دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 فروردين 1400 - 12:05
آنا گزارش می‌دهد؛

حرکت چشمگیر دانشگاه آزاد اسلامی به سمت دانشگاه فناورانه/ دانشگاه باید در مسائل اقتصادی و فناوری شهرها مؤثر باشد

دانشگاه آزاد اسلامی با داشتن 40 درصد از سهم آموزش عالی کشور، تلاش‌های فراوانی برای رشد علم و فناوری انجام داده و تحقیق و پژوهش در حال متحول شدن است.
کد خبر : 570639
سازمان مرکزی دانشگاه آزاد

به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دانشگاه‌ها برای رسیدن به دانشگاه نسل‌ سوم و چهارم، رویکرد خود را به اقدامات فناوری و دانش‌بنیان سوق داده‌اند و در این مسیر کارهای ارزشمندی انجام شده است که به رشد و اقتدار علمی کشور کمک بسیاری کرده است.


دانشگاه آزاد اسلامی در این راستا با داشتن 40 درصد از سهم آموزش عالی کشور، تلاش‌های فراوانی به‌خصوص در سه سال اخیر برای رشد علم و فناوری انجام داده و تحقیق و پژوهش در حال متحول شدن است. در این مسیر پارک‌های علم و فناوری و سراهای نوآوری می‌توانند در رشد و ارتقای فناوری دانشگاه نقش مؤثری ایفا کنند.


دکتر طهرانچی: دانشگاه آزاد اسلامی باید در مسائل اقتصادی، نوآوری و فناوری شهرها مؤثر و کارآمد باشد


دکتر محمدمهدی طهرانچی،  رئیس دانشگاه آزاد اسلامی می‌گوید: زمانی که صحبت از آموزش عالی می‌شود، همه مجموعه کشور را در بر می‌گیرد و این اتحاد و هماهنگی باید هر روز بیشتر شود، چرا که آموزش عالی در وضعیتی قرار دارد که تنها ۱۵ درصد آن رایگان است، بنابراین هزینه‌های آموزش عالی باید از محل فعالیت‌های غیردولتی و فناورانه تأمین شود. اگر این موضوع محقق نشود، نمی‌توان اتفاقات بزرگی را رقم زد.


وی مجموعه پارک‌های علم و فناوری را یکی از عرصه‌های فعالیت‌های اقتصاد دانش‌بنیان در آموزش عالی می‌داند و می‌افزاید: دانشگاه در ایران نهادی برآمده از مدرنیته و سوغات غرب است، اما نکته‌ای که وجود دارد این است که کشور ما در این زمینه دارای پیشینه تاریخی بود و به همین دلیل واژه‌هایی همچون یونیورسیته، کالج و دپارتمان به دانشگاه، دانشکده و گروه تخصصی نامگذاری شد.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی معتقد است: در مورد پارک‌های علم و فناوری این اتفاق نیفتاد و از واژه «پارک علم و فناوری» که برگرفته از Technology Park است، استفاده شد. همانطور که اگر فردی دچار آلزایمر شود، آینده مشخصی ندارد، جامعه‌ای هم که گذشته خود را فراموش کند، درکی از آینده نخواهد داشت. بنابراین ما در دانشگاه آزاد اسلامی با استفاده از مفاهیم جاافتاده و سنتی مانند بازار، سرا، تیمچه و… به موضوع پارک‌های علم و فناوری نگاه کردیم و در این راستا بازارهای فناوری و ذیل آن‌ها سراهای نوآوری را متناسب با مزیت‌ها و ظرفیت‌های هر یک از استان‌ها ایجاد کردیم.


دکتر طهرانچی با بیان اینکه دانشگاه آزاد اسلامی یک شبکه دانشگاهی است که کارکرد آن با سایر دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی متفاوت است، می‌گوید: دانشگاه آزاد اسلامی جزئی از آموزش عالی کشور است که کارکردهای متعدد و ویژگی‌های منحصربفرد خود را دارد. نظام حکمرانی در این دانشگاه یکپارچه است و تربیت قوه عاقله با حرکت توأمان فرهنگ و علم، مبتنی بر اقبال مردمی انجام می‌شود. به همین دلیل در مسائل اقتصادی، نوآوری و فناوری شهرها باید مؤثر و کارآمد باشیم تا بتوانیم دانشگاه را زنده و پویا نگاه داریم.


به گفته وی، با توجه به ماهیت دانشگاه آزاد اسلامی که وابستگی به بودجه دولتی ندارد و دانشجویان آن شهریه تحصیل را خودشان پرداخت می‌کنند، فضای این دانشگاه با دانشگاه‌ها و دانشجویان دولتی متفاوت است. بنابراین اگر ما فعالیتی در حوزه‌های اقتصاد دانش‌بنیان و فناوری انجام می‌دهیم، به‌صورت شکلی و ظاهری نیست، بلکه برای اقتصاد پویای خود نیازمند فعالیت‌های جدی در این حوزه هستیم. در این راستا تنها پروژه بذر دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) ۲۷۰ میلیارد تومان قیمت‌گذاری شده و به منظور تولید بذر ۶۰ هزار هکتار در اختیار این طرح قرار گرفته است.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی از اخذ مجوز راه‌اندازی ۳۰ سرای نوآوری جدید در دانشگاه آزاد اسلامی خبر داده است و می‌گوید: دانشگاه آزاد اسلامی در رویکرد جدید خود که توجه به اشتغال، مهارت جوانان و اقتصاد شهرهاست، بهترین ساختمان‌های خود را در مراکز شهرها به سرای نوآوری تبدیل کرده است و تاکنون ۱۱ سرای نوآوری در تهران، اراک، اصفهان، بیرجند و دیگر مراکز استان‌ها راه‌اندازی شده است. فعالیت سراهای نوآوری با تعامل دانشگاه آزاد اسلامی و وزارت علوم و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به خوبی در حال پیشرفت است.


دهقانی فیروآبادی: حرکت دانشگاه آزاد اسلامی به سمت ایجاد زیرساخت در حوزه نوآوری سرعت چشمگیری داشته است


روح‌الله دهقانی فیروزآبادی، سرپرست پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار آنا می‌گوید: به‌تازگی نشست ملی رؤسای پارک‌های علم و فناوری کشور با حضور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد و به‌نوعی هم‌افزایی خوبی به وجود آمد.


وی می‌افزاید: سرعت حرکت دانشگاه آزاد اسلامی به سمت تولید ادبیات و ایجاد زیرساخت در حوزه نوآوری چشمگیر بوده است. این در حالی است که این دانشگاه، مستقل است و اقتصاد خود را باید مدیریت کند. همچنین در دو سال گذشته اگر بخواهیم منصفانه نگاه کنیم، بدنه آموزش عالی این احساس را کرده که دانشگاه آزاد اسلامی شتاب جدی گرفته و در حال حرکت است.


معاون تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی معتقد است: بسیاری از تعامل‌ها، همکاری‌های مشترک و هم‌افزایی‌هایی که با وزارت علوم قبلاً نبوده، در حال حاضر شکل گرفته است و امیدواریم تداوم یابد. در برخی از شهرهای کشور، مرکز رشدِ پارک‌های علم و فناوری که در شهرها قرار دارد، در دانشگاه آزاد اسلامی مستقر بوده و این اتفاقی جذاب است، چرا که دانشگاه آزاد اسلامی را یک دانشگاه ملی و مردمی می‌دانیم.


دهقانی فیروزآبادی توضیح می‌دهد: نشست‌هایی که قلوب و نگاه‌ها را به هم نزدیک می‌کند و طرفین از ظرفیت‌ها آگاه می‌شوند، حتماً اتفاقات مبارک را رقم خواهد زد و دانشگاه آزاد اسلامی و معاونت پژوهش و فناوری وزارت علوم می‌توانند در این راستا هم‌افزایی خوبی داشته باشند. حمایت رحیمی معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم از اقدامات فناورانه دانشگاه آزاد اسلامی برای ما ارزش دارد.


به گفته وی، به بسیاری از واحدها قول داده‌ شده است که با توجه به زیرساخت‌های گسترده دانشگاه در شهرهای مختلف به آن‌ها در حوزه فناوری کمک کنیم و این موضوع رؤسای واحدها و معاونان پژوهش را دلگرم می‌کند. امیدواریم مجموعه تلاش‌ دانشگاهیان و آموزش عالی کشور به رفع مشکلات مردم ختم شود.


سرپرست پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اینکه وزارت علوم از ایجاد سرای نوآوری و بازار فناوری در دانشگاه آزاد اسلامی استقبال کرده است، می‌گوید: دکتر طهرانچی در جلسه اخیر با رؤسای پارک علم و فناوری کشور، توصیف خیلی خوب، تاریخی و فلسفی از انتخاب اسامی بازار و سرای نوآوری داشت. این توجه به تاریخ و فرهنگمان چیزی است که اگر واقعاً حواسمان به آن نباشد، در چند سال آینده گریبانمان را خواهد گرفت و فراموش می‌شود! ما تاریخچه‌ای داریم که به آن، فرهنگ، علایق و سلیقه‌هایمان پیوند خورده و اگر این پیوند پاره شود، 10 سال دیگر می‌شویم یک ملتی که در حوزه فناوری بی‌سروته هستیم، بنابراین هویت نداریم و هیچ چیزی مثل بی‌هویتی آسیب‌زننده به یک جریان نیست.


دهقانی فیروزآبادی معتقد است: جریان جدیدی که دانشگاه آزاد اسلامی بر پایه فرهنگ اسلامی-ایرانی با عنوان بازار فناوری و سرای نوآوری ایجاد کرده است، از سوی مجلس شورای اسلامی، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت علوم استقبال و حمایت شد. امیدواریم تا دو سال آینده که مردم این ادبیات را بشناسند، بر سر زبان مردم هم بیفتد. در حال حاضر شما  وقتی یک شهر را می‌بینید، می‌گویند بازار فرش و بازار مسگرهای خوبی دارد. کم‌کم موضوع بازار فناوری هم در شهرها جا می‌افتد که مردم بدانند پاسخ‌ مسائل خود را می‌توانند در آنجا پیدا کنند.


صدری‌مهر: اختصاص 40 هزار متربع از فضای دانشگاه آزاد اسلامی به حوزه علم و فناوری


محمدجواد صدری‌مهر مدیرکل تجاری‌سازی و پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه در سال 98، 40 هزار متربع از فضای دانشگاه آزاد اسلامی به حوزه علم و فناوری تخصیص داده شد، می‌گوید: بسیاری از مراکز رشد را از پرداخت اجاره بها معاف کرده‌ایم، چرا که سیاست ما در برابر مراکز رشد کاملاً حمایتی است.


وی با اشاره به لزوم رعایت قواعد کسب و کار در پارک‌های علم و فناوری، از کمک 3 هزار میلیارد ریالی دانشگاه آزاد اسلامی به شرکت نگین بذر دانش خبر داد.


در واقع سراهای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی ترکیبی از شتاب‌دهنده‌ها، مراکز رشد و پردیس شرکت‌های فناور است که به‌صورت تخصصی شکل می‌گیرد. سراهای نوآوری کیف و کفش چرم، مبل و منبت، کاشی و... از نمونه های سراهای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی در سطح کشور است. همچنین 22 هیئت ارزیابی بر پایه اساتید فناور دانشگاه آزاد اسلامی تشکیل شده است که وظیفه ارزیابی و بررسی طرح‌های کلان پیشنهاد شده به دانشگاه آزاد اسلامی را برعهده دارند.


بنابراین دانشگاه آزاد اسلامی با داشتن بیش از 400 واحد و مرکز آموزشی در سطح کشور ظرفیت بالایی دارد و می‌تواند به دانشگاه کارآفرین و فناورانه و قطب اکوسیستم فناوری تبدیل شود.  این دانشگاه به دلیل حضور در مناطق مختلف کشور و همچنین تعامل سازنده مسئولان دانشگاهی با مسئولان شهری برای نیازهای مردم در حوزه فناوری تلاش مضاعفی میکند. در این مسیر باید منتظر ماند و دید که در سال 1400 دانشگاه آزاد اسلامی چه تحولی در عرصه پارک علم و فناوری، سرای نوآوری و بازار فناوری خواهد کرد.


انتهای پیام/4118/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب