از چاپ 200 مقاله ISI و علمی پژوهشی تا حرکت در مسیر برنامههای تولیدمحور/ قوانین دست و پاگیر در انجام پروژهها حذف شوند
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی در راستای اجرای سیاستهای جمهوری اسلامی و منویات مقام معظم رهبری در زمینه برنامهریزی برای جذب نخبگان و پرورش و هدایت دانشجویان و دانشآموزان مستعد بهعنوان نخستین مركز شناسایی، جذب، پرورش، هدایت و حمایت پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاهی سال 1377 راهاندازی شد.
اکنون دفاتر باشگاه در بیش از ۳۰۰ واحد دانشگاهی و ۱۰۰ آموزشکده سما در سراسر کشور در حال انجام مأموریت شناسایی، هدایت و فعالسازی فعالیتهای خودجوش دانشآموزی و دانشجویی و ایجاد روحیه مسئولیتپذیری پژوهشی و پرورش دانشجویان و دانشآموزان مستعد دانشگاه آزاد اسلامی هستند.
این باشگاه از سال ۱۳۷۷ تاکنون با جذب بیش از ۹۵ هزار عضو از میان دانشآموزان و دانشجویان که ۲۳ هزار و ۸۸۳ نفر آنان فعال هستند از اعضای خود حمایتهای معنوی و مادی انجام داده و در برنامه جدید باشگاه، رویکرد فعالیتمحوری جایگزین تسهیلاتمحوری شده است.
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی قصد دارد با ایجاد رقابت علمی و سایر فعالیتهای پژوهشی، زمینه رشد و پرورش بهتر اعضای مستعد خود را ایجاد کند.
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس یکی از 300 دفتر این باشگاه است که سال 1380 با هدف شناسایی، جذب و حمایت از پژوهشگران و فراهمسازی زمینههای رشد و بالندگی اعضا و توانمندی برای ورود به بازار کار راهاندازی شد.
همهساله تعداد زیادی از اعضای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس با کسب توانمندیهای پژوهشی توانستهاند به مقاطع بالاتر تحصیلی وارد شده و در جشنوارهها و مسابقات ملی و بینالمللی مقام کسب کنند.
بیشتر بخوانید:
بستر مناسب برای فعالیتهای علمی کلان فراهم شود
تولید نانوذرات فلزی طلا و نقره توسط پژوهشگران جوان و نخبه
اختراع دستگاه تزریق ضدعفونی چشمی و پدالی در مرحله ثبت
خبرگزاری آنا در ادامه پرونده «در مسیر نخبهپروری» و برای آگاهی از فعالیتها، دستاوردها و برنامههای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس گفتگویی را با ناصر پناهی رئیس این باشگاه ترتیب داده است که مشروح این گفتگو در پی میآید:
آنا: خلاصهای از روند راهاندازی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد دانشگاهی بندرعباس را بیان کنید.
پناهی: از دی 1389 تاکنون و بعد از «دکتر تورج اسدی» که پیش از این تاریخ ریاست باشگاه را بر عهده داشتند و اکنون رئیس مرکز رشد واحدهای فناور واحد بندرعباس هستند، مسئولیت باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس را بر عهده گرفتم.
از همان ابتدا برنامههای زیادی را با هدف شناسایی، جذب، پرورش، حمایت و اعتلای سطح علمی پژوهشگران خاص به اجرا درآوردیم. باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان مانند نگینی در کارنامه دانشگاه آزاد اسلامی میدرخشد و هر روز درخشانتر و پرقدرتتر از قبل با سلاح علم و دانش پیش میرود.
آنا: در مورد دستاوردهای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس توضیح دهید.
پناهی: از دستاوردهای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس میتوان دستیابی اعضای باشگاه به سمتهای ریاست و معاونی دانشگاه، عضویت در هیئت علمی دانشگاه دولتی، پژوهشگر برتر استان، مخترع دارای جوایز جهانی، دریافت بورسیه تحصیلی از دانشگاههای خارج از کشور به اعتبار باشگاه پژوهشگران جوان، نماینده شورای شهر، مدیران ادارهها و صنایع موفق استان هرمزگان و ... را نام برد که از این بابت به خود می بالیم.
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس دو بار میزبان اجلاس سراسری رؤسای باشگاههای کل کشور و جزء 14 باشگاه برتر کشوری بوده است، اینجانب در طول عهدهداری این مسئولیت موفق به دریافت عنوان رئیس باشگاه برتر و رئیس باشگاه برتر در امور فرهنگی از ستاد مرکزی شدهام.
آنا: مهمترین فعالیتهای شاخص و موفقیتهای اثرگذار باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد بندرعباس در گذشته و حال چه بوده است؟
پناهی: از دستاوردهای اعضای باشگاه واحد بندرعباس اینکه، تعداد هفت طرح پژوهشی با رویکرد حل مسئله در استان هرمزگان ارائه شده و بیش از 200 مقاله ISI و علمی پژوهشی و کنفرانسی (ملی و بینالمللی) و کتاب از سوی اعضای باشگاه در مراجع معتبر علمی ثبت و به چاپ رسیده است.
با حمایتهای مادی و معنوی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس، پنج نفر از اعضای این باشگاه برای ارائه شفاهی مقالات خود به کشورهای آمریکا، اسپانیا، رومانی و مالزی رهسپار شدند.
دهها کارگاه آموزشی، سخنرانی علمی، سمینار یکروزه و نیمروزه با ارائه گواهینامه برای استادان و اعضای باشگاه و دانشجویان غیرعضو در راستای ارتقای علمی و توانمندسازی نیروی انسانی مورد نیاز کشور و استان با حمایتهای خوب مسئولان وقت دانشگاه آزاد واحد بندرعباس برگزار شده است.
با توجه به حمایتهای خوبی که واحد بندرعباس از پژوهشگران جوان انجام میداد، 25 نفر از دانشجویان دکتری تخصصی از دانشگاههای دولتی استان هرمزگان برای پیشبرد فعالیتهای علمی-پژوهشی خود جذب این باشگاه شدند.
آنا: مهمترین فعالیتهای حال حاضر باشگاه چیست و چه برنامه و سیاستگذاریهایی را در پیش گرفتهاید؟
پناهی: با توجه به تغییر بخشنامه عضویت و رویکرد جدید باشگاه، متأسفانه برخی از اعضای فعال را از دست دادیم و برخی تیمهای تخصصی این باشگاه از بین رفت؛ زیرا برخی از اعضای فعال، دیگر شرایط عضویت در باشگاه را نداشتند.
در برنامههای آتی، سرمایهگذاری مادی و معنوی باشگاه صرفاً بر روی دانشجویان در حال تحصیل این دانشگاه خواهد بود. در برنامههای آتی، هدفگذاری بر روی برنامههای تولیدمحور و دارای محصول و قابلیت تجاریسازی خواهد بود که گرهای از مشکلات کشور و استان را بگشاید.
لازمه تحقق اهداف مشخص شده حمایت همهجانبه از اعضای باشگاه است. با توجه به ضعیفبودن بودجه باشگاه در حمایت از ایدههای محصولمحور، سعی خواهد شد مانند گذشته، ایدههای مطرح شده را به سمت مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس سوق دهیم.
آنا: چه پیشنهادها و خواستههایی برای ارتقا و توانمندسازی باشگاه برای همکاران ستادی دارید تا باشگاه بتواند بهتر از گذشته به فعالیت خود ادامه دهد.
پناهی: در هر کشوری با صداقت خدمت کنید، بعد از 5 سال اقامت دائم به شما میدهند و تسهیلات و امکانات بیشتری به عنوان یک شهروند در اختیارتان قرار داده میشود، اگر در تمام این سالها دانشگاه آزاد اسلامی برای خدمت به مردم گام برداشته است، پس چرا هیچگونه حمایت دولتی ندارد؟ از همکاران ستادی تقاضا دارم در ادامه حرکتی که رئیس وقت باشگاه توانست باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی را در کنار بنیاد ملی نخبگان به ثبت برساند برای جلب تسهیلات و امکانات از منابع دولتی در باشگاه بهمنظور خدمترسانی بهتر به نخبگان این مرز و بوم برنامهریزی کنند.
لزوم جلب تسهیلات و امکانات از منابع دولتی برای باشگاه
برای واحدهای کوچک که باشگاه آنها بودجه خود را از استان دریافت میکنند، در صورت امکان، بودجه باشگاه (هر چند اندک) از خود واحد اختصاص داده شود تا عملکرد بهتری ارائه دهند، بیشتر باشگاهها (95درصد) با یک نفر که همان رئیس باشگاه است، اداره میشود، در صورت امکان یک کارشناس برای مساعدت در امور اختصاص داده شود.
آنا: افتخارات و جوایز ملی و بینالمللی باشگاه واحد بندرعباس در عرصه اختراعات و تولیدات علمی چگونه بوده است؟
پناهی: سال 1395، مسابقات اختراعات جهان از طرف فدراسیون جهانی مخترعان با حضور ۳۲ کشور بزرگ دنیا و 600 شرکتکننده در کره جنوبی برگزار شد، منصور فرهادی از اعضای باشگاه نخبگان جوان و پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس با ساخت دستگاه «آشکارساز حریق هستهای» بعد از کشور روسیه با کسب مدال نقره، نائب قهرمانی این مسابقات شد.
آنا: آیا باشگاه متبوع شما دستاورد و محصول شاخصی دارد؟ و برنامه و دستور کار جدیدی دارید که منجر به تولید محصول شود؟
پناهی: بله. مانند بسیاری از پروژههای ارزشمندی که گوشه گوشه این سرزمین در پی روندهای اداری و بخشنامهای بدون حمایت به فراموشی سپرده میشود، این واحد دانشگاهی نیز میتوانست محصولات شاخصی داشته باشد که از جمله آنها میتوان طراحی سرپناه موقت مدولار برای بازماندگان بلایای طبیعی (امدادرسانی، فلورا فکوریان) و آشکارساز حریق هستهای (منصور فرهادی نائب قهرمان اختراعات کرهجنوبی) و سنجش توانایی ضددیابتی و ضداکسیدانی ترکیبات غیرقطبی بخش دهانی توتیای دریایی (محصول دارویی، سولماز سلیمانی) را نام برد که اگر حمایت مالی حساب شده و بدون قوانین دست و پاگیر به عنوان پشتوانه برنامهها مقرر نشود به احتمال زیاد همان نتیجه سالهای قبل عاید ما خواهد شد.
آنا: در دوره کرونا چه عملکردی داشته و آیا موفق به تولید محصولات ضدکرونا هم شدهاید؟
پناهی: از زمان شیوع ویروس کرونا، برنامههای بسیار متنوع در همه زمینهها از سوی اداره کل راهبردی و توانمندسازی ستاد مرکزی باشگاه با همکاری باشگاهها طرحریزی و اجرا شد، اکنون نیز این برنامهها در قالب دوشنبههای وبیناری بهصورت ملی و در سایر روزها بهصورت استانی در حال اجرا هستند که این برنامهها با اطلاعرسانی از سوی واحد به اعضای باشگاه بهصورت مجازی برگزار میشود و از مزایای این آموزشها میتوان به دسترسی آسان به آموزش و جلوگیری از موازیکاری در واحدها و کاهش هزینههای برگزاری اشاره کرد.
انجمن علمی دانشجویی پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس در این موقعیت زمانی با انتقال تجربیات درمانی، پرستاری و دارویی بهصورت فایل آموزشی و تولید مواد ضدعفونی در آزمایشگاه دانشگاه در پشت جبهه کادر درمان فعال بودند.
گروه روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس هم با همکاری سازمان نظام روانشناسی و سازمان بهزیستی هرمزگان مشاوره رایگان برای کرونا بهصورت تلفنی یا آنلاین برای شهروندان هرمزگانی ارائه میدادند.
آنا: در راستای آخرین سیاستها و برنامههای ابلاغی از ستاد مرکزی چه برنامههایی پیش رو دارید و دستورکارها چیست؟
پناهی: با توجه به اینکه میزان بودجه باشگاه و انجمنهای علمی دانشجویی و ریزمحورها در تدوین برنامه با توجه به شرایط جدید پیش آمده (کرونا) از سوی ستاد مرکزی باشگاه برای دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس اعلام نشده، برنامهها بهطور دقیق مشخص نیست؛ اما با دید کلی، برنامهریزی آتی با درنظرگرفتن شرایط روز حاکم بر جامعه از لحاظ فرهنگی، اجتماعی، سلامت و اقتصادی طرحریزی و پیاده خواهد شد.
آنا: با توجه به قرارگرفتن انجمنهای علمی زیر نظر باشگاه، بفرمایید از چه تعداد انجمن علمی و در چه زمینه و گروههایی برخوردارید. ارزیابی شما از کارکردهایشان چیست و آیا برنامهای برای پیشرفت آنها دارید؟
پناهی: دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس، مصوبه و مجوز فعالیت 17 انجمن علمی دانشجویی را دارد. این انجمنها گروههای آموزشی پرستاری، حقوق، حسابداری، شیلات، فیزیک، شیمی، زمین شناسی، محیطزیست، زبانانگلیسی، گمرک، علومتربیتی، ارتباطات، معماری، اقتصاد، عمران، بیولوژی دریا و کامپیوتر را شامل میشود.
برنامهریزی آتی با تکیه بر تجربیات موفقی که در باشگاه داشتیم، در راستای حمایت و ایجاد انسجام در عملکرد انجمنهای علمی دانشجویی واحد بندرعباس خواهد بود. یکی از مزایای بخشنامهها و سیاستهای اخیر باشگاه، توجه به نیروی انسانی موجود در خود دانشگاه آزاد اسلامی (دانشجویان) و تمرکز تمام امکانات بر روی این قشر از افراد حاضر در دانشگاه است.
هدایت طرحهای ارائه شده از سوی دانشجویان به سمت طرح فطرت باشگاه (طرحهای تحقیقاتی و فناورانه دانشجویی) و آشنایی دانشجویان با تفاهمنامههای باشگاه با صنایع و مراکز آموزشی موفق خارج از دانشگاه از اقدامات مهم واحد بندرعباس خواهد بود. آینده نزدیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس برای دریافت مجوز چهار انجمن علمی دانشجویی دیگر هم اقدام میکند.
انتهای پیام/4117/4062/
انتهای پیام/