جزئیات لایحه ساماندهی سهمیهها/ کدام سهمیه آزمونها حذف میشود؟
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، از حدود یک سال پیش تدوین لایحه ساماندهی سهمیههای کنکور از سوی سازمان سنجش آموزش کشور و وزارت علوم در دستور کار است.
براساس این لایحه پیشنهادی که باید به تصویب نمایندگان برسد، وضعیت اعمال سهمیهها در آزمونها تغییر میکند.
در حال حاضر برای پذیرش در آزمونهای سراسری سهمیههای متعددی نظیر بومی گزینی، قانون عدالت آموزشی، سهمیههای مندرج در قانون خدماترسانی به ایثارگران و اصلاحات بعدی آن، قانون ورود رزمندگان به دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، سهمیههای مربوط به کارگر نمونه، قهرمانان ورزشی، حافظان قرآن، دانشجوی نمونه کشوری، بهیاری و .. وجود دارد که قرار است با تصویب لایحه ساماندهی، سهمیهها تا حدودی سامان یابد.
بیشتر بخوانید:
براساس این لایحه در آزمون سراسری برای پذیرش دانشجو در مقاطع کاردانی ناپیوسته، کارشناسی پیوسته، کارشناسی ارشد پیوسته و دکتری حرفهای، سهمیههای پذیرش بهصورت آزاد، مناطق (یک، دو و سه) و ایثارگران است.
در آزمونهای فنی و حرفهای (کاردانی پیوسته)، کاردانی پیوسته و ناپیوسته علمی-کاربردی، کاردانی به کارشناسی (کارشناسی ناپیوسته) و کارشناسی ارشد ناپیوسته و آزمون دکتری تخصصی و دستیاری گروه علوم پزشکی و دامپزشکی، نیز سهمیههای پذیرش بهصورت آزاد و ایثارگران است.
در پذیرشهای صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی، سهمیههای هر یک از این آزمونها نیز مطابق بندهای همین مواد اعمال میشود.
ظرفیت سهمیهها چقدر است؟
براساس لایحه ساماندهی سهمیهها ظرفیت هر کدرشتهمحل در آزمون سراسری در مجموع به میزان 50 درصد به نسبت شرکتکنندگان به هر یک از مناطق (یک، دو و سه) و مابقی (50 درصد) بهصورت آزاد به تمامی داوطلبان متقاضی هر کدرشتهمحل اختصاص مییابد.
شورای سنجش و پذیرش نیز مجاز است با توجه به امکانات آموزشی، پژوهشی، آزمایشگاهی و رفاهی مؤسسه و در جهت ارتقای سطح علمی پذیرفتهشدگان و حفظ کیفیت آنها، نسبت به تعدیل سهم داوطلبان آزاد و مناطق حداکثر تا پنج درصد ظرفیت، اقدام کند.
بیشتر بخوانید:
در سایر آزمونهای تمامی ظرفیت هر کدرشتهمحل به کلیه داوطلبان و بهصورت آزاد و رقابتی اختصاص مییابد.
تکلیف سهمیه ایثارگران در لایحه ساماندهی سهمیهها
در صورتیکه لایحه اصلاح سهمیهها تصویب شود، تغییراتی در سهمیه ایثارگران نیز ایجاد خواهد شد. بر این اساس در تمامی آزمونها پنج درصد از ظرفیت تعیین شده در هر کدرشتهمحل بهصورت اضافه بر ظرفیت (مازاد) به ایثارگران اختصاص مییابد.
همچنین در استفاده از سهمیه فوق اولویت با همسر و فرزندان شهدا و مفقودالاثران، جانبازان 25 درصد به بالا و همسر و فرزندان ایشان، آزادگان و همسر و فرزندان ایشان، رزمندگان با 6 ماه حضور داوطلبانه در جبهه و جانبازان زیر 25 درصد است.
درصورتیکه این ظرفیت تکمیل نشود، خالی مانده ظرفیت به خانواده شهدا (پدر، مادر، خواهر و برادر)، همسر و فرزندان جانبازان زیر 25 درصد و همسر و فرزندان رزمندگان با 6 ماه حضور داوطلبانه در جبهه، اختصاص مییابد و در صورت تکمیل این ظرفیت در هر کدرشتهمحل، سایر ایثارگران با داوطلبان غیر ایثارگر رقابت میکنند.
کدام سهمیهها حذف میشوند؟
براساس لایحه ساماندهی سهمیهها؛ سهمیه مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص المپیادهای دانشآموزی جهانی به قوت خود باقی و پذیرش در هر کدرشتهمحل توسط سازمان انجام میشود.
بیشتر بخوانید:
۱۹ سهمیه کنکور تبدیل به معضل شده است
سهمیه مصوب شورای هدایت استعدادهای درخشان در خصوص المپیادهای دانشآموزی داخلی دارای مدال طلا، نقره یا برنز، حداکثر به میزان پنج درصد ظرفیت و بهصورت مازاد، صرفاً در رشتههای مرتبط که شورا تعیین مینماید توسط سازمان تخصیص داده میشود.
در تمامی آزمونها برای تأمین نیاز مناطق محروم (کمبرخوردار) با توجه به نیازسنجیهای وزارتین، در صورت نیاز حداکثر پنج درصد ظرفیت هر کد رشتهمحل بهصورت مازاد بر ظرفیت، در دانشگاههای استان مربوطه اختصاص مییابد.
در صورت عدم وجود رشته در همان استان، وزارتین میتوانند در نزدیکترین مؤسسههای واقع در استانهای همجوار این ظرفیت را اختصاص دهند.
در آزمونهای کارشناسی ارشد ناپیوسته و دکتری تخصصی و نیز دستیاری گروه پزشکی و دامپزشکی حداکثر سقف ظرفیت پذیرش دانشجوی استعداد درخشان که مشمولان آن توسط شورای هدایت استعدادهای درخشان تعیین میشود، حداکثر تا پنج درصد مازاد بر ظرفیت هر کد رشتهمحل است که حسب مورد با نظارت کامل سازمان یا مرکز انجام میشود.
سهمیههای مصوب برای بلایای طبیعی در آزمون سراسری مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی به قوت خود باقی است. این سهمیه بهصورت مازاد بر ظرفیت توسط سازمان تخصیص داده میشود. همچنین مصوبه تسهیلات فرزندان اعضای هیئت علمی از زمان اجرای این قانون لغو میشود.
اکنون باید منتظر بود تا این لایحه برای تصویب به مجلس ارسال شود و نمایندگان نظر خود را درباره این لایحه اعلام کنند. همانطور که گفته شد هنوز این لایحه تصویب نشده است در مواردی هم که نمایندگان مجلس نظر دیگری داشته باشند، نظر اکثریت نمایندگان اعمال خواهد شد.
انتهای پیام/4040/
انتهای پیام/