دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 مهر 1399 - 11:03

امید به بایدن به جای تدبیر!

مدتی است که موج تازه‌ای از سوی برخی رسانه‌های خاص، مبنی بر بهترشدن شرایط بازار ارز در صورت پیروزی نامزد دموکرات‌ها در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به راه افتاده است. تجدیدنظرطلبان، جو بایدن را فرشته نجات اقتصاد ایران می‌دانند؛ همانطور که برجام را حلال مشکلات می‌دانستند.
کد خبر : 522929

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، برخی از کارشناسان و رسانه‌های نزدیک به دولت و اصلاح‌طلبان مدت‌هاست که در حال شرطی‌سازی اقتصاد ایران برای مذاکره با آمریکا بوده و از سوی دیگر، در حال القای حل مشکلات کشور به‌ویژه در حوزه ارز با پیروزی جو بایدن در انتخابات آمریکا هستند. در این زمینه اخیراً گفت‌وگوهایی با مدیران سابق بانک‌ها و مدیران سابق و اسبق بانک مرکزی از سوی برخی رسانه‌های دولتی در حال انتشار است که مفهوم آن، چیزی جز آمادگی کشور برای پذیرش یک قطعنامه 598 دیگر برای ریزش ارز نیست.


برای نمونه، سیدکمال سیدعلی، معاون ارزی اسبق بانک مرکزی چندی پیش در گفت‌وگو با خبرگزاری اصلاح‌طلب ایلنا، با بیان اینکه پیروزی بایدن نرخ دلار را کاهش خواهد داد، اعلام کرد: با پیشی گرفتن بایدن از ترامپ در انتخابات پیش‌روی آمریکا، به نظر می‌رسد قیمت دلار روند کاهشی به خود بگیرد چراکه طبق گفته‌های بایدن مبنی بر اینکه به برجام برمی‌گردد و باید انتظار کاهش نرخ دلار را داشته باشیم.


احمد حاتمی یزد، مدیرعامل پیشین بانک صادرات نیز در گفت‌وگو با سایت اقتصاد24 شرایط فعلی را مشابه زمان جنگ توصیف کرد و قطع روند رو به رشد ارز را در شرایط فعلی نیازمند شوکی همچون قطعنامه‌۵۹۸ شورای امنیت سازمان ملل خواند و گفت: روند فعلی افزایش تقاضا در بازار ارز به دلیل انتخابات پیش روی آمریکا شکل گرفته‌است و اکنون نتیجه این انتخابات می‌تواند سمت و سوی بازار ارز را مشخص کند.


او افزود: پیروزی ترامپ با‌توجه به پیشینه این شخص در چهار سال حضور خود در کاخ سفید، انتظارات تحریمی بسیاری را به بازار ارز سیگنال کرده است. در این شرایط اتفاقی همچون پیروزی بایدن می‌تواند شوکی را به خریداران این بازار وارد کند و مانند قطعنامه‌۵۹۸ عمل کند که سبب نصف شدن قیمت ارز و سکه در روز انتشار خبر شد.


اصغرزاده: بایدن بیاید، وضعیت اقتصادی ایران بهبود پیدا می‌کند


در این میان، فعالین اصلاح‌طلب نیز ماه‌هاست که فضایی کاذب حول اقتصاد ایران به‌خصوص بازار ارز ایجاد کرده‌اند. در این میان، ابراهیم اصغرزاده چندی پیش در گفت‌وگو با شرق، تاکید کرد: برای اینکه مناسبات خودمان را در منطقه بهبود ببخشیم باید با اروپا و آمریکا ارتباط نزدیک‌تری برقرار کنیم و خیلی مهم است که آمریکا به اروپا نزدیک شود.


او صراحتاً پیروزی بایدن در انتخابات آمریکا را باعث فعال شدن نیروهای اصلاح‌طلب در ایران دانست و تصریح کرد: انتخابات ایران هم بر روابط ایران و آمریکا تأثیر خواهد گذاشت.اگر رییس‌جمهوری آینده شخصی محافظه‌کار باشد شرایط را سخت‌تر می‌کند.


وی از تأثیر پیروزی بایدن بر انتخابات ایران و تقویت نیروهای غربگرا در ایران سخن به میان آورد و گفت: روی‌کارآمدن دموکرات‌ها می‌تواند فرصت بهتری را فراهم کند تا در انتخابات آینده ایران هم شرایط برای نیروهای میانه‌رو یا غیراصول‌گرا به‌گونه‌ای باشد که بتوانند با معرفی کاندیدا در انتخاباتی رقابتی شرکت کنند. این فعال اصلاح‌طلب در ادامه در تلاش برای القای این گزاره که مذاکره با آمریکا در راستای منافع ملی است و برای تأمین این منافع ملی باید نگاه ایدئولوژیک به سیاست خارجی را کنار گذاشت، تاکید می‌کند: منافع ملی از اسمش هم مشخص است که باید منافع مردم را تأمین کند.


اصغرزاده همچنین با بیان اینکه اگر بایدن بیاید محور اصلی برنامه‌اش دیپلماسی و برگشتن به برجام خواهد بود، افزود: سیاست خارجی مبتنی بر دیپلماسی، مذاکره و گفت‌وگو از موضع برابر، باعث می‌شود وضعیت اقتصادی و معیشت مردم ما بهبود پیدا کند، به‌ویژه اگر ایران FATF را بپذیرد که به‌راحتی می‌توانیم نفت بفروشیم. من کلاً موافق هر نوع مذاکره بین ایران و کشورهای دنیا و نیروهای حتی متخاصم براساس حقوق برابر و از موضع برابر هستم و فکر می‌کنم همیشه از مذاکره سود برده‌ایم.


دلار 31‌هزار تومانی، محصول شرطی‌سازی اقتصاد ایران


خط مشی رسانه‌ای اصلاح‌طلبان با هدف شرطی سازی بازار ارز ایران، در حالی است که این جریان هفت سال پیش و در انتخابات ریاست جمهوری نیز شرط رفع مشکلات اقتصادی را در گرو مذاکره با غرب و حل و فصل مناقشه هسته‌ای می‌دانست. این جریان خاص برخلاف مشی رهبر انقلاب که همواره بر گره نخوردن اقتصاد و سیاست خارجی تاکید داشته‌اند، با مشروط ساختن اقتصاد ایران به روند مذاکرات با غرب و به‌ویژه با آمریکا، موجب شدند تا اقتصاد کشور با هر اخم نیروهای متخاصم، دچار تزلزل و از هم پاشیدگی شود.


بنابراین آنچه امروز مبرهن می‌نماید، این است که عنان گسیختگی وضعیت بازار ارز که باعث شده هر روز ارقام جدیدی روی بیلبورد صرافی‌های شهر به ثبت برسد، نه نتیجه مقاومت فعال دولت و ملت ایران بلکه محصول مستقیم وادادگی یک جریان اندیشگی خاص در برابر غرب است. همان جریان خاص، امروز نیز با در دست داشتن شریان‌های اقتصادی کشور و عدم توجه به توان و تولید داخلی، سعی دارد با ایجاد گرانی‌های کاذب و عدم حل مشکلات، قطعنامه‌598 را برای شرایط امروز مشابهت‌سازی کرده و تصریح بدارند که برای حل مشکلات، به قطعنامه‌ای دیگر از همان نوع نیاز داریم.


این جریان واداده، در حالی این روزها مشغول ایجاد ارتباط معنادار میان وضعیت آشفته بازار ارز با عدم مذاکره با غرب است که بسیاری از کارشناسان، سیاست‌های غلط مسوولان امر را دلیل رکوردشکنی دلار می‌دانند. برای نمونه، چندی پیش محسن زنگنه، نماینده مجلس و عضو کمیسیون برنامه‌و‌بودجه در توییتی با انتقاد نسبت به مکانیسم معاملات بر‌اساس «دلار فردایی» نوشت: «اینکه بانک مرکزی علی رغم تذکرهای متعدد نمایندگان و توصیه‌های مکرر اقتصاددانان نسبت به توقف فعالیت بازارهای غیررسمی ارز فردایی اقدام نمی‌کند، جای سؤال است.»


زنگنه تاکید کرد: «این نه به ترامپ مربوط است و نه به برجام.» از سوی دیگر اصلاح‌طلبان که این روزها دارند روی تحقق برجام‌های‌2 و 3 در صورت پیروزی بایدن مانور می‌دهند که تجربه کارکرد دموکرات‌ها به خصوص در دولت اوباما نشان داده که آن‌ها با مشروط ساختن وعده‌های خود به توقف فعالیت‌های منطقه‌ای و موشکی ایران، عملاً کاری از پیش نمی‌برند و به بهانه کوتاه نیامدن ایران از «مسائل ناموسی انقلاب»، فشارها و تحریم‌های خود را فزونی می‌بخشند.


بنابراین، می‌توان دریافت که ابزار فشار و تحریم، نقطه مشترک سیاست‌ورزی جمهوری‌خواهان و دموکرات‌هاست و در این زمینه، جز در روش، هیچ اختلافی میان این دو جناح در آمریکا وجود ندارد. پس باور به حل مشکلات اقتصادی ایران درصورت پیروزی بایدن، سرابی بیش نیست که اصلاح‌طلبان برای مقاصد سیاسی خود، مشغول بزرگ‌نمایی از آن هستند. همه این‌ها در حالی است که روز گذشته رهبر انقلاب به حل و علاج مشکلات کشور در داخل کشور تاکید کردند که این دقیقاً نقطه مقابل گزاره ای است که اصلاح‌طلبان با عمل نکردن به آن وضع کشور را از نظر اقتصادی به این روز کشانده‌اند.


منبع: صبح نو


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب