دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 مهر 1399 - 12:00
آنا گزارش می‌دهد؛

دستیابی به فناوری‌های پیشرفته صنعتی به همت دانش‌بنیان‌ها / توربین گازی بومی‌سازی شد

یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی موفق به ساخت توربین‌های گازی در ابعاد متنوع شده که در صنایعی مانند نفت‌وگاز، حمل‌ونقل و برق کاربرد دارد.
کد خبر : 517135
2408430.jpg

گروه فناوری خبرگزاری آنا،  توربین گازی یک موتور درون‌سوز و نوعی ماشین دوّار است که عملکردی مبتنی بر انرژی گازهای ناشی از احتراق دارد.  توربین گازی در نیروگاه‌ها، موتور هواپیمای مسافربری، جنگی، هلی‌کوپتر و کشتی استفاده می‌شود. هر توربین یک کمپرسور برای فشردن هوا و یک محفظه احتراق برای مخلوط کردن سوخت و هوا  دارد که احتراق در آن صورت می‌گیرد.



ساخت توربین گازی مخصوص نیروگاه‌ها


طی سال‌های اخیر کاربرد توربین‌های گازی بیشتر و بیشتر شده و پیشرفت‌های بیشماری در این حوزه صورت گرفته است. به لطف محققان و پژوهشگران کشور، سال‌هاست که ایران دانش ساخت توربین گازی را در اختیار دارد. یک شرکت دانش‌بنیان فعال در حوزه ساخت تجهیزات و ماشین‌آلات پیشرفته که از سال 1383 محصولات نیروگاهی می‌سازد، موفق به تولید توربین‌های گازی برای مصارف صنعت برق و نفت‌وگاز تولید شده است.


به گفته محمدجعفر صابر، مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان؛ توربین‌ها ماشین‌آلات دواری هستند که براساس انرژی ناشی از احتراق کار می‌کنند. دستیابی به دانش ساخت توربین بسیار دشوار و پیچیده به شمار می‌رود اما محققان ایرانی سال‌هاست که به آن دست یافته‌اند. از سوی دیگر برای ساخت توربین‌های گازی به فناوری های‌تک نیاز که این دانش به صورت مداوم به‌روزرسانی می‌شود.



 توربین گازی در چه صنایعی کاربرد دارد؟


توربین‌های گازی در تولید جریان برق و توربین‌های صنعتی در انتقال میعانات نفتی استفاده می‌شود. از آنجایی که توربین‌ها در درجه حرارت بالا و با سرعت زیاد کار می‌کنند و تحت تنش‌های حرارتی، مکانیکی و خوردگی قرار دارند،  اصطکاک در آنها زیاد است و در مدت زمان کوتاهی فرسوده می‌شوند. اگر خروجی توربین  به ژنراتور متصل شود، برق تولید می‌کند و اگر به یک ماشین دوّار وصل شود، قادر به انتقال میعانات گازی مانند نفت و گاز است.


کار اصلی توربین گازی تبدیل انرژی درونی گازهای فشرده و داغ به انرژی مکانیکی است. قسمتی از انرژی مکانیکی تولیدشده توسط توربین برای چرخاندن کمپرسور خودش مصرف می‌شود و انرژی باقی‌مانده نیز به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به کار گرفته می‌شود.  توربین گازی اگر به عنوان توربوژنراتور به کار گرفته شود مولد الکتریکی را می‌چرخاند و اگر به عنوان توربوجت یا توربوفن به کار گرفته شود، به هوا سرعت می‌دهد.



رفع نیاز صنایع به همت دانش‌بنیان‌ها


صابر می‌گوید؛ کاربرد اصلی توربین‌های گازی در صنایع برق و نفت و گاز است. این توربین‌ها نه‌تنها در بازار داخلی به فروش می‌رسد بلکه به بازارهای بین‌المللی نیز صادر می‌شود. فعالیت شرکت در سال‌های اخیر به دلیل محدودیت‌ها و تحریم‌ها، بیشتر شده و توربین‌ها با تنوع بیشتر و در تعداد زیادتر تولید می‌شوند.


 توربین‌های گازی محصولی پیشرفته در جهان به شمار می‌روند که در صنایع مختلف کاربرد دارند، بنابراین تولید داخلی آنها مانع از خروج ارز شده و علاوه‌ بر این باعث اشتغال‌زایی نیز می‌شود. به لطف و همت شرکت‌های دانش‌بنیان و با پشتکار و نوآوری محققان و پژوهشگران ایرانی، کشور نه‌تنها به دانش ساخت توربین گازی دست یافته بلکه این محصولات های‌تک را نیز تولید می‌کند. این امر از وابستگی ایران به کشورهای دیگر کاسته و آن را به یکی از صادرکننده‌های توربین گازی تبدیل کرده است.


انتهای پیام/4021/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب