دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 دی 1399 - 00:05
معاون دفتر مشاوره سازمان بهزیستی در گفتگو با آنا:

طرح بیمه‌ خدمات مشاوره‌ و روانشناختی، آسیب‌های اجتماعی کرونایی و پساکرونایی را کاهش می‌دهد

معاون دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور گفت: با اجرایی شدن طرح بیمه‌ خدمات مشاوره‌ و روانشناختی می‌توان پیش‌بینی کرد که آسیب‌های اجتماعی ناشی از شرایط کرونا و پساکرونا و همچنین اختلالات روانی آن کاهش یابد.
کد خبر : 553079
10735713_517.jpg

مهری امیری در گفتگو با خبرنگار حوزه رفاه گروه اجتماعی خبرگزاری آنا در ارتباط با طرح بیمه‌ خدمات مشاوره‌ و روانشناختی اظهار کرد: بیمه خدمات مشاوره و روانشناختی ذیل بند «ج» ماده 102 قانون برنامه ششم توسعه کشور تعریف شده که به مشاوره و آموزش مستمر نوجوانان و جوانان با اولویت‌ خانواده‌ها اشاره دارد و قرار است قبل، حین و پس از ازدواج، افراد از خدمات مشاوره و روانشناسی با تسهیلات بیمه پایه و تکمیلی برخوردار شوند.


وی ادامه داد: براساس همین بند قانونی سازمان بهزیستی کشور با همکاری وزارت ورزش و جوانان، سازمان نظام روانشناسی و تشکل‌های غیردولتی مراکز مشاوره اقدام به برگزاری جلساتی به‌عنوان یک کارگروه تخصصی کرد تا بتواند یک بسته بیمه‌ای را در این زمینه تهیه کند.


معاون دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور اذعان کرد: وزارت ورزش، مرکز پژوهش‌های بیمه و چند شرکت بیمه‌ای مشارکت فعالی در این جلسات داشتند ولی بقیه چندان حضور مؤثری در این جلسات نداشتند اما در نهایت این بسته بیمه‌ای به همراه خدمات مشاوره‌ای، گروه‌های هدف و بودجه موردنیاز  آن تعریف و جامعه هدف آن نیز در فازهای مختلف مشخص شد.


امیری افزود: پس از پیگیری‌های لازم، موافقت شورای‌عالی بیمه سلامت برای اجرایی شدن برنامه دریافت و در نهایت برای نهاد ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سایر بخش‌های مرتبط ارسال شد.


وی تصریح کرد: علی‌رغم تلاش‌های انجام شده اما مجلس همچنان بودجه‌ای را برای اجرای این برنامه که ذیل قانون است تخصیص نداده است.


معاون دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی در پاسخ به سؤالی مبنی بر این‌که اقدامات لازم در خصوص اجرایی شدن این قانون از چه زمانی آغاز شده، بیان کرد: کارگروه این طرح از سال 98 شکل گرفته ولی تاکنون اعتبار مورد نیاز تأمین نشده و به مرحله اجرا نرسیده است. ما در سازمان بهزیستی مجدداً پیشنهاد را برای بودجه سال 1400 ارسال کرده‌ایم تا در صورتی‌که مجلس بودجه‌ای را در نظر گرفته و تخصیص دهد بتوانیم آن را اجرایی کنیم.


امیری گروه هدف را در فاز اول طرح بیمه‌ خدمات مشاوره‌ و روانشناختی، مددجویان سازمان بهزیستی و کمیته امداد دانست و افزود: در مرحله اول این‌گونه تعیین شده تا در مرحله اول گروه‌هایی که در دهک‌های پایین‌تر قرار دارند از مزایای این طرح بهره‌مند شوند و پس از آن در فازهای بعدی به سایر سطوح جامعه آن را گسترش دهیم.


وی در ارتباط با جزئیات طرح بیمه‌ خدمات مشاوره‌ و روانشناختی نیز گفت: خدماتی که ارائه می‌شود خدمات آموزشی فردی و گروهی، جلسات مشاوره فردی و گروهی و پیگیری روند این جلسات در دستور کار این برنامه قرار دارد که با هدف پیشگیری از آسیب‌های روانی، اجتماعی، کاهش آن و در نهایت تحکیم بنیان خانواده تدوین شده است.


معاون دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی در ادامه در پاسخ به پرسشی مبنی بر این‌که چرا با وجودی‌که اجرای این طرح براساس یک بند قانونی و چرا اجرای آن تاکنون معطل مانده، عنوان کرد: متن  قانون دارای ایراد است و در آن متولی برای اجرای آن را مشخص نکرده است. در قانون آمده که این طرح توسط همه دستگاه‌های ذیربط-که چند دستگاه در آن مشخص شده- اجرا شود ولی متولی در آن ذکر نشده است.


امیری ادامه داد: سازمان بهزیستی کشور براساس وظایف ذاتی که برعهده دارد  و همچنین دفتر مشاوره و امور روانشناختی هم که سال‌ها در این سازمان مشغول به فعالیت بوده و متولی سلامت اجتماعی هم هست در ارتباط با این موضوع پیش‌قدم شده و دستگاه‌هایی هم که در قانون ذکر شده را نیز برای تدوین این برنامه دعوت کردیم.


وی با اشاره به این‌که مشارکت چندانی در اجرایی شدن  طرح بیمه‌ خدمات مشاوره‌ و روانشناختی وجود نداشت، گفت: شاید بتوان علت آن را این دانست که چون چند دستگاه در قانون تعریف شده‌اند همه گمان می‌کردند که انجام آن بر عهده سازمان و یا نهاد دیگری است. علت دیگر عدم به نتیجه رسیدن این طرح نیز دستگاه‌های بیمه‌گر هستند که پای کار نمی‌آیند و در نهایت هم اجرای آن می‌بایست از کانال آنها انجام شود.


معاون دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور تصریح کرد: اجرای این طرح هزینه‌های زیادی برای بیمه دارد و هزینه و فایده‌ای که برای بیمه‌ها محاسبه می‌شود را در این برنامه مقرون به صرفه حساب نمی‌کنند.


امیری با بیان این‌که سازمان بهزیستی درخواست تأمین اعتبار طرح بیمه‌ خدمات مشاوره‌ و روانشناختی را برای رئیس سازمان برنامه و بودجه، ریاست جمهوری، مجلس و ... ارسال کرده تا در نهایت یکی از کانال‌ها آن را در دستور کار دولت قرار دهد، عنوان کرد: اگر این حداقل‌های تعیین شده در طرح تأمین شود به احتمال زیاد دستگاه‌های بیمه‌‌گر هم پای کار آمده و به مرحله اجرا درخواهد آمد.


وی اذعان کرد: در صورتی‌که در سال 1400 به این طرح بودجه‌ای تخصیص نیابد قابل اجرا نبوده و مجدداً برای یک سال دیگر به تعویق خواهد افتاد. البته ما در حال حاضر در سازمان بهزیستی بحثی با عنوان یاری‌برگ را داریم که براساس آن یارانه هزینه‌های خدمات مشاوره و روانشناختی را به مددجوهایمان ارائه می‌دهیم ولی تمایل ما این است که این هزینه‌ها هدفمند شده و در قالب‌های بیمه‌ای تعریف شود.


معاون دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور اظهار امیدواری کرد تا در صورتی‌که سازمان بهزیستی تا پایان امسال از طریق خود وزارتخانه کار را پیش برده شود و بتواند آن را به نتیجه برساند و حداقل آن را برای مددجویان بهزیستی اجرا کند که خود گام مهمی در آغاز آن است. همچنان این طرح اخیراً نیز در ذیل طرح اقتصاد مقاومتی به مجلس و هیئت دولت ارسال شده ولی نمی‌توان به قطعیت، تأیید و یا عدم تأیید آن را پیش‌بینی کرد.


امیری حداقل بودجه درنظر گرفته شده برای اجرای طرح بیمه‌ خدمات مشاوره‌ و روانشناختی نیز گفت: منابع مالی که برای اجرای این طرح در سال 1400 پیش‌بینی شده 192 میلیارد و 300 میلیون تومان است. همان گونه که مطرح شد این رقم برای پیاده‌سازی بین مددجویان سازمان بهزیستی و کمیته امداد است که حدوداً یک میلیون و 200 هزار نفر هستند.


وی در ارتباط با لزوم توجه مقام‌های مسئول نسبت به اجرای طرح بیمه‌ خدمات مشاوره‌ و روانشناختی اظهار کرد: اگر این طرح را دولت با جدیت پیگیری کند و متن این قانون اجرایی شود به نوعی بار خیلی از بیماری‌ها و اختلالات روانی بیمارستانی کاهش پیدا خواهد کرد و یا ناتوانی که ناشی از عوارض روانشناختی است به حداقل خواهد رسید.


معاون دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور افزود: با توجه به شرایط کرونا و پساکرونا که مردم در حال تجربه آن هستند، با اجرایی شدن این بسته می‌توان پیش‌بینی کرد که آسیب‌های اجتماعی ناشی از آن و همچنین اختلالات روانی را کاهش دهیم.


امیری در پایان گفت: تعریف ما برای 1400 گروه‌هایی را مورد هدف قرار داده‌ایم که شاید بیشتر در معرض آسیب‌های اجتماعی و روانی هستند (مثلاً کسانی‌که تعارضات شدید زناشویی دارند و خانواده آنها اختلالات روانی شدیدی را تجربه می‌کنند) که اگر خدمت روانشناختی در دسترس آنها باشد کمک می‌کند تا از بسیاری اتفاقات بعدی پیشگیری شود.


انتهای پیام/4105


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب