دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 آذر 1399 - 13:44

بلاتکلیفی سرنوشت باغ‌های تهران در جلسات شورای شهر

تاکنون اعضای شورای شهر بارها در مورد تصمیم گیری در بحث باغ ها و یا ساخت وساز و کاربری آنها رو در روی یکدیگر قرار گرفته اند.
کد خبر : 549218
باغ.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، روز سه شنبه دوباره "باغ" های تهران، اعضای شورای شهر را به چالشی جدی کشید. پرونده هایی که رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورا به صحن آورده بود تا اعضا در مورد باغ بودن یا نبودن آنها تصمیم بگیرند و رای بدهند. پرونده ۸ باغ در محله های سعادت آباد، فرشته، الهیه، درکه، دربند و چیذر تا هدایت و شهید رجایی که در نهایت ۲ مورد از آنها با رای منفی شورا، از زمزمه باغ بودن خارج شد.   


شیوه بررسی و رای دادن اعضای شورا به باغ بودن یا نبودن یک قطعه اما با انتقادهایی از سوی تعدادی از اعضای شورا همراه بود.  انتقادهایی که شاید جدی ترین آنها، اعتراض سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران در جریان بررسی پرونده باغات تهران نسبت به رای کمیسیون باغات شورا، به راى غیرباغ به اراضى که سند مشجر دارند، بود.


وی در جریان دویست و پنجاه و ششمین جلسه شورای شهر و بررسی پلاک های ثبتی از لحاظ باغ بودن و یا باغ نبودن اظهار داشت: در مورد اراضی کمتر از ۵۰۰ متر فقط معیار حدنصاب درختان نمی تواند کابردی باشد.


وی گفت: بسیار تعجب برانگیز است که چرا کمیسیون باغات، به زمینی که در سند آن قید مشجر ذکر شده است، رای غیر باغ داده است.


وی با ذکر اینکه اعتراض من درباره پرونده خاصی نیست گفت: در همین زمینه موارد مشابهى هم مطرح نیز شده است. مثلا در کمیسیون، باغ می دهید اما در صحن از راى غیرباغ به همان پرونده دفاع می کنید و توضیح می دهید.


وی در پاسخ به محسن هاشمی که از او خواست مشکلات را با آقای سالاری رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی حل کند،  گفت: اگر شما می‌خواهید همچنان تمام مسائل اصلى شورا در خارج از صحن حل و فصل شود بحث دیگری است. 


این انتقاد سندی شد برای ادامه اعتراض ها در جلسه دیروز. در ادامه این مسیر و طرح پرونده باغ دیگری در محله چیذر؛ محمد سالاری رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر در توضیح مختصات آن گفت: پلاک ثبتی دیگر مربوط به یک ملک ۵۹۵ متری در بلوار اندرزگو در خیابان چیذر واقع در منطقه است. سالاری ادامه: در سند شش دانگ مشجر قید شده و کاربری قدیمی آن بهداشتی و درمانی و کاربری فعلی پارک و فضای سبز است و کمیسیون ماده هفت این ملک را با داشتن ۳۶ درخت باغ اعلام کرده، اما حد نصاب درختان این ملک چون ۴۰۱ متر بنا دارد ۱۲ اصله است و رای ماده ۱۲ نیز نشان می دهد که این قطعه زمین در سند مادر هم باغ بوده است.


او ادامه داد: ملک فوق قطعه تفکیکی از باغ چیذر یا عدالت است که پروانه ساختمانی هم دارد و ۹ طبقه ساخته است. علت بررسی این پرونده استعلام شعبه یک بازپرسی است که به دلیل کم شدن ۳۲ درخت پلیس امنیت از ما خواسته که باغ بودن یا نبودن این ملک را اعلام کنیم که ما معتقدیم این ملک باغ است.


