سرنوشت لایحه ساماندهی سهمیههای کشور در هالهای از ابهام/ دومینوی اصلاح سهمیهها کجا به پایان میرسد؟
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، پس از اینکه اصلاح سهمیهها به کنکور 99 نرسید، بار دیگر موضوع اصلاح سهمیهها نقل مجالس شد. اکنون که بیش از 400 روز به کنکور 1400 مانده شاید زمان مناسبی برای طرح موضوع اصلاح سهمیهها باشد.
در این باره تازهترین اظهارنظر مربوط به منصور غلامی، وزیر علوم است که میگوید ممکن است با شروع سال تحصیلی دوباره پیشنهاد اصلاح سهمیهها را مطرح کنیم.
چند سال است که موضوع اصلاح سهمیهها در محافل مختلف مطرح میشود و از حدود یک سال پیش هم خبر از تدوین لایحه اصلاح سهمیهها شنیده میشود ولی همچنان اجرای سهمیهها به قوت خود باقی است. به گفته سید سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ تصمیمگیری در مورد سهمیههای کنکور توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تأثیر ملی دارد چرا که در حال حاضر ذهنیت داوطلبان مخدوش شده و احساس تبعیض دارند.
بیشتر بخوانید:
19 سهمیه کنکور تبدیل به معضل شده است
عاملی میگوید در گذشته تصمیمات مرتبط به کنکور به صورت یکپارچه اتخاذ نشده و مرحله به مرحله و با توجه به شرایط و در مقطعهای مختلف اتخاذ شده است که بعضی از این تصمیمات برای دوره خاص بوده و قرار بوده بعداً مورد بررسی مجدد قرار گیرد که این اتفاق نیفتاده است.
بومیگزینی؛ چالشی همهگیر
یکی از مهمترین چالشها در پذیرش براساس سهمیه مربوط به مؤلفه بومیگزینی است. بر این اساس داوطلبانی که بومی شهری باشند با استفاده از این امکان میتوانند در رشتهها و دانشگاههای مورد نظر خود پذیرفته شوند. این مشکل در شهرهایی که دانشگاههای پرمتقاضی دارند، بسیار نمایان است.
به گفته دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ واقعیت این است که سهمیه بومیگزینی چرخش استعدادها را هم دچار مشکل کرده است چرا که در بعضی از استانها، 94 درصد دانشجویان دانشگاههای استان از جمعیت خودِ استان جذب شدهاند.
سابقه تاریخی این نوع گزینش به سال 1369 برمیگردد تا مشکلاتی احتمالی نظیر کمبود خوابگاه و امکانات رفاهی با کاستن از مهاجرتهای درون کشوری رخ ندهد. این سهمیه در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است.
احسان جمالی، معاون فنی و آماری سازمان سنجش میگوید: پیشنهاد ما این است که سهمیه بومیگزینی به طور کامل حذف شود و به جای آن سهمیهبندی مناطق یک، دو و سه در راستای دسترسی بیشتر مناطق کمبرخوردار به ظرفیتهای آموزشی و اجرا شدن عدالت آموزشی در نظر گرفته شود.
بیشتر بخوانید:
بر این اساس در صورت تصویب لایحه؛ بومیگزینی برای رشتهها و شهرهای پرمتقاضی اجرا نمیشود و ظرفیت این رشتهها برای کل کشور در نظر گرفته میشود.
سرنوشت نامعلوم سهمیه ایثارگران
یکی از بحثبرانگیزترین موارد درباره سهمیهها، سهمیه ایثارگران است که براساس لایحه جدید سازمان سنجش این سهمیه معادل 5 درصد ظرفیت مازاد در نظر گرفته میشود و دیگر ظرفیت 30 درصدی برای متقاضیان این سهمیه در نظر گرفته نمیشود. البته اگر دقیقاً همین لایحه تصویب شود، درصورتیکه نمایندگان مجلس در هنگام تصویب نظر دیگری داشته باشند، بر اساس رأی اکثریت نمایندگان تغییرات لازم ایجاد میشود.
موضوع دیگری که بسیاری از داوطلبان کنکور نگران آن هستند، تسهیلات فرزندان اعضای هیئت علمی است. با اختیاراتی که وزارت علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی در این زمینه داشت، تغییر رشته فرزندان هیئت علمی متوقف شد و فقط متقاضیان استفاده از این تسهیلات میتوانند انتقالی بگیرند. درصورتیکه لایحه دولت هم در ساماندهی سهمیهها تصویب شود، اجرای این تسهیلات به طور کامل لغو میشود.
با این حال باید منتظر بود تا مشخص شود که چقدر مسئولان در تغییر و اصلاح سهمیهها جدی هستند و در نهایت اعلام میشود که سهمیههای کنکور 1400 اصلاح شد یا اینکه دومینوی اصلاح سهمیهها همچنان ادامه دارد.
انتهای پیام/4040/پ
انتهای پیام/