دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 بهمن 1399 - 14:30

آیا ایران وارد مذاکره با کشورهای عربی می‌شود؟

علاوه بر کشورهای غربی و تحولات آمریکا، دگرگونی منطقه و تغییر موازنه قدرت به سود محور مقاومت باعث شده است حکام عرب بریده از آمریکا، به سمت مذاکره و گفت‌وگو با ایران تمایل پیدا کنند.
کد خبر : 558093
da7653e456d00218934bc33fbd3d33ae54c231e5.jpg

 به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، در دهه گذشته تنش‌های میان ایران و حکام خلیج‌فارس تأثیر چشمگیری بر منافع مهم اروپا در امنیت راه‌های دریایی و خشکی، گره‌گشایی از برجام و بحران‌های منطقه‌ای در یمن، سوریه، عراق، لبنان و شاخ آفریقا داشته است و کشورهای اروپایی را به حمایت از گفتگوهای امنیت منطقه‌ای سوق داده است.  در این میان «سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه چندی پیش در دیدار با «فیصل بن‌فرحان»، همتای سعودی خود گفت: از ایران و کشورهای عربی حاشیه خلیج‌(فارس) درخواست می‌کنیم گفت‌وگو درباره اعتمادسازی را در منطقه آغاز کنند.


سرگئی لاوروف


سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه


لاوروف افزود: واشنگتن تمام تلاش‌های خود را به‌کار می‌گیرد تا میان ایران و کشورهای عربی منطقه گفت‌وگویی انجام نشود، اما مسکو علاقه‌مند است ایران و کشورهای عربی خلیج‌(فارس) مذاکرات را آغاز کنند و به توافقی برای تحکیم اعتماد و شفافیت در امور نظامی و در کل برای توسعه همکاری‌ها دست یابند.


به‌گفته وزیر امور خارجه روسیه، پیشنهاد مسکو برای اجرای طرح حفظ امنیت جمعی منطقه خلیج‌فارس ازجمله برای پیشبرد گفت‌وگوها میان ایران و کشورهای عربی هدف‌گیری شده است. نکته مهم این است که (آمریکا) مانع تلاش‌ها نشود و اقداماتی را برای ضربه زدن به تلاش‌ها برای ایجاد شرایط برقراری گفت‌وگوها به‌کار نگیرد.


سال گذشته به‌طور فزاینده‌ای معلوم شد کشورهای تندروی شورای همکاری خلیج‌فارس (عربستان و امارات) اگر نتوانند روی بازدارندگی نظامی آمریکا حساب کنند، هیچ تمایلی به درگیری با ایران نخواهند داشت. این موضوع هنگامی مشهود بود که آمریکا نتوانست به حملات علیه نفت‌کش‌ها در آب‌های سرزمین امارات و تأسیسات نفتی عربستان پاسخ دهد (حملاتی که غربی‌ها حمایت ایران را در آن دخیل می‌دانستند). چنین حوادثی باعث تقویت این باور در کشورهای عربی شد که آمریکا تمایلی به درگیری در منطقه ندارد و حکام خلیج‌(فارس) باید در مدیریت منافع امنیتی خود مسئولیت بیشتری برعهده بگیرند. این موضوع تمایلی به ایجاد کانال‌های جدید دیپلماتیک با ایران ایجاد کرده است.




بیشتر بخوانید:


ظریف: از برقراری گفت‌وگوهای فراگیر در منطقه‌ استقبال می‌کنیم




نقش قدرت‌های خارجی به‌عنوان ضامن اصلی امنیت خلیج‌فارس، در تفکر راهبردی خاندان سلطنتی حوزه خلیج‌فارس تثبیت شده است. اروپا باید کشورهای شورای همکاری را خاطرجمع کند که آن‌ها ایران را به تعامل مطلوب راضی خواهند کرد. همچنین، دیپلماسی مذهبی می‌تواند نقش ویژه‌ای در این گفتگوها داشته باشد.


درخواست قطر از کشورهای عربی


در راستای تغییرات بنیادین در منطقه، ازجمله قدرت گرفتن محور مقاومت و کنار رفتن دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور قلدر و جنگ‌طلب آمریکا، کشورهای عربی در تلاش برای جلب اعتماد جو بایدن به سمت ثبات منطقه و برقراری رابطه با ایران گام برمی‌دارند. شیخ «محمد بن عبدالرحمان آل‌ثانی»، وزیر امور خارجه قطر روز دوشنبه در گفت‌وگو با بلومبرگ گفت: حال که کشورهای همسایه شروع به رفع اختلاف‌ها با یکدیگر کرده‌اند، زمان مناسبی برای گفت‌و‌گو با ایران است.


شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی


محمد بن عبدالرحمان آل‌ثانی، وزیر امور خارجه قطر


وی در حالی ابراز امیدواری کرد این اتفاق رخ دهد که پیش‌تر نیز خواستار نشستی میان رهبران 6 عضو شورای همکاری خلیج‌فارس و ایران شده بود.


از سوی دیگر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در پیامی توییتری از پیشنهاد قطر برای گفت‌وگو میان ایران و کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس استقبال کرد و نوشت: ایران از دعوت برادرم «محمد بن عبدالرحمن» (وزیر امور خارجه قطر) برای گفت‌وگوهای فراگیر  در منطقه‌ استقبال می‌کند.


وزیر امور خارجه کشورمان افزود: همان‌طور که همیشه تأکید کرده‌ایم، راه‌حل چالش‌هایمان در همکاری برای تشکیل مشترک منطقه‌ای قوی قرار دارد؛ صلح‌آمیز، با ثبات، موفق و عاری از هژمونی جهانی یا منطقه‌ای.


انتهای پیام/4033/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب