واکنشهای تشکلهای دانشجوئی به ماجرای مکانیسم ماشه
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، رئیس جمهور آمریکا با خروج از برجام وعده توافق بهتری از توافق اوباما که بتواند با آن مسیر پیشرفت ایران در صنعت هستهای و دفاعی را متوقف کند؛ را داده بود، ولی این روزها و در نزدیکی به ایام انتخابات ریاست جمهوری این کشور، ترامپ میبیند که فشارها و تحریمهایی که پشت سر هم به کشور و ملت ما تحمیل کرده نتوانسته ملت بزرگ ایران را وادار به تسلیم کند.
ترامپ که حال از آنچه در ذهنش برای مذاکره با ایران میپروارند؛ ناکام شده، با دست انداختن به مکانیسم ماشه سعی دارد ایران را وادار به تسلیم کرده و پای میز مذاکره بکشاند تا بتواند از این مسیر هم از ایران امتیاز بگیرد و هم برگ برندهای در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا داشته باشد.
ماجرای تلاش دولت ترامپ برای فعال سازی مکانیسم ماشه در برجام در حالی صورت میگیرد که آمریکا حدود دو سال پیش از برجام خارج شده و حال با ادعایی مضحک میخواهد با استفاده از یکی از بندهای توافقی که خودشان آن را نقض کردهاند علیه ایران اقدام کنند!
این موضوع و اظهارات اخیر مقامات آمریکایی درباره فعال سازی مکانیسم ماشه موجب شده تا بسیاری از دانشگاهیان و تشکلهای دانشجوئی نسبت به آن واکنش نشان داده و با روش های مختلف از نمایندگان مجلس بخواهند تا تدابیری اتخاذ کنند تا در صورت فعال شدن پاسخ درخوری به این اقدام داده شود.
* رییس بسیج اساتید تهران: مکانیسم ماشه داروی شفابخشی برای آمریکای بیمار نیست
جلیل دارا رییس بسیج اساتید دانشگاههای تهران بر همین اساس؛ با اشاره به توطئههای آمریکا عیله ملت ایران گفت: آمریکای امروز آمریکای بیمار است. مثل یک بیمار سرطانی که به دنبال دارویی برای بهبودی خود می گردد.
وی تاکید کرد: مسئولان آمریکایی فکر می کنند با توسل به اقداماتی مثل مکانیسم ماشه می توانند از باتلاق بحران های داخلی کشورشان نجات یابند در حالیکه مکانیسم ماشه داروی شفابخشی برای آمریکای بیمار نیست.
* عضو هیات علمی دانشگاه تهران : تنها برگ ما برای کشیدن ترمز آمریکا تهدید به خروج از برجام و NPT است
محمّدصادق کوشکی عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرگزاری فارس، با اشاره به تهدیدات آمریکا مبنی بر فعال شدن مکانیسم ماشه، گفت: مکانیسم ماشه یکی از مشکلاتی بود که مخالفین برجام از ابتدا مفصل درباره آن صحبت کردند. بارها قبل از بستهشدن برجام و بعد از آن این هشدار را دادیم که اصلاً مکانیسم ماشه توسط غربیها تعبیه و در قطعنامه ۲۲۳۱ هم محکم شده که برجام اجرا شده است.
وی ادامه داد: غربیها آمدند توان هستهای را به دست خودمان صفر کردند و شش قطعنامه تحریمی شورای امنیت را موقتاً تعلیق کردند تا بعد که توان هستهای ما نابود شد، با مکانیسم ماشه آن قطعنامهها را دوباره برگردانند.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه وقتی توان هستهای ما به دست خودمان نابود شد، نوبت به مکانیسم ماشه رسید، اظهار داشت: مکانیسم ماشه شمشیری بود که آمریکاییها بالای سر ما قرار داده بودند تا یا برجام دو و سه را هم بپذیریم یا مکانیسم ماشه را فعال کنند.
کوشکی ادامه داد: اگر مکانیسم ماشه عملیاتی بشود، عملاً تمام تبلیغاتی که درباره فواید برجام انجام میشد ازجمله لغو بِالمَرّه تحریمها و خروج از فصل هفت، همه به باد فنا میرود.
وی با بیان اینکه با کشیده شدن ماشه، ما به سال ۹۲ برمیگردیم اما بدون توان هستهای، گفت: این شکست فقط شکست حامیان برجام نیست، بلکه خسارت محضی است برای جموری اسلامی. پس نباید اجازه این کار را به طرف آمریکایی بدهیم، آن هم نه برای اینکه چون برجام مقدس است، بلکه برای اینکه خسارت سنگینی برای ما به دنبال دارد.
کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: مجلس باید به سرعت مصوبهای را تصویب کند که اگر آمریکاییها مکانیسم ماشه را فعال کنند و شورای امنیت هم آن را تصویب کند، ایران نهتنها از برجام خارج خواهد شد، بلکه در تعهدات خود در NPT هم تجدید نظر خواهد کرد.
کوشکی افزود: برای اینکه مکانیسم ماشه اجرا نشود، این ارزش وجود دارد که ما به صراحت اعلام کنیم حتی از NPT هم خارج میشویم، چرا که در غیر اینصورت دوباره به سال ۹۲ برگردیم و این یعنی خسارت در خسارت.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران تصریح کرد: تهدید به خروج از برجام و NPT تنها برگهایی است که در دست ما قرار دارد تا با آنها ترمز آمریکا را بکشیم. اگر مکانیسم ماشه اجرا شود و ما در برجام وNPT حضور داشته باشیم، با دست خودمان، خودمان را دفن کردهایم.
* دبیر اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل: مجلس برنامه پیشرفت پرسرعت صنعت هستهای را قبل از فعال شدن مکانیسم ماشه تصویب کند
سید ایمان احمدی دبیر تشکیلات اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل هم در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس، با اشاره به زیادهخواهیهای آمریکا و توطئههای این کشور عیله ایران گفت: متاسفانه دولت از همان ابتدا ایده مرکزی خود برای حل مسائل کشور را همگرایی با غرب قرار داد و راهبرد خودش را که مذاکره با آمریکا و کشور های اروپایی بود، پیش برد. ولی همانطور که گروه ها و شخصیت های مختلف انقلابی پیش بینی می کردند، خروجی این مذاکرات که با عنوان برجام شناخته شد، در تحقق اهداف خودش ابدا موفق نبود و فارغ از آن هزینه های زیادی را نیز به کشور تحمیل کرد.
وی ادامه داد: در آخرین مرحله با روی کار آمدن ترامپ و خروج آمریکا از برجام، بسیاری از تحریمها که در واقع تحریمهای اصلی هم بودند، بازگردانده شدند و در عمل تاثیری را در جهت بهبود زندگی مردم ندیدیم و امروز شرایط اقتصادی در بدترین حالت خود قرار دارد.
احمدی افزود: آن چیزی که کاملا واضح و مبرهن است این است که برجام بدون آمریکا، معنای خاصی ندارد و برای رفع مسائل اقتصادی کشور هم دردی را دوا نکرده و نمیکند. در واقع برجام اساساً از روز اول یک ایده غلط برای حل مشکلات کشور بود. البته جریان انقلابی پیش بینی این روزها را میکرد و به طرق مختلف تذکرات لازم را به دولت محترم داد اما متاسفانه دستگاه دیپلماسی کشور با خوش بینی و بدون توجه به تجربه های قبلی کشور در مذاکره با قدرت های جهانی مسیر خود را پیش گرفت و شرایط امروز هم حاصل همان بی تدبیری هاست.
این فعال دانشجویی یادآور شد: امروز شاهد آن هستیم که آمریکا با سوءاستفاده از بندهای قطعنامه 2231 و برداشت حقوقی خاصی که ارائه می دهد، دنبال فعال سازی مکانیزم ماشه و صدور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برای بازگرداندن تحریم هاست. این برداشت سخیف حقوقی عبارت است از اینکه؛ اولاً در قطعنامه از لفظ «دولت های مشارکت کننده» استفاده شده است که آمریکا هم جزء آن است و ثانیاً این قطعنامه سندی مستقل از برجام است و ما با توجه به بندهای آن، مسئله را پیش می بریم.
دبیر تشکیلات اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل گفت: چطور ممکن است آمریکا که خود اولین ناقض برجام بوده، بتواند در مورد تعهدات قراردادی که رسما از آن خارج شده است نظر دهد؟ البته این همان خوی جهانخواری و مستکبرانه شیطان بزرگ است که برای ما ناآشنا نیست.
احمدی تصریح کرد: مکانیسم ماشه در واقع همان ساختاریست که برای حل و فصل اختلافات در برجام، طی یک ترتیبات و روند خاصی درنظر گرفته شده است. ارائه تحلیل پیرامون امکان فعال سازی این سازوکار توسط آمریکا و بررسی راه حل های دفع آن، از لحاظ حقوقی مسئلۀ پیچیده ای است که اظهار نظر در مورد آن را به متخصصان حقوق بین الملل می سپاریم اما لازم است چند نکته مهم مورد توجه مسئولان جمهوری اسلامی قرار گیرد.
وی ادامه داد: اولاً ما همچنان مثل گذشته تاکید می کنیم که دولت باید باب هرگونه مذاکره با آمریکا در هر سطحی را ببندد. از دولت محترم این خواسته را داریم که در این زمینه مواضع خود را متناسب با قانون اساسی کشور و مشی استکبارستیزی انقلاب اسلامی اتخاذ کند. دستگاه دیپلماسی ما نباید اشتباهی را که در اعتماد به طرف های روبرو انجام داد، تکرار کند و عاقلانه آنست که خوشبینی را کنار بگذارد.
دبیر تشکیلات اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل اضافه کرد: ثانیا دولت ایران نباید خودش را معطل سازمان ملل و نهادهای بین المللی کند. بلکه باید با انجام اقدامات ایجابیِ فعالانه و عالمانه، واکنش مناسب و متناسب نشان بدهد. واضح است اینکه دولت بخواهد از طریق همکاری های فوق العاده با غرب اقدام رو به عقب و منفعلانه انجام بدهد و به امید تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل بماند، این مصداق یک موضع ضعیف از جانب دستگاه دیپلماسی کشور است.
احمدی در ادامه خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی، افزود: باید گفت اولین اقدامی که مجلس باید انجام دهد این است که یک سازوکار مشخص و فوری برای بررسی، تصمیم گیری، تصمیم سازی و نظارت در رابطه با تعیین تکلیف برجام و اقدامات قانونی مربوط به آن، طراحی و پیاده سازی کند. مجلس کمیسیون ویژه بررسی برجام را که در مجلس گذشته وجود داشت و متاسفانه شاهد عملکرد جدی از طرف آن نبودیم، مجدداً فعال کند.
وی تاکید کرد: البته مشخص است باید ماموریت های جدید برای آن تعریف و عناصر انقلابی، دلسوز و فهیم در آن مورد استفاده قرار گیرند. اگر حدود وظایف این کمیسیون و انتخاب افراد آن به درستی انجام شود شرایط برای بررسی ابعاد مختلف مسئله و رسیدن به یک تصمیم منطقی و معقول، طی یک روند مشخص و قانونی فراهم خواهد شد.
دبیر تشکیلات اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل خاطرنشان کرد: مجلس باید پس از مشخص شدن این سازوکار و با همکاری دولت، مواضع متقابل هوشمدانه در هر سطحی که لازم است اعم از محدودکردن دسترسی ها و برداشتن گام جدید کاهش تعهدات برجامی، تا خروج از پروتکل الحاقی و حتی خروج از پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای (ان پی تی) را اتخاذ و سپس دستگاه دیپلماسی را مکلف به انجام آنها و بر حسن اجرای آن نظارت کند.
وی گفت: همچنین از آنجا که احتمال فعال شدن این مکانیسم وجود دارد، مجلس باید طی یک حرکت پیشدستانه و بازدارنده، هرچه سریعتر برنامهای جامع در خصوص پیشرفت پرسرعت صنعت هستهای کشور و جبران عقب ماندگی های این چند سال، به عنوان نقشه راه جمهوری اسلامی در زمینه مسائل هسته ای، برای پساموت برجام تصویب کند تا در صورت وقوع این مسئله، از روز بعدش اجرای آن آغاز شود.
احمدی تصریح کرد: اگر مکانیسم ماشه فعال و بازگرداندن تحریم ها صورت گیرد، بدعتی خواهد شد که در آینده هر عضو دائم شورای امنیت بتواند به بهانه های مختلف تحریم ها را برگرداند و با این دستاویز جمهوری اسلامی را تحت فشار قرار دهد و هر زمان که احساس کردند موضع جمهوری اسلامی خلاف نظر آنهاست، از این طریق کشور را تهدید کنند.
وی گفت: دولت باید از این کنش های منفعلانه دست بکشد و قدمی رو به جلو بردارد. اما از آنجا که به نظر میرسد دولتی عزمی برای تغییر رویه خود ندارد، این مهم تنها با ورود جدی و ساختارمند مجلس حل و فصل خواهد شد. مجلس باید از تصمیمات غلط و تبعات منفی آن جلوگیری و مسیر را برای اتخاذ مواضع مقتدرانه و هوشمندانه فراهم کند.
* عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی دانشجویان: اقدامات احمقانه ترامپ نتیجه دیپلماسی منفعلانه است
امیر محمد زارعی عضو شورای مرکزی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان هم به فارس، گفت: «مکانیسم ماشه» یا همان «اسنپبک»، بخشی از سازوکار حل و فصل اختلافات در برجام یا بهعبارت دیگر ساز و کار بازگشت تحریمهای شورای امنیت ذیل قطعنامههای پیش از ۲۲۳۱ است و بهنظر میرسد واشنگتن بهدنبال تفسیر مخدوش و کاملاً غلط از یک بند قطعنامه بود و میخواست بگوید بهرغم اینکه در برجام حضور ندارد اما هنوز یکی از طرفهای توافق است و این حق را دارد از مکانیسم ماشه استفاده کند.
وی تاکید کرد: این تفسیر آمریکاییها البته از سوی دیگر اعضای برجام مورد پذیرش نبوده و «برایان هوک» هم اذعان کرده استفاده از مکانیسم ماشه دیگر حق واشنگتن نیست. دیپلماتهای اروپایی نیز معتقدند حرفها و استدلالهای مقامهای آمریکایی خریدار چندانی در بین کشورهای جهان ندارد.
زارعی تصریح کرد: اما لجاجت آمریکا برای اعلام یکجانبه اسنپبک، بیش از آنکه واقعیت در صحنه را تغییر دهد، شورای امنیت را با یک آشوب و بینظمی روبرو میکرد. این اقدام آمریکا اعمال ضربه حیثیتی و سیاسی بر خود موجودیت شورای امنیت میبود.
این فعال دانشجویی تصریح کرد: شورای امنیت سازمان ملل سال ۲۰۰۷ تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را اعمال کرد. این تحریمها اواسط اکتبر طبق توافق ۵+۱ منقضی میشود. انقضای تحریم تسلیحاتی یعنی اینکه ایران از اواخر مهر امسال میتواند از هر که دوست داشت سلاح بخرد یا به هر که دوست داشت سلاح متعارف بفروشد.
وی تاکید کرد: گرچه آمریکا از برجام خارج شده، اما تهدید کرد که با تمدید نشدن تحریمهای تسلیحاتی، از بندی در برجام برای بازگشت همه تحریمهای سازمان مل علیه ایران استفاده خواهد کرد. برای فعالسازی مکانیسم ماشه آمریکا میبایست شکایتی را علیه ایران درباره نقض برجام به شورای امنیت ببرد. سپس شورای امنیت باید ظرف ۳۰ روز درباره قطعنامهای برای ادامه معافیت تحریمی ایران تصمیمگیری کند. اگر این قطعنامه تا مهلت مقرر ارائه نشود، همه تحریمهای سازمان ملل که قبل از سال ۲۰۱۵ برقرار بود، به طور خودکار بازمیگردد.
عضو شورای مرکزی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان گفت: در حال حاضر مسئله ایران تبدیل به اولویت شماره یک سیاست خارجی ترامپ شده است. آمریکا به طور رسمی در هشتم می ۲۰۱۸ از برجام خارج شد و گزارش آن را نیز به شورای امنیت ارائه داد. این اعلام توسط طرفین برجام، بعنوان خروج شناسایی شد، آن هم به شکلی که آمریکا دیگر از حق و تکلیفی نسبت به برجام برخوردار نبود.
وی افزود: دولت آمریکا در ۱۱ می ۲۰۱۸ به تمامی مشارکتکنندگان در برجام اطلاع داده است که ایالات متحده دیگر هیچگونه «مشارکتی» در نشستها و فعالیتهای مرتبط با برجام نخواهد داشت. واژه «مشارکت» عنوانی است که تیم امنیت ملی ترامپ برروی آن متمرکز شدهاند و میخواهند تفسیر خود از آن را به شورای امنیت دیکته کند.
زارعی یاداور شد: تعجب برانگیز نیست که مسئله ایران، اکنون فضای انتخاباتی آمریکا را بشدت دوقطبی کرده است. خصوصاً بعد از آنکه دیان دجانی رئیس دورهای شورای امنیت آب پاکی را روی دست نماینده آمریکا ریخت و به درخواست آن برای استفاده از مکانیزم ماشه پاسخ منفی داد. حال دست رد شورای امنیت بر سینه آمریکا نتیجه انتخابات را برای ترامپ غامضتر کرده است. این شکستهای پی در پی ممکن است برای ترامپ غیر قابل تحمل گردد و این وضعیت او را رادیکالتر کند.
وی گفت: یقیناً مسیر پیشرو سخت نخواهد بود اگر مبتنی بر مصالح ملی هوشیارانه تصمیم بگیریم و همچنان امیدوار به عقب نشستن آمریکائیها باشیم و از همه مهمتر خودمان را برای هر سناریویی حتی نظامی آماده نگاه داریم. مطمئناً در سایه اهتمام به این متغیرهاست که آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند.
دبیر سیاسی تحکیم وحدت: آمریکا بتواند مکانیسم ماشه را فعال کند، طبیعتا دیگر حتی اسمی از برجام باقی نمیماند
علی بزرگخو دبیر سیاسی تحکیم وحدت هم گفت: اگر آمریکا بتواند مکانیسم ماشه را فعال کند، طبیعتا دیگر حتی اسمی از برجام باقی نمیماند؛ فلذا ابتدا باید خروج سریع ایران از برجام صورت بگیرد. یک اشتباهی میشود و آن این است که میگویند ما برای اعمال فشار به آژانس به آمریکا یا هرجای دیگری بیایم از NPT خارج شویم در حالی که هنوز داخل برجام مانده ایم.
بزرگخو اضافه کرد: این مسئله یک اشکال اساسی دارد و آن هم این است که NPT یک قرارداد بین المللی در جهت تحقیقات و نظارت آژانس بر ایران است و ما در بعد تحقیقاتی برجام که ما امروز به آن عمل میکنیم در حالی که به بعد عملیاتی آن عمل نمیکنیم و عملاً از آن خارج شده ایم تمام تعهدات عملیاتی مان لغو شده است، ولی به بعد نظارتی برجام داریم عمل میکنیم به بعدی که آژانس میتواند از ما نظارت کند از بخشهای هستهای ما نظارت کند و چیزهای دیگر و بعد تحقیقاتی.
وی گفت: مسئله ای که وجود دارد این است که مادامی که ما در برجام هستیم خروج از NPT اساسا معنا نمیدهد و اگر هم بخواهیم از آن خارج شویم و نظر کارشناسی بر این باشد که ما بتوانیم از آن خارج شویم اولا باید سریعا از برجام خارج شد و بعدا به آن فکر کرد که البته بنده اینجا اصلا تأیید نمی کنم که ما باید از NPT خارج شویم یا نه.
* مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه شریف: بعد از اجرای مکانیسم ماشه، ماندن ایران در برجام حماقت محض است
سعید نعیمی مسئول واحد سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه شریف هم گفت: . آمریکا می داند که با این اقدام کاری به جایی نمی برد و این را ما در تمدید قرارداد تسلیحاتی علیه ایران شاهد بودیم. یعنی با اینکه میداند این اتفاقات میافتد اما به این حرکت ادامه می دهد.
نعیمی در ادامه افزود: تحلیل من از این اقدام آمریکا در جهت فعال کردن مکانیسم ماشه به نظرم دو دلیل می تواند داشته باشد. یکی مسئله منطقه است آمریکا میخواهد با این کار و با توجه به این که نزدیک انتخابات نیز هست،محور ضد ایرانی منطقه را با خود همراه کند. مثل اسرائیل امارات و عربستان که بخواهد از حمایت سیاسی اقتصادی آنها در انتخابات استفاده کند.
این فعال دانشجویی تصریح کرد: آمریکا میخواهد با فعال کردن مکانیسم ماشه و با توجه به این که نزدیک انتخابات نیز هست،محور ضد ایرانی منطقه را با خود همراه کند. مثل اسرائیل امارات و عربستان که بخواهد از حمایت سیاسی اقتصادی آنها در انتخابات استفاده کند.
وی بیان کرد: مسئله دوم نیز بالا نگه داشتن جنگ روانی علیه ایران در سیاست خارجه است و هدف آن سرگرم کردن ایران و گرفتن انرژی و توانش می باشد که نتوانیم به مسائل دیگر خود بپردازدیم. آمریکا می داند که با این اقدام کاری به جایی نمی برد و این را ما در تمدید قرارداد تسلیحاتی علیه ایران شاهد بودیم. یعنی با اینکه میداند این اتفاقات میافتد اما به این حرکت ادامه می دهد.
سعید نعیمی اظهار کرد: در مورد همراهی دیگر کشورها با اقدام فعال کردن مکانیسم ماشه آمریکا علیه ایران خصوصاً کشورهای اروپایی به نظرم با این موضوع همراهی نخواهند کرد. به این جهت که میخواهند ضربه ای به ترامپ بزنند. چون برای اروپا مطلوب است که شخص بایدن در انتخابات رای بیاورد و با این حرکت میتوانند کمکی به بایدن برای پیروزی در انتخابات پیش رو کنند.
مسئول واحد سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه شریف با تأکید بر همراهی نکردن چین و روسیه در اقدام آمریکا گفت: چین و روسیه نیز اولاً به خاطر روابطی که با ایران دارند به جهت دشمن مشترک دانستن آمریکا و منافع کشورهای خود در انتخابات آمریکا، با این حرکت همراهی نخواهند کرد و در شرایط کلی این اتفاقات شرایط ایران را در سیاست خارجه سخت خواهد کرد.
وی گفت: اتفاقات موجب می شود که کشورهای اروپایی و چین و روسیه از ایران دفاع کنند و در آینده نزدیک طرحی را روی میز بگذارند از ما بخواهند در مورد موشک های بالستیک و غیره با هم مذاکره کنیم. یعنی الان کشورهای اروپایی در این مسائل موضع تقریبا منطقیای گرفتند. ایران نیز اگر بخواهد بعداً با این طرح مذاکره مخالفت کند به عنوان یک فرد غیرمنطقی در سیاست خارجه شناخته می شود.
نعیمی افزود: برای اروپا مطلوب است که شخص بایدن در انتخابات رای بیاورد و با این حرکت میتوانند کمکی به بایدن برای پیروزی در انتخابات پیش رو کنند. چین و روسیه نیز اولاً به خاطر روابطی که با ایران دارند به جهت دشمن مشترک دانستن آمریکا و منافع کشورهای خود در انتخابات آمریکا، با این حرکت همراهی نخواهند کرد
مسئول واحد سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه شریف گفت: در واکنش به این اقدام دولت ایران نیز ولی بعید است که واکنش خاصی داشته باشد. مجلس باید با تصویب طرحی دولت را مکلف کند که به تمام تصویبات هستهای پایان دهد و از برجام خارج شود. چرا که اگر مکانیسم ماشه اجرا شود و تحریمها برگردد، یک حماقت محض است که البته در زمان امضای برجام نیز در یکی از بندهای آن این مسئله وجود داشت که با وجود برگرداندن تحریمها ایران باید به تمامی تعهدات خود عمل کند.
نعیمی بیان کرد: یک تفاوتی بین آینده سیاسی جمهوری خواهان و دموکراتها است و آن این است که جمهوریخواهان فشارها را بر علیه ایران اجازه کوتاهتر و خیلی عیان تر جلو میبرند اما دموکراتها ملایمتر برخورد کرده که البته در عمل هیچ اتفاقی نخواهد افتاد. در مورد رابطه دیگر کشورها مثل کشورهای اروپایی و چین و روسیه با آمریکا نیز خیلی بستگی به نتیجه انتخابات آمریکا دارد که اگر بایدن به سر کار بیاید خیلی به نفع این کشورها خواهد شد.
وی در پایان گفت: در این چند سال نیز نوع تعاملاتی که ترامپ با این کشورها داشت موجب شد روابط تعهدات بینالمللی متفاوت شود که البته در کل تفاوتی نخواهد بود و صرفا وضعیت و داخل کشور ایران نیز چند خواهد شد که عده ای می گویند دوباره باید مذاکره کنیم و این مسئله خطرناکی است و نباید اجازه دهیم این زمین بازی تعریف شود.
* مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه شریف: بعد از اجرای مکانیسم ماشه، ماندن ایران در برجام حماقت محض است
سعید نعیمی مسئول واحد سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه شریف هم گفت: . آمریکا می داند که با این اقدام کاری به جایی نمی برد و این را ما در تمدید قرارداد تسلیحاتی علیه ایران شاهد بودیم. یعنی با اینکه میداند این اتفاقات میافتد اما به این حرکت ادامه می دهد.
نعیمی در ادامه افزود: تحلیل من از این اقدام آمریکا در جهت فعال کردن مکانیسم ماشه به نظرم دو دلیل می تواند داشته باشد. یکی مسئله منطقه است آمریکا میخواهد با این کار و با توجه به این که نزدیک انتخابات نیز هست،محور ضد ایرانی منطقه را با خود همراه کند. مثل اسرائیل امارات و عربستان که بخواهد از حمایت سیاسی اقتصادی آنها در انتخابات استفاده کند.
این فعال دانشجویی تصریح کرد: آمریکا میخواهد با فعال کردن مکانیسم ماشه و با توجه به این که نزدیک انتخابات نیز هست،محور ضد ایرانی منطقه را با خود همراه کند. مثل اسرائیل امارات و عربستان که بخواهد از حمایت سیاسی اقتصادی آنها در انتخابات استفاده کند.
وی بیان کرد: مسئله دوم نیز بالا نگه داشتن جنگ روانی علیه ایران در سیاست خارجه است و هدف آن سرگرم کردن ایران و گرفتن انرژی و توانش می باشد که نتوانیم به مسائل دیگر خود بپردازدیم. آمریکا می داند که با این اقدام کاری به جایی نمی برد و این را ما در تمدید قرارداد تسلیحاتی علیه ایران شاهد بودیم. یعنی با اینکه میداند این اتفاقات میافتد اما به این حرکت ادامه می دهد.
سعید نعیمی اظهار کرد: در مورد همراهی دیگر کشورها با اقدام فعال کردن مکانیسم ماشه آمریکا علیه ایران خصوصاً کشورهای اروپایی به نظرم با این موضوع همراهی نخواهند کرد. به این جهت که میخواهند ضربه ای به ترامپ بزنند. چون برای اروپا مطلوب است که شخص بایدن در انتخابات رای بیاورد و با این حرکت میتوانند کمکی به بایدن برای پیروزی در انتخابات پیش رو کنند.
مسئول واحد سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه شریف با تأکید بر همراهی نکردن چین و روسیه در اقدام آمریکا گفت: چین و روسیه نیز اولاً به خاطر روابطی که با ایران دارند به جهت دشمن مشترک دانستن آمریکا و منافع کشورهای خود در انتخابات آمریکا، با این حرکت همراهی نخواهند کرد و در شرایط کلی این اتفاقات شرایط ایران را در سیاست خارجه سخت خواهد کرد.
وی گفت: اتفاقات موجب می شود که کشورهای اروپایی و چین و روسیه از ایران دفاع کنند و در آینده نزدیک طرحی را روی میز بگذارند از ما بخواهند در مورد موشک های بالستیک و غیره با هم مذاکره کنیم. یعنی الان کشورهای اروپایی در این مسائل موضع تقریبا منطقیای گرفتند. ایران نیز اگر بخواهد بعداً با این طرح مذاکره مخالفت کند به عنوان یک فرد غیرمنطقی در سیاست خارجه شناخته می شود.
نعیمی افزود: برای اروپا مطلوب است که شخص بایدن در انتخابات رای بیاورد و با این حرکت میتوانند کمکی به بایدن برای پیروزی در انتخابات پیش رو کنند. چین و روسیه نیز اولاً به خاطر روابطی که با ایران دارند به جهت دشمن مشترک دانستن آمریکا و منافع کشورهای خود در انتخابات آمریکا، با این حرکت همراهی نخواهند کرد
مسئول واحد سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه شریف گفت: در واکنش به این اقدام دولت ایران نیز ولی بعید است که واکنش خاصی داشته باشد. مجلس باید با تصویب طرحی دولت را مکلف کند که به تمام تصویبات هستهای پایان دهد و از برجام خارج شود. چرا که اگر مکانیسم ماشه اجرا شود و تحریمها برگردد، یک حماقت محض است که البته در زمان امضای برجام نیز در یکی از بندهای آن این مسئله وجود داشت که با وجود برگرداندن تحریمها ایران باید به تمامی تعهدات خود عمل کند.
نعیمی بیان کرد: یک تفاوتی بین آینده سیاسی جمهوری خواهان و دموکراتها است و آن این است که جمهوریخواهان فشارها را بر علیه ایران اجازه کوتاهتر و خیلی عیان تر جلو میبرند اما دموکراتها ملایمتر برخورد کرده که البته در عمل هیچ اتفاقی نخواهد افتاد. در مورد رابطه دیگر کشورها مثل کشورهای اروپایی و چین و روسیه با آمریکا نیز خیلی بستگی به نتیجه انتخابات آمریکا دارد که اگر بایدن به سر کار بیاید خیلی به نفع این کشورها خواهد شد.
وی در پایان گفت: در این چند سال نیز نوع تعاملاتی که ترامپ با این کشورها داشت موجب شد روابط تعهدات بینالمللی متفاوت شود که البته در کل تفاوتی نخواهد بود و صرفا وضعیت و داخل کشور ایران نیز چند خواهد شد که عده ای می گویند دوباره باید مذاکره کنیم و این مسئله خطرناکی است و نباید اجازه دهیم این زمین بازی تعریف شود.
* بسیج دانشجویی ۴۱ دانشگاه تهران : طرح ۳ فوریتی خروج از برجام روی میز نمایندگان قرار گیرد
بسیج دانشجویی ۴۱ دانشگاه تهران در بیانیهای با اشاره به عزم آمریکا برای فعال کردن مکانیسم ماشه و برگرداندن قطعنامههای قبلی علیه جمهوری اسلامی ایران، از نمایندگان مجلس خواستند تا در کنشی پیشدستانه طرح ۳ فوریتی خروج از برجام را روی میز بگذارند.
متن نامه ۴۱ بسیج دانشجویی دانشگاههای تهران از این قرار است:
نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
حدود پنج سال از نتیجه مذاکرات هستهای یعنی تصویب قطعنامه ۲۲۳۱ در شورای امنیت سازمان ملل و انعقاد توافقنامه برجام که ضمیمه همان قطعنامه است، میگذرد. توافقنامهای که البته در آن شروع تعهدات طرفین همزمان نبود و از همان ابتدا بیم این میرفت که بعد از اجرایی شدن تعهدات جمهوری اسلامی، طرف مقابل به تعهداتش جامه عمل نپوشاند. آن تیر خلاصی که سال ۱۳۹۴ کارشناسان را به هشدار و دانشجویان را به اعتراض واداشت، اکنون در حال شلیک شدن است؛ «فعال شدن مکانیسم ماشه پس از انجام همه تعهدات توسط طرف ایرانی».
ماشه میچکد!
مستحضرید که مهر ماه امسال، منطبق بر برجام، تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران باید برداشته شود؛ این خوشایند ایالات متحده نیست و در پی فعال کردن مکانیسم ماشه، او را به تکاپو واداشته. آمریکا علیرغم خروج از برجام معتقد است در برجام شأنیت هیئت مؤسس دارد و طبق بندهای ۱۰ و ۱۱ قطعنامه ۲۲۳۱ میتواند مکانیسم ماشه را فعال کند. بندهای ۳۶ و ۳۷ برجام نیز به سازوکار حل اختلاف در برجام پرداخته؛ اما در صورت حل نشدن اختلاف در کمیسیون مشترک برجام، اختلاف به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع خواهد شد؛ آمریکا نیز با علم به این نکته، ابتدا شکایت را در شورای امنیت ثبت کرد تا خودش را معطل کمیسیون مشترک برجام نکند.
اگر شورای امنیت سازمان ملل را نهادی حقوقی میدانستیم، ای بسا اصلا آمریکا امکان ثبت درخواست فعال شدن مکانیسم ماشه را نداشت؛ اما متأسفانه سازمان ملل نهادی کاملا سیاسی است؛ اکنون از قرائن نیز بر میاید درخواست آمریکا ثبت شده و اروپا – حتی اگر موضعی متفاوت از ایالات متحده داشته باشد، یارای مقابله با آمریکا را ندارد؛ چراکه برای مقابله با آمریکا، باید توسط یکی از اعضای شورای امنیت قطعنامهای پیشنهاد شود که ضمن آن آمریکا را به عنوان عضو خارج شده از برجام تلقی کند و نه عضو هیئت مؤسس؛ حال اینکه یقینا چنین قطعنامهای با وتوی آمریکا مواجه خواهد شد.
با فعال شدن مکانیسم ماشه در تاریخ ۳۰ شهریور، قطعنامههای پیش از قطعنامه ۲۲۳۱ علیه ایران بر خواهد گشت و جالب اینجاست که حتی با برگشتن همه ی تحریمهای پیشین و مصوب شدن آنها در نهاد بین المللی سازمان ملل، برجام از بین نمیرود و طبق بند ۱۲ قطعنامه ۲۲۳۱ جمهوری اسلامی همچنان باید به تعهدات خویش پایبند باشد!
نمایندگان محترم!
حال که از رفع همه تحریم ها به صورت یکجا، «تقریبا هیچ» محقق شده و حداقل خسارت مادی این توافق، از دست رفتن ۷ سال از عمر کشور در راه رسیدن به افق مطلوب اقتصادی و قدرت منطقه ای بوده و این راه برای کشور، آورده ای به جز تعطیل کردن صنعت هسته ای و آشفته بازار خودرو و ارز و مسکن نداشته، بار سنگین مسئولیت به دوش شما نمایندگان مردم است.
در شرایطی که در سال آخر دولت هستیم و همچنان با اهمال ایشان در جمیع عرصه ها مواجهیم، نقش مجلس بیش از پیش پررنگ است. اجرای غلط تصمیماتی نظیر افزایش نرخ بنزین در سال گذشته که کشور را به آشوب کشانید، در کنار مدیریت های فشل و فرسوده در فضای مجازی و خصوصی بازی های گاه و بی گاه و ده ها مورد دیگر، مردم را به قطع امید از دولت امید واداشته ؛ اما خسارتی که کم کاری احتمالی مجلس در این خصوص می تواند به آینده کشور و مردم وارد کند، چندین مرتبه سنگین تر است.
اکنون که بیش از ۳ ماه از نشستن شما بر کرسی تصمیم سازی و تصمیم گیری کشور می گذرد، نوبت به انتخابی تاریخی رسیده است؛ دوراهی که در یک طرف، تئوری وادادگی ۷ ساله خودنمایی می کند که گویا این ۷ سال هم کافی نبوده و اکنون نیز کشور را معطل انتخابات آمریکا کرده تا این بار به جای سگ زرد، با شغال مذاکره کند!
طرف دیگر اما می توانید شما باشید. شما نمایندگان ملت اکنون در پیشگاه خدا ، امام راحل و شهدای عظیم الشانمان و خصوصا سیدالشهدای مقاومت، مسئولیت این انتخاب خطیر را به عهده دارید.
می توانید با ادامه سازش با استکبار حتی پس از خروج رسمی از برجام و حتی پس از بازگشت همه چیز به شرایط بدتر از قبل از برجام، راه مجلس گذشته در تصویب بیست دقیقه ای را ادامه دهید.
و یا می توانید یک بار برای همیشه خط بطلانی بر مسلک غرب زدگان بی تدبیر بکشید؛ کنشی پیش دستانه و فعالانه برای مقابله با آمریکا انجام دهید و با تصویب طرح سه فوریتی مبنی بر خروج از برجام و توقف کامل تعهدات و یا در کمترین حالت، کاهش تعهدات و نیز ایجاد اهرم فشاری مبنی بر اخراج بازرسان آژانس و جلوگیری از بازرسی های گسترده و بی حساب و کتاب ، سیلی محکمی به طرف مقابل بزنید، پیش از آن که کار از کار بگذرد.
حال که ضرر محض برجام بر همگان آشکار شده، از شما نماینده محترم انتظار می رود به وظیفه ای که قریب به ۱۰۰ روز پیش برای انجام آن سوگند یاد کردید، وفادار باشید.
باشد که نتیجه این اقدام شما، التیامی بر زخم ۷ ساله سازش باشد و مسیر تغییر به نفع مردم را هموارتر سازد.
* درخواست بیش از ۳۰۰ بسیج دانشجویی از مجلس برای برخورد با فعال سازی احتمالی مکانیسم ماشه
بسیج دانشجویی ۳۰۷ دانشگاه کشور هم اخیرا طی نامهای به نمایندگان کمیسیون امنیت ملی و سیاست امور خارجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به اقدامات آمریکا برای فعال کردن مکانیسم ماشه در برجام تاکید کردند: مجلس میبایست به مسائل مربوط به موضوع ورود فوری کرده و بر اساس بندهای ۳ و ۶ قانون "اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام"، نظارت پیشگیرانه خود را نسبت به عملکرد دولت آغاز و قانونی مبنی بر اقدام فوری ایران در صورت فعالشدن مکانیسم ماشه، در گام اول شامل جمع کردن دوربینهای نظارتی آژانس، اخراج بازرسان و در ادامه خروج کامل از برجام، خروج از پروتکل الحاقی و حتی خروج از NPT تصویب کند.
متن این نامه به شرح زیر است:
نمایندگان محترم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی
با سلام و احترام
کشورهای عضو برجام در نشست اخیر وین با محکوم کردن اقدام امریکا مبنی بر فعال کردن مکانیسم ماشه اظهار داشتند که باتوجه به خروج امریکا از برجام، امکان استفاده از مکانیسم ماشه در برجام وجود ندارد و بعید به نظر میرسد که این کشور موفق شود تحریمهای ایران را از سر بگیرد.
این درحالیست که آمریکا بر خلاف این اظهارات و به جای استفاده از بند ۳۶ و ۳۷ برجام، از بندهای ۱۰ و۱۱ قطعنامه ۲۲۳۱ استفاده کردهاست. از آنجایی که اسم امریکا در بند ۱۰ قطعنامه آمده، آنها ادعا میکنند که این بند به آنها شان هیئت موسس میدهد. با این تفسیر، از نظر حقوقی امریکا میتواند از این مکانیسم استفاده کند.
از طرفی با توجه به نزدیک شدن به تاریخ مقرر تصمیمگیری ناظر به ادامه تعلیق تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل در مهر ۹۹ که در بیانیه وزارت خارجه ذکر شده، آمریکا در پیامی تاکیدکرده که چنانچه هر یک از اعضای شورای امنیت قطعنامهای مبنی بر ادامه تعلیق تحریم های ایران دهد، امریکا با آن مخالفت میکند.
باتوجه به اینکه اصل تحریمها یعنی تحریمهای امریکا همچنان برقرار است و اتحادیه اروپا برای همکاری با ایران نیاز به تعلیق این تحریمها دارد، عدم موفقیت برجام در رفع تحریمها واضح و مبرهن است.
در این بین حداقل و تنها امتیاز ایران برای ادامه برجام تعلیق تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل است و با کنش اخیر امریکا مشخصا تمدید تعلیق تحریمهای شورای امنیت در ابهام است و عدم تمدید آن امتیازات ایران در برجام را به صفر میرساند. در این شرایط طبق بند 12 قطعنامه، حتی در صورت بازگشت تحریمها، ایران میبایست به تعهدات خود ادامه دهد.
در این شرایط اظهار آقای ظریف مبنی بر ادامه نظارتهای سختگیرانه ۹۲ درصدی آژانس بر برنامه صلحآمیز هستهای ایران ، این پیام را برای شورای امنیت سازمان ملل میدهد که حتی با فعال شدن مکانیسم ماشه، ایران همچنان به نظارتها پایبند خواهدبود.
از طرفی اظهار آقای ربیعی مبنی بر تصمیمگیری راجع به ادامه برجام معطوف بر تصمیم شورای عالی امنیت ملی است، خلاف متن صریح قانون " اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام" مصوب مجلس شورای اسلامی، است. درحالی که شورای عالی امنیت ملی نقش مجری داشته و در این امر مجلس تصمیمگیرنده است. این اظهار آقای ربیعی در تکمیل حرف آقای ظریف، مواجهه ایران در برابر اقدامات امریکا را از موضع ضعف ارائه میدهد.
از طرفی با توجه به سابقه بد آژانس در حفظ اطلاعات ایران و در نتیجه نقض بند ۶ قانون "اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام" مبنی بر رعایت امنیت ملی کشور، در این شرایط اضافه کردن دو مکان دیگر به دسترسیهای آژانس در دیدار ۴ شهریور ۹۹ آقای روحانی و رئیس آژانس ، تشدید موضع ضعف ایران است و حساسیت مسئله امنیت ملی را نیز جدیتر میکند.
اطمینان از عدم پاسخ جدی و ماندن ایران در برجام ،باعث خروج آمریکا از برجام شد و در شرایط فعلی تکرار این اشتباه جسورتر شدن طرف مقابل را به دنبال خواهد داشت.
بنابراین مجلس میبایست ورود فوری کرده و بر اساس بندهای ۳ و ۶ قانون "اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام"، نظارت پیشگیرانه خود را نسبت به عملکرد دولت آغاز و قانونی مبنی بر اقدام فوری ایران در صورت فعالشدن مکانیسم ماشه، در گام اول شامل جمع کردن دوربینهای نظارتی آژانس، اخراج بازرسان و در ادامه خروج کامل از برجام، خروج از پروتکل الحاقی و حتی خروج از NPT تصویب کند.
درمقابل همه این فشارهایی که صورت میگیرد ایران واکنشی انفعالی دارد و یا واکنشی که نشان دهنده پاسخگویی ایران به این حرکت آمریکا و اروپا باشد انجام نداده است. شاید کمترین کاری که ایران دربرابر این همه بدعهدی سازمان ملل و و امریکایی ها و کشورهای اروپایی این بود که گزینه خروج ایران توسط دولت ایران فعال شود. من معتقدم با رویکار آمدن بایدن وضعیت برای ایران بدتر هم میشود. چرا که الان یک جمع یکپارچهای در درون کشور داریم. البته آقای روحانی و دولت آقای روحانی بالاجبار وارد این موضع شدند چرا که تا الان برجام که دوامی نیاورده و دیگر هیچ حاصلی برای آنها ندارد و مجبورند در مقابل عدم مذاکره با آمریکا نظر مثبت داشته باشند.
* مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علامه: اگر مکانیسم ماشه فعال شد ایران باید از برجام خارج شود
حسین صداقتی فرجود مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علامه هم گفت: در این مدتی که آمریکا تحریم ها را برگردانده است، متاسفانه موضع قاطعی نگرفته ایم و شروع کرده ایم پله ای تعهداتمان را کاهش دادن با این تفاوت که آمریکا تمام تعهداتی که به عهده داشت را عمل نکرده و تمام تحریمهایی که میتوانست را علیه کشور ما صادر کرد ولی متاسفانه طبق معمول همیشه ما از موضع ضعف با موضوع برخورد کرده ایم.
مسئول بسیج دانشگاه علامه گفت: در بحث مکانیسم ماشه فعال شدن این مکانیسم و بازگشت تمام تحریمهای قبلی سازمان ملل به این معنا نیست که کل برجام از بین میرود فقط تعهدات آمریکا و شرکای اروپایی و سازمان ملل از بین میرود نه ایران. حتی با فعال شدن مکانیسم ماشه هم دوباره ایران باید تعهدات خود را در برجام داشته باشد مگر اینکه اعلام کند که از برجام خارج شده ام. یک بندی در برجام هست که اگر طرف مقابل تعهدات خود را انجام ندهد میتواند از برجام خارج شود.
وی ادامه داد: درمقابل همه این فشارهایی که صورت میگیرد ایران واکنشی انفعالی دارد و یا واکنشی که نشان دهنده پاسخگویی ایران به این حرکت آمریکا و اروپا باشد انجام نداده است. شاید کمترین کاری که ایران دربرابر این همه بدعهدی سازمان ملل و و امریکایی ها و کشورهای اروپایی این بود که گزینه خروج ایران توسط دولت ایران فعال شود.
صداقتی افرود: دولت فعلی باعث و بانی مشکلات برجام را ترامپ میداند و میگویند مشکل از ترامپ است که یک فرد غیرعادی است و برخی آن را دیوانه میخواندند درحالیکه از نظر بنده ترامپ فرد عاقلی است که از تمام امتیازاتی که در برجام وجود داشت بخوبی استفاده کرده است. این موضوع را باید بدانیم که حضور بایدن به عنوان رئیس جمهور در آمریکا موجب میشود که یکپارچگی داخل کشور نسبت به آمریکا از بین برود و این دولت را دوباره به سمت گفتمان مذاکره با آمریکا سوق می دهد و دوباره همان اتفاقات سابق رخ خواهد داد.
وی افرود: با خروج ایران از سیاست های انفعالی و عدم اتخاذ سیاستهای تقابلی به سوی سیاست تقابلی اتفاق بیافتد پ در واکنش به طرفهای آمریکایی و سکوت و نقش افرینی کشورهای عضو برجام و حتی سازمان ملل واکنشهای درخور توجهی داشته باشیم این به خودی خود میتواند موجب عقب نشینی طرف مقابل در برجام شود.
این فعال دانشجویی تاکید کرد: وقتی نسبت به گذشته و حال و آینده نگاه میکنیم میبینیم که اتخاذ سیاستهای تقابلی و واکنش صریح به رفتار غربیها باعث میشود نسبت به برخوردی که با ایران دارند موضع عاقلانه تری داشته باشند همانطور که این اتفاق در مواضع نظامی ما افتاده است که آمریکایی ها از گزینه حمله نظامی به شدت فاصله گرفته اند و برروی نفوذ و تحریم سرمایه گذاری کرده اند.
* تشکلهای دانشجویی دانشگاههای کشور طی نامهای به قالیباف خواستار تصویب طرح خروج از برجام شدند
متن این نامه که به امضای مجمع دانشجویان عدالتخواه آرمان دانشگاه تهران و مجمع دانشجویان حزب الله دانشگاه علم و صنعت و چندین تشکل دانشجویی از دانشگاه های مختلف دیگر کشور هم رسیده، به شرح زیر است:
جناب آقای دکتر قالیباف
ریاست محترم مجلس شورای اسلامی
با عرض سلام و احترام
همانطور که مستحضرید، بزرگترین پروژهی دولتهای یازدهم و دوازدهم جمهوری اسلامی ایران، برای حل مشکلات اقتصادی کشور در ۷ سال گذشته، توسل به مذاکرات هستهای با کشورهای عضو در گروه موسوم به ۵+۱ بوده است.
این مذاکرات که منجر به انعقاد برجام میان ایران و کشورهای عضو گروه ۵+۱ و همچنین تصویب قطعنامه ۲۲۳۱ در شورای امنیت سازمان ملل گردید، از همان روز اجرا با مشکلات روزافزونی مواجه شد؛ به طوری که اکنون و پس از گذشت بیش از ۵ سال، با رسیدن تعهدات طرفهای غربی به صفر میتوان ادعا کرد با چیزی به جز یک توافقنامهی یکطرفه رو به رو نیستیم.
مسلما وضعیت اسفبار کنونی ناشی از عمل نکردن تیم مذاکره کنندهی دولت به توصیههای رهبر حکیم انقلاب اسلامی و در نتیجه خوشبینی بیش از حد به طرف مقابل، خصوصا دولت عهدشکن ایالات متحده آمریکا میباشد.
حاصل این بی توجهی دستگاه دیپلماسی کشور، این شد که پس از گذشت دو سال و نیم از اجرای کامل تعهدات ایران در برجام، دولت آمریکا که از همان ابتدا در انجام تعهدات خود کارشکنی میکرد، به طور رسمی از برجام خارج شود و تحریمهایی سختتر از تحریمهای بین المللی که در قطعنامه ۲۲۳۱ لغو شده بود، علیه حقوق ملت ایران اعمال کند.
با این وجود دولت دوازدهم باز هم علیرغم هشدارهای مقام معظم رهبری، با اعتماد مجدد به اروپا در بی اثر سازی تحریمهای ظالمانهی آمریکا، همچنان به تمام تعهدات خود پایبند ماند. پس از یکسال، دولت ایران با توجه به حق تصریح شدهی خود در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام، اقدام به کاهش تعهدات خود در این توافق طی پنج مرحله دو ماهه نمود.
اکنون نیز علاوه بر اینکه اقدام مذکور در به عمل وا داشتن طرفهای مقابل برای اجرای تعهدات خود موثر نبوده، با شرایط جدیدی مواجه هستیم که درصورت عدم پاسخ درست به این اقدامات، همچون ۵ سال گذشته شاهد پایمال شدن حقوق مسلم ملت مظلوم و مقتدر ایران توسط زورگویان و نظام سلطه خواهیم بود.
درصورت موفقیت آمریکا در استفاده از مکانیسم¬ماشه در بندهای ۱۰و ۱۱ قطعنامه ۲۲۳۱و بازگرداندن تحریم های شورای امنیت علیه ایران، دیگر امتیازی برای ایران باقی نخواهدماند، ولی طبق بند ۱۲ قطعنامه ۲۲۳۱ ایران همچنان باید به تعهدات خود عمل کند؛ بنابراین بر اساس منطق و عقلانیت در صورت از بین رفتن و عدم لغو تحریمهای تسلیحاتی ایران در عمل، این اتفاق باید موجب لغو تمام تعهدات ایران و خروج هرچه سریعتر ایران از این توافق خسارتبار توسط دولت جمهوری اسلامی ایران بشود.
ذکر این نکته ضروریست که دولت آمریکا میتواند با حق وتوی خود در شورای امنیت مانع از هرگونه مخالفتِ اعضا با بازگرداندن قطعنامه های تحریمی سازمان ملل متحد علیه دولت ایران شود.
همانطور که احتمالا میدانید حتی این مخالفتهای نمایشی دول غربی با اقدام دولت آمریکا هیچ ارتباطی با انجام تعهدات حقوقی خودشان در برجام ندارد و این اقدام آنها صرفا برای حفظ برجام به معنی انجام کامل تعهدات هسته ای توسط ایران میباشد؛ بنابراین ما از جنابعالی و نمایندگان محترم و انقلابی مجلس شورای اسلامی خواستاریم تا با تصویب طرحی مبنی بر الزام دولت به لغو تمام تعهدات هستهای و خروج از برجام درصورت بازگشت تحریم-های شورای امنیت، مانع از زورگوییهای بیش از پیشِ نظام سلطه علیه ملت ایران شوید.
لازم به ذکر است، ندادن پاسخ منطقی و متقابل به این اقدام خصمانهی ایالات متحده و صبر کردن تا حصول نتیجهی انتخابات ریاست جمهوری آتی آمریکا، به امید اینکه با دوباره روی کار آمدن دموکرات-ها، شرایط به حالت مطلوب ایران بازگردد، خوشبینی احمقانهای بیشتر نخواهد بود.
علاوه بر آن، مجموع این اتفاقات میتواند موجب وقیح تر شدن تروئیکای اروپایی برای مجبورکردن ایران به اجرای دوبارهی تعهدات هستهای بدون اجرای تعهدات خود و فتح بابی برای مذاکرات بر سر مسائل ناموسی انقلاب اسلامی به تعبیر مقام معظم رهبری شود. امید است نمایندگان محترم مردم در خانهی ملت با توجه ویژه به تذکر صریح مقام معظم رهبری در بیانات حکیمانهی خود پس از خروج رسمی آمریکا از برجام که مسئولین کشور را در معرض آزمون بزرگ حفظ عزت و اقتدار و منافع ملت ایران دانستند، بتوانند از این امتحان بزرگ الهی سربلند بیرون بیایند.
در پایان کلام لازم میدانیم شما را به اجرای دستور صریح خداوند متعال دربارهی شیوهی مواجهه با دشمنان ظالم و عهدشکن در یکی از آیات نورانی و راهگشای قرآن کریم توصیه کنیم:
«وَإِن نَکَثوا أَیمانَهُم مِن بَعدِ عَهدِهِم وَطَعَنوا فی دینِکُم فَقاتِلوا أَئِمَّةَ الکُفرِ ۙ إِنَّهُم لا أَیمانَ لَهُم لَعَلَّهُم یَنتَهونَ -
و اگر پیمانهای خود را پس از عهد خویش بشکنند، و آیین شما را مورد طعن قرار دهند، با پیشوایان کفر مقابله کنید؛ چرا که آنها پیمانی ندارند؛ شاید [با شدّت عمل]دست بردارند!» (سوره توبه، آیه ۱۲)
صدق الله العلی العظیم؛ و من الله التوفیق
منبع: فارس
انتهای پیام/
انتهای پیام/