این پرونده اما با انتقادهای زیادی از سوی اعضای شورا همراه شد. خلیل آبادی به عنوان یکی از منتقدان، در واکنش به این خواسته سالاری که تلاش می کرد تا رای باغ بودن ملک یاد شده را بگیرد گفت: این ملک جواز گرفته و حتی ساخت و ساز در آن انجام شده است. حالا که می خواهد تغییر نقشه بدهد شورا و شهرداری نظر دیگری دارند! یعنی نمی توان جواز این ملک را باطل کرد. چرا که با  این کار سنگ روی سنگ بند نمی شود و فردا یک نفر دیگر مجوز و رای ما را رد می کند. از طرفی مساحت این زمین نیز کم است و نه باغ خواهد شد و نه به فضای سبز کمک می کند. 


زهرا صدراعظم نوری رییس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر نیز در واکنش به صحبت های خلیل آبادی، ابتدا از او درخواست کرد با حداقل یک پرونده رای باغ بدهد.


سخنی که خلیل‌آبادی در واکنش به آن گفت: فرق من با شما این است که در شهر ری باغ زیاد دیدم و شما دو دانه درخت را هم باغ اعلام می کنید. 


این سخن طنزآلود خلیل آبادی اما از سوی نوری بی جواب نماند و وی در پاسخ با استناد به اعتراض اعطا گفت: این اعتراض وارد است چرا که توضیحاتی که داده می شود می تواند نوع تصمیم گیری درصحن را تغییر دهد. در صحن سه گروه برای رای دادن حضور دارند. یک گروه مصصم به رای باغ هستند با توجه به استنادات، یک گروه مصمم به رای غیر باغ به استنادات هستند و یک گروه خاکستری داریم که وقتی توضیحات داده می شود رای آنها تحت تاثیر قرار می گیرد. 


او افزود: قرار نیست نه پروانه و نه جواز و نه تراکم این پلاک تغییر کند. بلکه این پلاک  ۳۲ درخت را قطع کرده و برای مجازات و جریمه، پلیس امنیت از شورای شهر در مورد نوعیت این ملک سوال پرسیده است. اگر نظر شورای شهر اصلاح طلب که مصوبه برج باغ را لغو کرده این است که با وجود قطع ۳۲ درخت از مالک تقدیر شود، این رویکرد جدید است.


اما اینها تنها بحث ها و چالش های مطرح شده بین اعضای شورا در مورد باغ های تهران و نحوه تصمیم گیری در مورد آنها نبود.  محسن هاشمی رییس شورای شهر تهران نیز روز سه شنبه و در حاشیه این جلسه شورای شهر تهران در جمع خبرنگاران در واکنش به بررسی پرونده باغات در شورای شهر و اختلاف نظر بین اعضا گفت: اتفاقا دلیل این اختلاف نظرها شفافیت مورد نظر شورای پنجم است.


وی با ذکر اینکه در گذشته بررسی پرونده باغات در جلسه های غیرعلنی برگزار می‌شد گفت: همانطور که می‌دانید شورای شهر در دوره قبل یک جلسه علنی و یک جلسه غیرعلنی داشت اما همیشه پرونده باغات عمدتا در جلسه غیر علنی مطرح می‌شد. برای همین از آنجاییکه رسانه ها اطلاعی از چند و چون صحبت های مطرح شده نداشتند، در گذشته بازتابی از این موضوع نمی‌دیدید. 


وی با اشاره به اینکه از دید ما موضوع فضای سبز تهران مساله مهمی است گفت: واقعیت این است که، در طی ۶۰ سال گذشته ۱۰۰ هزار باغ تهران از بین رفته است و ته مانده باغات تهران به ما رسیده است. در نتیجه در تهران باید حساسیت بر مساله باغات به شدت بالا باشد. اگرچه تعداد زیادی پارک به تهران اضافه شده، اما بیش از ۳۰ هزار درخت در گذشته در شهر تهران قطع شده است در نتیجه اهمیت باغ در تهران در حدی است که به موضوع اهمیت ویژه دهند. 


هاشمی با تاکید براینکه سالانه بیش از ده هزار پرونده ملکی داریم که درخواست ساخت می‌دهند گفت: از این تعداد در حدود ۱۰۰ الی ۱۲۰ پرونده به شورای شهر می‌آید که عدد بالایی نیست، اما برای اینکه بخواهیم دقیق به آنها پاسخ دهیم باید به طور ویژه شناسایی و بررسی می‌شود. 


او درباره بیش از ۷۰ پرونده باغات که آقای خلیل آبادی نسبت به آن تذکر دادند، گفت: تعداد پرونده‌ها در حدود ۶۳ مورد است و بیش از ۴۰ پرونده هم در قدیم و هم در زمان حال حکم باغ گرفته است و مشکلی ندارد. در حدود ۲۰ پرونده در گذشته حکم غیرباغ داشت و اکنون حکم باغ گرفته است و حساسیت بر روی این پرونده‌ها است که برای آن‌ها چند جلسه بحث حقوقی شده است و در هیات رئیسه اینکه چگونه درباره آن عمل کنیم بحث و بررسی و مقرر شد مجددا در صحن شورای شهر مطرح شوند.


دانشگاه هم ...!


در همان حالیکه اعضای شورا در صحن در مورد باغ بودن یا نبودن تعدادی از پلاک های ثبتی بحث می کردند، خبری منتشر شد که بی ربط به بحث آنها نبود. تصاویری در فضای مجازی مبنی بر قطع تعدادی درخت در بیخ گوش اعضای شورا و آنهم در محوطه شناخته شده ترین دانشگاه کشور منتشر شد که انعکاس زیادی داشت. 


مرتضی خوریانی شهردار ناحیه ۴ منطقه ۶ تهران، درباره انتشار تصاویری از عملیات عمرانی در محدوده پردیس شمالی دانشگاه تهران و قطع درختان که در داخل محدوده کوی دانشگاه انجام شده است، اظهار داشت: عملیات عمرانی مذکور و قطع درختان بدون اخذ مجوز قانونی و به صورت خودسرانه توسط عوامل دانشگاه انجام شده است.


خوریانی افزود: در پی وصول گزارش هایی از سوی شهروندان در سامانه ۱۳۷ عوامل اجرایی ناحیه ۴ به سرعت برای بررسی موضوع و جلوگیری از ادامه این فعالیت عمرانی غیر قانونی و بدون مجوز  وارد عمل شده  و از مسئولین مربوطه خواستار توقف عملیات شدند.


وی افزود: متاسفانه عوامل ذیربط در کوی دانشگاه تهران ضمن عدم همکاری با مدیریت شهری از ورود و بازدید ناظران و عوامل اجرایی این ناحیه به داخل محدوده عمرانی که در پشت میله های کوی دانشگاه قرار داشت ممانعت کردند.


خوریانی خاطر نشان کرد: بر این اساس و با توجه به اینکه این اقدام دانشگاه مغایر با ماده ۵ آیین نامه اجرایی قانون حفظ و اصلاح گسترش فضای سبز در شهرها  بوده و بر اساس ماده ۶۸۶ قانون مجازات اسلامی جنبه مجرمانه دارد.


وی بیان داشت: مدیریت شهری منطقه ضمن انعکاس موضوع به مراجع قضایی نسبت به ثبت شکایت در دادسرای ناحیه ۳۷ امور شهرداری ها به دلیل قطع بدون مجوز درختان و انجام عملیات ساخت و ساز  بدون مجوز  در محدوده کوی دانشگاه، پیگرد قانونی عاملان و استیفای حقوق عمومی شهر و شهروندان را در دستور کار جدی قرار داده است.


این رفتارها و واکنش ها نشان می دهد که برخلاف ادعاهای مطرح شده هنوز شورای شهر و شهرداری خط مشی و رویه مشخصی را برای حفظ باغ های پایتخت ندارد. باغ هایی که به قول رییس شورای شهر آخرین حلقه های سبز رنگ شهرمان هستند.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب