دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 بهمن 1399 - 12:25
گزارش آنا؛

دانشگاه‌ها در کجای پازل عملیات انتقال امن کوانتومی قرار داشتند؟ / اقدامات نمایشی سازمان انرژی اتمی

جدای از اینکه تکنولوژی امن کوانتومی فوتون‌ها از خارج وارد شده و بومی نیست، نکته اینجاست که به گفته کارشناسان این علم، اساساً این اقدام در حوزه تحقیق و پژوهش‌های دانشگاهی است و سازمان انرژی اتمی وظیفه‌ای در این بخش ندارد.
کد خبر : 559799
1.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، سازمان انرژی اتمی در سال‌های اخیر و پس از خداحافظی با نیروهای کارکشته و متخصصان این علم و «مدیریتی اداره کردن»، به‌جای «سرمایه‌گذاری پژوهشی» وارد فاز اقداماتی شده است که به باور ناظران، جانبی و نمایشی به‌شمار می‌رود. در آخرین نمونه، سازمان انرژی اتمی سومین آزمایش انتقال امن کوانتومی فوتون‌ها را از محل این سازمان تا برج میلاد انجام داد؛ آزمایشی که با تجهیزات پیشرفته و به همت متخصصان و پژوهشگران مرکز فناوری‌های کوانتومی سازمان انرژی اتمی انجام شد.


با وجود این پیشرفت بسیار مهم، باید گفت سازمان انرژی اتمی سال‌هاست (به‌ویژه پس از برجام و محدود شدن شدید و در حد صفر تحقیقات هسته‌ای) با گرایش به اقداماتی که جنبه نمایشی دارد و بیش از آنکه عملکرد اصلی این سازمان را نشان دهد، نشان‌دهنده خواست دیگر نهادهاست، از عملکرد اصلی خود که فعال‌سازی و پویایی تأسیسات آب سنگین اراک، ساخت و توسعه نیروگاه‌های هسته‌ای جدید و غنی‌سازی سطح بالای اورانیوم است، ناتوان مانده.


نیروگاه هسته ای اراک


تأسیسات هسته‌ای اراک


علی منعم، رئیس سابق نیروگاه اتمی بوشهر در گفتگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجه و بین‌الملل گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا درباره این موضوع، با بیان جایگاه صنعت هسته‌ای در زندگی مردم می‌گوید: صنعت هسته‌ای علمی است که متأسفانه به اشتباه با بمب اتم شناخته می‌شود و به‌تازگی در باور عوام در حکم ساخت نیروگاه اتمی است. صنعت هسته‌ای که غربی‌ها به‌شدت با توسعه آن در جمهوری اسلامی ایران مخالف هستند، کشور را به پیشرفت‌های زیادی می‌رساند.




بیشتر بخوانید:


سومین آزمایش انتقال اطلاعات به روش کوانتومی انجام شد




وی افزود: متأسفانه مشاهده می‌کنیم به جای اینکه سازمان انرژی اتمی کارهای مفید برای کشور انجام دهد، وارد موضوعاتی می‌شود که در آن نیروهای غیرمتخصص حضور دارند. معتقدم باید مجموعه‌ای علمی و اجرایی در رأس کار قرار بگیرد و بگوید چه کار انجام دهیم. این مجموعه‌ها هستند که باید برای کشور برنامه ارائه دهند و تنها در بحث هسته‌ای نیست؛ به‌عنوان نمونه در حوزه انرژی و برق چگونه و بر چه مبنایی می‌گویند باید 20 مگاوات برق هسته‌ای تولید شود؟ چه کسی این را گفته و کجا تصویب شده است؟


انرژی هسته‌ای


این کارشناس هسته‌ای کشورمان عنوان کرد: مبنای کاری که سازمان انرژی اتمی در انتقال فوتون‌ها انجام داد، صحیح و در حوزه فیزیک است؛ فیزیک در صنعت هسته‌ای بسیار وارد جزئیات می‌شود و اقدام انجام‌شده به نظر من درست است، ولی این موضوع حوزه‌ای است که باید دانشگاه‌ها و مراکز علمی به آن ورود کنند.


منعم گفت: باید اجازه داد متخصصان به موضوع ورود کنند. در حوزه پژوهشی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اقدامات خوبی انجام داده است و نیروهای انقلابی و متخصص به موضوع وارد شده‌اند. از این رو، سپاه حتماً جای مطمئنی برای چنین موضوعاتی  است.


رئیس سابق نیروگاه اتمی بوشهر گفت: خودم را فرد علمی و دارای دانش و تخصص نمی‌دانم، ولی می‌خواهم بگویم دانشگاه از صنعت و آزمایشگاه دور افتاده است. شخصیت‌هایی لازم داریم که «دستی بر آتش داشته باشند» و در این‌صورت می‌توان به جایی رسید.



انتقال فوتون‌ها حوزه‌ای است که باید دانشگاه‌ها و مراکز علمی به آن ورود کنند



منعم تأکید کرد: برای انجام پروژه‌هایی مانند آنچه سازمان انرژی اتمی انجام داد، باید نسبتی میان تحقیقات محض و کاربردی وجود داشته باشد. چینی‌ها حدود 20 تا 25 سال پیش در خواب بودند، ولی ناگهان بیدار شدند و گفتند منکر تحقیقات محض نیستند. به‌عنوان نمونه به‌جای اینکه بروند ستاره‌ها و کهکشان‌ها را رصد کنند، می‌گویند می‌خواهند آب و نان ملتشان را تأمین کنند و فراخوان می‌دهند  هر کس پروژه کاربردی دارد وارد صحنه شود. آن‌ها به‌تدریج پیشرفت کردند که اکنون صحبت از قدم زدن روی کره ماه و ... می‌شود.


وی افزود: معتقدم باید تناسبی میان پروژه‌های کاربردی که برای کشور و صنعت لازم است، وجود داشته باشد. برای اینکه عقب نمانیم، باید پروژه‌های تحقیقات محض علمی، حتی در حد پنج یا 6 درصد، بسته به بودجه علمی کشور انجام شود.  ولی اگر بروید دانشگاه‌ها متوجه می‌شوید 80 درصد پروژه‌ها، محض است که اصلاً‌ کاربردی ندارند. کتابخانه‌ها با این تحقیقات پر شده است و کاربردی ندارند. 


منعم گفت: نفس عمل سازمان انرژی اتمی خوب است، ولی باید مبنای کار به‌وسیله ارگان‌هایی همچون دانشگاه پیگیری و کارشناسی شود. معتقدم خبره‌های کشور باید وارد صحنه شوند.


500 هزار دلار هزینه برای خرید فناوری انتقال داده‌های کوانتومی


به گزارش آنا، حتی اگر سازمان انرژی اتمی خود را متولی این انتقال داده‌ای بداند، با تأخیر و فاصله نسبت به کشورهای صاحب نام این کار انجام شد. به عنوان نمونه، چینی‌ها چند سال پیش، این عملیات را از فاصله 60 کیلومتری انجام دادند.


این در حالی است که ایران به لحاظ علمی و فنی، چند سال پیش قادر به کلید زدن این کار بود. به گفته علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، ایران در حال ورود به اجرای این عملیات بود که به مقطع مذاکرات هسته‌ای رسید و کار تعطیل شد. اکنون که آمریکا به تعهدات برجامی خود پشت پا زده و هنوز معتقد است که ایران از توافق هسته‌ای تخلف داشته، سازمان انرژی اتمی با صرف هزینه‌های هنگفت، انتقال کوانتومی را انجام داد.


جدای از اینکه بر اساس برخی شنیده‌ها تکنولوژی این انتقال از خارج وارد شده و بومی نیست و مبلغی بالغ بر 500 هزار دلار برای آن هزینه شده، نکته اینجاست که به گفته کارشناسان این علم، اساساً این اقدام در حوزه تحقیق و پژوهش‌های دانشگاهی است و سازمان انرژی اتمی وظیفه‌ای در این بخش ندارد.


انتهای پیام/4033/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب