‌دانند. آنها به این مسئله کلیدی پی برده‌اند که علم و فناوری به‌عنوان بخشی اساسی توسعه اقتصادی کشور و همچنین اعتبار ملی باید به طور همه‌جانبه در نظر گرفته شود و در سیاست‌های جاری لحاظ شود. ازاین‌رو چین از اوایل دهه نود، از طریق تخصیص بودجه، احداث زیرساخت‌های فناوری، انجام اصلاحات و رفع موانع تحقیقات علمی، رویکرد خود را در حوزه علم و فناوری متحول کرده است.


شواهد و قرائن زیادی وجود دارد که حاکی از پیشرفت علمی چین است و برخی کارشناسان معتقدند به طریقی می‌توان رشد اقتصادی این کشور را مرهون رشد علمی آن دانست. چین در زمینه‌هایی مانند آموزش، زیرساخت‌های صنعتی، تولید، انتشار مقالات دانشگاهی، حق ثبت اختراع و برنامه‌های تجاری جهش سریعی داشته و هم اکنون در برخی حوزه‌ها به‌عنوان رهبر علم و فناوری شناخته می‌شود. این کشور اکنون به طور فزاینده‌ای به نوآوری‌ها و خلاقیت‌های بومی خود توجه نشان داده و هدفش اصلاح نقاط ضعف باقی مانده است.


الکترونیک و فناوری اطلاعات


تنها در سال ۲۰۰۹ که هنوز کمتر کسی چین را به‌عنوان یکی از قطب‌های علمی قلمداد می‌کرد ۴۸.۳ درصد از تلویزیون‌های جهان، ۴۹.۹ درصد تلفن‌های همراه، ۶۰.۹ درصد رایانه‌های شخصی و ۷۵ درصد مانیتورهای LCD را تولید می‌کرد. علت رشد در تولید ابزار دیجیتال این بود که چین ابتدا موفق شد از طریق صنعت مونتاژ، فناوری را وارد کشور خود کند. رویکرد دیگر چین این بود که تولید قطعات الکترونیکی بومی را در دستور کار قرار داد.


هوش مصنوعی


در ۸ ژوئیه ۲۰۱۷، شورای دولتی چین اعلام کرد که قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ چین را به رهبر جهانی هوش مصنوعی(AI) تبدیل کند و تلاش می‌کند ارزش این صنعت را به ارزش ۱ تریلیون یوآن برساند. شورای دولتی یک نقشه راه سه مرحله‌ای برای این منظور منتشر کرد که در آن به شرح چگونگی توسعه و استقرار هوش مصنوعی در صنایع و بخش‌های مختلف، از حوزه‌هایی مانند ارتش گرفته تا برنامه‌ریزی شهری می‌پرداخت.


تلاش چین برای رهبری هوش مصنوعی جهان/ 2030، سال قدرت‌نمایی چین می‌شود؟


بر اساس این نقشه راه، چین باید تا سال ۲۰۲۰ توانایی‌های فناوری رهبران فعلی جهانی در حوزه هوش مصنوعی را به دست آورده باشد، موضوعی که با وجود همه‌گیری کرونا از اواخر ۲۰۱۹ کمابیش تحقق یافته است. چین قصد دارد در گام دوم تا سال ۲۰۲۵ جهش بزرگی در زمینه اتوماسیون داشته باشد و تا سال ۲۰۳۰ به رهبری جهان در حوزه هوش مصنوعی دست یابد.


هواپیماهای بدون سرنشین و روباتیک


چین در حال حاضر در زمینه فناوری پهپادها بی‌رقیب است. چین اولین کشور جهان است که هواپیماهای بدون سرنشین مخصوص حمل‌ونقل در مقیاس بزرگ تولید کرده و همچنین اولین کشوری است که یک پهپاد هیبرید با کاربرد هوایی-آبی(amphibious drone) ساخته است. شرکت‌های هواپیماهای بدون سرنشین چینی مانند DJI و Ehang  در حوزه تولید هواپیماهای بدون سرنشین غیرنظامی زبانزد خاص و عام هستند و DJI به تنهایی ۸۵٪ سهم این بازار جهانی را در اختیار دارد.


Ehang همچنین اولین هواپیمای بدون سرنشین خدماتی جهان را با نام Ehang ۱۸۴ تولید کرد؛ یک هواپیمای خودمختار سازگار با محیط زیست که قادراست در ارتفاع کم پرواز کند و به ارائه خدمات حمل‌ونقل و ارتباطات از راه دور بپردازد. در برخی مناطق چین، تولیدکنندگان با چالش کمبود نیروی کار و افزایش دستمزد مواجه هستند. از سوی دیگر با بالا رفتن سطح تحصیلات افراد، انتظارات جوانان در مورد کیفیت کار و حقوق بالا رفته است. این امر باعث افزایش تقاضا برای ساخت روبات‌های صنعتی شد. از سال ۲۰۱۷، چین بزرگترین تولیدکننده و مصرف‌کننده فناوری‌های روباتیک و همچنین اولین کشوری در جهان است که برای مثال کاشت دندان را به طور خودکار انجام می‌دهد.


تلاش چین برای رهبری هوش مصنوعی جهان/ 2030، سال قدرت‌نمایی چین می‌شود؟


چین در حال حاضر دارای بزرگ‌ترین و سریع‌ترین بازار روباتیک جهان است که حتی از ژاپن با پیشینه طولانی‌اش جلو زده است و از سال ۲۰۲۰ سالانه حدود صدهزار روبات صنعتی تولید می‌کند.


صنعت نرم‌افزار


صنعت نرم‌افزار چین در سال ۲۰۱۰ بیش از ۱۵ درصد از سهم بازار نرم‌افزار و خدمات اطلاعاتی جهان را در اختیار داشت. این بازار، طی دهه گذشته به طور متوسط ‌۳۶ درصد رشد داشته است. شرکت‌های فناوری اطلاعات چینی از خدمات و محصولات پایین‌دست دور شده و اکنون کارهای اساسی در حوزه نرم‌افزار انجام می‌دهند. این کشور با حمایت فعال دولتی، پیشگام برجسته فناوری اینترنت اشیاء است.


براساس گزارش مرکز اطلاعات شبکه اینترنت چین تا سال ۲۰۱۷، تعداد کاربران اینترنت همراه(با ضریب نفوذ بالای تلفن‌های همراه و اینترنت پهن باند) در چین به ۷۲۴ میلیون نفر رسیده است. چین تا سال ۲۰۱۹ بزرگ‌ترین بازار تجارت الکترونیکی جهان را به ارزش ۱.۱۳۲ تریلیون دلار به خود اختصاص داده بود که معادل تقریباً سه برابر بازار ایالات متحده، دومین بازار بزرگ تجارت الکترونیک جهان بود.


تا سال ۲۰۱۸، بیش از ۱.۳۶ میلیارد مشترک تلفن همراه در چین وجود داشت و تعداد کاربران اینترنت پرسرعت به طور قابل توجهی در سال‌های اخیر افزایش داشته است. چین تا پایان سال ۲۰۲۰ شبکه نسل پنجم تلفن همراه را در سراسر کشور پیاده‌سازی کرده است. شرکت دولتی مخابرات چین آزمایش‌های تجاری فناوری نسل پنجم را زودتر از هر کشوری در سال ۲۰۱۹ انجام داد تا عزم خود را برای رهبری جهانی نسل بعدی فناوری اینترنت همراه جزم کند.


ریزپردازنده‌ها


چین چند سال قبل از تحریم‌های آمریکا علیه شرکت هواوی این مسئله را پیش‌بینی می‌کرد که نباید چندان به صنعت نیمه‌هادی دره سیلیکون دل ببندد، ازاین‌رو شروع به توسعه و تولید ریزپردازنده‌ در داخل کشور کرد و از آن برای ساخت قدرتمندترین ابررایانه جهان استفاده برد.


ابررایانه


ابررایانه در چین به‌سرعت گسترش یافته است. احداث ابررایانه بر انجام تحقیقات پیشرفته در بسیاری از زمینه‌ها از جمله طراحی داروسازی، آنالیز رمزنگاری، اکتشاف منابع طبیعی، مدل‌های آب‌وهوایی و فناوری نظامی و... تأثیر می‌گذارد.


تلاش چین برای رهبری هوش مصنوعی جهان/ 2030، سال قدرت‌نمایی چین می‌شود؟


چین در ۲۰۱۸، دارای ۲۰۲ ابررایانه از میان ۵۰۰ ابررایانه بزرگ جهان بود که بیش از هر کشور دیگری (از جمله ایالات متحده با ۱۴۳ ابررایانه) محسوب می‌شود. همچنین چین سازنده دو ابررایانه اصلی جهان است که از نظر مقیاس و کارایی قوی‌تر از هر ابررایانه دیگری در جهان هستند. این کشور برنامه دارد با اتصال مراکز ابررایانه خود به یکدیگر، بزرگ‌ترین ابررایانه توزیع‌شده در مقیاس بزرگ را بسازد.


تیانه-۱ (Tianhe-۱) برای دوره‌ای در سال‌های ۲۰۱۰ -۲۰۱۱ سریع‌ترین ابررایانه جهان بود. در ژوئن ۲۰۱۳، تیانه-۲، جانشین تیانه-۱، تاج را از سلف خود گرفت. در ۲۰۱۶، ابررایانه جدید چین، سان‌وی تایهولایت(Sunway TaihuLight)  به مدت دو سال قدرتمندترین ابررایانه جهان تبدیل شد و با سرعتی ۳ برابر سریع‌تر از تیانه-۲  از تراشه‌های ساخت چین استفاده می‌کرد.


انتهای پیام/۴۱۶۰/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب