سهام عدالت در روش غیرمستقیم چگونه امکان بهرهبرداری دارد؟
چند هفته ای است که بحثهای مختلفی از سهام عدالت به گوش میرسد، برخی از اعطای کارت اعتباری میگویند برخی از عدم واریز به موقع وجه حاصل از فروش آن، برخی میگویند سر کسانی که روش غیر مستقیم را انتخاب کردند کلاه رفته و برخی دیگر از نگهداری و عدم فروش سهام عدالت سخن میگویند. اما ماجرا از چه قرار است؟
به گزارش خبرنگار حوزه رفاه اجتماعی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، سال 1385 بود که زمزمههای مشارکت مردم در پروژههای دولت به گوش همه رسید، که دولت با آن کار میخواست تا با استفاده از آن، با هدف توزیع عادلانه ثروت، کمک حال اقشار آسیبپذیر باشد.
این طرح موسوم به سهام عدالت تا اوایل سال جاری مسکوت بود و فقط چند دوره سودهای نقدی زیر صد هزار تومان به صاحبان آن پرداخت شد.
از ابتدای امسال دولت تصمیم به آزادسازی این سهام کرد که مورد تأیید رهبری نیز قرار گرفت. شیوه آزادسازی به این شکل بود که مردم یا نحوه اداره سبد سهام خود را خود در اختیار بگیرند (روش مستقیم) یا اداره آن را به دولت واگذار کنند (غیر مستقیم).
طبیعی است که در روش سهامداری مستقیم با سازوکارهایی که دولت برای فروش آن در اختیار مردم قرار داد آنها میتوانند سهام عدالت خود را در بازار و بهوسیله بانکها یا کارگزاریها بفروش برسانند، که آن هم در حال حاضر مشکلاتی نظیر واریزهای دیر به دیر و قطره چکانی به حساب سهامداران را دارد.
دریافت کارت اعتباری برای سهامداران سهام عدالت
چندی پیش عباس معمارنژاد، معاون امور بانکی وزارت اقتصاد از ارائه کارت اعتباری سهام عدالت به سهامداران خبر داد و گفت که سهامداران سهام عدالت میتوانند تا سقف 60 درصد ارزش دارایی سهام عدالتشان با وثیقهگذاری سهام عدالت، از طریق نظام بانکی کارت اعتباری دریافت کنند و یک سال مهلت تسویه وجه با بانک صادر کننده کارت را دارند.
خبر کارتهای اعتباری از یک طرف باعث رونق بازار بورس میشود چون با کمک بانکها، مردم با فرهنگ سهامداری آشنا میشوند اما از طرفی دیگر این موضوع ابهامات زیادی را به همراه خواهد داشت که بیان آنها از موضوع بحث خارج است.
آیا به سهامدارانی که روش غیر مستقیم را برای سهام عدالت خود انتخاب کردند نیز کارت اعتباری تعلق میگیرد یا خیر؟
حسین فهیمی، سخنگوی سهام عدالت در ارتباط با واگذاری این تسهیلات به افرادیکه از روش سهامداری غیرمستقیم را انتخاب کردهاند نیز میگوید که این امکان برای این دست از افراد هم فراهم خواهد شد اما روند اجرایی شدن آن کمی با تأخیر خواهد بود.
اینگونه که فهیمی میگوید تا زمانیکه شرکتهای سرمایهگذاری استانی وارد بورس نشوند کارت اعتباری به صاحبان سهام عدالتی که روش غیر مستقیم را انتخاب کردند تعلق نمیگیرد و دریافت کارت اعتباری بعد از ورود شرکتهای آن استانها به بورس نیز امکانپذیر است.
لازم به ذکر است که شرکتهای سرمایهگذاری استانی که تعداد آنها 30 شرکت و جمع ارزش آنها بیش از ۷۰۰ هزار میلیارد تومان است روند ورودشان به بورس از چندی پیش به تدریج آغاز شده است.
سازوکار بهرهگیری از سهام عدالت در روش غیرمستقیم چیست؟
بنا بر اطلاعات بهدستآمده حدود 32 میلیون از 50 میلیون نفری که سهام عدالت داشتند روش غیرمستقیم را انتخاب کردند و برای آنها این سؤال پیش میآید که سازوکار فروش و یا بهرهگیری از سهام عدالت آنها به چه شکل خواهد بود؟
محمدجواد فرهانیان، مدیر برنامهریزی و توسعه شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار کشور در ارتباط با آن دسته از سهامدارانی که روش غیرمستقیم را برای سهام عدالت خود انتخاب کردند و به فروش آن نیاز دارند میتوانند با مراجعه به سامانه سهام عدالت 60 درصد از سهام خود را با انتخاب روش مستقیم به فروش برسانند.
اما آن دسته از کسانی که روش غیرمستقیم را انتخاب کردند و فعلاً به فروش آن نیازی ندارند در واقع سهامدار شرکت سرمایهگذاری استان محل زندگیشان میشوند.
تا امروز شرکت سرمایهگذاری استان خراسان جنوبی بهعنوان اولین شرکت سرمایهگذاری استانی و پانصد و چهل و هفتمین شرکت در فهرست شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران در گروه «سرمایهگذاریها» و بخش «سایر واسطهگریهای مالی» پذیرفته شده و به مرور زمان دیگر شرکتها هم وارد بورس خواهند شد.
با توجه به مواردی که توضیح آن رفت کسانی که سهامداری غیرمستقیم را انتخاب کردند پس از عرضه این شرکتها در بورس میتوانند سهام خود را به فروش برسانند.
آن چیزی که واضح است، کسانی که روش مستقیم را انتخاب کردند، هم امکان فروش 60 درصد از سهام خود را دارند و هم امکان دریافت کارت اعتباری و کسانی که روش غیرمستقیم را برای سهام عدالت خود انتخاب کردند یا میتوانند با تغییر روش از غیرمستقیم به مستقیم، 60 درصد از سهام خود را به فروش برسانند و یا سهامدار شرکتهای سرمایهگذاری استانی شوند. همچنین کارت اعتباری آنها زمانی صادر می شود که شرکتهای سرمایهگذاری استانی در بورس وارد شوند.
انتهای پیام/4105/پ
انتهای پیام/