دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 اسفند 1399 - 12:18

درس خواندن هزینه دارد، حتی از راه دور!

موضوع پرداخت شهریه در مدارس دولتی موضوع تازه‌ای نیست و هرساله خانواده‌ها با این موضوع دست به گریبانند و مسوولان آموزش‌و‌پرورش نیز هرسال این روند را نوعی تخلف آشکار می‌دانند و از برخورد با آن سخن می‌گویند اما در عمل از این اقدام مدارس حمایت می‌کنند.
کد خبر : 565835
معلم+معلمان+مدرسه+مدارس.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، همانطور که می‌دانید قانون تحصیل رایگان در مدارس مدت‌هاست که به مناقشه‌ای میان مدیران مدارس و والدین تبدیل شده است به‌ویژه آن‌هایی که چند فرزند دانش‌آموز دارند و وقتی کمک‌های اختیاری، اجباری می‌شود؛ با این وجود آموزش‌و‌پرورش همچنان در تحقق آموزش رایگان و تامین کیفیت مناسب ناکام است. مصداق ضرب‌المثل «هر چقدر پول بدهی، همانقدر آش می‌خوری» را در آموزش دانش‌آموزان این سرزمین می‌توان مشاهده کرد یعنی اگر پول بیشتری داشته باشید به مدارس خاص و غیردولتی می‌روید تا مدارس بهتر و آموزش با کیفیت‌تر سهم فرزند شما شود!


داستان از آنجایی شروع شد که بعد از آنکه اولین مدارس غیرانتفاعی با عناوین مختلف شروع به فعالیت کردند، جریان اخذ پول به مذاق دولتی‌ها نیز خوش‌آمد و به این ترتیب مدارس دولتی هم از حالت رایگان خارج شد و شهریه‌هایی در قالب‌های مختلف برای خود تعیین کردند.این در حالی است که پرداخت شهریه در مدارس دولتی به استثنای هزینه کتاب و بیمه دانش‌آموزان ممنوع بوده اما بسیاری از مدارس دولتی ثبت‌نام دانش‌آموزان را منوط به پرداخت شهریه کرده‌اند که این موضوع موجب گلایه بسیاری از خانواده‌ها به‌ویژه در این شرایط اقتصادی شده است.


بسیاری از خانواده‌ها و شهروندان به علت ترس از عدم ثبت نام فرزندان‌شان حاضر به گزارش اینگونه تخلفات و یا گفت‌وگو با رسانه‌ها نیستند اما می‌گویند بسیاری از مدارس در زمان ثبت نام تقاضای وجه، آن هم به صورت اجباری می‌کنند و معمولا باید مبالغی تا سیصد هزار تومان در ماه به مدرسه پرداخت کنند.


در شرایطی که هزینه‌های جاری مدارس دولتی توسط مردم تأمین می‌شود و تحصیل فرزندان خانواده‌های مرفه در مدارس غیردولتی به کاهش بار مالی آموزش‌و‌پرورش ختم شده است، همچنان به انتظار خانواده‌ها برای کیفیت آموزش در مدارس دولتی پاسخ داده نشده است و تمایل دولت‌ها به سرمایه‌گذاری ضعیف در این مدارس و توقع پرداخت تمام هزینه‌ها توسط مردمی که بیشتر آن‌ها توان مالی مناسبی ندارند، موجب پایین ماندن کیفیت مدارس دولتی عادی شده است.


آموزش‌و‌پرورش بر حساب مالی مدارس نظارت نمی‌کند؟


محمد‌حسین کفراشی؛ مدیرکل ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات آموزش‌و‌پرورش در پاسخ به این پرسش که با وجود صحبت‌های مسوولان آموزش‌و‌پرورش درباره ممنوعیت دریافت وجه اجباری توسط مدارس دولتی اما همچنان شاهدیم مدارس حتی در سال تحصیلی جاری از خانواده‌ها پول دریافت می‌کنند، آیا آموزش‌و‌پرورش برای شناسایی تخلفات قادر به رصد حساب مالی مدارس نیست؟ تا دیگر شاهد نباشیم در رسانه‌ها اعلام کنید دریافت وجه ممنوع است اما در واقعیت اتفاق دیگری بیفتد! گفت: حساب مالی مدارس قابل کنترل است اما نمی‌دانیم که این پول‌ها به اجبار دریافت شده یا اختیاری است! وی افزود: صحبت ما همیشه این بوده که مدارس دولتی می‌توانند پول دریافت کنند آن هم بابت فوق‌برنامه و کمک‌های مردمی اما کمک‌های مالی خانواده‌ها به مدارس اجباری نیست.


مدارس هزینه دارند اما کمک مالی اجباری نیست!


کفراشی درباره اینکه چرا در سال تحصیلی جاری که دانش‌آموزان در مدارس حضور ندارند از خانواده‌ها شهریه دریافت می‌شود، گفت: شاهد محدودیت واریز سرانه هستیم، از سوی دیگر مدرسه هزینه‌هایی دارد از جمله پول آب، برق و گاز که از گذشته بدهکار هستند، هزینه تعمیرات دارند یا می‌خواهند برای استقبال از دانش‌آموزان در دوران پس از کرونا آماده شوند؛ خانواده‌ها تا جایی که در توان‌شان است به مدرسه کمک می‌کنند.


وی متذکر شد: مدارس نمی‌توانند در شرایط دشوار اقتصادی فعلی، خانواده‌ها را به پرداخت کمک مالی مجبور کنند و نباید در این شرایط دشوار بار مضاعفی را به خانواده‌ها تحمیل کرد. فقط در سال‌97، به گفته منصور مجاوری، مشاور اقتصادی وزیر وقت آموزش‌و‌پرورش، مدارس دولتی 10‌هزار میلیارد تومان شهریه از خانواده‌ها دریافت کرده‌اند! رقمی که در سال‌99 قطعا بسیار بیشتر خواهد بود، ارقامی که نحوه هزینه‌کرد آن برای خانواده‌ها و جامعه مشخص نیست و در نبود نهادهای ناظر بیرونی، آموزش‌و‌پرورش هم در برابر آن پاسخگو نیست!


منبع: روزنامه صبح‌نو


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب