دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 مرداد 1399 - 12:44

ریزش بورس تا کجا ادامه دارد؟

تحلیلگران بازار سرمایه اعتقاد دارند مسیر اصلاح شاخص بورس به‌تدریج متوقف خواهد شد و بازار به یک تعادل نسبی خواهد رسید.
کد خبر : 508638
727195_391.jpg


به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، بورس تهران این روزها، دوران پرنوسانی را طی می‌کند؛ تا جایی که دیروز سقوط تاریخی ۸۹ هزار واحد را تجربه کرد. شاخص کل بورس که از ابتدای سال رشد عجیبی را در پیش گرفته بود، پس از ثبت چند رکورد و افزایش غیرمترقبه، سرانجام در هفته سوم مردادماه ریزش‌های سنگینی را تجربه کرد؛ تا جایی که رکورد‌های ریزش از رکورد‌های صعود پیشی گرفت.


در پنج روز معاملاتی اخیر منحنی شاخص بورس افت ۲۶۵ هزار واحدی، معادل ۱۲.۷ درصدی را به ثبت رساند. برآورد‌ها حاکی از آن است که به‌دنبال نزول بازار، در ۵ روز گذشته، ۶۰ میلیارد دلار از ارزش بورس تبخیر شده؛ با این وجود، تحلیلگران بازار سرمایه اعتقاد دارند روند اصلاح شاخص بورس به‌تدریج متوقف می‌شود و بازار به تعادل نسبی خواهد رسید.
سقوط تاریخی بورس چرا رقم خورد؟
علیرضا حیدری، تحلیلگر بازار سرمایه گفت: من فکر می‌کنم ریزش بازار به شکل‌گیری حس بی‌اعتمادی در بازار باز می‌گردد. بالاخره این فضا ایجاد شد که سایر نهاد‌ها با دولت هماهنگی چندانی ندارند.
وی افزود: طرح بحث‌های عجیب و غریب درباره طرح گشایش اقتصادی از یک‌سو و اتفاقات دیگر نظیر منتفی شدن عرضه دارا دوم از سوی دیگر، بازار را با مکث و وقفه روبه‌رو کرد.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: ریزش قیمت یا به عبارت فنی‌تر اصلاح بازار البته تا زمانی ادامه دارد که سهامداران به این نتیجه برسند سمت و سوی برنامه‌های همه نهاد‌ها حمایت از بازار سرمایه است. در این صورت می‌توان انتظار داشت نقدینگی تازه مجددا وارد این بازار‌ها شود.
بهانه‌هایی که برای افت شاخص مطرح می‌شود
نوید خاندوزی، کارشناس بازار سرمایه نیز درباره علت افت شاخص کل در معاملات بازار سرمایه، گفت: به نظر من سرعت رشد بازار در چند هفته اخیر مقداری بالا بود؛ به خصوص در گروه پتروشیمی‌ها. ضمن اینکه علاوه بر بالا بودن سرعت رشد بازار، اما در روز‌های اخیر دولت دست به کار‌هایی زد که فشار فروش و عرضه در بازار افزایش یابد.
وی افزود: به نظر من آنچه درباره علت افت معاملات امروز مانند عدم رای اعتماد به وزیر پیشنهادی صمت یا اختلال در هسته معاملات گفته می‌شود، بهانه‌ای برای افت شاخص است، اما در اصل بازار مایل به اصلاح قیمت‌هاست.
این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: من با ریزش بازار موافق نیستم؛ به نظر من افت شاخص در روز‌های اخیر بیشتر برای اصلاح قیمت‌ها انجام می‌شود. البته دولت نیز در این کاهش قیمت‌ها نقش داشت و با افزایش عرضه شرکت‌های پالایشی و نیز اعلام اینکه قرار است ارزش سهام شناور شرکت‌ها افزایش یابد، به این اصلاح کمک کرد.
خاندوزی عنوان کرد: اقداماتی که دولت انجام داد، سبب افزایش عرضه شد، اما از سمت تقاضا حمایتی نشد و تقاضا به سمت ضعف پیش رفت. همچنین هر چه در بازار بیشتر پیش رفتیم، قیمت سهام افزایش یافت، اما قدرت خرید فعالان بازار کاهش داشت.
کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه عدم تعادل در عرضه و تقاضا در بازار یکی از عوامل اصلی کاهش رشد شاخص بوده و نباید حاشیه‌ها و شایعاتی مانند عدم رای اعتماد یا مسائلی مانند آن را عامل افت شاخص بدانیم، تصریح کرد: بازار به این اصلاح نیاز داشت، ولی مجدداً شاهد خواهیم بود بازار در مسیر صعود قرار خواهد گرفت چرا که مولفه‌هایی که سبب رشد بازار بوده است همچنان به قوت خود باقی هستند.
روند شتابان بازار سرمایه ادامه دارد؟
سیامک قاسمی، اقتصاددان در یادداشتی اینستاگرامی نوشت: احتمالا دست حمایت دولت همین روز‌ها از آستین حقوقی‌ها بیرون خواهد آمد و برای جلوگیری از ریزش بازار و جلوگیری از تبعات جدی سیاسی، اجتماعی و امنیتی آن، اجازه کاهش بیشتر را نخواهد داد، اما این‌که بازار پس از این اصلاح به ادامه روند شتابان خود پس از دو اصلاح اسفند ماه و اردیبهشت ماه ادامه دهد، کمی بعید به نظر می‌رسد.
بازار سرمایه مرز ۲ میلیونی را رد می‌کند؟
همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه نیز در خصوص وضعیت بازار سرمایه اظهار داشت: باید توجه داشت بازار در محور مقاومت دو میلیون واحد، وارد یک فاز نوسانی سینوسی شده است و این فضای نوسانی سینوسی بازار ادامه خواهد داشت.
وی افزود: فعلا بازار برای اینکه بتواند مرز ۲ میلیون واحد را پشت سر بگذارد، همان رفتاری را نشان می‌دهد که ما در مرز یک میلیون واحد یا یک و نیم میلیون واحد تجربه کردیم.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: به هر حال مدل قابل قبول سهام اینجا باید معامله شود. سهام دست به دست شود، نقدینگی جدید وارد بازار شود، تاثیرات خبر‌ها خودش را نشان دهد و گزارش‌ها بیاید تا بازار پتانسیل شکستن این مقاومت بسیار قوی را داشته باشد.
دارابی عنوان کرد: در چند هفته آینده با این مقاومت همچنان دست به گریبان خواهد بود و جریان سینوسی به خبر‌ها واکنش اصلاحی رشدی نشان می‌دهد.
وی پیش بینی کرد بازار همچنان نیز در فاز نوسانی باقی بماند و سیاست یک گام به پیش و دو گام به پس را در دستور کار داشته باشد.
بازار در وضعیتی خنثی خواهد بود
همچنین مصطفی صفاری، کارشناس بازار سرمایه با اشاره به روند کنونی معاملات بورس، گفت: به طور معمول برگزاری مجامع شرکت‌ها در خرداد و تیر ماه، تقسیم سود مجامع و افزایش سرمایه شرکت‌ها برای سال آینده باعث می‌شود تا در مرداد و شهریور ماه با آرامش و تعادلی در معاملات بازار همراه شویم.
وی با بیان اینکه در این دو ماه نمی‌توان در انتظار رشد پرشتاب شاخص بورس مانند چهار ماه گذشته بود، تصریح کرد: روند معاملات در بازار در برخی از روز‌ها منفی و در دیگر روز‌ها مثبت است، اما در کل براساس پیش‌بینی‌های صورت گرفته روند بازار با شیبی آرام صعودی خواهد بود.
ریزش قیمت‌ها پیش‌بینی می‌شد
حمید میرمعینی، کارشناس بازار سرمایه با اشاره به این‌که وقتی شاخص از مرز روانی دو میلیون واحد عبور کرد، بسیاری از کارشناسان ریزش قیمت را پیش‌بینی کردند، گفت: معلوم بود این مقطع مقاومت نقطه‌ای اساسی است و قیمت سهم‌ها را نه داده‌های اقتصادی تایید می‌کرد و نه عوامل بنیادینی که در رشد شاخص موثر بودند، از این رو عقب‌نشینی شاخص از این مرز روانی آغاز شد و من معتقدم در روز‌های آتی نیز این وضعیت ادامه می‌یابد.
وی تاکید کرد: باید در نظر داشت با رسیدن قیمت‌ها به مرحله قیمت جذاب شرایط دستخوش تغییر می‌شود، اما شاید برای برخی تلخ باشد که بگویم این ریزش حتی ممکن است ۲۰ تا ۳۰ درصدی باشد، اما در نهایت هر چه اصلاح در این مرحله عمیق‌تر باشد، در مرحله آتی روند رشد محکم‌تر خواهد بود. پس می‌بینید که این وضعیت به ضرر سفته‌بازان و به سود سرمایه‌گذاران است.
این کارشناس با اشاره به اینکه در سال ۹۹ پارادایم حاکم بر بورس از سرمایه محوری به سودمحوری تغییر کرد، گفت: بازار سرمایه باز هم به مدار رشد باز می‌گردد، اما بعید می‌دانم این اتفاق در روز‌های آتی رخ دهد، اما در نهایت رشد بازار سرمایه از طلا و سکه و ارز و مسکن بیشتر خواهد بود.
رشد و سودآوری شرکت‌ها با ارزش ذاتی آن‌ها متناسب نیست
فرزین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه در خصوص علت اُفت بازار بورس گفت: بازار سرمایه از ابتدای سال ۹۹ تا به امروز حدود ۲۹۰ درصد بازدهی داشته و به مقطعی رسیدیم که رشد و سودآوری صنایع و شرکت‌ها با ارزش ذاتی آن‌ها متناسب نیست. به همین دلیل شاهد اصلاح در بازار هستیم.
او افزود: ما اکنون به نقطه‌ای رسیدیم که شرایط بازار ایجاب می‌کند که قیمت‌ها اصلاح شود و شرکت‌های پروزن و بزرگی که به عنوان لیدر موثر در شاخص کل محسوب می‌شوند، در فرآیند اصلاح قیمت اثر خود را بازار گذاشتند.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: اگر حجم معاملات به صورت افزایشی و بالای ۲۴ هزار یا ۲۵ هزار میلیارد تومان باشد، از لحاظ تکنیکال می‌توان گفت اصلاح موقتی است و بازار مجدد به روند رشد خود باز می‌گردد، زیرا جذابیت خرید را برای عده‌ای فراهم می‌کند. اما در حال حاضر به علت اینکه شاهد اُفت حجم معاملات در کنار اصلاح قیمت منفی هستیم، خریداران کماکان امیدوار و یا منتظر اصلاحات قیمت هستند.
آقا بزرگی متذکر شد: براساس نمودار‌ها پیش بینی می‌شود اگر شاخص کل از یک میلیون و هشتصد هزار واحد به سمت منفی برود، قطع به یقین تا پایان هفته ماشاهد اُفت شدید، اما موقتی خواهیم بود، مجموع این اتفاقات سبب یک جهش بزرگ در بازار می‌شود به علت اینکه با اُفت شدید جذابیت خرید بیشتر می‌شود.


 




منبع: خبر آنلاین

انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب