دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 فروردين 1400 - 12:39
ربیعی:

سند ایران و چین حاوی هیچ تعهدی نیست/برنامه‌ای برای افزایش قیمت‌ها تا پایان دولت نداریم

سخنگوی دولت با بیان اینکه صندوق‌های رأی میراث گرانبها و ارزشمندی است که از پدران به نسل جدید رسیده است، گفت: انتخابات‌ها تکرار رفراندوم ۱۲ فروردین سال ۱۳۵۸ است.
کد خبر : 571789
ربیعی

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا،  علی ربیعی سخنگوی دولت صبح امروز (سه‌شنبه) در اولین نشست خبری اظهار کرد: در آستانه قرنی نوین و در این روزهای دل‌انگیز بهاری ما همچنان هم‌پوشانی اعیاد مذهبی بزرگ و نوروز شکوهمند را تنفس می‌کنیم و این نشان از چندوجهی بودن ابعاد گوناگون هویت این ملت دارد. به طور یکجا جلوه نوروز و نیمه شعبان و ۱۲ فروردین هم‌نشین شده‌اند.


وی افزود: ما دیروز نیمه شعبان را جشن گرفتیم، جشنی که برای ایرانیان در طول قرن‌های متعدد مایه امید و آرزو بوده است؛ ما با امید نیمه شعبان سختی‌ها و دشواری‌ها را پشت سر گذاشته‌ایم و در فراز و نشیب‌ها هم با همین امیدها و راهکارهای آینده خود را ساخته‌ایم.


سخنگوی دولت تصریح کرد: در جهان پرآشوب امروزی و دنیای پرتلاطم، ظلم‌ها و یک‌جانبه‌گرایی‌ها، مقاومت یک جامعه به آینده روشن و با آرزو برای سعادت همه انسان‌ها تجربه‌ای است که این سال‌ها بیش از سال‌های دیگر ما ایرانیان با آن روبرو بوده‌ایم.


ربیعی گفت: بدون تردید از سال‌های سخت رنج‌های توأمان تحریم و کرونا هم با امید به آینده بهتر در سایه توجهات حضرت ولیعصر (عج) ‌ عبور خواهیم کرد و مطمئن هستیم که آینده‌ای بهتر را رقم خواهیم زد.


وی خاطرنشان کرد: امید بزرگ در سایه امیدها و موفقیت‌های کوچک جامعه به وجود خواهد آمد، ما برای امید به جامعه‌ای مهدوی امروز باید با جامعه‌ای با خیر و نیکوکاری و همکاری با هم و با دادن امید به آینده بهتر را سامان داده و در آن جهت حرکت کنیم.


وی گفت: ۱۲ فروردین به‌سرعت از یک انقلاب مردمی تمام‌عیار و عظیم اجتماعی جامعه ایران به ساختار  قانونمند صندوق رأی رسید؛ ۱۲ فروردین نماد رفراندوم محور بودن جمهوری اسلامی است. پدران قانون اساسی تمهیداتی اندیشیدند که در نگاه نسلی در صندوق‌ها متبلور می‌شود و مردم هم باید بدانند که صندوق‌های رأی میراث گران‌بهایی است که نباید مورد غفلت قرار گیرد و همگان وظیفه داریم تمهیداتی بیندیشیم که برمبنای آن هر نسلی آراء و اندیشه‌های خود را بتواند در صندوق بیندازد.


سخنگوی دولت تصریح کرد: آنچه که در ۱۲ فروردین دیدیم یک  حضور برای همیشه نبوده است و برعکس آن است که هر بار ملت با تنوع رنگین‌کمانی خود یک طیف انتخاباتی را در گستره همگانی کشور تشکیل می‌دهد، آن رفراندوم در اشکال نوین خود تکرار می‌شود و نسل‌های جدیدتری را با نگاه‌های نوین در پای صندوق‌های تعیین سرنوشت مشخص می‌کند.


ربیعی گفت: عمل تأسیس جمهوری اسلامی در پای صندوق‌های رأی در اشکال مشخص‌تر خود تکرار می‌شود.


وی خاطرنشان کرد: ۱۲ فروردین سالگرد رفراندوم تأسیس جمهوری اسلامی ایران، امسال برای ما معنای خاص دارد؛ قرنی را پشت سر گذاشته‌ایم که با کودتای شوم علیه دستاوردهای مشروطیت و علیه قانون اساسی مشروطیت آغاز شده است و با کودتای آمریکایی ۲۸ مرداد تداوم یافت و به یمن یک انقلاب شکوهمند و همگانی اختلال هویت ملی ایرانیان رفع شد.


سخنگوی دولت اظهار داشت: اکنون که ملت ما همچنان که در بیانات مقام معظم رهبری در ۲۹ بهمن به‌روشنی منعکس شد، یک جمهوریت سرشار از نشاط و پویایی را تجربه می‌کند؛ یعنی یک سازگاری و تلفیق و ترکیب شیرینی میان سه عنصر جمهوری، اسلامی و ایرانی رأی یکپارچه ملت ما به جمهوری اسلامی ایران در ۱۲ فروردین ۵۸ رأی به هر سه مؤلفه جمهوریتی، اسلامیتی و ایرانیتی نظام ما بود و ملت ما همه این موارد را در ترکیب یک هندسه سازگار با یکدیگر را دارند.


سخنگوی دولت یادآور شد: دولت در آستانه انتخابات ۱۴۰۰ تلاش دارد  به حکم وظیفه ذاتی خود در جلب مشارکت عامه مردم در تعیین سرنوشت سیاسی اقتصادی و اجتماعی خود تسهیل گر حضور همان همه با هم رفراندوم ۱۲ فروردین بر سر صندوق‌های انتخابات ریاست جمهوری است.


* برنامه ۵ گانه دولت در سال جدید


ربیعی با اشاره به برنامه پنج‌گانه دولت در سال ۱۴۰۰ تأکید کرد: دولت در ماه‌های باقی‌مانده با تمام توان و بدون کمترین وقفه برنامه‌های ۵ گانه ای را دنبال خواهد کرد. بدون تردید عقب راندن تحریم تا آخرین روز کار دولت به طور مستمر ادامه خواهد یافت.


وی با بیان اینکه ما مصمم هستیم که اجازه ندهیم تحریم‌های غیرقانونی آمریکا اخلالی در حرکت ایران در مسیر توسعه و تعامل سازنده با جهان ایجاد کند، تصریح کرد:  اما درعین‌حال تلاش دولت برای رفع تحریم‌ها تا آخرین روز کاری دولت متوقف نخواهد شد.


سخنگوی دولت افزود: ما از رساندن و تکرار این پیام روشن به ناقضان برجام خسته نخواهیم شد که هرچقدر زمان بخواهند در اختیار خواهند داشت، اما باید بدانند که هر روز تعلل بیشتر در لغو تحریم علیه ایران، نه‌تنها شانس احیای برجام را به‌عنوان اولین و آخرین راه‌حل در دسترس برای کنار گذاشتن اختلافات کمتر می‌کند بلکه آن‌ها را از به دست آوردن چشم‌انداز بهتری از روابط با ایران هم دورتر خواهد کرد.


*دولت آمریکا هیچ راه منطقی جز بازگشت به برجام ندارد


ربیعی با تأکید بر اینکه ما اطمینان داریم که دولت آمریکا هیچ راه منطقی جز بازگشت به برجام و رفع کامل تحریم‌ها ولو بعد از پایان دولت دوازدهم پیش روی خود ندارد، گفت: اما بنا به مسئولیت دولت در پاسخگویی به مردم، رفع تحریم‌ها یکی از مهم‌ترین اولویت‌های دولت باقی خواهد ماند.


وی با اشاره به برنامه‌های دولت در حوزه سلامت و درمان اظهار کرد: حوزه سلامت با تمرکز بر کرونا از جمله برنامه‌های اصلی و مستمر دولت خواهد بود. واردات بیش از ۲۰ میلیون واکسن خریداری شده و تلاش برای به ثمر رساندن تولیدات داخلی که به طور مستقل یا با مشارکت خارجی در حال انجام هستند دنبال خواهد شد.


سخنگوی دولت یادآور شد: در این خصوص علاوه بر کشور کوبا با دو کشور تولیدکننده نیز مذاکراتی صورت گرفته است. مراقب و پیشگیری از گسترش و قطع زنجیره ویروس کرونا و واکسیناسیون عمومی و تمهید برای درمان بموقع و مؤثر بیماران از برنامه‌های این حوزه است.


ربیعی با اشاره به مسئله تثبیت بازار و تلاش برای کاهش تحریم‌ها، گفت: به اطلاع مردم می‌رسانم دولت هیچ برنامه‌ای برای افزایش قیمت‌ها به‌خصوص در مورد کالاهای اساسی تا پایان کار خود نخواهد داشت. ۶ میلیارد دلار از بودجه تخصیص برای تأمین کالاهای اساسی اختصاص یافته است. از مجموعه ۱۰۰ قلم کالای ضروری بیش از ۲۰ قلم کالای اساسی در دو مورد مرغ و روغن دچار اختلال توزیع شده‌اند که تصمیمات ستاد اقتصادی تولید در هر دو مورد افزایش‌یافته و در صورت نیاز واردات صورت گرفته و برنامه متعادل کردن بازار به‌سرعت انجام خواهد شد.


وی با اشاره به اتمام پروژه‌های زیرساختی برای آینده کشور اظهار کرد: در برنامه چهارم اتمام پروژه‌های زیرساختی تمهید شده و اقدام برای تداوم این پروژه‌ها برای آیندگان در دستور کار دولت است. این پروژه‌ها آثار عظیمی بر سال‌های بعد بر زندگی آینده ایران و ایرانیان خواهد داشت. دولت معتقد است همچنان باید شرایطی به وجود آورد تا دولتی فارغ از تحریم و آماده جهش تولید و اقتصاد را به منتخب بعدی ملت تحویل دهد.


سخنگوی دولت تأکید کرد: در همین راستا بر اساس رهنمود رهبری برای سال ۱۴۰۰ برنامه‌ای ۴ ماهه در قالب یک برنامه یک‌ساله  در دستور کار خود قرار داده است که بتواند تسهیل گر ادامه برای دولت بعد هم باشد.


ربیعی با بیان اینکه در دولت‌های یازدهم و دوازدهم تعداد ۲۹۰ طرح مهم در حوزه صنعت و معدن با مجموع سرمایه‌گذاری ۲۶۵۲ هزار میلیارد ریال و اشتغال ۸۵۱۲۶ نفر به بهره‌برداری رسیده است، یادآور شد: از این تعداد ۲۸ طرح طی ده‌ماهه سال ۹۹ راه‌اندازی و بیش از ۱۱ هزار شغل نیز در سال ۹۹ ایجاد شده است که می‌توان به طرح‌هایی چون شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج‌فارس، مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب، سنگ‌آهن گهر زمین، مجتمع جهان فولاد سیرجان، خودروسازی مدیران، مجتمع کشتی‌سازی و صنایع فراساحل ایران، پالایش نفت لاوان، خودروسازان راین، مجتمع جهان فولاد سیرجان و ذوب‌آهن پاسارگاد اشاره کرد.


* برنامه دولت برای برگزاری انتخابات پرشور


وی با اشاره به اقدام پنجم دولت در سال ۱۴۰۰ برای برگزاری انتخاباتی سالم و پرشور، گفت: در اقدام پنجم دولت تمام تلاش خود را به کار خواهد بست تا یک انتخابات پرشور و سالم برگزار نماید. انتخاباتی پرشور، سالم و رقابتی. انتخابات متضمن افزایش سرمایه اجتماعی و حل مسائل داخلی کشور و هم متضمن ارتقای جایگاه ایران در منطقه و جهان است.


سخنگوی دولت با بیان اینکه انتخابات یعنی زندگی روزمره هر ایرانی، ادامه داد: امیدواریم که شرایطی مهیا شود تا همه تنوع‌های دیدگاهی و برنامه‌ای در این انتخابات حضور داشته باشند. البته جریان‌هایی برای مأیوس کردن مردم از صندوق رأی آغاز به کار کرده‌اند و شتاب تازه‌ای گرفته‌اند که این امر تا روز انتخابات ادامه خواهد داشت.


ربیعی افزود: متأسفانه هم از خارج و هم از داخل برخی به طور ناخودآگاه به شیوه‌هایی مطالبی را بیان می‌کنند تا احساس اینکه نتیجه برآمده از صندوق رأی، تأثیری در سرنوشت جامعه ندارد را القا کند؛ اما دولت در چارچوب مواضع بیان‌شده رهبری مبنی بر مشارکت حداکثری مردم تلاش همه‌جانبه‌ای خواهد داشت.


* هیچ ملاحظه‌ای برای انتشار سند همکاری ایران و چین نداریم


وی همچنین با اشاره به امضای سند «برنامه همکاری جامع ایران و چین» تصریح کرد: در روزهای گذشته شاهد سفر وزیر امور خارجه چین آقای وانگ ای به تهران بودیم. این سفر فرصتی برای تبادل دیدگاه‌های میان دو کشور در زمینه‌های مختلف مورد علاقه و به‌ویژه تعمیق همکاری‌های ایران و چین فراهم آورد. امضای سند «برنامه همکاری جامع ایران و چین» به منزله مهم‌ترین دستاورد این سفر، در واقع نقشه راه ۲۵ سال‌های برای همکاری، سرمایه‌گذاری و تجارت میان دو کشور است که امیدواریم در ماه‌ها و سال‌های آینده با توافق‌های تکمیلی بتوانیم گام‌های عملی در محقق کردن این چشم‌انداز برداریم.


سخنگوی دولت تأکید کرد: البته این سند بلندمدت تنها مختص ایران برای چین نیست و اولین مورد سند بلندمدت همکاری برای ما هم محسوب نمی‌شود. همچنین این اسناد و برنامه‌های بلندمدت علیه هیچ کشور ثالثی نیست و تنها هدف آن تحقق و بهره‌برداری از همه ظرفیت‌های موجود در روابط میان ملت‌هاست.


ربیعی ادامه داد: ما امیدواریم و البته آمادگی داریم که با سایر کشورهایی که علاقه‌مند به توسعه روابط در زمینه‌های تجاری و امنیتی هستند، اسناد مشابهی را در همکاری با هم تنظیم کنیم. به همین ترتیب، اعتقاد داریم که این سند همکاری، آخرین امیدها به موفقیت‌آمیز بودن مسیر احیای کامل برجام را تسهیل می‌کند.


وی در پاسخ به پرسشی در زمینه علت انتشار نیافتن سند جامع همکاری میان ایران و چین اظهار کرد: وزارت امور خارجه گزارش برگ این سند را که حاوی تمامی سرفصل‌ها، رئوس و محتوای توافق است منتشر کرده و به‌راحتی در دسترس همگان قرار دارد. انتشار متن کامل مشروط به موافقت طرفین است. ما هیچ ملاحظه‌ای برای انتشار آن نداریم اما شاید نظر طرف چینی متفاوت باشد.


* سند همکاری ایران و چین حاوی هیچ تعهدی برای طرفین نیست


سخنگوی دولت با بیان اینکه این سند صرفاً یک نقشه راه است و حاوی هیچ تعهدی برای طرفین نیست، تصریح کرد: این چارچوب کلی و ظرفیتی است که در طول زمان باید از طریق توافقاتی در حوزه علایق مشترک تکمیل شود. بر همین مبنا این سند، پیمان، قرارداد و عهدنامه بین‌المللی محسوب نمی‌شود و طبق این تفسیر حقوقی نیازی به مصوبه مجلس هم ندارد؛ بدیهی است درصورتی‌که بخواهد جنبه‌های اجرایی و عناوین مشخص حقوقی قرار گیرد به مجلس ارائه خواهد شد.


ربیعی با اشاره به واکنش‌های انتقادی به امضای این سند در روزهای اخیر، گفت: یک بخش از واکنش‌ها نگرانی‌هایی است که ما باید به آن توجه کنیم، نخبگان جامعه و کنشگران سیاسی مایلند هیچ قراردادی خارج از منظر افکار عمومی منعقد نشود. دولت برای دغدغه این گونه افراد که نگران استقلال کشور هستند احترام قائل است. جهت استحضار این عزیزان دولت ایران از ابتدا هیچ مشکلی برای انتشار کامل این سند نداشته و طرف مقابل احتمالاً به لحاظ برخی ملاحظات مربوط به خود مایل به انتشار نبوده است.


وی تأکید کرد: در همین راستا وزارت امور خارجه اقدام به انتشار گزارش‌برگ نموده است که حاوی کلیت این سند است و با اطمینان اعلام می‌کنم سرفصلی فراتر از آنچه در گزارش‌برگ آمده وجود ندارد و طی مذاکراتی که با همکارانم در وزارت امور خارجه داشته‌ام، ترتیب گفت‌وگوهایی بیشتر با مردم و حتی منتقدان و در نتیجه توضیح کامل برای اطمینان بخشی صورت خواهد گرفت.


سخنگوی دولت یادآور شد: اما موضوع انتقاد، جنبه‌ای فراتر از دلسوزان استقلال کشور یافته و همان‌گونه که در سؤال مطرح است یک جریان عملیات روانی بزرگی را به راه انداخته‌اند.   بخشی از این افراد که وادادگی در مقابل بیگانگان را در سابقه خود دارند آغازکننده این فضاسازی و دروغ‌پردازی‌ها بوده‌اند.


ربیعی با بیان اینکه کاملاً مشخص است اینان نه از سر دلسوزی و نه وطن‌پرستی بلکه به دلیل مخالفت با استقلال‌طلبی جمهوری اسلامی یک جریان تبلیغاتی به راه انداخته و تحلیل‌های بی‌پایه را سامان دادند، اظهار کرد: فراموش نکردیم یک روز گفتند جزایر واگذار شد، یک روز گفتند نیروهای نظامی ایشان در ایران خواهند آمد، یک روز از واگذاری نفت گفتند. همه این‌ها دروغی آگاهانه بیش نیست. مردم ما می‌دانند استقلال سیاسی حفظ تمامیت ارضی، عدم وابسته کردن کشور و حفظ منافع ملی بزرگ‌ترین دستاورد نظام سیاسی ماست.


وی افزود: اتفاقاً در دولت تدبیر و امید نیز وزارت امور خارجه مورد اعتماد مردم بوده و از ملی و وطن‌دوست‌ترین فرزندان این کشور امروز در صف مقدم حفظ و کسب منافع ملت ایران ایستاده‌اند. هر چند برخی کشورها از جمله دولت امریکا که به دنبال یک نظام تک‌قطبی بدون حفظ حقوق دیگران در جهان هستند ازاین‌گونه اقدامات ناخشنود باشند اما برای ما مهم نیست. ما بر اساس منافع ملی خودمان با هر کشوری که به مصلحت بدانیم سند همکاری را امضاء خواهیم کرد.


سخنگوی دولت با بیان اینکه این امر برنامه آتی ماست و تاکنون نیز با برخی کشورهای همسایه در این مورد اقداماتی داشته‌ایم، یادآور شد: قبلاً هم آمادگی خود را به همه کشورهای منطقه برای توافقات بزرگ اعلام کرده‌ایم. در رئوس این سند، در یک نگاه ۲۵ ساله دو طرف به رویکردی مبتنی بر احترام متقابل و منافع برد – برد در همکاری‌های دوجانبه منطقه‌ای و بین‌المللی را باید مدنظر قرار دهند.


ربیعی ادامه داد: به رسمیت شناختن اشتراکات فرهنگی، تقویت چندجانبه گرایی، حمایت از حق دولت‌ها برای برخوردی از حق حاکمیت برابر در بخش دیگری از این سند آمده است. در ارتباط با مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی و به‌ویژه مبارزه با یک‌جانبه‌گرایی، این سند زمینه لازم را برای بسط همکاری‌ها در عرصه بین‌المللی در بین ایران و چین را فراهم آورده است.


وی گفت: همچنین طرفین زیرساختهای دفاعی و مقابله با تروریسم و همکاری در عرصه‌های مختلف دفاعی را تقویت خواهند کرد. در بعد اقتصادی نیز با تأکید بر بومی بودن مدل توسعه بر همکاری‌های اقتصادی به‌ویژه در پیوند دادن ایران به زنجیره ارزش محور به‌منظور تأمین بازارهای داخلی دو کشور و کشورهای ثالث و در نهایت بهره‌برداری از ظرفیت‌های ایران از جمله نیروی جوان و ماهر تأکید شده است.


سخنگوی دولت با بیان اینکه بر مشارکت مؤثر ایران در ابتکار کمربند راه طرف چینی تأکید شده است، اظهار کرد:  در بخش دیگری در سند همکاری در زمینه‌های زیرساختی مختلف و تسهیل همکاری‌های بخش خصوصی و همچنین همکاری‌های مالی و بانکی و تقویت همکاری‌های غیرنفتی  با تمرکز بر حوزه کشاورزی و دانش بیان مورد تأکید قرار گرفته و در بخش‌های دیگری از سند هم به ارتقا گردشگری و همکاری رسانه‌ای و سازمان‌های مردم‌نهاد و انجمن‌های دوستی و دانشگاهی تأکید شده است.


*برای هیچ قشر خاصی از واکسن‌های تحت مطالعه استفاده نمی‌شود


ربیعی در پاسخ به پرسشی دیگر درباره واکسیناسیون اخیر پاکبانان در شیراز و ایجاد برخی شائبه‌ها در زمینه انجام تست انسانی روی این افراد، گفت: واکسیناسیون در فاز یک برای کارکنان سلامت، تطهیرگران آرامستان‌های عمومی، سالمندان، جانبازان، معلولین، کارکنان مقیم آسایشگاه‌ها، پاکبانان و کارگران خدماتی دارای بیماری زمینه‌ای مرتبط با فرآیند جمع‌آوری و دفع زباله‌های عفونی، با برنامه کمیته اجرایی انجام می‌شود؛ بنابراین واکسیناسیون پاکبانان خاص شهر و استان خاصی نیست.


وی یادآور شد: مضافاً آنکه این افراد جمعاً  ۵ درصد افراد مشمول فاز یک را تشکیل می‌دهند، ضمن اینکه واکسیناسیون در هر گروهی صرفاً با واکسن‌های دارای مجوز مصرف در کشور انجام شده و آزمایش‌های بالینی موضوعی داوطلبانه است که به‌صورت جداگانه و طی فراخوان‌ها، افراد داوطلب در آن مشارکت می‌کنند.


 سخنگوی دولت با تأکید بر اینکه برای هیچ قشر خاصی در واکسیناسیون عمومی، از واکسن‌های تحت مطالعه استفاده نمی‌شود، تصریح کرد: خوشبختانه داوطلب شرکت در آزمایش‌های بالینی واکسن نیز به‌قدری است که تا چندین مطالعه بزرگ واکسن دیگر نیز داوطلب ثبت‌نام کرده‌اند و جای هیچ شائبه‌ای نیست.


ربیعی با بیان اینکه تک‌تک افرادی که واکسینه شده‌اند حتی شماره سریال اختصاصی هر واحد واکسن آن‌ها ثبت شده و می‌شود، گفت: همه افراد فعلاً با یکی از واکسن‌های اسپوتنیک، سینوفارم یا کوواکسین واکسینه می‌شوند و البته به‌زودی واکسن آسترازنکا نیز به این جمع می‌پیوندد.


وی با بیان اینکه شایعات پیرامون واکسیناسیون عمومی با واکسن‌های تحت مطالعه، کاملاً خطی تخریبی و بی‌اساس است، اظهار کرد: واکسیناسیون هزاران فرد، امری محرمانه نیست و هر فرد دریافت‌کننده واکسن و تزریق‌کننده آن کاملاً از برند واکسنی که استفاده می‌شود، می‌تواند مطلع باشد و این امر مشخصی است.


سخنگوی دولت در پاسخ به این سؤال که آیا دولت بایدن تماسی با ایران در خصوص رفع تحریم‌ها نداشت، گفت: در خصوص تماس احتمالی مستقیم دولت آمریکا با ایران برای رفع تحریم‌ها، اطلاع جدیدی در این زمینه دریافت نشده است. لذا همان‌طور که قبلاً اعلام شده رفع تحریم‌ها نیاز به اقدام عملی دارد.


ربیعی تأکید کرد: متأسفانه آقای بایدن مواضع پیش از انتخابات خود را بعد از پیروزی در انتخابات نقض کرده و همچنان روش شکست‌خوردهٔ فشار حداکثری را ادامه داده است. این نحوه مواجهه، نه‌تنها هیچ کمکی به بازسازی اعتماد ازدست‌رفته نمی‌کند بلکه ما را  نسبت به جدیت دولت جدید آمریکا برای بازگشت به دیپلماسی به تردید انداخته است.


ربیعی با بیان اینکه مردم ما عهدشکنی آمریکا را با گوشت و پوست و در سفره زندگی خود احساس کردند، یادآور شد: خشونت ترامپ و عهدشکنی رژیم ترامپ را احساس کردند و امروز می‌بینند که دولت جدید آمریکا هیچ تغییری در آن روش غیرمتمدنانه ایجاد نکرده است.


وی با بیان اینکه برگزاری نشست قبل از لغو تحریم‌ها و بازگشت همه طرف‌ها به تعهدات، حتی اگر ضرری نداشته باشد، هیچ ضرورت و فایده‌ای هم ندارد، تصریح کرد:  ما اعتقاد داریم بازگشت به تعهدات به‌هیچ‌وجه پیچیده و مستلزم نشست مذاکراتی نیست. اگر آمریکا آماده باشد که همه تحریم‌های وضع‌شده در نقض برجام را یکجا و با قابلیت قابل راستی‌آزمایی متوقف کند، ما هم آماده‌ایم در کوتاه‌ترین فرصت قابل قبول برای همه طرف‌ها، تمام تعهدات خود را بلافاصله از سر بگیریم.


سخنگوی دولت ادامه داد: اگر طرف آمریکایی پیشنهاد بهتری دارد که مستلزم مذاکره نباشد، می‌تواند آن را از مجاری رسمی با ما در میان بگذارد و ما با جدیت آن را بررسی خواهیم کرد. ما تاکنون حسن نیت خود را جهت حفظ و اجرای کامل برجام اثبات کرده‌ایم و آمادگی داریم در چارچوب برجام و با روشی مشخص به گفت‌وگوهای سازنده ادامه دهیم. این مسیر همچنان برای آمریکا باز است.


وی افزود: چارچوب‌های مورد نظر ما در این خصوص به‌روشنی توسط مقامات ارشد نظام و وزیر امور خارجه اعلام شده است. ما کماکان رایزنی خود را با طرف‌های باقی‌مانده در برجام ادامه می‌دهیم.


ربیعی در پاسخ به این پرسش که آخرین وضعیت دسترسی کشور به منابع بلوکه‌شده خارجی برای تهیه واکسن چگونه است، گفت: نه‌تنها غیر از شعار، تغییر واقعی در سیاست‌های آمریکا در جلوگیری از دسترسی آزادانه مردم ایران به واکسن کرونا ندیدیم، بلکه اخیراً مطلع شدیم که یکی از شرکت‌های سازنده واکسن به دلیل آنکه برخی از مواد اولیه از آمریکا تأمین می‌شود، متعهد شده که واکسن‌ها را در اختیار ما قرار ندهد. مایلیم موضع آمریکا در این خصوص را بدانیم و به‌طور عملی هم آنان این اطمینان را به کشورها و شرکت‌های سازنده بدهند که تحریم، نباید به هیچ نحوی مانع از فروش واکسن به ایران شود.


سخنگوی دولت تصریح کرد: البته ما اجازه نخواهیم داد که این قبیل تلاش‌های انسان‌ستیزانه مانع از دستیابی به‌موقع مردم ما به واکسن شود، اما می‌تواند نشان‌دهنده ریاکاری تحریم کنندگان باشد.


وی یادآور شد: سازمان غذا و دارو در بازه زمانی ۴ ماه آخر سال ۹۹ سه فراخوان برای واردات واکسن بخش خصوصی صادر کرده است، لذا مانعی در این زمینه در داخل کشور وجود ندارد، چنانکه رئیس‌جمهور نیز بر این موضوع تأکید مجدد داشته و حتی برای تأمین ارز موردنیاز احتمالی نیز دستور داده، ولی کماکان و شاید تا ماه‌های آتی، مبادلات واکسن عموماً در سطوح کلان تصمیم‌گیری می‌شود و اغلب، دولت به دولت است.


ربیعی اظهار کرد: بااین‌حال برای استفاده حداکثری از همه ظرفیت‌های موجود احتمالی این مسیر نیز هموار شده که اگر شرکتی توانایی واردات واکسن مجاز از مبدأ خاصی را داشته باشد، این فرصت نیز از مردم دریغ نشود و البته هر واکسنی بعد از ورود طبیعتاً در چارچوب سند ملی واکسن کرونا و طبق اولویت‌های آن توزیع و تزریق شود؛ اما در شرایط حاضر و بعد از رفع موانع برای پرداخت پول واکسن از جمله سازوکار کوواکس از منابع ایران در برخی کشورها هم استفاده شده است.


سخنگوی دولت در پاسخ به این سؤال که گزارش شده است ائتلاف ضد تحریم شامل ۱۷ کشور در حال تشکیل است و چین نیز توسط ایالات متحده و اروپا مورد تحریم قرار گرفته و موضع ایران در این زمینه چیست؟ گفت: قلدری از راه تحریم و به گروگان گرفتن اقتصادی ملت‌ها، متأسفانه به یکی از ابزارهای رایج آمریکا در برخورد با اختلافات تبدیل شده و همین مسئله اکنون یک نگرانی عام بین‌المللی است که نظم جهانی، صلح و همکاری را به مخاطره انداخته و گفت‌وگو را به‌عنوان ابزار جایگزین در حال اختلافات تضعیف کرده است.


وی افزود: تحریم اقتصادی ناقض اصل تجارت آزاد بین‌المللی به‌عنوان ستون ثبات مالی جهان است و ارزش حفاظت در برابر تحریم و زورگویی را دارد. امروز وجدان ملت‌ها بیش از گذشته درباره تهدیدات تحریم و ضرورت مقابله با آن اتفاق‌نظر دارد.


ربیعی با بیان اینکه اگر ائتلاف ضد تحریم به دنبال مقابله عملی با این خطر جهانی باشد از آن حمایت می‌کنیم، اظهار کرد: همه گزینه‌ها را برای تضعیف ابزار ضد انسانی تحریم با کمک شرکای این ائتلاف بررسی می‌کنیم.


سخنگوی دولت در پاسخ به پرسشی درباره آخرین وضعیت خرید واکسن خارجی و آخرین وضعیت تولید واکسن‌های داخلی، تأکید کرد: ایران برای خرید حدود ۴۲ میلیون دز واکسن وارداتی از مسیر خرید مستقیم و واردات از سبد کوواکس از ماه‌ها قبل اقدام کرده و تا امروز حداقل خرید بیش از ۲۱ میلیون دز واکسن قطعی شده است، البته برنامه تحویل این واکسن‌ها لزوماً با توافقات قبلی و وعده تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان منطبق نیست.


وی ادامه داد: چنانکه پیش‌بینی تحویل حدود ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز واکسن تا پایان سال ۹۹ عملاً به‌طور کامل محقق نشده است، البته این تأخیر معضل جهانی است و تقریباً هیچ کجای جهان تحویل واکسن کرونا دقیقاً با برنامه زمان‌بندی‌شده قبلی پیش نرفته است و این امر حتی به برخی اختلافات بین دولت‌ها نیز دامن زده است.


ربیعی با بیان اینکه در روزهای آتی نیز مجدداً محموله‌های واکسن از روسیه، چین و کوواکس وارد کشور خواهد شد، یادآور شد: این روند با تولید مشترک واکسن و تولید واکسن‌های داخلی در اواخر بهار به‌صورت تصاعدی ادامه خواهد یافت. طبق سند، واکسیناسیون مطابق برنامه با ورود واکسن‌های خریداری شده جمعیت هدف واکسینه خواهند شد و واکسیناسیون عمومی توأم با استفاده از واکسن‌های تولید داخل انجام می‌شود.


سخنگوی دولت با بیان اینکه اگرچه واکسیناسیون از ۲۱ بهمن‌ماه آغازشده، ولی روند واکسیناسیون، اواخر بهار، تابستان و پاییز برای قسمت اعظم افراد انجام خواهد شد، اظهار کرد: تا رسیدن به نقطه هدف یعنی ایمنی جمعی ناشی از واکسیناسیون ادامه خواهد یافت.


وی در پاسخ به پرسشی درباره پخش سریال گاندو ۲ که در آن تلاش‌ها و دستاوردهای دولت و دستگاه دیپلماسی در حوزه برجام با انتقادهای تندی همراه شده، گفت: من در مقام سخنگوی دولت درباره هیچ سریالی بنا ندارم نظر بدهم اما معتقدم وقتی یک سریالی برای کار سینمایی به طور آزاد و یا حتی توسط بخش خصوصی برای شبکه‌های خانگی و امثال این‌ها ساخته می‌شود می‌تواند آزادانه سریالی نقادانه یا با هر تفسیر و نگاه‌های متفاوت و حتی داستان‌سرایی ساخته و پخش شود.


ربیعی تأکید کرد: اما در زمانی که یک سریال از صداوسیمای جمهوری اسلامی پخش می‌شود حتماً نیاز به یک توجه ویژه و رعایت ملاحظات کلان امنیتی و سیاسی و در نظر گرفتن روایت‌های دست‌اندرکاران صادق و بی‌ادعا در آن ملحوظ شود.


سخنگوی دولت  تأکید کرد: آنچه از صداوسیما پخش می‌شود باید متضمن افزایش اعتماد عمومی به ارکان و چهره‌های شاخص نظام باشد. نباید حاوی تصاویری غیرمنصفانه از دستگاه دیپلماسی می‌شد.


وی در پاسخ به سؤالی در خصوص برنامه دولت در ۵ ماه باقیمانده برای مانع زدایی از تولید گفت: رفع تحریم اخص از مانع زدایی است؛ در این معنا مانع زدایی و گسترش تولید ابعاد مختلفی دارد از جمله این ابعاد رشد تولید و گسترش شرکت‌های دانش‌بنیان و ابتکارات بخش خصوصی است و جلوگیری از ورود کالاهایی که در داخل امکان ساخت داشته‌اند. ما قبل از این قدم‌های بلندی در این وجه از مانع زدایی داشته‌ایم مانند ممنوع کردن واردات ۲۴۰۰ کالا که نمونه داخلی دارند و از این طریق  ۱۰ میلیارد دلار  تقاضای غیرلازم را کاهش دادیم. دولت فضای کسب‌وکار را بهبود داده و در زمینه کاهش مقررات زدایی و بوروکراسی اداری گام‌های مؤثری برداشتیم و گسترش صادرات و تولید در مقیاس صادراتی افزایش‌یافته است.


ربیعی با تأکید بر اینکه انتقال پول، واردات ارز و تأمین مواد اولیه و تضمین زنجیره تأمین یکی دیگر از مصادیق مانع زدایی از توان تولیدی است که مستقیماً به تحریم‌ها ارتباط دارد، اظهار کرد: دولت تاکنون با دور زدن تحریم‌ها و ابتکارات بخش خصوص این زمینه کارهای مؤثری را انجام داده است، اما این نافی ضرورت تلاش برای رفع تحریم نیست.


سخنگوی دولت با بیان اینکه باید از هرگونه دوگانه سازی از «خنثی‌سازی تحریم» و «رفع تحریم» جدا خودداری کنیم، افزود: این دو در امتداد هم هستند نه روبه‌روی هم. دوگانه‌سازی تقابلی رفع اثر و رفع تحریم نادرست و به زیان کشور است. ما یک استراتژیک دو ستونه رفع اثر و رفع تحریم دنبال می‌کنیم. در رفع اثر با افزایش مقاومت ملی بر اساس استحکام اقتصاد خود موجب عقب راندن تحریم هم خواهد شد.


وی تأکید کرد: قطعاً شرط تدبیر که معطل رفع تحریم نباشیم و روزبه‌روز اثر تحریم را کاهش دهیم این خود یک تاکتیک برای استراتژی رفع تحریم است. احساس شکست دشمن با اعتراف به اینکه فشار حداکثری شکست خورده است ناشی از تلاش‌های دولت در رفع اثر با افزایش تولید و صادرات و برنامه حمایتی اجتماعی است.


ربیعی تصریح کرد: باید وقتی نگران بود که عده‌ای صرفاً دل به مذاکره و رفع تحریم داشته باشند و مردم را در فشار و سختی رها کنند و به امید حل مسائل با خارج به‌ویژه آمریکا باشند. قطعاً این یک ساده‌انگاری استراتژی و حتی خیانت ملی است؛ دولت چنین مسیری را نپیمود.


سخنگوی دولت یادآور شد: اما در مقابل هم عده‌ای با این دوگانه سازی، گویی تحریم را سرنوشت محتوم این ملت گرفته و می‌گویند صرفاً به رفع اثر بپردازیم. حتی بخشی هم زمزمه می‌کنند که تحریم چیز بدی نیست.   یعنی در پشت ایده رفع اثر خود را پنهان می‌کنند؛ به‌خصوص اگر چالشی سیاسی هم پیدا شود و انتظار انتخاباتی هم در کار باشد که این هم یک بی‌تدبیری استراتژیک و خیانت ملی است.


وی افزود: مثل این می‌ماند که در دوران جنگ بگوییم شهرهای ما در حصر و اشغال است آن را رها کنیم برویم فقط به رفع اثر حصر و اشغال بپردازیم. تحریم‌های ترامپیسیمی آمریکا همه زندگی روزمره ایرانیان را اشغال کرده و تهدید می‌کند. حال این درست نیست که در یک دوگانه سازی گفته شود تحریم را رها و اثر آن را رفع کنیم.


انتهای پیام/۴۱۰۷/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب