دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 آذر 1399 - 10:49

نارنجی پررنگ محدودیت کم‌رنگ/ چرا باید نگران کاهش محدودیت‌های کرونایی و بازگشایی اماکن باشیم؟

هر چند کارشناسان براساس داده‌های موجود معتقدند که آمار مرگ و میرها و مراجعه به مراکز درمانی به شکل محسوسی پایین‌تر آمده است، اما همچنان باور دارند که نباید فریب این اعداد را خورد و ناگزیر به ادامه بسیاری از محدودیت‌ها خواهیم بود.
کد خبر : 545837
637417404915662932_lg.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، طرح جامع مدیریت هوشمند محدودیت‌ها پایان یافته است و آن‌طور که از اطلاعیه قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مقابله با کرونا می‌توان متوجه شد، امروز شرایط بسیاری شهرها ازجمله تهران، از وضعیت قرمز به وضعیت نارنجی درآمده‌ است، تغییر وضعیتی که در کارکرد اصناف و مشاغل تغییراتی ایجاد می‌کند. در همان اطلاعیه البته که هشدار داده شده «شرایط کنونی، کاملا شکننده بوده و با کمترین سستی و سهل‌انگاری در اجرای دستورالعمل‌ها، مجددا به حالت نامطلوب قبلی بازخواهد گشت» این هشدار را البته از زبان بسیاری از مسؤولان و کارشناسان هم می‌توان متوجه شد، علیرضا زالی فرمانده ستاد مقابله با کرونا در تهران، همچنان وضعیت تهران را ناپایدار خوانده و به صورت تلویحی تغییر وضعیت پایتخت را «شتابزده» دانسته است.


او تجربه بازگشایی‌های عجولانه اردیبهشت امسال را یادآور شده و آن را «تجربه تلخ» خوانده است. این نگاه البته که در میان کارشناسان دیگر هم وجود دارد. هر چند آنها براساس داده‌های موجود معتقدند که آمار مرگ و میرها و مراجعه به مراکز درمانی به شکل محسوسی پایین‌تر آمده است، اما همچنان باور دارند که نباید فریب این اعداد را خورد و ناگزیر به ادامه بسیاری از محدودیت‌ها خواهیم بود. برخی آمارها حکایت از کاهش 40 درصدی مراجعه به مراکز درمانی دارد، هر چند ستاد ملی مقابله با کرونا این آمار را به صورت رسمی 12 درصد اعلام کرده است. آمار ابتلا و مرگ و میرهای روزانه هم طی ده روز اخیر شیب آرام کاهشی را تجربه کرده و حالا چند روزی است که از عدد هولناک 400 نفر در روز کمی پایین‌تر آمده است. همه اینها نکاتی است که برخی از مسؤولان و کارشناسان آن را به «موفقیت‌آمیز» بودن محدودیت‌ها تعبیر کرده‌اند، اما نکته اینجاست که همواره اعلام شده تاثیر هر محدودیت را می‌توان دست‌کم سه هفته پس از آن دریافت. زمانی که هنوز نرسیده، اما وضعیت بسیاری از شهرها را تغییر داده است.


 از قرمز به نارنجی


تهران از وضعیت قرمز به وضعیت نارنجی درآمده است، اما محدودیت در ترددها همچنان پابرجاست و از ساعت 21 تا 4 بامداد همچنان منع رفت و آمد برقرار است. نیمی از کارکنان دولتی بنابه گفته استانداری همچنان دورکار هستند و ورود و خروج به شهرها با خودروهای پلاک غیربومی همچنان ممنوع است و مشمول جریمه. تفاوت عمده در این تغییر رنگ پایتخت، در وضعیت اصناف و مشاغل است که براساس آن مشاغلی که در گروه دو قرار دارند، می‌توانند فعالیت کنند.


در فهرست پیوست‌شده به اطلاعیه قرارگاه عملیاتی در رابطه با آن 14 عنوان از مشاغل گروه دو دیده می‌شود که در هفته پیش رو منعی برای فعالیت نخواهند داشت. از مهم‌ترین آنها می‌توان به بازگشایی بوستان‌ها، پاساژهای سرباز و سربسته، باشگاه‌های ورزشی، آرایشگاه‌های مردانه، قنادی، آبمیوه‌فروشی، مراکز تهیه و طبخ غذا با پذیرش مشتری و قهوه‌خانه‌ها بدون عرضه مواد دخانی اشاره کرد. فهرستی که با مشاهده آن می‌توان به شتابزده بودن این تصمیم که در حرف‌های علیرضا زالی هم آمده است، پی برد. هر چند در پی نارنجی شدن وضعیت بیماری کرونا در تهران حالا مشاغل گروه یک و ۲، روزانه تا ساعت ۲۰ اجازه فعالیت گرفته‌اند.


نیمی از کارمندان دورکار می‌مانند


مسؤولان پایتخت می‌گویند همکاری مطلوب مردم و اقدامات به‌جای ستاد باعث شده است، کل تهران به‌جز یک شهر از وضعیت قرمز بیرون بیاید. همین باعث شده استانداری تهران در رابطه با وضعیت کاری کارمندان به صورت هفتگی تصمیم بگیرد. بنابراین بخشنامه تازه سازمان امور اداری و استخدامی تنها شامل هفته پیش رو یعنی از 15 تا 21 آذرماه قابلیت اجرایی دارد. آن‌طور که از حرف‌های غلامرضا عباس‌پاشا، معاون توسعه مدیریت و منابع استاندار تهران می‌توان متوجه شد، اداره‌های ارائه‌دهنده خدمات ضروری و دستگاه‌های مرتبط با ماموریت‌های اساسی و مدیریت شهری می‌توانند با تشخیص بالاترین مقام مسؤول، نسبت به کاهش حضور تا یک‌سوم کارکنان خود اقدام کنند و در سایر اداره‌ها ارائه خدمات با حضور ۵۰ درصدی کارکنان انجام خواهد شد. این موقعیت در رابطه با شهرهای قرمز اما همانی است که بود. به این مفهوم که همه اداره‌ها در این شهرها با حضور یک‌سوم کارمندان به کارشان ادامه می‌دهند، مگر اداراتی که به ارائه خدمات ضروری می‌پردازند که آنها هم بنابر این تصمیم، 50 درصد کارمندان‌شان حضور خواهند داشت.


آموزش همچنان غیرحضوری است


وضعیت مدارس هم در هفته پیش رو همچون بسیاری از مشاغل گروه دو خواهد بود. مسعود ثقفی، سخنگوی آموزش و پرورش شهر تهران درباره روند فعالیت هفته آینده ادارات و نیروهای اداری مدارس شهر تهران گفته است در هفته پیش‌رو تمام کارکنان ادارات و نیروهای اداری مدارس به صورت ۵۰ درصد حضوری و سایرین به صورت دورکاری فعالیت خواهند کرد.
محسن حاجی‌میرزایی، وزیر آموزش و پرورش هم در رابطه با وضعیت آموزش دانش‌آموزان در این هفته اعلام کرده است؛ «ستاد ملی مبارزه با کرونا در این زمینه تعیین تکلیف کرده است، بنابراین در مناطق نارنجی فعالیت آموزشی به صورت «غیرحضوری» خواهد بود و مدارس با حضور مدیر و حداقل کادر اجرایی فعال و برفرآیند آموزش‌های غیرحضوری نظارت خواهند کرد.»
دوشنبه، برای شنبه تصمیم‌گیری می‌شود


تغییرات دیگری هم در میان است، این‌که دیگر برای محدودیت‌ها بازه زمانی مطرح نخواهد بود. اگر پیش از این حرف از اجرای محدودیت‌ها در دو هفته مطرح بود، به مفهوم پایان یافتن آن پس از این زمان نیست و از قرار وقتی محدودیت‌ها در شهری پایان می‌گیرد که وضعیت آن شهر از قرمز به سفید رسیده باشد. این نکته‌ای است که حسین قاسمی، دبیر کمیته اجتماعی انتظامی ستاد ملی کرونا اعلام کرده است. او گفته طرح هوشمند یک هفته و دو هفته نیست و طرحی مستمر است. به گفته او اجرای این طرح در مرحله اول دو هفته بود، از حالا به بعد روزهای دوشنبه هر هفته وضعیت شهرها توسط وزارت بهداشت اعلام خواهد شد و بر مبنای آن برای شنبه بعد آن نحوه اعمال محدودیت‌ها مشخص می‌شود و استمرار طرح تا زمان کنترل بیماری ادامه پیدا خواهد کرد.
تاثیر محدودیت‌ها چه بوده است؟


دو هفته از محدودیت‌های تازه گذشته است، آمارها گواهی می‌دهند از وضعیت بحرانی 15 روز پیش کمی فاصله گرفته‌ایم. هرچند هنوز تاثیر قطعی این محدودیت‌ها در میزان ابتلا و مرگ‌ و میرها پدید نیامده، اما همین آمارهای روزانه هم از این حکایت دارد که از‌ طغیان کرونا کمی کاسته شده است. مینو محرز، متخصص بیماری‌های عفونی و البته یکی از اعضای کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا هم معتقد است اجرای طرح محدودیت‌ها از سوی دولت تاثیرات خوبی در کاهش و کنترل کرونا داشته است. او به جام‌جم می‌گوید: «منع تردد بین شهری، جلوگیری از تردد شبانه، تعطیلی مکان‌های موجب تجمعات مردمی و دیگر سختگیری‌های اعلام‌شده با مشارکت خوب مردم سبب شده چرخه سرایت کند شود.» محرز همچنین درباره تداوم این محدودیت‌ها در هفته‌های آتی معتقد است باید حواس‌مان به تاثیرات روانی و معیشتی تداوم این تعطیلی‌ها هم باشد. ‌او می‌گوید تداوم این محدودیت‌ها باید در رابطه با مشاغلی باشد که موجب تجمعات مردمی می‌شود. رستوران‌ها و باشگاه‌های ورزشی از جمله مواردی است که در گفته‌های مینو محرز باید شامل ادامه محدودیت‌ها باشد. محمد پاک‌مهر، نایب‌رئیس کمیسیون بهداشت مجلس هم معتقد است هر چند اجرای محدودیت‌ها نتیجه خوبی داشته، اما نتایج حاصله از قرنطینه نباید ما را فریب دهد. البته او هم به وضعیت معیشتی مردم کم‌‌برخوردار در صورت ادامه این محدودیت‌ها اشاره می‌کند و می‌گوید‌: دولت برای تامین نیاز این خانواده‌ها باید فکری کند.
لغو محدودیت‌ها مبنای علمی ندارد


در میان گفته‌های اغلب مسؤولان در توضیح چگونگی ادامه محدودیت‌ها در هفته پیش رو، هشدارهایی در رابطه با عدم رعایت پروتکل‌های بهداشتی توسط مردم دیده می‌شود. برخی همچون علیرضا زالی هم پا را کمی پیشتر گذاشته و مخالفت خود را در رابطه با لغو برخی از این محدودیت‌ها اعلام و آن را شتابزده خوانده است.


مصداق این باور هم در نزد برخی از آنها تجربه تلخ وضعیت مشابه در اردیبهشت امسال است. زمانی که پس از موج ابتدایی فراگیری و کاهش آن در اواخر فروردین به یکباره محدودیت‌های اعمال‌شده، لغو و باعث شد ویروس کرونا در کشور طغیان دوباره‌ای داشته و تداوم آن حتی تا امروز ادامه داشته باشد.  شریف مطوف، کارشناس مدیریت بحران هم معتقد است چنین تصمیمی نشان از ناآگاهی نسبت به شرایط بحرانی پیش رو دارد.


او به جام‌جم می‌گوید: «به اعتقاد همه کارشناسان بهداشت عمومی و اپیدمیولوژیست‌ها تاثیر هر محدودیت و اجرای تصمیمی در این رابطه را باید بین دو تا سه هفته بعد پایش کرد.  به این مفهوم که تازه در هفته پیش رو آرام آرام شاهد تاثیر این محدودیت‌ها در وضعیت کرونا خواهیم بود، در حالی که مسؤولان بدون توجه به این نکته برخی از این محدودیت‌ها را لغو کرده‌اند.» او معتقد است اگر پایشی در این رابطه به صورت علمی قرار است صورت بگیرد، در هفته پیش روست و بنابراین تصمیم به لغو این محدودیت‌ها بدون انجام این پایش‌ها، صورت گرفته و مبنای علمی ندارد.


هر چند مینو محرز می‌گوید مراجعه بیماران به مراکز درمانی تا 60 درصد کاهش داشته است، اما شریف مطوف معتقد است همه این آثار مربوط به دوره پیش از اجرای محدودیت‌ها بوده و ارتباط آن به محدودیت‌های تازه، مبنای علمی ندارد.


نادر توکلی، معاون درمان ستاد مقابله با کرونای تهران اما نظر بینابینی دارد. او در رابطه با علت بالا نرفتن آمار شیوع در چند روز گذشته معتقد است این موضوع هم به محدودیت‌ها و هم تاثیرات قبل از محدودیت‌ها مربوط می‌شود و نمی‌توان این را فقط به یک مورد مربوط دانست.


دو هفته است که محدودیت‌ها ۳۰ تا ۴۰ درصد ترددهای شهری را کاهش داده، بیشتر ادارات به شکل دورکاری درآمده و مراکز خرید که محل تجمع افراد بوده تعطیل شده است. البته‌ به باور او روند بیماری در تهران ثابت است و خیلی کاهش قابل ملاحظه‌ای
 نداشته است.


در دو هفته گذشته آن‌طور که آمارها گواهی می‌دهند، بالغ بر ۳۰ درصد ترافیک و تردد درون‌شهری و ۳۰ درصد استفاده از حمل و نقل عمومی کاهش پیدا کرده و برخلاف این‌که برخی از دستگاه‌ها درخصوص تعطیلی کارمندان اقدامی نکرده‌اند، اما از حجم مراجعه به بخش‌های اداری نیز کاسته شده است. بنابراین نباید شرایطی ایجاد کرد که تاثیر محدودیت‌های درنظر گرفته‌شده از بین برود.


این درحالی است که در این مدت برخی شهروندان و کسبه متحمل سختی شده‌اند اما برای مهار ویروس با تصمیم مسؤولان همراهی کرده‌اند به همین دلیل بهتر است برای تداوم سیر نزولی ابتلا به کرونا تصمیم‌های مناسبی گرفته شود.


منبع: روزنامه جام جم


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب