دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 دی 1399 - 10:30
دفتر وکالت آنا/30

آیا والدین می‌توانند از فرزند شکایت کنند؟

یکی از حقوقی که قانونگذار برای والدین درنظر گرفته، حق شکایت از فرزند است. بر این اساس دفتر وکالت آنا به توضیح مواردی پرداخته که به موجب آن والدین حق شکایت از فرزند را دارد.
کد خبر : 552680
حقوق والدین.jpg

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، وجود اختلاف در میان اعضای خانواده و به ویژه در روابط فرزند و والدین امری شایع و گریزناپذیر است. این اختلافات در بعضی از مواقع شدت بیشتری می‌گیرد و به توهین و چه بسا ضرب و جرح میان طرف می‌رسد که در این صورت طرفین می‌توانند از یکدیگر نزد مراجع صالحه شکایت کنند.


هر چند بسیاری معتقدند اختلافات بین والدین و فرزندان باید از طریق روش‌های غیرقضایی حل و فصل شود اما در صورتی‌که پدر و مادر نتوانند مانع ارتکاب اعمال و گفتار خشونت‌آمیز توسط فرزند خود شوند، می‌توانند از طریق مراجع قضایی اقدام به طرح شکایت از فرزند خود کنند.


جدای از پیوندهای خانوادگی، هر فردی مرتکب جرمی علیه شخصی شود قابل مجازات است حتی اگر فرزند آن شخص باشد. بنابراین در صورتی‌که فرزندان، در ارتباط با پدر و مادر خود رفتار یا گفتاری انجام دهند که در قانون برای آن رفتار، مجازاتی در نظر گرفته شده باشد، والدین می‌توانند مانند سایر اشخاص از آن‌ها شکایت کنند.


از جمله شایع‌ترین این رفتارها می‌توان به فحاشی، ضرب و جرح، تهمت زدن، دزدی از پدر و مادر، گرفتن مهر، امضا و یا نوشته به زور و اجبار از پدر و مادر، تهدید آن‌ها و سایر جرایمی که در خصوص اشخاص غیر پدر و مادر هم قابل ارتکاب است، اشاره کرد.


بنابراین اگر فرزند مرتکب زد و خورد عمدی و ایراد ضرب و جرح بر پدر یا مادر خود شود به قصاص عضو محکوم خواهد شد، اگر ایراد ضرب و جرح عمدی نباشد و یا قصاص به هر دلیلی منتفی باشد، فرزند به پرداخت دیه محکوم می‌شود.


علاوه بر این براساس ماده ۶۱۴ قانون مجازات اسلامی در صورتی که ضرب و جرح فرزند عمدی باشد و موجب شکستگی یا از کار افتادن عضوی از بدن و یا ایجاد مرض دایمی و یا از دست دادن حواس پنجگانه و سایر منافع اعضا شود و امکان قصاص نیز وجود نداشته باشد و از طرفی عمل او به گونه‌ای باشد که بیم جری شدن او برود و یا موجب اخلال در نظم و امنیت جامعه شود به دو تا پنج سال حبس محکوم می‌شود. همچنین درصورت درخواست پدر یا مادر آسیب دیده دیه نیز باید پرداخت شود.


همچنین در صورتی که فرزند مرتکب توهین و یا فحاشی به پدر و مادر شود، مطابق ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی در صورتی‌که قذف (تهمت زنا یا لواط) محسوب نشود به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه یا ۵۰ هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی محکوم می‌شود.


انتهای پیام/4076/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب