آمار روزانه مبتلایان جدید کرونا و تعداد فوتیها تقریبا رو به آرامش است و به مرور تاثیرات اجرای محدودیتها و ممنوعیتهای ترددی در حال آشکار شدن است. سخنگوی وزارت بهداشت و درمان دیروز درباره آمار کرونای کشور در فاصله ظهر روز یکشنبه تا ظهر روز دوشنبه 10آذرماه از شناسایی 13321بیمار جدید خبر داد که به گفته وی از این تعداد 2277نفر در مراکز درمانی کشور بستری شدند.
بر این اساس مجموع بیماران کرونایی کشور به 962هزار و 70نفر رسید که با توجه به تعداد بیمارانی که روزانه شناسایی میشوند احتمالا در آخرین روز این هفته تعداد کلی بیماران کرونایی کشور از یک میلیون نفر عبور خواهد کرد. خانم سیماسادات لاری همچنین با بیان اینکه در فاصله زمانی یاد شده نیز 371بیمار بدحال جان خود را از دست دادند اعلام کرد که مجموع جانباختگان کرونا در ایران به 48هزار و 246نفر رسیده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به بیماران بدحال بستری اشاره کرد که 5852نفر هستند. لاری درباره وضعیت استانهای کشور نیز اظهار داشت: استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجانشرقی، خراسانجنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویهوبویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسانرضوی، مازندران، چهارمحالوبختیاری، البرز، آذربایجانغربی، مرکزی، کرمان، خراسانشمالی، همدان، یزد و کردستان در وضعیت قرمز قرار دارند. وی ادامه داد: استانهای هرمزگان، فارس، گلستان و سیستانوبلوچستان نیز در وضعیت نارنجی و زرد قرار دارند.
پروتکلها را نادیده نگیرید
وزیر بهداشت روز گذشته در اجلاس روسای دانشگاههای علوم پزشکی جدیدترین اخبار و نکات مرتبط با بیماری کرونا در کشور را تشریح کرد. دکتر سعید نمکی با اشاره به پیک اخیر بیماری کرونا در کشور و با بیان اینکه طوفان سهمگینی بود و خوشبختانه در اکثر استانها داریم به تعادل جدید باز میگردیم، گفت: مردم به تله قدیمی عادیانگاری شرایط نروند و با تصور اینکه شرایط بهتر شده، ما را از اجرای دقیق پروتکلها دور نکنند.
وی در ادامه سخنان خود تصریح کرد: تشکر میکنم از زحمات شبانهروزی عزیزان بهویژه در این پیک جدید که ما توانستیم با همت و پشتکار بیبدیل شما عزیزان این منحنی را سر به فرود بیاوریم. هر میلیمتری از این منحنیها که به سمت پایین خم میشود، پشت عزیزان بردبار ما در مراکز بهداشتی درمانی به شدت خمیده میشود.
من شاهد تلاش شبانهروزی شما عزیزان بودم، طوفان سهمگینی بود و با اطلاعاتی که از شما میگیرم خوشبختانه در اکثر استانها داریم به تعادل جدید برمیگردیم. دیروز هم از مردم خواستم این کاهش مرگومیر را به پای بهتر شدن اوضاع و عادیانگاری نگذارند و به دام قدیمی عادیانگاری شرایط نروند و با تصور اینکه شرایط بهتر شده است، ما را از اجرای دقیق پروتکلها دور نکنند.
وی افزود: اگر توانستیم تعداد مرگومیر و موارد بستری را کاهش دهیم فقط در سایه رعایت دقیق پروتکلها و زحمات کادر بهداشت و درمان کشور است.
خوشبختانه علیرغم پیشبینیهای سازمانهای علمی جهانی که در این ماه و ماه آینده مرگ بالای ۸۰۰ تا ۱۰۰۰نفر را برای ما پیشبینی کرده بودند و پیشبینی آنها در مورد آمریکا و کشورهای اروپایی درست از آب درآمد، اما این پیشبینیها بهدلیل مداخلات به موقع در کشور ما در حال عکس شدن است.
نمکی ادامه داد: ما اثرات محدودیتها و طرح جدید که مزین به نام شهید حاج قاسم سلیمانی است را در هفتههای آتی خواهیم دید. این کاهشها اثراتی است که از قبل همکاران ما در دانشگاهها و بیمارستانها و نیز سایر محدودیتهایی است که در کشور اعمال کردند.
اهمیت آموزش برای مقابله با کرونا
وزیر بهداشت و درمان همچنین با اشاره به طرح محلهمحور شهید حاج قاسم سلیمانی، گفت: این طرح با همکاری هلالاحمر، بسیج، سازمانهای مردمنهاد و... با توصیه مقام معظم رهبری آغاز شد. یکی از این محورهای بسیار مهم محور آموزش است.
ما اگر نتوانیم آموزش همگانی را در راستای رعایت پروتکلها و آنچه که ما بهعنوان اصلیترین عامل مهار بیماری از آن اسم میبریم، به خوبی اجرا کنیم، موفق نخواهیم بود. در حیطه آموزش سازمان صدا و سیما در این مدت به خوبی در کنار ما بود و از روسای دانشگاهها هم میخواهم از ظرفیت صدا و سیمای استانی استفاده کنند و کمیته مخصوصی برای آموزش تعیین کنند تا بتوانیم سقف آگاهی مردم را نسبت به ابعاد مختلف بیماری افزایش دهیم.
او با تاکید بر لزوم نظارت مستمر بر اجرای پروتکلهای ضدکرونا اظهار کرد: در این مرحله با هیچکس مماشات نکنید. ما پیک زمستانهای را مانند تمام جهان پیش روی خود داریم. در استانهای جنوبی الان هوا معتدلتر است ولی با پیشروی به سمت سرما مردم به داخل خانهها رفته و درها و پنجرهها را میبندند و شیوع بیماری بالا میرود.
بنابراین براساس اعلام رنگ هر منطقه شامل قرمز، زرد و نارنجی منطبق بر دستورالعملها، پروتکلها را بیشتر رعایت کنند و نظارت را افزایش دهند.
افزایش مراکز شناسایی
نمکی در این اجلاس با اشاره به فعالیت مراکز مربوط به شناسایی کرونا نیز اظهار داشت: توسعه مراکز سرپایی از تقاضاهایی است که از شما عزیزان خواستم، باید به مراکز ۱۶ و ۲۴ساعته پرداخته شود؛ بهخصوص در حاشیه شهرها؛ این طرح باید در حاشیه شهرها که فضاهای کوچکی برای زندگی دارند و در این فضاهای کوچک افراد زیادی کنار هم هستند و این افراد در زیر پوست شهر در تردد هستند، بیشتر جدی گرفته شود.
در این مناطق از تمام ظرفیتها استفاده کنید ولی از حاشیه شهرها برای ارائه خدمات سرپایی غافل نشوید. اگر توسعه خدمات سرپایی نداشته باشیم حتما بار آن با تأخیر و مشکلات بیشتر در بیمارستان دیده میشود. بنابراین براساس ظرفیت مناسب برای جمعیت بین ۵۰ تا ۱۰۰هزار نفر حتما باید به فکر مراکز سرپایی باشیم.
وی تاکید کرد: برخی دوستان مراکز جامع سلامت یا پایگاههای سلامت را دو منظوره استفاده میکنند یعنی راهی برای ورود مبتلایان کرونا و راهی برای ورود بیماران عادی در نظر میگیرند که این راه از نظر بنده عالمانه نیست. مسلما بیمار کووید و غیر کووید حتی با راه ورود جداگانه بالاخره جایی باهم برخورد میکنند. پس مراکز کووید۱۹ و غیر کووید باید جدا باشد.
استفاده از تست سریع ممنوع
نمکی درباره تستهای تشخیصی کرونا، اظهار کرد: تستهای سریع برای دانشگاههای علوم پزشکی ارسال میشود، اما برخی دانشگاهها به اشتباه فکر میکنند با داشتن تست سریع باید از تستPCR غافل شوند.
ما وقتی از ظرفیت 100هزار تست در روز صحبت میکنیم برای تستهای سریع و PCR همزمان را در نظر میگیریم؛ باید 40هزار تستPCR روزانه انجام شود و بین ۶۰هزار تا ۸۰هزار مورد هم تست سریع انجام دهیم. در بیمارستان مطلقا کسی حق ندارد از تست سریع استفاده کند و باید حتما از تستPCR استفاده شود و در پایگاههای سلامت و سرپایی باید از تست سریع استفاده شود و تکلیف فرد ظرف 20دقیقه مشخص شود تا تماسهای نزدیک بیمار را شناسایی کنیم.
وی گفت: تردید ندارم در پایان این طرح دستاورد بسیار خوبی خواهیم داشت، ما ایستادیم تا بازهم به مرگهای دو رقمی و تک رقمی کرونا بازگردیم و با همت شما و مقامات ارشد نظام این هدف محقق میشود.
منبع: روزنامه صبح نو
انتهای پیام/