بخشهایی به مسیر بازدید گردشگران در شهر تاریخی بیشاپور افزوده شد
به گزارش گروه فرهنگی آنا و به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس، محمدرضا معینی گفت: «در راستای توسعه مسیر گردشگری این مجموعه تاریخی، بناهایی که در حفاریهای باستانشناسی دهههای گذشته پدیدار شده از جمله مجموعه بنای جنب ایوان موزاییک، راهروها و بناهای خدماتی ارگ شاهی، تالار تشریفات و بنای زیرزمینی بخش غربی حیاط موزاییک زیر نظر کارشناسان و استادکاران پایگاه پژوهشی بیشاپور مرمت و ساماندهی و به مجموعه بازدید گردشگران اضافه شد.»
وی افزود: «مجموعه طبیعی، تاریخی بیشاپور جاذبههای طبیعی- تاریخی بکر انواع زیر شاخههای گردشگری از جمله گردشگری طبیعی، تاریخی، مذهبی، مردم شناسی، فرهنگی، ورزشی و مهیج را در خود جای داده است، که با توجه به موارد ذکرشده در این مجموعه شاهد رشد چشمگیر گردشگران داخلی و خارجی هستیم.»
وی در ادامه با بیان اینکه دراین بین گردشگری تاریخی با توجه به دوره سکونتی تاریخی ساسانی – اسلامی با وجود بناهای ارگ شاهی، نقوش برجسته و... بیشترین آمار گردشگران این مجموعه را به خود اختصاص داده است افزود: «معماری و تزئینات گچبری متعلق به دوره ساسانی و چشمانداز بینظیر از جمله شاخصههای بناهای اضافه شده در این مجموعه طبیعی ، تاریخی است.»
شهر تاریخی بیشاپور در 120 کیلومتری جنوب شیراز و 23 کیلومتری غرب شهرستان کازرون واقع شده است. بیشاپور در کنار جاده شاهی روزگار باستان واقع شده که در دوره هخامنشیان تخت جمشید و استخر را به شهر باستانی شوش و در دوره ساسانی شهر گور و بیشاپور را به تیسفون مقر امپراطوری ساسانی وصل میکرده است . شهر بیشاپور 1×2 کیلومتر وسعت دارد و جزو اولین شهرهای باستانی است که دارای تاریخ مکتوب شهرسازی است که این تاریخ سنگ نبشتهای است که با دو خط اشکانی و ساسانی بر روی ستون بنای یاد بود شهر تاریخی بیشاپور حک شده است. با توجه به وضعیت جغرافیایی خاص بیشاپور خصوصاً رودخانه شاهپور و تنگ چوگان این شهر در روزگار خود سر آمد شهرهای دوره ساسانی بوده است.
تاریخ ساخت شهر به دوره شاهنشاهی شاهپور اول پادشاه ساسانی و در حدود سال های272ـ241 میلادی بر میگردد. علاوه بر شهر بیشاپور، آثار قلعه دختر و قلعه پسر و نقوش برجسته تنگ چوگان و غار شاپور نیز از دیگر ویژگی آثار دوره ساسانی این محدوده است.
شهر بیشاپور در بخش شرقی و جنوبی توسط خندق، در شمال توسط کوهستان و قلعه و در غرب توسط رودخانه شاهپور محصور و محافظت میشد.
وجود رودخانه پر آب شاهپور و چشمه ساسان از اهمیت ویژه این منابع آبی در روند شکلگیری شهر تاریخی بیشاپور حکایت دارند.
هر چند تاکنون بخش اندکی از آثار تاریخی شهر بیشاپور کاوش گردیده و نمیتوان نظر قطعی در خصوص چگونگی پراکندگی آثارآن ارائه داد، اما با نگاهی اجمالی میتوان دریافت که بیشتر آثار دوره ساسانی در بخش شمالی شهر ایجاد شده و این شهر در دوره اسلامی به سمت جنوب گسترش یافته است به طوری که آثار شناخته شده تاکنون در بخش شمالی شهر مانند معبد آناهیتا و تالار تشریفات و بقایای برج و بارو تعلق آ ن را به دوره ساسانی آشکار میسازد و آثار بخش جنوبی شهر همانند بقایای مسجد نیز حکایت از روند توسعه بخشی از شهردر دوره اسلامی دارد.
انتهای پیام/