افزایش قیمت میوه، جنگ روانی است
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، محمود حجتی در نشست مطبوعاتی امروز خود با بیان اینکه در سال گذشته برخی با ایجاد جنگ روانی و اعمال فشار بر وزارت جهادکشاورزی به دنبال واردات پرتقال بودند، افزود: ایران ۴ درصد تولید مرکبات دنیا را به خود اختصاص میدهد و تنها یک درصد جمعیت جهان را دارد، بنابراین ما مشکلی از لحاظ تولید میوه و مرکبات نداریم.
وی تصریح کرد: میوههای پر مصرف شب عید به سه محصول داخلی پرتقال، سیب و کیوی محدود میشوند که در حال حاضر سازمان تعاون روستایی به میزان کافی برای شب عید پرتقال خریداری کردهاست. همچنین یک میلیون تن سیب اضافه بر نیاز در کشور وجود دارد.
با توجه به تولید بیش از نیاز پرتقال، به جای واردات دغدغه چگونگی مصرف و صادرات محصولات کشاورزی را داریم |
حجتی ادامه داد: در پی بارش برف در بهمن ماه سال گذشته عدهای مدعی شدند تمام محصولات پرتقال استانهای شمالی در اثر سرمازدگی از بین رفته است، در حالی که همان سال بخش عمدهای از تولید پرتقال کشور به دلیل نبود خریدار به ضایعات تبدیل شد.
وی اضافه کرد: برخی سعی دارند تا همین فضای رسانهای را در بهمن و اسفند ماه نیز ایجاد کنند، ولی ما باید با توجه به تولید بیش از نیاز، به جای واردات دغدغه چگونگی مصرف و صادرات محصولات کشاورزی را داشته باشیم.
وزیر جهادکشاورزی اظهار کرد: متاسفانه نگاه بازار در کشور بیش از هر چیز به واردات معطوف است. از طرفی ما در عرضه برخی محصولات که افزون بر نیاز بازار داخل نیز تولید شدهاند به بازار جهانی با مشکل روبرو هستیم.
صادرات محصولات کشاورزی به عراق و روسیه
وی عنوان کرد: مجموعه وزارت جهاد کشاورزی در چند سفر اخیر خود به روسیه، چین و عراق به دنبال ایجاد زیر ساختهای لازم و تبادل موافقت نامههایی برای صدور محصولات دامی و گیاهی بوده است که در هفته گذشته موافقت نامه صادرات محصولات دامی به عراق را مبادله کردیم و صدور آبزیان با توجه به نیاز کشور چین را در دستور کار داریم.
حجتی با بیان اینکه باید تراز بازرگانی بخش کشاورزی با صدور محصولات پوشش داده شود، گفت: در ۸ ماهه گذشته میزان صادرات محصولات خام و فرآوری شده کشاورزی ۴/۷ میلیارد دلار بوده است که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۱/۸ درصد افزایش را نشان میدهد. همچنین میزان واردات در این مدت ۰/۲ میلیارد دلار بوده است.
وی درباره صادرات محصولات کشاورزی ایران به روسیه نیز گفت: در حال حاضر سفارتخانه ایران در روسیه و همچنین بانک مرکزی به دنبال رفع مشکلات پیش آمده در زمینه صادرات است که در همین راستا نیز در هفته جاری تعدادی از کارشناسان روس برای بازدید از یک زنجیره تولید مرغ در گرگان به کشور سفر کردهاند. در صورت رسیدن به تفاهمی مشترک میتوانیم صادرات مرغ به این کشور را دنبال کنیم.
حجتی با تاکید بر اینکه روسیه میتواند به عنوان یک بازار هدف مناسب برای محصولات کشاورزی ایران باشد، اضافه کرد: با توجه به مشکلات پیش آمده برای اوکراین و تحریمهای اتحادیه اروپا، ارزش روبل این کشور با کاهش مواجه شد، اما با این وجود اخیرا ما چندین محموله به روسیه صادر کردهایم.
اثر ریزگردها بر محصولات کشاورزی
وی درباره تاثیر ریزگردها بر محصولات کشاورزی نیز تصریح کرد: علاوه بر ایران چندین کشور مانند روسیه، اردون، عراق و کویت درگیر مساله ریزگردها هستند که امیدواریم کانونهای محلی و منشاهای داخلی این آفت آرام آرام با تدابیری مانند نهال کاری و... رفع شوند. البته این نکته را نیز باید در نظر گرفت که آثار اقدامات زیست محیطی در دراز مدت خود را نشان میدهند.
حجتی اظهار کرد: ریزگردها علاوه بر محصولات گندم برخی اقلام دیگر مانند کاهو و غیره را نیز تحت تاثیر قرار دادهاند، ولی ما هنوز برآوردی از میزان خسارات وارده بر محصولات کشاورزی در اثر ریزگردها نداریم.
وزیر جهادکشاورزی با بیان اینکه این وزارتخانه پیش از واردات تقاضای سالیانه محصولات کشاورزی را ارزیابی میکند، عنوان کرد: علاوه بر این ما در خصوص تولید نیز پیش بینیهایی را انجام میدهیم که بر این اساس در محصولات مواجه با کسری، برنامه واردات را در دستور کار خود قرار میدهیم.
بدترین بخش تامین غذا به روغن مربوط است
او درباره واردات بیش از حد روغن نباتی به کشور نیز اذعان کرد: شکنندهترین و بدترین بخش تامین غذا و خوراکی کشور به روغن نباتی مربوط میشود که ما برای تامین نیاز بازار داخل بیش از ۹۲ درصد وابسته به خارج از کشور هستیم، در حالی که میتوانیم این میزان را با تناوب کشت گندم و کلزا به ۳۰ درصد کاهش دهیم.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه در سال گذشته حدود ۳/۸ میلیارد دلار روغن خام، دانههای روغنی و کنجاله به کشور وارد شدهاست، تاکید کرد: در برخی موارد پشتیبانیهای وزارت جهاد کشاورزی از تولید کنندگان و فعالان صنعت روغن نباتی با منافع وارد کنندگان این محصول در تضاد است که در همین راستا نیز رایزنیهایی را با معاونت اول ریاست جمهوری برای مکمل قرار گرفتن واردات و تولید داشتهایم.
حجتی درباره جایگزینی قیمت تضمینی با خرید تضمینی نیز اظهارکرد: خرید تضمینی محصولات از سوی شورای اقتصاد تصویب و ابلاغ میشود که در دو سال اخیر نیز ما سعی در اجرای مصوبات دولتی داشتهایم.
وزیرجهادکشاورزی با بیان اینکه یقینا پیشنهادات وزارت جهاد کشاورزی با مصوبات دولتی مغایرتهایی خواهد داشت، ادامه داد: امیدواریم دخالتهای دستاندرکاران دولتی در تولید و عرضه محصولات کشاورزی به حداقل برسد و تنها پس از خرید و فروش محصولات در بورس مابه التفاوت آن نسبت به قیمت تضمینی از سوی دولت تامین شود.
او درباره طرح ادغام سازمان حفاظت محیط زیست با وزارت جهاد کشاورزی نیز گفت: این طرح با تشخیص نمایندگان مجلس در دست بررسی است، اما به نظر من با توجه به اینکه سازمان حفاظت محیط زیست یک سازمان فرابخشی، نظارتی، پایشی و دیدهبانی است و وزارت جهاد کشاورزی عمدتا به عنوان یک دستگاه اجرایی عمل میکند، چندان به صلاح نیست.
امیدواریم دخالتهای دستاندرکاران دولتی در تولید و عرضه محصولات کشاورزی به حداقل برسد و تنها پس از خرید و فروش محصولات در بورس مابه التفاوت آن نسبت به قیمت تضمینی از سوی دولت تامین شود |
حجتی درباره نوسانات اخیر قیمت مرغ گفت: قیمت مرغ طی چند ماه اخیر به شدت کاهش یافت که در پی آن تولید کنندگان نیز با آسیب جدی روبرو شدند، اما شرکت پشتیبانی امور دام در چنین مواردی وارد عمل شده تا جهت گیریهای افزایش قیمت مرغ صورت نگیرد.
وی اظهار کرد: در 10 ماهه نخست امسال ۶۶ هزار تن صادرات مرغ داشتهایم که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی ۴۶ درصد افزایش داشته است. همچنین ۶۱ هزار تن تخم مرغ نیز در همین مدت صادر شده که نسبت به ده ماهه سال گذشته این میزان صادرات ۶۵ درصد افزایش را نشان میدهد.
عرضه مرغ 6980 تومانی
حجتی تاکید کرد: عمده صادرات مرغ و تخم مرغ از سوی تعاونیهای تولیدی صورت میگیرد و با توجه به وجود ظرفیت صادراتی بیش از ۵۰۰ هزار تنی در محصولات مرغ و تخم مرغ، به دنبال ایجاد زمینههای لازم برای افزایش میزان صادرات هستیم.
وزیر جهاد کشاورزی عنوان کرد: در حال حاضر هر کیلوگرم مرغ گرم در میادین میوه و ترهبار ۶ هزار و ۹۸۰ تومان و هر کیلوگرم مرغ منجمد در همین میادین ۵ هزار و ۹۰۰ تومان است. همچنین شرکت پشتیبانی امور دام هر کیلوگرم مرغ منجمد را با قیمتی بالغ بر ۵ هزار و ۵۰۰ تومان در اختیار واحدهای مصرف کننده قرار میدهد.
حجتی گفت: با توجه به اینکه قیمت تمام شده تولید هر کیلوگرم تخم مرغ حدود ۷ هزار تومان است، بنابراین عرضه این محصول با همین قیمت به مصرف کننده منطقی به نظر میرسد. این درحالی است که پیش از دولت یازدهم نیز قیمتها به همین ترتیب بوده و تاکنون نیز تغییری نکرده است.
وی ادامه داد: شرکت پشتیبانی امور دام مرغ را به قیمت ۷ هزار تومان از تولیدکنندگان خریداری و در سردخانههای ذخیرهسازی کرد، اما امروز آن را با قیمت ۵ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه میکند، بنابراین دولت برای حمایت از تولید و تولید کننده در هر کیلوگرم مرغ حدود ۲ تا ۳ هزار تومان زیان پرداخت میکند.
حجتی در پاسخ به این پرسش که آیا نظارت بر قیمت گذاریهای محصولات کشاورزی بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است، تصریح کرد: وزارت جهاد کشاورزی صرفا وظیفه تولید تنظیم عرضه و تقاضا و برقراری تراز کل را دارد و نظارت بر قیمت گذاریها بر اساس قانون اصناف و قوانین نظام صنفی، توسط سازمان نظارت و بازرسی و سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان صورت میگیرد.
انتهای پیام/