دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 آذر 1399 - 00:03
آنا گزارش می‌دهد؛

تصور دلهره‌آور یک روز بدون فناوری/ بهبود کیفیت زندگی در دستان قدرتمند علم

فناوری نحوه تعاملات اجتماعی‌ انسان امروزی را متحول کرده است. اغلب چنان به این مسئله عادت کرده‌ایم که کمتر به آن توجه می‌کنیم اما سپری کردن حتی یک روز بدون فناوری به امری محال بدل شده است!
کد خبر : 548970
index.jpg

 به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، ستاد ملی هفته پژوهش و فناوری، شعار خاصی را برای هر یک از روزهای این هفته در نظر گرفته است که هر روز در گزارش ویژه‌ای به بررسی آن شعار خواهیم پرداخت. شعار مصوب روز پنجشنبه 27 آذر، «پژوهش، فناوری و اثربخشی اجتماعی» است.


نمی‌شود از تأثیر و مزایای فناوری بر زندگی امروز ما چشم‌پوشی کرد. قرن بیست‌ویکم خصوصاً با تحولات و پیشرفت‌های فناوری جدید در چند دهه اخیر، به عصر علم و فناوری تبدیل شده است و از آغاز دهه 2010، دوره جدید را عصر داده‌ها می‌نامند. مزایای فناوری‌های مدرنی که امروزه از آن بهره‌مند می‌شویم، ممکن است گاهی باورنکردنی و کاملاً غیرواقعی به نظر برسد. بسیاری از جنبه‌های فناوری برای من و شما عادی شده است اما اگر به نیاکان‌مان از آینده می‌گفتیم هیچ کدام از حرف‌هایمان را باور نمی‌کردند!


البته اینکه فناوری تا چه اندازه زندگی را تسهیل کرده، بحث دیگری است. اکثر ما آن قدر مشغول زندگی روزمره خود هستیم که به‌سختی یک لحظه وقت داریم توقف کنیم، یک قدم به عقب برگردیم و در مورد این جور مسائل فکر کنیم. انواع مختلف فناوری، از ساعت هوشمند مچی گرفته تا اتومبیل‌هایی که با آن به محل کار خود می‌رویم، تک تک جنبه‌های زندگی ما را تغییر داده است. در این گزارش تأثیر برخی از مزایای فناوری بر زندگی اجتماعی ما ذکر شده است:


1. سهولت دسترسی به اطلاعات


شبکه جهانی وب که به اختصار با حروف www شناخته می‌شود، چه باب میل‌مان باشد و چه نباشد، دنیا را به یک دهکده جهانی تبدیل کرده است. اطلاعات سراسر جهان به طور گسترده در اینترنت در دسترس است. جدیدترین تحقیقات در معتبرترین دانشگاه‌های جهان با هزینه اشتراک پایینی به دست پژوهشگران در کشورهای در حال‌ توسعه می‌رسد. نه تنها اخبار بیشتری نسبت به گذشته  موجود است، بلکه دسترسی به آن نیز ساده‌تر است. تا دو دهه پیش باید 24 ساعت منتظر می‌ماندید تا فرضاً خبری را از طریق روزنامه «فرهیختگان» مطالعه کنید اما امروز به لطف فناوری آخرین رویدادها ظرف چند دقیقه در وب‌سایت خبرگزاری آنا در دسترس هستند.



دسترسی به اطلاعات و بهره‌مندی از اینترنت به یک حق جهانی طبیعی برای هر انسان تبدیل شده است و عموم مردم حق دسترسی به اطلاعات یکسان و صحیح را دارند. تا دو دهه پیش فردی که در تهران ساکن بود، به دلیل دسترسی بهتر به کتابخانه‌های بزرگ عمومی، شانس موفقیت بیشتری در حوزه تحقیق‌و‌پژوهش  نسبت به فردی که در نقاط دورافتاده ساکن بود داشت. اما امروز بی‌آنکه زیرساخت ویژه‌ای برای فرد ساکن نقاط دورافتاده ساخته شود، امکانات مشترکی از طریق اینترنت  فراهم شده است.  در عین حال تلاش‌ها برای ایجاد منابع اطلاعاتی مطمئن‌تر در حال انجام است. همه اینها فقط به دلیل فناوری امکان‌پذیر است.


2. صرفه‌جویی در وقت


انسان موجودی اجتماعی است و در بسیاری اوقات با محیط‌های اجتماعی ناآشنا سر و کار دارد. محیط‌های بزرگ‌تر می‌توانند سردرگم کننده باشند. فناوری برای جلوگیری از اتلاف وقت در مواجهه با محیط‌های بزرگ‌تر  راهکارهایی دارد. آیا تاکنون در شهری غریب با مشکل یافتن محل مورد نظر خود مواجه شده‌اید؟ در گذشته یکی از مشکلات رایج افراد هنگامی که در سفر کاری یا تعطیلات به شهری جدید می‌رفتند یافتن آدرس‌های تازه بود. فناوری‌های مدرن با کمک به جهت‌یابی، این امر را فراتر از حد تصور تسهیل کرده‌اند. حتماً برنامه‌هایی از این دست را دیده‌اید، مکان خاصی را جستجو می‌کنید و از آنجا به بعد اپلیکیشن شما را از  نزدیک‌ترین مسیر با کمترین ترافیک، به مقصد هدایت می‌کند.


3. سهولت جابه‌جایی


یکی از ملزومات زندگی اجتماعی سفر کردن است. نیاکان انسان خردمند از آفریقا به نقاط مختلف جهان سفر کردند و بدین ترتیب نسل انسان‌های امروزی را در جهان گستراندند. تا به حال زندگی خود را بدون ماشین و دوچرخه تصور کرده‌اید؟ احتمالاً نه. از وقتی چشم باز کرده‌اید مطمئناً این فناوری‌ها زیر پای بشر بوده است. مفهوم مسافرت به لطف فناوری‌های حمل‌ونقل از گذشته تاکنون دگرگون شده است. یک قرن پیش سفر از تهران به اصفهان در دوره قاجار چنان سخت و دشوار بود و مسیر چنان ناامن بود که هر چند رفتن‌تان با خودتان بود اما بازگشت از سفر با خدا بود! از شهر بابل در فاصله ۱۵ کیلومتری دریای مازندران تا جزیره کیش در خلیج فارس 1757 کیلومتر راه است. در گذشته برای چنین سفری هفته‌ها یا شاید ماه‌ها برنامه‌ریزی لازم بود اما امروزه می‌توان با ساده‌ترین وسایل حمل‌ونقل در کمتر از یک روز در این دو شهر مجاور دریاهای شمال و جنوب کشور تردد کرد. اهمیت یک وسیله نقلیه را می‌توان به‌راحتی از این تغییرات قضاوت کرد. بی‌تردید با استفاده از هواپیما این زمان کمتر نیز خواهد شد و به یکی دو ساعت تقلیل خواهد یافت.


4. ارتباطات بهتر


باید بپذیریم انسان خردمند موجودی اجتماعی است و تعاملات اجتماعی اوست که احتمالاً وی را  در برابر موقعیت‌های مختلف و در برابر رقبای گوناگون پیروز ساخته است(نتایج تحقیقی نشان می‌داد که انسان‌های خردمند نسبت به نئاندرتال‌ها دارای قدرت‌های برقراری ارتباط اجتماعی و سخن گفتن بیشتری بوده‌اند). این یک واقعیت است که فناوری مدرن جایگزین فناوری قدیمی شده است و همچنین این یک واقعیت است که دیگر نمی‌توانیم زندگی خود را بدون این جایگزینی تصور کنیم. یک قرن پیش، نامه‌نگاری متداول‌ترین راه ارتباطی بود، اما اکنون تقریباً هیچ‌کس به نوشتن نامه فکر نمی‌کند زیرا تماس تصویری هم راحت‌تر است هم سریع‌تر و هم حس نزدیکی بیشتری را القا می‌کند. درج پیام‌های فوری و به اشتراک‌گذاری عکس‌ها و فیلم‌ها قبلاً هرگز به این راحتی نبوده است.  



5. بانکداری بهتر


اقتصاد همواره یکی از مهم‌ترین مسائل زندگی اجتماعی بشر بوده است. تبادل کالا با کالا در هزاران سال پیش، به استفاده از ارز رایج حکومتی در دو سه هزار سال اخیر انجامید. تا همین چند دهه پیش وقتی مبلغ هنگفتی را از یک بانک برداشت می‌کردید تا رسیدن به منزل می‌بایست حداکثر اصول ایمنی را رعایت می‌کردید تا این پول سالم به مقصد برسد. اما در دو سه دهه اخیر نحوه انتقال ارز با انقلاب دیجیتال متحول شده است. شما می‌توانید با یک تماس تلفنی یا از طریق نرم‌افزار کامپیوتری یا موبایلی، وجوه را در سریع‌ترین زمان ممکن به هر نقطه‌ای منتقل کنید. اکنون هیچ‌کس مجبور نیست فقط برای پرداخت قبض آب و برق خود در صف طولانی بانک‌ها منتظر بماند.


تبدیل پول به اعتبار دیجیتالی باعث شد استفاده از اسکناس و سکه روزبه‌روز کمتر شود و این مسئله زمینه را برای ایجاد ارز دیجیتالی فراهم کرده است. تا کمتر از یک دهه پیش هیچ‌کس فکر نمی‌کرد که ارزی دیجیتال به نام «بیت‌کوین» به رقیبی برای دلار آمریکا تبدیل شود. هر چند هنوز هیچ کشوری در جهان آن را به عنوان پول قانونی به رسمیت نشناخته ‌است طی همین چند سال ارزش بیت‌کوین از چند صدم دلار به چندهزار دلار در بازارهای جهانی افزایش یافته ‌است.   


لیستی از مزایای فناوری در محل کار


فناوری همچنین مزایای زیادی را در محل کار افراد فراهم می‌کند که از جمله می‌توان به موارد زیر اشاره داشت: در عصر کووید-19، این فناوری است که امکان دورکاری را مقدور ساخته است. نتایج تحقیقات نشان داده است دورکاری بهره‌وری کارمندان را افزایش می‌دهد. دورکاری همچنین انعطاف‌پذیری بیشتری را برای والدین و خصوصاً مادران فراهم می‌کند. فناوری، ارتباطات با بهترین منابع را صرف نظر از موقعیت مکانی افراد در جهان فراهم می‌کند.


 ارتباطات خارجی و داخلی از طریق ایمیل، ابزارهای همکاری و برنامه‌های بهره‌وری محل کار سریع‌تر شده است. به لطف اتوماسیون بسیاری از کارهای اضافی توسط ماشین انجام می‌شود و به صرفه‌جویی در وقت کمک می‌کند و وقت بیشتری را برای نوآوری باقی می‌گذارد. صرفه‌جویی در هزینه به دلیل فناوری محاسباتی که کارهای تکراری را انجام می‌دهد محقق می‌شود وقت کمتری به دلیل اینکه پرونده‌ها در فضای ابری ذخیره می‌شوند و می‌توانند به راحتی مورد جستجو قرار گیرند تلف می‌شود.


 شرکت‌ها  به کمک فناوری، می‌توانند سریع‌تر عمل کنند، سریع‌تر تصمیم بگیرند و همچنان سازگاری بیشتری داشته باشند و اتلاف وقتِ کمتر و استفاده بهینه از تمام منابع دیگر قابل کنترل خواهد بود و  نظارت بر عملکرد کارکنان نیز آسان‌تر می‌شود.


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب